Fenomena Tudung dari IRRARA LABEL- Mutiara Shawl

mutiara shawl, tudung mutiara, pearl shawl, pearl tudung, irrara label, shawl chiffon cantik, fenomena tudung, nurmujahidah
Mutiara Shawl yang awesome! :D

Fenomena Tudung Dari IRRARA LABEL- Mutiara Shawl | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku memang peminat tegar tudung panjang yang kita dok panggil shawl. Dari zaman aku kat Universiti Malaya lagi. Masa tu trend shawl ni baru nak up. Then, bawal take over. But for me, aku masih setia dengan shawl.

Sebab utama aku suka shawal adalah malas nak bentukkan bahagian depan tudung bawal. Leceh giler!

Kenapa Aku Suka Long Shawl Daripada Square Shawl


Aku malas bersusah payah nak bentukkan bahagian depan tudung bawal kasi gelembung tu sempurna. Aku kedekut nak bazir duit beli kanji sembur nak kasi gelembung yang sempurna kekal lama. Aku tak suka kain tudung bawal yang see through (dulu tak de bawal satin ke hape).

Aku jugak rasa bergaya dengan tudung bawal agak static sebab aku memang tak kreatif, but I dont like being static. Aku bukan Hazanis the Fashion Blogger yang pakai apa pun cantik. So, since 4 years ago, memang aku setia dengan tudung panjang aka tudung segi empat tepat aka rectangle shawl.

Kenapa Aku Suka Irrara Label; Pencetus Fenomena Tudung


Teruja sangat aku memperkenalkan kat korang, pencetus fenomena tudung terbaru; IRRARA LABEL. Kenapa aku cakap Irrara Label pencetus fenomena tudung? Sebab tudung dari Irrara Label memang ekslusif terutama signature shawl Irrara Label iaitu Mutiara Shawl.

Aku pernah makan kat Burgerbyte dengan owner dia tau. Muahahaa. Ceyh.. Bangga. -_-

Unbelievably Beautiful Weh!!! :D


irrara label, mutiara shawl, tudung mutiara, pearl shawl, tudung pearl
Mutiara Shawl in blue. Biru yang melambangkan ketenangan.

Mutiara Shawl ni cantik sangat!!! 


Aku suka giler manik mutiara pada tudung panjang nih. Kalau letak atas kepala, sebijik nampak macam crown. Tak payah susah payah bazir duit beli flower crown ke hape dah. Dengan Mutiara Shawl ni, tudung dapat, crown pun dapat. Dedua dapat. Jimat seyh! :D

irrara label, mutiara shawl, tudung mutiara, pearl tudung, pearl shawl, tudung panjang, shawl
Mutiara yang boleh digayakan dengan pelbagai cara.

Saiz Yang Sempurna Untuk Gaya Muslimah Yang Sempurna


Panjang dan lebar Mutiara Shawl memang boleh kata just nice. Senang nak pakailah bagi aku.  Menutup apa yang patut ditutup dengan sempurna. Tak de la nak kena tarik-tarik macam shawl aku zaman noob dulu. Tarik sini senteng sana. Lastly biar aurat tak tertutup dengan sempurna. T_T

Moga aku boleh jadi muslimah yang lebih baik setiap hari. Amiin.

irrara label, mutiara shawl, tudung mutiara, tudung pearl, pearl tudung, pearl shawl, tudung cantik, shawl cantik
Mutiara Shawl in pink- Kegadisan terserlah.

Material Yang Berkualiti Tinggi


Since ages, I just love chiffon tapi salunya chiffon shawl yang aku jumpa mesti jenis jarang. Jenuh cari inner neck. Terpaksa pakai walaupun panas dan tak selesa sebab dia melekat kat leher dan peluh pun menjejer keluar. This is totally not convenient sebab aku sangat sangat mudah berpeluh. T_T

Dengan shawl dari Irrara Label, tak perlu risau dah. Material chiffon yang dorang guna berkualiti tinggi. Memang tak jarang dan tak panas. Sesuai sangatlah ngan aku yang memang terdesak nakkan tudung yang tak buatkan aku bertukar menjadi mesin peluh.

Tambah-tambah time musim kemarau kat Malaysia nih. Boleh banjir dengan peluh aku je. Sobsss  

irrara label, fenomena tudung, mutiara shawl, shawl mutiara, pearl shawl, shawl pearl, fesyen tudung terkini
Ok. Character berubah. Happynya pakai Mutiara Shawl daripada Irrara Label ni!! :D

Bestnya la Mutiara Shawl by IRRARA LABEL nih!!


Korang kat luar mesti dapatkan Mutiara Shawl ni tau. Harga mampu milik je. Aku pun tak nak korang bazir duit beli barang mahal just to look good. Kalau ada barang bagus dengan harga rendah, perlu ke nak cari lagi yang harga tinggi? Mohon korang rajin-rajinkanlah jengah link di bawah;

Instagram - @irraralabel
Facebook- Founder Irrara Label
Blog- Mastura Rama Rama

Nak Tanya Pasal Tudung Sikit Boleh?


Dalam komuniti kita nih, shawl refer pada tudung panjang dan square shawl refer kepada tudung bawal. Kalau bawal kita panggil square shawl, nape tudung panjang orang tak panggil rectangle shawl? Mohon jawab di bahagian komen.

Wassalaam. :D


Tip Membeli Barang Secara Online Oleh Abbang- Apa Nak Buat Sebelum Bayar?

Tip Online Shopping Oleh Abbang- Apa Nak Buat Sebelum Bayar? | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Online shopping memang best dan buat kita teruja. Tengok gambar, bayar, dapat barang. Senang. Sambil golek-golek atas katil pun boleh shopping. Tapi, membeli barang secara online-lah yang menyebabkan beribu-ribu mangsa ditipu setiap hari.

Aku pun pernah tergolong dalam senarai mangsa tersebut. T_T

Kita nak pengalaman shopping yang memuaskan hati and tak hingin kena tipu secara online kan? Jangan jadi macam aku masa noob dulu. Jadi bacalah tip oleh abbang ni secara detail dan apply dalam kehidupan seharian. Aku tak nak bias kat mana-mana pihak sebab I am both a seller and a buyer.  Yang penting tip online shopping daripada my beloved tunang ni dulu. Okay? :D

Baca- Testimoni Muja Guna Vitamin C Pahang Pharmacy 

Tip Membeli Barang Secara Online, tip online shopping, tip shopping online, tip membeli barang atas talian
Yang baju hijau tu pun giler beronline shopping. Cemana dia nak save money cer gitau dia! :@

Tip Memberi Barang Secara Online- 

Berhati-hati Adalah NOMBOR 1!

Situasinya, kita dok scroll Intagram or Fanpage sebuah online shop. Barang dia memang yang kita dah idamkan lama. Termimpi-mimpi.  Gambar dengan harga barang tu memang menarik. Yelah, testimoni dia kebabom sangat. Perghh! Cantik giler. Pandai photographer dia . Mesti cuba nih. Macam mana nak order ni. Ok scroll lagi. Dapat contact number. Yes! :D

But wait before you simply give money to the sellers!!!

Duit bukan senang dapat. Usaha bagai nak rak. Jangan sesenang bagi kat orang yang kita tak kenal. Jadi, before korang contact penjual tu, korang kena ikut tip kat bawah ni. Kata nak shopping. Shopping kena sampai puas hati tau. :D

Baca- Testimoni Muja Guna Krim Herba Kemboja

  1. Fikirkan bajet berapa yang kita mampu laburkan untuk produk tersebut. Kalau tak mampu, cari produk lain yang lagi murah. Atau dari kedai lain. 
  2. Fikirkan dulu sama ada ia adalah keperluan atau kehendak. Kalau keperluan, beli. Kalau kehendak, pastikan ianya berbaloi untuk dibeli. Dua-dua berakhir dengan beli. :P
  3. Cari maklumat tentang barang; harga, testimoni, review, kelulusan, cara penggunaan, tanya pengguna sebelum ini. Tanya peniaga? Opkosla dia bagi yang positif je.
  4. Pilih online shop yang dikehendaki- paling bagus kalau berdaftar dengan SSM, ada bukti penghantaran dan penerimaan barang (gambar, Screen shots, komen pelanggan sebelum ini), mesra pelanggan, harga yang berpatutan.
  5. Hubungi penjual dan tanya sikit-sikit perkara yang belum pasti. Nombor akaun, cara pembayaran. Kalau melibatkan barang bernilai tinggi seperti emas, korang boleh mintak gambar ic untuk korang Google no ic tu. Takut tersenarai dalam list online scammer. Tanya maklumat yang tak boleh Google. Yang hanya penjual boleh jawab.
  6. Jangan senang-senang bagi duit kat orang. Tambah-tambah yang kita tak kenal. Doa banyak-banyak supaya terlindung daripada ditipu. Kena yakin betul-betul dulu baru bayar.
  7. Dapatkan barang dan gunakanlah ia dengan penuh kebahagiaan. Happy ending. :D

Tip Membeli Barang Secara Online, tip online shopping, tip membeli atas talian, elak kena tipu oleh scammer online
Beliau, peminat tegar Lazada. Kih3

Tip ini akan memudahkan kita sendiri sebagai pembeli dan online seller sebagai penjual. Mudah dan menjimatkan masa. Aku dapat tip ni bila borak ngan abbang pasal my new passion iaitu online business. Pahit manis jugak aku bila berniaga nih. Pasal my online business tu, aku cerita lain kali. :D

Ya, akan ada orang cakap, ini general knowledge, tak perlu tulis entri pun tak pe. Beliau mungkin lupa yang manusia mudah lupa dan perlu diingatkan selalu. Kena bagi warning selalu. Kalau semua pengguna sedar, kenapa setiap hari beribu-ribu mangsa ditipu secara online? Peringatan itu penting.

Ditipu online memang benda yang kita nak elak. Online scammers aka penipu yang suka menipu ni tak sedar yang dia bukan je menyusahkan buyer, honest online buyer macam aku ni pun terkesan bila ramai orang yang takut nak beli barang online. Sebab takut ditipu. Pfftt!!

By the way, kami maybe susah di dunia. Korang susah di akhirat. Serve you right scammer! Wassalaam.

#tipmembelibarangsecaraonline #onlineshopping #shoppingonline #membeliatastalian #mujajualyangini


Testimoni Glamoskin by Legacy Secret oleh Mujadafewa

testimoni glamoskin, glamoskin legacy secret, glamoskin cleanser, glamoskin collagen gel, glamoskin produk kecantikan terbaik
Muahh Glamoskin cikeddd. :3

Testimoni Mujadafewa Guna Glamoskin by Legacy Secret | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Hari tu aku ada cerita pasal Glamoskin by Legacy Secret. Hari ni pulak aku nak bagi testimoni lepas aku guna Glamoskin ni dengan korang.

Baca- Entri Secret Laxing Oleh Legacy Secret.

Manalah tahu ada dalam kalangan korang ni yang masih tak jumpa produk yang sesuai dengan kulit korang, boleh guna Glamoskin ni. Produk dari Korea weh. Sape tak excited kan? Korea kan negara pembuat produk kecantikan terbaik setakat ni. Tak syak lagi dah. Memang best!!! :D


testimoni glamoskin, testimoni pengguna glamoskin, glamoskin terbaik, produk legacy secret, glamoskin legacy secret
Aku dengan bangganya mengisytiharkan yang aku adalah pengguna Glamoskin. Kamu bila lagi? :D

Glamoskin Untuk Kulit Sihat, Segar dan Cantik


Selama ni aku pendam je rasa jelez tengok pelakon Korea dok tayang muka putih, bersih, gebu, dorang. Korang tahu tak cemburu ni tak baik untuk kesihatan? Jadi, aku buat keputusan untuk jadi cantik pulak. Kalau boleh, aku nak Park Shin Hye tu pulak jelez ngan aku. Haaa. Baru puas hati aku.

Dalam usaha nak jadi cantik untuk kahwin tahun depan, alhamdulillah sangat terjumpa produk Glamoskin by Legacy Secret. Tq Mek Onie sebab sudi bagitahu tentang kewujudan produk hebat ni.  Kalau tak, tergagau gagau nak cari produk bagus untuk kulit muka menggerutu aku nih.

Untuk pengetahuan korang, Glamoskin ni terdiri daripada dua benda; Glamoskin Cleanser dan Glamoskin Collagen Gel. Gabungan dua produk ni memang memberikan hasil terbaik!!! Aku dah guna. Adusss, nape la lambat sangat bebudak Korea ni jumpa Niacimade PC ni??? :P

Testimoni Mujadafewa Menggunakan Glamoskin by Legacy Secret


Setakat ni aku dah guna dalam seminggu dan hasil dia memang menakjubkan gitu. Muka aku nih, kalau produk bagus senang je dia detect sebab dia memang bermasalah. Bila aku bagi khasiat daripada produk bagus, dia tak buat hal la. Tak naik jerawat. Senang urus. Aku pun bahagia. Kriiik.

testimoni glamoskin, testimoni mujadafewa, testimoni nurmujahidah, glamoskin legacy secret, produk terbaru legacy secret
jerawat mengecut, parut memudar dan mencetek, kulit pun makin tegang. Alhamdulillah sangat. Tq Legacy Secret for this awesome product of yours! :D

Glamoskin Cleanser

  • bau wangi. bau dia jenis lembut gitu. buat aku rasa nak cuci muka je selalu. tak de la kena tahan hidung seminit semata-mata nak bersihkan muka. seksa bebenor.
  • jimat sangat. sekali picit keluar sikit je, tapi dah cukup berbuih. jadi memang satu botol pun boleh tahan lama.
  • muka rasa bersih dan segar. mungkin sebab diperbuat dari bahan semula jadi, muka jadi bersih je. segar je lepas cuci. pernah aku cuci dua kali sekali gus sebab best. haha

Glamoskin Collagen Gel - guna selepas cuci muka dengan Glamoskin Cleanser

  • jimat. sama macam Glamoskin Cleanser, Glamoskin Collagen Gel pun jimat penggunaan dia. Sikit pun dah cukup untuk ratakan kat muka sebab dia tak melekit dan tak berminyak.
  • senang nak apply make up. aku apply sebelum make up. maybe sebab rasa lembap, mudah je nak apply foundation kasi nampak kulit flawless tau. muka rasa bersih dan lembut lepas guna
  • best tidur. lepas cuci muka malam sebelum tidur, apply Collagen Gel, memang best je tidur. Bangun esoknya pun rasa segar je muka. 

Secara Keseluruhan, Glamoskin Sangat Best! :D


Setakat aku guna Glamoskin Cleanser dan Glamoskin Collagen Gel ni, tak de jerawat baru naik kat muka. Kalau nanti naik time period, biasalah hormon. Kulit muka pun lambat berminyak semula lepas cuci sebab dua produk Glamoskin bukan oil-based. Jadi, Glamoskin ni memang sesuai untuk muka berjerawat dan kulit berminyak. Alaah, Macam kulit aku nilah.

*Malunya nak ngaku. T_T

Alhamdulillah sangat aku ditemukan dengan produk hebat Glamoskin oleh Legacy Secret ni. Korang pun jangan lepaskan peluang untuk jadi lebih cantik dan lagi cantik. Jom guna Glamoskin. Dapatkan Glamoskin dengan melawat dan pm:

Fanpage Glamoskin (Klik)
Fanpage Legacy Secret (Klik)

Tak rugi. Insya Allah. Harga pun mampu milik. Takat ni jelah ye. Tulis panjang pun belum tentu korang habis baca. Ekekeke
Wassalaam.

#jomjadicantikmacamsaiyang #glamoskin #legacysecret
*sponsored post

Panda Cashback - Shopping Online Pun Boleh Dapat Duit?

Panda Cashback - Beli Online Pun Dapat Rebat? | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Helo orang kampung terutamanya yang berjantina wanita!! Hari ni aku nak cerita kat korang satu online shopping website yang best. Mungkin paling best dalam dunia! Hahaha. Best kenapa? Sebab kita boleh bershopping dengan lebih diskaun kat sini!! :D

Panda Cashback - Daftar Percuma, Beli Online, Dapat Rebat, Boleh Cashout. Tak Ke Best???


panda cashback, shopping online, jimat sambil shopping, dapat duit untuk shopping
Dapat Duit Dengan Bershopping Je Di Panda Cashback. Sukanya Ittew!! :D

Panda Cashback adalah sebuah website yang menawarkan rebat atau reward yang boleh dikeluarkan secara tunai mengikut peratusan barang yang dibeli. 3000 online shop yang hebat tahap retis dari seluruh dunia, yang salu buat sale, termasuklah Expedia Malaysia, Zalora, Lazada yang datang dari Malaysia berkumpul di bawah satu bumbung di Panda Cashback ni.

Jadi, tak semestinya kita kena beli barang dari Malaysia je, dari online shop famous kat Amerika ke, Korea ke, China mahupun Afrika, kita still boleh dapat rebat dengan Panda Cashback ni. Manalah tahu selama ni dok pendam je hasrat nak shopping kat sana sebab mahal. Kih3
 
Yang paling bestnya, kita boleh daftar dengan Panda Cashback ni secara PERCUMA!!! Tanpa bayaran pendaftaran! Aku pantang betul benda percuma. Terus laju je nak join. Menitis air mata terharu. Dah la nak bagi reward, pendaftaran lak percuma. Sob sob. T_T

Bukak je website Panda Cashback, pilih barang then bayar. Bila sale tu dah tamat, kita akan dapat rebat tu yang kita boleh keluarkan atau guna untuk beli barang lain pulak. Tak best lagi ke macam tu? Kalau nak tahu lebih detail, boleh daftar di link bawah ni:

Daftar Panda Cashback (Klik Link)

Program Affiliate Panda Cashback


panda cashback, shopping online, beli atas talian, jimat sambil shopping
Affiliate untuk kita dapat duit tanpa modal. Tahu tak?

Bukan tu saje!!! 

Panda Cashback ada program affiliate tau. Korang tahu kan alam maya sekarang tengah kecoh dengan Seminar Affiliate la, Jutawan Affiliate la. Dah ramai yang kaya raya dengan online je.  Kita promote referral link kat orang ramai dan dapat komisen untuk setiap orang yang daftar kat website.

Khas untuk mereka yang suka beronline sepanjang masa, terutamanya blogger. Sekarang, korang boleh cuba pulak program affiliate untuk Panda Cashback ni. Mana tahu rezeki korang kat sini. Cubalah! Kau blogger ek? Samalah kita. So jom daftar! :D

Daftar Panda Cashback (Klik Link)

Shopping Untuk Shopping Di Panda Cashback! :D


panda cashback, shopping online, dapat duit online, buat duit online, shopping untuk dapat duit, dapat duit dengan shopping
Ada lak yang baik hati bagi double cashback. Alaah.. Napa baik sangat ni??? :')

Bestnya hidup ada website macam ni. Boleh beli pakaian, alat mekap, produk kecantikan, gajet dan macam-macam lagilah dengan tak risau habis duit banyak. Boleh beli barang import pulak tu. Aku suke sangat!!! Korang pun boleh suka shopping tanpa rasa bersalah dah dengan Panda Cashback ni.

Daftar sekarang tau!!! Klik sini -

Daftar Panda Cashback


ps- beli barang hantaran kan sini ok tak ek? barang import dari oversea kot. macam best je kan? :3

*sponsored post

Penyakit Bila Cuti Sekolah

Penyakit Bila Cuti Sekolah | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Bagi pelajar IPG, hari cuti kitorang sama dengan cuti budak sekolah. Jadi, aku masih lagi ada bulan Disember yang heaven tetiap tahun. Korang hado? Kalau korang nak hado jugak, jadi pelajar IPG ye. Alahh. Pelajar uni lagi lama dorang cuti kot, cuma dorang cuti sekali gus, kitorang cuti sikit-sikit. Heee

Cuti Lebih Daripada Seminggu Yang Dinanti-nanti


Aku sangat ternanti-nanti cuti yang lebih seminggu ni sebab tunang aku yang koya bizi akan balik Kelantan. Kalau setakat 3 hari, memang non hado dia nak balik. Yelah, 2 hari dah perjalanan pergi balik, takkan nak dok rumah sehari je? Tak sempat hilang pun penat driving balik rumah, dah kena pergi lagi. Semasa menulis ni, aku masih cuba untuk menjadi tunang yang memahami. :'(

Macam ada rambut warna hijau je atas kepala den. -_-

Dalam cuti yang lebih seminggu barulah ada peluang bertemu mata dengan Nik Nashram nih. Nak tengok makin gemuk ke, makin kurus ke, biceps semakin besar ke kecik, makin cerah ke, makin gelap ke, haaah, masa ni jelah. Nak harapkan dia hantar gambar? Sekali sebulan pun non hado. Video call hanya mampu bermimpi. On the phone jela manjang. T_T

Kau ingat boleh ke aku amik gambar ngan beliau kalau belum cuti sekolah? NON HADO.
Hari tu jumpa selepas 4 bulan, lepas ni selepas 3 bulan pulak. He really should be grateful to have me, the most loyal fiancee evaaahh. -_-

Penyakit Bila Cuti Sekolah


Dalam keterujaan aku menanti beliau yang dirindu balik Kelantan, aku ada satu penyakit bila cuti sekolah lama sangat. Aku jadi rindu sangat dengan kengkawan aku di IPG. Pasangan dengan kawan ni berbeza tau. Kalau aku tacim dengan tunang aku yang sorang nih, kawan aku salu ada. Salu sudi mendengar. Dalam hati menyampah pun, dengar jela aku membebel.

Teman aku time makan, mereka nilah. Tq so much. Seriously, with all of you there with, i no longer feel lonely. :')

Bila dorang tak de, takkan aku nak mengadu sakit hati dengan tunang kat tunang tu sendiri? Tak lojik sangat. Rindu sangat terutamanya ain the best room mate evah. Aku jadi rindu kat Azizi, Bahij, Ilah, Sarah, Arip, Alang, Ada, and all my other classmates. Not to forget my course mates yang boleh jadi rapat with only a dinner together. *Heran jugak ada orang cakap aku sombong T_T

Hari last exam hari tu, kitorang pakat nak makan kat Warung Pak Mat, tapi tutup. Sampai 3 tempat kitorang pergi nak makan sesama, semua tutup. Lastly, kitorang ended up sampai kat Restoran Nasi Ulam Kota Bharu. Selalunya aku makan kat cawangan Pengkalan Chepa je. First time aku makan kat sana. Seriously, aku tak tahu jalan nak gi sana sampai sekarang. T_T

Makan di Restoran Nasi Ulam Kota Bharu
Cantik pulak bangunan belakang restoran ni. Inilah Kampung Kraf Tangan. Dan dan je kami nak balik, keluar air pancut. Pe lagi, amik gambar beramai-ramai dulu buat kenangan. Ingat senang ke kami nak beramai-ramai macam ni? Rindu menyerang lagi. :'(

Ada, Muja, Irna, Diah, Fadhil, Mirah, Azmeer, Fadzrul, Arip, Amsyar, Bahij, Sarah, Ilah

Macam biasalah, bila di rumah, nak balik ipg. Dan vice versa. :'(


Posted on 1:20 PM | Categories:

Betul Ke Ais Buruk Untuk Kesihatan dan Kecantikan?

Betul Ke Ais Buruk Untuk Kesihatan? | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Rasa berfaedah juga aku ada instagram bila aku start follow akaun yang berfaedah. Sekarang, aku banyak follow akaun kesihatan; akaun nak dapatkan 8 pax la, nak kempiskan perut, cara betul untuk squat, dan banyak lagi.

Semua page mat salleh. Dorang memang komited habis. Bilalah orang Melayu macam aku lak nak jadi komited macam dorang. Setakat ni, hanya mampu tengok. Buatnya still TIDAK.

T_T

Ais Boleh Jadi Bagus dan Tidak Bagus Untuk Kesihatan


air baik untuk kesihatan, betul ke ais buruk untuk kesihatan, main salji, orang salji, salji di turki
Adik aku suka cuaca sejuk. Ais jugak. Di Turki ni. Kemain lagi. *Jeles :@
Dalam dunia ni, setiap benda ada pros and cons. Termasuklah ais. Ramai orang cakap ais buruk untuk kesihatan. Ada yang cakap ais buat perut jadi buncit. Ada gak yang cakap kalau nak awet muda, jangan minum ais. Semua ni buat kita jadi takut dengan ais. Tapi kalau kaki kejang ais gak dicari.

Padahal, Rasulullah sendiri sukakan benda-benda sejuk. Why is that?

Ais Buruk Untuk Kesihatan Apabila


abc, air batu campur, ais kacang, ais baik untuk kesihatan, betul ke ais buruk untuk kesihatan
Air Batu Campur; antara jenis ais kegemaran akau. :3

Dulu aku pernah duduk minum-minum dengan kawan-kawan aku. Then, ustaz aku datang buat perkongsian ilmu dengan kami. Intipatinya berbunyi, 'Jangan minum air berais semasa tengah makan sebab lemak daripada makanan tu akan menempel di saluran darah dalam badan. Then, saluran darah akan tersumbat. Itulah antara punca sakit jantung'

Ooo. macam tu sebenarnya. Ais akan jadi buruk jika kita minum semasa kita sedang makan. Bukan ais je tak baik diambil semasa makan, air pun harus dielakkan. Sebaik-baiknya, kita kena minum air setengah jam sebelum dan selepas makan untuk elakkan perut buncit dan buatkan kita berasa lebih cepat kenyang. Penghadaman pun akan jadi lebih baik. Insya Allah.
 
Elakkan guna ais untuk mencuci muka tetapi ais bagus diletakkan pada jerawat untuk kecutkan jerawat. Dedua di muka. Herankan?


Ais Baik Untuk Kesihatan Apabila


Hasil daripada aku follow Instagram omputeh pasal nak dapatkan kesihatan terbaik dan bentuk badan cantik ni, aku dapat satu info yang sangat menggembirakan. Kalau umi aku yang dah macam ketagih dengan ais tu tahu, memang berbunga hati. Lain bebenar dengan info yang salu kita dapat. Katanya,

'bawalah ice-cold drink atau minuman bersuhu sejuk ais semasa bersenam. Ia adalah sangat baik.'
Kenapa? Bagaimana?

Begini. Manusia adalah sejenis makhluk berdarah panas. Sistem badan kita akan sentiasa berusaha untuk mengekalkan suhu badan pada takat 37 darjah Celcius dalam apa jua keadaan dan cuaca. Pengekalan suhu ini diperlukan supaya segala sistem, enzyme dan sebagainya berfungsi pada tahan optimum. Tak boleh kurang, dan tak boleh lebih.

Kegagalan mengekalkan suhu badan pada tahap normal 37C boleh membawa maut!

Inilah juga yang terjadi apabila kita meminum minuman sejuk. Suhu air berais adalah sangat rendah berbanding suhu badan. Secara automatik, badan kita akan menggunakan tenaga yang banyak untuk menaikkan suhu air yang masuk ke dalam badan sehingga mencapai suhu badan normal. Bila tenaga digunakan, kita sebenarnya sedang membakar lemak.

Nampak tak teorinya di situ?

Kami Penggemar Ais Yang Bahagia


ais baik untuk kesihatan, betul ke ais buruk untuk kesihatan, minum air berais untuk bakar lemak, ais untuk kurus
My family; a family of ice fans. Peace yooo

Kesimpulannya, semua benda ada baik buruknya, termasuklah ais. Janganlah bias untuk penggemar ais macam kami. Semuanya bergantung pada keadaan dan situasi. Untuk penggemar aktiviti bersenam dan pengunjung tegar gym, korang bolehlah mula membawa air detox bersuhu rendah kalau korang tengah aim nak bakar lemak. Lemak tak de baru 6pax boleh ada. Tak gitu?

Jangan risau. Ais tu dah la sedap, menyegarkan, paling efektif pulak untuk bakar lemak. Tak rasa ke ais juga nikmat dunia? :3