Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

728x90

Hak Kamu Untuk Free Hair, Hak Kami Untuk Bertudung

Nurmujahidah Ismail | 8/27/2015 | 8Comments |

Hak Kamu Untuk Free Hair, Hak Aku Untuk Bertudung | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Jadi panas pulak aku bila nowadays, ada manusia-manusia yang mula pertikaikan kenapa orang bertudung itu bertudung. Patut tak aku panas? Aku tak de post pun kenapa orang free hair tu free hair. Lol. Busybody jugak korang sinonim dengan cakap kitorang ni busybody kan? Haissyyy, kata orang judgemental. Yang korang tengah buat ni apa benda? Open minded sangat? I DONT THINK SO!

INI MEMANG KHAS UNTUK ORANG YANG SUKA MEMPERTIKAI. KALAU TAK MEMPERTIKAI, TAK PERLU TERASA K. :)

Setahu aku, artis-artis Malaysia yang bertudung pun, dorang setakat cakap, 'tak sampai hidayah lagi', 'belum bersedia lagi', bila bersedia, saya akan bertudung'. Tak de lagi yang kata,"Bertudung tak wajib. Menutup aurat tak wajib. Bertudung bukanlah usaha menutup aurat.". Korang lagi hebat weh. Hebat sungguh. Mempertikai yang sudah diwajibkan. Siap compare gambar tutup dada, dengan gambar tutup rambut, pastu tanya yang mana lagi bagus. Kalau aku, aku tutup jelah dedua, dada ngan rambut pun. Apa susah? Dah dedua pun aurat. Napa nak kena tutup salah satu je? Ke bagi korang wajib tutup salah satu? Korang belajar ngan sapa? Aku pun nak tahu jugak.

ikut je yang ni hah. kalau korang betul nak lah. tak payah nak compare compare dah. apalah yang korang dok buang masa sangat? ke sebab korang memang tak nak. opss!

Nak ada ideologi macam mana pun, it is up to you. Korang nak rasa pakai tudung tu tak wajib sebab pakai tudung bukan tutup aurat, ikut koranglah. Yang aku tak boleh nak terima sekarang, aku cukup terasa dengan tuduhan ke atas orang bertudung macam aku nih. Walaupun tak sebut nama, aku cukup tacing. Guess what? Aku pun bertudung tahu. Antara tuduhannya:

  • bertudung kerana ramai orang bertudung. so aku pun bertudung.
  • bertudung, tapi tak tutup aurat. pakai ketat. aku lagi bagus.
  • bertudung kerana ingin diterima dalam kalangan masyarakat
  • bertudung kerana ingin nampak baik depan semua orang
  • bertudung kerana takut pada jabatan agama Islam
  • bla.. bla.. bla...
Amboi-amboi. Seriously, korang main kasar. Korang sapa nak judge kitorang? Dulu korang kata kami yang suka judge. It seems that, it is the opposite now. Aku boleh cakap korang yang judgemental sekarang. Sesuka hati cakap macam-macam kat kitorang. Korang ada mata x-ray ke nak check satu-satu kenapa wanita tu bertudung? Hebat permainan judging korang. Tuduh kitorang judgemental di saat you are doing it in public. Well done! :D


Yang aku nak tanya, orang yang cakap ni memang dah tanya ke setiap orang bertudung tu kenapa diorang bertudung? Pastikah dia yang orang tu bertudung atas sebab-sebab di atas tu? Pasti? Kalau tak pasti, layakkah kau nak buat general statement gitu? Boleh jatuh fitnah tu. Walaupun bukan untuk aku exactly, sebagai manusia wanita bertudung, aku pun jadi tacing sekali. Kalau orang buat kat dia, tahu tacing. Believe me, you are in a state of denial. Rasa bersalah, tapi nak tunjuk innocent. Yeah, those people in denials are the great debaters. Kan? -_-


Aku sendiri pernah free hair. Kena marah dengan adik aku. Boleh je aku nak kekal free hair. It all depends on me. Tapi, aku tak anggap adik aku tak baik or memaksa bila dia buat begitu. For me, Allah datangkan dia untuk aku. Dia datang sebagai petunjuk bagi aku sebab Allah sayangkan aku. Supaya aku sedar. Tidak pulak aku rasa aku dipaksa. Or maybe at first, tapi kewajipan memang bermula dengan paksaan. Sebelum lama-lama dia jadi kebiasaan. Dan insya Allah, ikhlas itu ada. It is all about how we see things. Positive or negative. So, how do you see things around you? Orang cakap, bila manusia ni negative, they attract negative vibes around them. Can you feel them?

Kalau korang nak paranoid, go on but, korang sapa nak judge proses untuk kami yang bertudung ni? Kalau korang nak benci orang yang menyuruh kepada menutup aurat, yang Allah datangkan kepada kamu untuk kebaikan kamu, you are allowed to. Tapi, please mind your own business, the way you ask us to mind our own business. Not to forget, mengajak korang menutup aurat is our business sebab berdakwah itu tugas setiap muslim. It is your right nak ikut ke tak. Nak ignore or take it into consideration. It is all up to you. It is just that, you have to be brave enough to face the consequences. Kan kita dah biasa dengar, berani buat, berani tanggung. 

Bagi aku, bertudung itu simbol wanita Islam. Bila orang Islam bertudung berjalan sebelah orang bukan Islam, at least orang yang tengok dari belakang, takkan tertanya-tanya yang mana satu Islam, yang mana satu bukan Islam. Ke dedua bukan Islam? Kalau sampai jadi begitulah, korang rasa? Believe me, bila dia dah berani ajak kamu ke jalan kebenaran (you actually know, it is.), they actually care. You should be proud you have someone who care or love you enough to bring you to the right path. Aren't you proud? Tak ramai yang ada kawan yang ada kawan seberani itu k. You are one in a million.



Ya, ramai yang bertudung, tapi masih tak sempurna. Termasuk aku. Insya Allah, makin hari akan makin sempurna. Tapi bukankah bertudung pun salah satu usaha nak menutup aurat. Bukan ke the effort that counts? Kenapa nak kena compare, tutup kepala tapi tak tutup dada, dengan bukak kepala tapi tutup dada? Combine je tutup kepala dengan tutup dada kan boleh? At least, we have done that. At least, setiap peluh yang keluar boleh jadi bukti you have done something for the sake of our religion. Our belief. Have you done anything for yours? 

Have you done anything selain nak pertahankan, 'aku tak bertudung, tapi aku baik giler. at least aku HONEST than them.' In what sense? Honest sangatkah? Dok sebarkan merata-rata 'Aku bertudung sebab terpaksa.' Perlu ke korang beritahu? Ada ke orang tanya? Itukah yang korang maksudkan honesty? Allah selalu simpan aib kita. Kita ni yang selalu terhegeh-hegeh nak buka. Pelik sungguh yang namanya manusia.

Siapa kau nak pertikaikan honesty seseorang? Sapa kau nak cakap aku bertudung sebab takutkan Allah, bukan sebab sayangkan Allah. Wowww! Are you that good in Malay sampai perkataan takut dengan sayang pun boleh korang putar belit untuk pertahankan ideologi ciptaan sendiri? Bijaklah katakan. Pembacaaan pun banyak. Kalau macam nilah, betullah orang kata. Bila belajar sendiri, baca buku sendiri tanpa berguru, guru kita tu Syaitan. Pastu mulalah ilmu menjadi ilmu tak bermanfaat. Pernah baca tak benda nih? So, korang ni berguru dengan siapa sebenarnya? :)

Seriously, aku tak kisah korang tak nak bertudung. Ramai kawan aku yang free hair dan aku masih berkawan dengan dorang. Bukan setakat tulah, lebih daripada tu pun ada. Yang pakai kain belah, nampak peha, nipis ke hape. Weird ke when they are still my friends? Dorang tak de pulak dok bagitahu aku dorang tak bertudung sebab dorang rasa bertuung tu tak wajib. Bertudung yang in a sense yang kena tutup aurat I mean. Tapi, ada pulak makhluk Allah yang cakap dia bertudung sebab takut tak diterima dalam masyarakat. Ko yang pilih duduk dalam masyarakat tu sebenarnya.

Memang tak pernah ada yang nak kawan dengan korang ke time korang free hair? Masa sekolah tak de orang ke yang nak kawan dengan kau? Yang korang pergi kawan dengan orang yang tak boleh terima korang seadanya tu apa kes? Ke dorang tak nak kawan ngan korang sebab mulut korang yang keep telling, 'Oh, aku terpaksa. Aku dipaksa. Pengurusan teruk. Kementerian tak betul. Oh, aku honest, aku bertudung sebab nak kawan ngan korang je.'? Begitu ke? Patut pun dorang tak nak kawan ngan korang. Kihs. Kesian sangat orang macam ni. Free hair jelah. Kalau orang tak suka, korang tak yah nak dekat ngan orang tu. Simple. Aku pun being honest ni. The way you like. You kan suka being honest. Suka?

Yang peliknya, ada yang mengaku bertudung sebab ingin diterima dalam masyarakat. Tapi, pada masa yang sama, dok heboh satu dunia yang dia tu bertudung sebab terpaksa. Bukan ke itu bertentangan dengan intention yang pertama tadi? Dia ni nak diterima ke tak nak diterima dalam masyarakat? Pening r...

And adakah sebab korang rasa malas dan 'tak honest' nak bertudung, korang perlu persoalkan kewajipan pemakaian tudung? Ye, bukan tudung yang wajib, tutup aurat tu yang wajib. Ni pun korang nak persoalkan. Aku pakai tudung tu sebab aku nak tutup aurat lah. Apalah korang ni. Tu pun tak leh nak grab the gist. Nak jugak fikir jauh-jauh. Kalau korang rasa rambut tu tak perlu nak tutup, bukak je. Tunjuk jela kat semua orang. Simple.

Ini tak. Jabatan agama yang menjadi badan pelaksana pun kena kutuk. Kewujudan 4 mazhab pun korang tak setuju. Korang tetap persoal kenapa ada mazhab berbeza. Perkara aurat yang keempat-empat mazhab dah bersetuju pun korang query. Semua salahlah. Korang je betul. Korang hidup nak rebel je. Kan? Seriously, korang tak tahu ke mazhab berbeza atas faktor tertentu seperti tempat tertentu untuk memberi kemudahan kepada orang Islam? Mengikut kesesuaian orang Islam? Seriously, korang tak tahu yang Islam ni agama yang memudahkan? Agama yang syumul?

Memang, tiada paksaan dalam Islam. Memang dah tercatat. Tapi, jangan dilupa. Setiap perbuatan walau sebesar sebijik sawi, ada pembalasan. Kalau baik perbuatan, maka baiklah pembalasannya. Begitu jugak sebaliknya. Walaupun seorang pelacur menasihati, ambillah nasihat yang baik. Golongan yang banyak membaca, bijak bestari, takkanlah tak pernah dengar ungkapan ni? Still nak tegakkan benda yang basah kerana kapasiti otak yang banyak? Tak tahukah ada limitations to every human brain? Tak tahukah yang sampai sekarang saintis tak dapat mengerti kenapa manusia memerlukan O2 sedangkan O3 boleh buat manusia mati?

Senang cerita, korang kekalkan free hair. Kitorang kekalkan bertudung. We live our life our own separate ways. Tak payah nak persoalkan honesty oranglah. Korang pun bukan honest sangat. Mengaku baik. Bukan baik sangat. Sama je kita. Ayat korang yang persoalkan sebab-sebab kitorang bertudung nih memang menyakitkan hati aku. Tuduhan yang sangat tak berasas bagi aku. 

Kalau betullah korang tu honest just because korang have the guts nak beritahu seluruh dunia yang korang bertudung semata-mata masyarakat, then i guess honesty is no longer the best policy. It is your own definition of honesty. For me, it is more like korang nak kumpul orang yang ada ideologi sama dengan korang so that you feel stronger in your denials. So, how? Feeling strong enough bila ada manusia yang suka baca your posts, pastu support. Sure you feel innocent enough kan. Happy?

By the way, apa kepercayaan kamu sebenarnya?

ps- aku tak de masalah dengan yang free hair. aku ada masalah dengan yang free hair tapi dok question why manusia bertudung. this entry goes to those yang rasa sesuai dengan dia. yang rasa tak berkenaan, tak payah nak tacing sangat. anggap je aku tak cakap pasal korang. wassalaam.

Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit- Viola Beauty Secret

Nurmujahidah Ismail | 8/20/2015 | 5Comments |
Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit, Viola Beauty Secret
Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit | Viola Beauty Secret | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Alangkah indahnya kalau kulit jadi cantik, cerah, gebu, licin, dan berseri setiap kali bangun tidur. Alangkah bagusnya kalau produk yang kita guna boleh memberikan kesan lepas 3 hari je. Tapi takut juga dengan lambakan produk kecantikan sekarang. Bahaya!

Sekarang, dok heboh bahan kimia yang buat naya kat kulit-kulit cantik. Jangan tak percaya, Namee Roslan pun pernah jadi mangsa. Jadi hari ni, aku terpanggil untuk kongsi dengan korang bahan semula jadi yang baik untuk kulit.

1. Minyak Argan


  • mengurangkan masalah rambut gugur
  • agen anti penuaan semulajadi 
  • meneutralkan radikal bebas
  • merangsang oksigen dalam badan
  • melindungi tisu-tisu perantara

2. Sel Stem Epal

  • menggalakkan pertumbuhan sel dalam badan
  • menjadikan kulit lebih cantik
  • ajen awet muda melambatkan proses penuaan
  • mematikan bahan radikal bebas berbahaya
  • kaya antioksida yang menghalang kerosakan sel

3. Minyak Zaitun

  • mengurangkan kesan cahaya Matahari pada kulit
  • menyegarkan kulit untuk tampak halus dan lembut
  • mengeluarkan kotoran dalam pori-pori kulit
  • mengurangkan masalah minyak berlebihan
  • melindungi kulit daripada sinaran Matahari

4. Royal Jelly

  • menggalakkan peredaran darah
  • meremajakan wajah
  • membekalkan nutrien dan oksigen pada kulit
  • membuang sisa yang tidak diperlukan dalam kulit
  • mengandungi kolagen untuk menegangkan kulit

5. Minyak Peppermint

  • menggalakan peredaran darah untuk membekalkan nutrien pada kulit
  • anti-mikroba, anti-oksidan, anti-pasmodik, anti-tumor
  • mengatasi masalah kulit berminyak dan iritasi pada wajah
  • menyegarkan kulit dengan memberikan efek dingin pada kulit
  • mencegah masalah jerawat dan pori-pori tersumbat
Lepas ni, kalau nak pilih produk kecantikan yang ada bahan-bahan semulajadi macam ni. Mesti kulit kau pun sayang kat kau. Antara bahan semulajadi lain yang juga bagus untuk kulit adalah bearberry, kolagen, aloevera, vitamin B5, C, dan E. 

Alahai banyaknya. Takkanlah nak beli setiap benda? Mana nak simpan? Sempat ke nak guna? Kalau nak nak tepek satu-satu, lambat gi pejabat pulak. Macam mana???

Jangan risau!!! 

Viola Beauty Secret has come for the rescue! Sesuai dengan slogannya; be beauty, be confidence. Jadi si cantik, jadi sang keyakinan. Memang Viola Beauty Secret akan jadikan korang si cantik yang penuh keyakinan sebab bila korang cantik, tak de dah masalah risau nak berdepan dengan orang ramai ke, malu ke. Yakin je sepanjang masa. Percayalah! :D


Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit, Viola Beauty Secret

Viola Beauty Secret diformulasikan daripada bahan-bahan semulajadi seperti yang aku tulis tu. Terbukti selamat dan halal. Berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Khas untuk menjamin kesihatan kulit. Pakai je, automatik kulit jadi cantik, jadi segar. Proses rawatan oleh produk berkualiti ini tidak melibatkan pengelupasan kulit yang buat kulit jadi pedih ke, sakit ke, perit ke. Semua yang annoying tu tak de. Yang ada, kulit akan berterima kasih kepada korang! :D

Viola Refreshing Cleanser

KKM NO: NOT150605836K 
Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit, Viola Beauty Secret

Kebaikan Viola Refreshing Cleanser

  • membersihkan kulit secara mendalam untuk menyingkirkan kotoran dan lebihan minyak
  • mencerahkan, melicinkan, menyegarkan dan melembutkan kulit supaya nampak lebih bermaya
  • membantu menyingkirkan sel kulit mati 
  • memelihara dan mengekalkan keanjalan kulit untuk mengurangkan tanda-tanda penuaan
  • mengurangkan kesan sunburn supaya kulit menjadi cerah
  • menghilangkan masalah jerawat dan mengurangkan parut jerawat
  • mengekalkan kelembapan kulit supaya tidak nampak kering dan kusam

Cara Pemakaian:

Basahkan tangan sedikit dengan air. Picitkan Viola Cleanser sekali sahaja dan gosokkan supaya berbuih.

Info Tambahan:

Pencuci muka yang baik tidak menghasilkan buih yang terlalu banyak kerana buih akan mengeringkan kulit dan menghilangkan kelembapan semula jadi kulit. Viola Beauty Cleanser tidak mengeringkan kulit malah melembapkan lagi kulit.

Viola UV Cream with SPF50++

KKM NO: NOT150605837K
Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit, Viola Beauty Secret
  • mengekalkan kelembapan kulit supaya sentiasa segar dan bermaya
  • mengekang kemunculan jerawat dan jeragat pada kulit
  • mempercepat penyembuhan jerawat
  • memudarkan kesan jeragat, parut jerawat dan kesan pigmentasi supaya tona kulit lebih sekata
  • melindungi kulit daripada sinaran UVA/UVB dengan SPF50++
  • membantu mengurangkan keradangan dan iritasi pada kulit
  • mencerahkan kulit dengan selamat
  • tidak menyumbat pori-pori pada kulit
  • mengurangkan kedutan dan garis halus pada wajah
  • memelihara keremajaan kulit supaya kekal anjal dan berseri

Viola Multi Active Night Cream

KKM NO: NOT150605838K
Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit, Viola Beauty Secret
Kebaikan Viola Multi Active Night Cream
  • merangsang metabolisme kulit supaya menjadi lebih aktif
  • menyingkirkan jerawat dengan lebih cepat
  • mengawal penghasilan melanin yang menggelapkan kulit
  • mengurangkan lingkaran gelap dan kantung di bawah mata 
  • mengurangkan kedutan dan garis halus pada wajah
  • mengecilkan saiz pori-pori sambil menghilangkan blackhead dan whitehead
  • meratakan tona warna kulit agar lebih cerah dan sekata
  • menganjalkan kulit supaya nampak lebih bermaya
  • mengurangkan pengumpulan lemak dan lebihan air di bawah kulit

Testimoni Pengguna Viola Beauty Secret

Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit, Viola Beauty Secret, testimoni viola beauty secret, testimoni vbs

Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit, Viola Beauty Secret, testimoni viola beauty secrt, testimoni vbs

Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit, Viola Beauty Secret, testimoni viola beauty secret, testimoni vbs

Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit, Viola Beauty Secret, testimoni viola beauty secret, testimoni vbs

Bahan Semulajadi Yang Baik Untuk Kulit, Viola Beauty Secret, testimoni vbs, testimoni viola beauty secret

Viola Beauty Secret dah terbukti berkesan merawat masalah jerawat, parut jerawat, jeragat, kulit kusam, kulit kering, tona kulit tidak sekata. Bila semua masalah ni dah terhapus, memang akan cantik berseri-serilah kulit kita. Tak de nak risau masa mekap bagai sebab mekap nipis-nipis pun dah okay. Dah cukup berseri-seri dah. Yang penting,

DISIPLIN, ISTIQAMAH, TAWAKKAL!!!

Jangan nak expect besar kalau usaha kecil. Jangan nak rasa kekal cantik kalau benda yang buat korang cantik tu, korang berhenti buat. Korang akan kekal punya benda yang korang ada, kalau korang terus-terusan buat apa yang korang buat. Paham?

Kalau korang nak order, pandai-pandai koranglah visit pages kat bawah ni. Call pun ok. Senang dan cepat. Semua aku dah tulis kat bawah nih.

Laman Web: www.violabeauty.com.my
Instagram: @viola_beautysecret
Facebook: Viola_BeautySecret-HQ
No. Telefon: 011-3506 2344 / 011-1433 3437

Tu jelah yang aku nak cerita. Lepas ni tunggu testimoni daripada aku sendiri pulak k. Tak sabar nak share ngan korang tau. Hehehe. Wassalaam.

Tempat Menarik Pulau Pinang- Penang Time Tunnel- 3D Mural Art Street

Nurmujahidah Ismail | 8/17/2015 | 5Comments |
Tempat Menarik di Pulau Pinang- Penang Time Tunnel | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tak habis lagi entri trip Kedah-Pulau Pinang haku nih. Lepas puas bergambar di Bukit Bendera, kitorang bergerak pula ke Penang Time Tunnel. Memula tahu pasal Penang Time Tunnel ni daripada blog senior aku, Eleanor Dream Land. Dia suka jenjalan, makan-makan. Sama macam aku. Sebab tu aku suka blog dia. Ekekeke.

Penang Time Tunnel- 3D Mural Art Street


Setelah penat berjalan kaki gara-gara sesat. -_-

Penang Time Tunnel terletak di Jalan Green Hall, Georgetown. Muzium Sejarah ni sangat dekat dengan Padang Kota. Jalan kaki je. Memula masuk terowong, kita disediakan dengan pelbagai informasi tentang Pulau Pinang sejak 400 tahun dulu. Ada gambar, ada patung, ada keterangan dia. Memang rasa macam dok lalu terowong masa. Acah acah Doraemon tu aku yang punya. Kih3


Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D mural art street, street art
Abbang lambat 2 jam!

Ditakdirkan masa memula masuk, aku memang terdesak nak terkucil. Jadinya, tak sempat nak ambil gambar bahagian sejarah sebab tandas ada kat bahagian permulaan seni 3D. Nun jauh kat bahagian belakang terowong. So, aku started ambil gambar di bahagian 3D. Boleh je nak patah balik, but well, it is history guys. It is not really my thing. Lainlah Cek Mek Molet Street Art Machang. Best!!! :D

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, street art penang
Arrrghhhhhhh!!! (Tanpa alasan. Smurf pun datang menyelamat.)

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, street art pulau pinang
Epik fail. Sayap terapung. Grrrrr!!!!

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, street art pulau pinang
Ni kalau kena, berderai nih.

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, street art pulau pinang
Apa gunanya katil kalau kat udara pun boleh baring tersengih?

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, street art penang
Cool kot tengok tv cenggini.

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, street art
Laaa, kat atas ni ada singa. 

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, street art, art street penang
Urrkkkkkkkk!

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, street art pulau pinang
Kesian pak cik. Meh Mujahidah tolong meh. :)

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, street art penang
Amboi Diah. Rakus.

penang street art, street art pulau pinang, Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street
Alololooo. Cantik sungguh imaginasi aku.

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, penang street art, pulau pinang art street
Mandi air terjun kecik.

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, penang art street, pulau pinang street art
Susah jugak nak panjat dinding nih.

Dari Penang Time Tunnel nilah kitorang jalan kaki ke Padang Kota pekena pasembur.

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, pulau pinang street art, penang art street
Ratu selfie terbaru dengan shades gorjes beliau. Kami tumpang glemer je. 

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, pulau pinang street art, penang art street
Aku ambik gambar ni dan aku menyesal sebab tak de dalam gambar. :(

Lepas dah kenyang makan pasembur tu, kami kena jalan kaki ke bas. On the way tu, boleh pulak ternampak Transformers Street Art. Tapi masa tu memang panas ceyyyyy ceyyyy ore Kelate kato. So, aku gamkan bontot kat kerusi bas. Malas nak follow my friends yang excited tengok robot sado tuh. Tak tahu lak dorang minat perobotan selama nih.

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, pulang pinang street art
Kalau betul wujud, aman dunia ni. Tahu negara memana nak perang sangat, bomkan je.

Tempat Menarik Pulau Pinang, Penang Time Tunnel, 3D Mural Art Street, street art penang, pulau pinang street art
Excitednya tuh di situ. 

Tu jelah yang mampu aku coretkan lepas seminggu lebih meninggalkan arena pemblogan. Kalau korang nak cecuti Malaysia, mohon gi Pulau Pinang. Sebab best. Tu je. K. Chaw.

Wait!!
Lepas ni aku nak pergi mana pulak ye?????

Assalaamualaikum. :)

Makanan Sedap Pulau Pinang- Nasi Kandar dan Pasembur

Nurmujahidah Ismail | 8/05/2015 | 7Comments |
Makanan Sedap Pulau Pinang- Nasi Kandar dan Pasembur | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aktiviti wajib kalau pergi jalan-jalan luar negeri (luar negeri Kelantan i mean), mesti cara makanan yang jadi trademark negeri tu. So, bila jejak kaki Pulau Pinang, memang tak sah kalau tak cari Nasi Kandar dengan Pasembur.

Lepas kena penangan dia, memang rasa tak nak balik! Hahaha

Nasi Kandar Pokok Ketapang


Hari terakhir kitorang di Pulau Pinang, sebelum pergi ke Queensbay Mall, kitorang singgah Restoran Nasi Kandar Pokok Ketapang for brunch. Jamak terus jadual makan kitorang sebab masa tu pun dah macam pagi yang dah dekat-dekat tengah hari. Hajatnya nak cari restoran apa tah yang femes amos tu, tapi malas lak nak jalan jauh. Otw jumpa restoran ni, so berhenti kat sini jelah.

Makanan Sedap Pulau Pinang, Nasi Kandar, Pasembur
Jelitawan TESL 2. Owner restoran deserves to be proud. Be proud. #flipshawl
Makanan Sedap Pulau Pinang, Nasi Kandar, Pasembur
Nasi kandar ain dengan mirah. Aku punya cepat sangat masuk dalam perut. ^^

Pasembur Padang Kota


Lepas kitorang pergi Penang Time Tunnel pulak, kitorang perlu jalan kaki je untuk ke Padang Kota. Kat sana, kita boleh makan tepi laut. Best. Kitorang pekena pasembur sampai menambah-nambah! Pasembur ni macam rojak, tapi kuah dia memang win tak terkalah! Memang kalau pergi Pulau Pinang kena try pasembur. Perghhhh! Terangkat! Rasa tak puas makan pun ada. Bagi aku la. Ekeke.


Makanan Sedap Pulau Pinang, Nasi Kandar, Pasembur
Khusyuk sungguh Mirah dengan Arieff.
Makanan Sedap Pulau Pinang, Nasi Kandar, Pasembur
Tak terliur tu tak normal ye. :P

Ada satu lagi tempat makan best yang kitorang pergi kat Kedah. Tempat yang masuk paper sebab bagi bubur free kat customer dia. Best jugak tapi aku tak amik gambar pulak kat sana. Tak de rezeki dia kot nak masuk blog aku. Mungkin sebab dorang dah femes. Blog aku ni apalah sangat. Tak perlu mana. Hehehe

Tu jelah karutan aku hari ni. Daaa


Bukit Bendera, Air Itam - Tempat Menarik Pulau Pinang

Nurmujahidah Ismail | 8/04/2015 | 1Comments |
Bukit Bendera, Air Itam, Tempat Menarik Pulau Pinang
Bukit Bendera, here I comes again. :)

Bukit Bendera, Air Itam - Tempat Menarik di Pulau Pinang | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Lepas melawat Kedah di Air Panas Ulu Legong, Muzium Padi dan Menara Alor Setar, malam tu jugak kitorang bergerak ke Pulau Pinang. Esoknya, kitorang ke destinasi pertama iaitu Bukit Bendera, Air Itam. Suka betullah jenjalan kat Pulau Pinang sebab kawasan dia dekat-dekat je.

Bukit Bendera, Air Itam, Tempat Menarik Pulau Pinang
Kawasan ruang legar Bukit Bendera pun makin cantik sekarang.
Bukit Bendera, Air Itam, Tempat Menarik Pulau Pinang
Tempat menunggu sebelum naik Bukit Bendera pun selesa. Nampak muka Bahij tu? Bukti. :D
Untuk harga tiket ke Bukit Bendera, boleh check di Bukit Bendera Ticket Fares. Harga berbeza untuk pemegang Mykad dan pelancong asing. Jadi, pastikan bawa kad pengenalan. Jangan memandai tinggal bawah katil ke, kat almari solek ke. Tak masal kena bayar lebih. Kalau korang punya soft skills bagus, lagi murah bila pergi ramai-ramai. Tu pandai-pandai koranglah ye. Malas nak campur. Haa!! Aku tengok ada zumba hujung minggu. Kalaulah ku penduduk Air Itam. Boleh slim melim. :P

Bukit Bendera, Air Itam, Tempat Menarik Pulau Pinang
Ambiklah seketul gambar aku dengan my glasses. Buruk. I know. :'(

Bukit Bendera, Air Itam, Tempat Menarik Pulau Pinang
Bila lagi ye nak lagu ni

Masa sekolah rendah dengan menengah dah pernah jejak kaki kat Bukit Bendera ni, tapi the excitements are different. Masa kecil, jalan dengan cikgu. Ikut cikgu je ke hulu ke hilir. Masa belasan, jalan dengan long lasting crush, kena cover ayu, nervous sepanjang masa. Sekarang, bila dah jadi bini, jalan dengan kawan rasa lain pulak. Lama tak rasa tenang macam ni. Tulah lainnya. So, tak rugi pun pergi tempat sama banyak kali sebab the place will be different each time. Believe me. :)

Bukit Bendera, Air Itam, Tempat Menarik Pulau Pinang
I miss this moment. :')

Bukit Bendera, Air Itam, Tempat Menarik Pulau Pinang
Sebab tak de yang sudi ambil gambar aku.

Cuaca kat atas Bukit Bendera sejuk macam pasang ekon sederhana. Tak panas sampai berpeluh. Tak sejuk sampai menggeletar. Just nice, just the way I like. Udaranya nyaman, masih terselamat daripada pencemaran. Pokok menghijau, bunga warna warni. Ada pulak kera dok jalan-jalan. Nature sangat uols. Jangan tak tahu, kat atas ada balai polis, gereja, masjid dan kuil sebab kat atas bukit tu ada penduduk. Untunglah dorang ye. Bangun tidur, buka tingkap, terus hilang stress. Bestnya hidup. :D

Bukit Bendera, Air Itam, Tempat Menarik Pulau Pinang
Praktikum memisahkan. -_-

Bukit Bendera, Air Itam, Tempat Menarik Pulau Pinang
Bagus juga ada dataran macam ni. Boleh amik family photo macam ni. :D

Aku perasan banyak juga perubahan kat Bukit Bendera ni. Kereta api warna merah kecil dulu dah bertukar saiz, bertukar warna. Ramai pelawat dah boleh naik sekali gus. Tempoh perjalanan pun dah kejap bila kereta api dah laju. Kalau dulu, beratur punya lama. Slow je naik. Sempat gak tidur kot. Gambar tak ambil dalam tu, jimat filem nak ambil gambar kat atas bukit. Sekarang, dalam kereta api tu boleh berselfie bagai. Dengan monopod bagai. Lainkan?

Bukit Bendera, Air Itam, Tempat Menarik Pulau Pinang
Love Locks, Bukit Bendera pun nak k-pop jugak ke?

Dulu mana ada kawasan Love Locks kat atas Bukit Bendera ni. Kalau ada dlu, mesti dah ada love lock aku dengan crush. Eceyyyh. Dah berlaki pun tak buat. Konon sangat la kalau dengan crush pun aku nak buat. Bazir pitis yang susah nak dapat hoi. Tapi dulu ada Bird Park, sekarang dah tak de tapi diganti dengan a better one, Own Park. Restoran Skypark pun ada for those yang rasa ada fulus lebih. Tak de salahnya nak rasa sekali sekala. Lain hokey makan pada takat 2750 kaki dari aras laut.

Bukit Bendera, Air Itam, Tempat Menarik Pulau Pinang
Kau rasa, kalau abang ada, abbang sudi tak teman duduk sebelah?

See why i tell you it is never a waste to repeat the journey? When time moves, things change. So, appreciate every moment you have because you will never have it for the second time. Lama dah aku tak rasa best macam ni. Terima kasih sangat to all my classmates yang suggest datang sini for our assignment. It was worth the effort seriously. 

So, what's next?

Menara Alor Setar- Tempat Menarik di Kedah

Nurmujahidah Ismail | 8/04/2015 | 6Comments |
Menara Alor Setar, Tempat Menarik di Kedah
Menara Alor Setar gah di Kedah.

Menara Alor Setar- Tempat Menarik di Kedah | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Korang tahu tak, selain Kuala Lumpur Tower, ada satu lagi tempat yang bentuk menara dia boleh kata sebijik dengan KL Tower. Cuma ketot sikit. Boleh kata adik sikit je daripada KL Tower. Kalau korang nak tengok, korang bolehlah ke Menara Alor Setar, Kedah. Kalau korang dari Kelantan, singgahlah di Air Panas Ulu Legong, Baling. Best jugak.

Menara Alor Setar, Tempat Menarik di Kedah
Menara Alor Setar best woooo...

Nak naik Menara Alor Setar ni kena ada tiket. Tiket dia tak sampai RM10. Kalau pergi ramai-ramai, pandai bodek kerani kaunter tu, lagi murah jadinya. Pandai-pandai koranglah ye. Ketinggian Menara Alor Setar adalah 165.5 meter. Ada lif untuk naik. Kat atas ada macam binakular untuk tengok objek kat bawah. Sebenarnya, menara ni untuk telekomunikasi tapi bila dah cantik and kita boleh nampak pemandangan menarik dari atas, jadilah dia tarikan pelancong di Kedah.  

Menara Alor Setar, Tempat Menarik di Kedah
Biasalah.

Selain pemandangan indah, tingkat atas Menara Alor Setar daripada tingkat aku berdiri ada sebuah restoran berputar. Harga makanan taraf hotel. Kalau time-time anniversary, orang Alor Setar bolehlah datang sini. Romantik jugak makan, sambil berputar, sambil tengok lampu warna warni kat bawah. Mohon bawak panadol. jugak. Kot-kot pening macam masa kitorang pergi Muzium Padi kang. Kih3

Menara Alor Setar, Tempat Menarik di Kedah
Jarang-jarang je kita boleh nampak atap tau.

Memang menarik bagi aku bila kita berpeluang untuk melihat pemandangan alam ni daripada sudut yang lain. Selalunya, asyik tengok dari sudut 180 darjah. Dari Menara Alor Setar, boleh jugak tengok sudut 90 darjah. Ofkos, perasaan dia jadi lain. Selalunya kita nampak pintu bangunan. Bila kat atas kita nampak atas bangunan. Kan ke lain tu? Perspektif hidup aku pun berubah jugak. Mmm

Menara Alor Setar, Tempat Menarik di Kedah
Buat menara semua!!!

Sebelum bergerak ke destinasi seterusnya, kitorang amik gambar kat dataran di sekeliling Menara Alor Setar. Feeling like a family. Nampak tak yang baju belang merah putih tu? Tulah pensyarah kitorang Encik Ibrahim. Siyesly, kalau kami ni kanak-kanak, beliau macam baby. Aktif, fit, open-minded. Kalau ada lawatan lagi, boleh consider ajak beliau jadi pensyarah pengiring. Ekekeke
Menara Alor Setar, Tempat Menarik di Kedah
Sampai terkangkang kawan aku sorang tu. Excited sangat kerwww -_-

Korang kalau pergi Kedah, mohon jangan lepaskan peluang untuk ke Menara Alor Setar. Memang best. Aku kalau laki aku nak lawat IPG dia kat ke nanti, aku nak gi sekali lagi kat menara ni. Nak rasa gak candle light dinner kat restoran berputar di tempat tinggi cenggini. Cool siott. Hehehe. 

Korang kalau pergi Kedah pergi mana?

j