Wednesday, April 23, 2014

Kejohanan Olahraga Tahunan (KOT) IPGKKB 2014

Kejohanan Olahraga Tahunan (KOT) IPGKKB 2014 | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Setelah sekian lama berlalu, akhirnya tersampai jugak seru aku untuk mengupdate pasal KOT 2014. Yang pertama sekali aku nak bagitahu, rumah Bintang yakni rumah biru, yakni salah seorang ahlinya adalah aku sendiri, sekali lagi menjuarai KOT tahun ini. :3

*sengih bangga

Kejohanan Olahraga Tahunan di IPG adalah satu program yang wajib dijalankan bagi setiap pelajar semester 5 untuk memberikan pendedahan tentang cara-cara menguruskan Hari Sukan di sekolah nanti. Dah nama pun tempat mendidik para guru sekolah. Aktiviti pun banyak yang sama dengan apa yang kami bakal hadapi di sekolah nanti.

Sepanjang pengelolaan dan penganjuran KOT ini pula, pensyarah terlibat akan memberikan markah. Yang baik, markah baik. Begitu juga sebaliknya. Jadi, penganjuran KOT yang baik sememangnya sangat penting untuk memastikan markah kokurikulum yang baik. Setiap markah berharga untuk memastikan kami mendapat keputusan yang baik untuk menjadi cikgu bertauliah.

Pelajar semester lain pula diwajibkan menjadi peserta. Walau malas macam mana sekalipun, rajinkanlah juga. Tanpa peserta, nak adakan Hari Sukan macam mana? Sambil bersukan, sambil menolong pelajar semester 5. Tahun depan, aku semester 5. Aku pun perlukan penyertaan dari mereka juga. Saling menolonglah. Bergilir-gilir. Tolong menolong kan amalan mulia. Tak gitu?

Bermulanya Di Pagi Hari Yang Sunyi


Macam biasa, Kejohanan Olahraga Tahunan bermula di pagi hari. Samalah masa aku dekat Faris Petra dulu, tapi kat sana lagi pagi daripada kat IPGKKB ni, sebab pelajar takut cikgu. Kat sini? Pelajar je pun yang in charge. Gi lambat-lambat sikit pun tak pe kut. Gi awal pun bukannya start terus. Pe yang nak takut sangat. Keh3

Sepatutnya, sebagai ahli Bulan Sabit Merah, aku kena join pasukan rawatan cemas atau pasukan kawad kaki, tapi sebab aku ada acara 4x400m yang aku tak menang pada hari tu, aku terlepas. Alhamdulillah. Selamat duit beli baju seragam PBSM. Mahal gak tu. Tapi ada 'bayaran'nya juga. Aku ditugaskan menjadi penyangkut merangkap penjaga keselamatan beg para peserta kawad PBSM yang kebanyakannya adalah budak kelas aku. Tak pelah. Aku reda. ~~

penyangkut beg, hanger, hari sukan, Kejohanan Olahraga Tahunan IPGKKB 2014
Penyangkut beg of the day. -_-'

Kejohanan Olahraga Tahunan IPGKKB 2014, pbsm, persatuan bulan sabit merah, hari sukan, kot
Antara peserta kawad PBSM yang turut kecundang pada hari itu. Senyum bahagia juga.

Khemah Rumah Sukan yang Berwarna warni


Antara elemen yang aku suka pada setiap kali KOT adalah khemah rumah sukan. Teringat masa kat Faris Petra dulu, kami sanggup habiskan beribu ringgit untuk menang kategori khemah tercantik sebab ia dah jadi identiti sangat. Kalau buruk khemah kau, memang buruklah imej rumah sukan kau. Padahal, habis je Hari Sukan tu, khemah gah tu akan dirobohkan juga. Membazir jadinya. 

Dengar cerita hiasan khemah berlebihan dah tak dibenarkan di Faris Petra. Baguslah. Membazir kan amalan syaitan. By the way, tahun ni rumah sukan Bintang bertemakan Korea. Khemah pun ala-ala dok kat Seoul dah. Berani lawan ka? Hahaha

Kejohanan Olahraga Tahunan IPGKKB 2014, khemah rumah sukan, rumah sukan, hari sukan, tema korea, khemah rumah biru
Khemah rumah Bintang yang indah lagi permai. Sejuk je. Fefiling Korea kauu... Hahaha

Kejohanan Olahraga Tahunan IPGKKB 2014, khemah rumah sukan, rumah sukan, khemah rumah kuning, tema arab, tema mesir
Khemah Rumah KinabalU yang fefiling panas sebab bertemakan Mesir.

Kejohanan Olahraga Tahunan IPGKKB 2014, hari sukan, kot, rumah hijau, khemah rumah hijau, rumah sukan
Ada nampak bertemakan Jepun tak khemah Rumah Tahan ni?

Kejohanan Olahraga Tahunan IPGKKB 2014, hari sukan, rumah sukan, khemah rumah sukan, tema jepun, rumah hijau
Ala-ala negara Cina kan khemah Rumah Ledang ni

Kedudukan Pemenang Kejohanan Olahraga Tahunan 2014 IPGKKB


Pertama: Rumah Bintang (BIRU)
Kedua: Rumah Ledang (MERAH)
Ketiga: Rumah Tahan (HIJAU)
Keempat: Rumah Kinabalu (KUNING)

Suasana Sepanjang Kejohanan Olahraga Tahunan IPGKKB 2014


Macam biasalah suasana KOT. Paginya, penganjur kalut menyusun kedudukan para peserta kawad. Dalam kawad ni pun dah ada yang pengsan sebab tak tahan panas yang agak keterlaluan hari tu. Lepas tu, acara sukan bermula. Aku dah cuba sedaya upaya. Kalah juga nak buat macam mana kan? Mungkin aku patut mula jaga pemakanan dan memaksimumkan penggunaan Leptin.

*hanya mampu tulis jela. Kah3

Kejohanan Olahraga Tahunan IPGKKB 2014, suasanan hari sukan, suasana hari kot
Antara orang penting dalam penganjuran KOT 2014

Kejohanan Olahraga Tahunan IPGKKB 2014, suasana hari sukan, suasana hari kot, bendera rumah sukan
Masa ni rumah Bintang masih tempat kedua. Pecutan terakhir memenangkan kami.
Alhamdulillah

Kejohanan Olahraga Tahunan IPGKKB 2014, hari sukan, hari kot, ahli pkbm, pakaian seragam pkbm
Bergambar dengan ahli kawad PKBM. Rasanyalah.
Handsome la laki dalam pakaian seragam. Awrrr :3

Kejohanan Olahraga Tahunan IPGKKB 2014, olahraga, seragam pbsm, ahli pbsm, hari sukan, pakaian bersukan
Ahli PBSM pujaan, Ain merangkap roommate kesayangan. Labiyuuu
Dengar khabarnya, Kejohanan Olahraga Tahunan untuk tahun depan akan digantikan dengan acara seperti larian 3km macam tu je sebab kekurangan pelajar mendadak di IPGKKB ni. Tak pasti lagi. Boleh je ditambahkan bilangan pelajar untuk kemasukan pelajar akan datang. Aku harap-harap tak ramai yang terbuka hati nak jadi cikgu. Kih3

Aku harap-harap betullah khabar angin ni sebab nak anjurkan KOT ni bukan mudah. Belum hari sebenar pun dah sibuk memanjang. Susun jadual, video promo, fikir tema. Fuuh! Tak lepas nak bernafas. Asyik meeting. Jenuh juga. Harap-harap betullah. Best juga kalau boleh keliling kawasan berdekatan ramai-ramai macam dulu-dulu. Kih3

Aku rasa tak de dah yang boleh memanjangkan lagi entry ni. 
ps: I love you my future husband. Wassalaam.


Posted on 5:20 PM | Categories:

Tuesday, April 22, 2014

Mujadafewa Pergi Kursus Kahwin ??

Mujadafewa Pergi Kursus Kahwin? | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Fuhhh! Dah berkurun rasanya tak hapdate blog. Baru seminggu je pun. Terharu jugak bila ada Cik Anon mintak dahku menghapdate blog di entry Bina Insan Guru ni. Rindu lettew. :3

Nak buat marathon mengupdate blog sebelum aku buat marathon membaca dan mengulangkaji pelajaran untuk ujian akhir semester yang dah memang paras hidung dah. Tak lama sangat dah. Mohon doakan aku berjaya absorb semua benda dan mampu terjemahkan atas kertas peksa nanti. 

Eh, jom baca kenangan aku pergi kursus kahwin pulak? 
Ehemm.. Best tau. Rugi tak gi awal-awal. ^^ 

Pentingkah Pergi Kursus Kahwin???


Kursus Perkahwinan Dan Kekeluargaan Islam wajib disertai oleh setiap orang yang ingin melangsungkan perkahwinan. Hal ini untuk memberi pendedahan awal tentang alam pernikahan yang mencabar di sebalik keindahan dan hikmah yang ada padanya. 

Objektif utamanya sudah semestinya untuk memberi panduan kepada pasangan yang ingin berkahwin dalam mengharungi bahtera perkahwinan. Berkahwinlah dengan niat kerana Allah SWT. Sesungguhnya Dia sentiasa ada untuk menunjukkan jalan yang benar. Insya Allah. :)

Tak Rancang Pun Nak Pergi Kursus Kahwin Ni...


Aku memang tak pernah jangka akan pergi Kursus Perkahwinan seawal usia 22 tahun. Layak ke aku walaupun aku memang dah tahap kalau kawin boleh beranak 2 or 3 orang dah sekarang ni. Siyes. Aku? Kawin? Abah dah siap risau aku ni tak de orang nak tetiba join kursus kawin? Jadah?

-_-

Aku ingatkan orang yang lagi 2 or 3 bulan lagi nak kahwin je yang akan kalut ribut nak join kursus ni. Plus, aku rasa macam budak kecik lagi. Masa tu pulak aku dok tengah frust sebab kena reject dengan someone. Lagilah tak de mood cakap pasal kahwin ni. :'(

memasuki gerbang perkahwinan, kursus kahwin, wajibkah kursus kahwin
Buah tangan untuk dibawa pulang. Tak baca lagi buku tu. *sigh
Nama kursus:
Kursus Perkahwinan dan Kekeluargaan IslamTempat:
Pusat Qiraati Al-Hidayah, Pengkalan ChepaTarikh:
14 dan 15 Mac 2014 , Jumaat dan Sabtu Masa:
8 pagi hingga 5 petang

Macam mana boleh Terpergi Kursus Kahwin Ni???


Bermula dengan kejadian aku masuk koop IPGKKB. Kakak cashier tu la yang mintak aku ajak kawan-kawan supaya join kursus kahwin. Mulanya macam tak berminat lagi. Malu kokrang weh. Umur setahun jagung, merenyam nak kawin pulak. Pakwe pun tak dak lagi. Puiii.

Tetiba, aku dapat khabar angin puting beliung yang cakap bermula tahun depan kursus kahwin akan dibuat selama 2 minggu. Mak aiihhhh! Parah macam ni. Yang dua hari tu pun habis daya aku tongkat mata, tutup mulut ternganga. Maka aku sebarkan perkhabaran ini kepada budak kelas aku.

mujadafewa, kursus kahwin, kahwin, kursus perkahwinan dan kekeluargaan
Setengah kerat yang join. -_-

Mulanya banyak kerat gak nak join. Tup tup tinggal setengah kerat. Ces. Yang ni nak balik rumah. Yang ni ada kenduri. Malas nak tulis alasan yang lain tu. Buang karan. Aku berulang alik dari rumah untuk ke Pusat Qiraati Al-Hidayah, Pengkalan Chepa.

Dekat amat je dengan IPGKKB tapi aku rela ulang alik weh. Hujung minggu adalah untuk aku bermaharajalela di rumah. Malas nak terikat ngan peraturan fuuii IPGKKB. Sapa budak asrama tak suka balik rumah? Nak tengok wujud ke tak. Eh, tak de yang angkat tangan. Kah3

Memang ayu sungguh dahku hari pertama tu. Ingatkan kami berlima je budak IPGKKB yang ada, sampai je kat depan bangunan Qiraati, bersusun budak-budak lelaki aliran agama Islam menunggu. Siyes rasa macam muka sedia kembang aku ni meningkat lagi 5 inci tebal. -,-'

kursus kahwin, kahwin, kursus, kursus perkahwinan dan kekeluargaan
Muat-muat je satu kereta. Baguslah. :)

Sepanjang Kursus Kahwin Berlangsung

Malunya orang tahu aku gi kursus kahwin. Ada pulak budak laki yang tuduh aku mencuri dulu. Sampai sekarang tak baik ngan aku tuh. Tak masal dorang cakap aku nak kawin lagi dua tiga bulan karang. Parah. Eh, memang aku nak kahwin ngan NN tak lama lagi pun kan? 

*Uhuk3 sambil sengih gatal. :P

Para penceramah yang dipanggil memang dalam kalangan orang yang hebat. Ustaz di situ, kaunselor di sini. Doktor pun ada gak dipanggil untuk menceritakan penyakit kelamin yang juga sangat berperanan dalam mengganggu gugat sebuah perkahwinan. 

kahwin, kursus kahwin, kursus perkahwinan, kursus praperkahwinan, kursus perkahwinan dan kekeluargaan Islam
Tempat duduk aku dekat dengan budak lelaki.
Kalau penceramah cakap pasal tuut. Perghhh. Malu beb!!
Banyak benda yang kami belajar tentang perkahwian daripada mereka yang hebat ni. Agak terperinci jugak. Dah nama kursus kahwin memang cerita pasal kahwin jela yang banyak. Antara yang diterangkan semasa Kursus Kahwin ni yang aku ingat adalah: 

  • rukun nikah yang wajib ditunaikan untuk sah nikah
  • kes-kes kahwin lari yang menyusahkan banyak pihak
  • pemberian nafkah oleh suami kepada isteri
  • harta suami dan isteri
  • penjagaan dan pendidikan anak-anak
  • tanggungjawab suami dan isteri dalam rumah tangga
  • perkara yang membatalkan pernikahan
  • pihak yang boleh dirujuk jika timbul masalah
  • kes-kes penceraian yang semakin meningkat
  • penyakit-penyakit kelamin
  • poligami
  • hubungan kelamin antara suami dan isteri. (highlighted. kah3)

Banyak lagilah. Kalau tak sabar nak tahu, join cepat. Ada juga kisah pergolakan rumah tangga diceritakan. Rupa-rupanya, kalau sebut orang ketiga dalam rumahtangga, bukanlah merujuk kepada kecurangan sahaja. Orang ketiga juga boleh jadi dari ahli keluarga dari pihak suami atau isteri juga. 

Ooooo... baru tahu.... 
*cakap sambil chatting dengan Nik Nashram. Aku mengaku je aku tak fokus. Kah3

kahwin, mujadafewa, kursus kahwin, syarat berkahwin
Mata kuyu semacam gara-gara tak pakai eye liner. Sobbsss
Ustaz pesan, kita yang kena jaga rumahtangga kita walaupun kita boleh dapatkan nasihat daripada ibu bapa. Segala keputusan haruslah dibuat hasil perbincangan suami isteri. Jangan pernah membenarkan unsur orang ketiga memporak perandakan masjid yang dibina. 

Sudah susah payah, runtuh macam tu je. Mahu???

sijil kursus kahwin, kursus kahwin, kahwin muda
Sijil Kursus Kahwin. Yahoooo! Aku dah boleh kawin!!! :D

Takde Salahnya Pergi Kursus Kahwin Awal

Kesimpulannya, pergilah kursus kahwin cepat-cepat so that korang pun jadi beruntung macam aku. Sebelum kena pinang, dah join dah ada sijil perkahwinan. Sekarang, dah kena pinang, tunggu akad nikah je. Senang. Tak payah kalut ribut nak set tarikh ke hape.

Alamak, macam dah pecah satu rahsia je. Mih3 :3

Kursus perkahwinan ni bukan boleh ikut kesesuaian kita. Dia ikut tarikh orang yang anjurkan. Jadi, kalau ada orang ajak join ramai-ramai tu, terima je. Tak yah nak malu-malu. Kita buat awal untuk kebaikan jugak. Plus, perkahwinan ni kan perkara baik. Apa yang nak dimalukannya?? Ye dak?

Kalau boleh tahun ni juga supaya tak kena buat sampai 2 minggu. Kalau betullah perkhabaran yang aku terima tu, naya gak korang nak tetapkan tarikh semua. Tambah-tambah kalau masa tu korang dah keja. Jenuh weh. Tunggu press conference tarikh kahwin aku nanti naaa..

Hahhh, jemput datang reramai. *cakap macam nak kawin lagi dua tiga hari. Fuiii.

Tu jelah kot. Babai. Wassalaam.

Tuesday, April 15, 2014

Bina Insan Guru Fasa 3 PISMP Semester 3

Bina Insan Guru Fasa 3 PISMP Semester 3 | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tergagau jugak aku mencari idea nak menghapdate apabila terlalu banyak yang cross my mind tapi bila bukak New Post terus blank. Lastly, tengok gambar terbukak album Bina Insan Guru yang dah berzaman dulu. Ok. Tulis pasal Bina Insan Guru oleh bakal guru Bahasa Inggeris la pulak. :)

Bina Insan Guru Fasa 3


Buat pengetahuan korang, program atau aktiviti Bina Insan Guru ni wajib dijalankan oleh semua pelajar Institut Pendidikan Guru pada setiap semester, termasuklah para pelajar twinning yang belajar di United Kingdom. Ada yang sesama join program batch lain untuk memenuhi sukatan pelajaran dorang. Semester lepas kami buat gotong-royong dalam kawasan IPKKB je tapi emester ni pulak kami ditugaskan untuk membuat aktiviti khidmat masyarakat.

Bina Insan Guru Fasa 3
Presentation slide pun dah cantik. Oleh Azizi Muhamad aka Designer Terhebat ni. :D

Bina Insan Guru Fasa 3
Gara-gara jelez tengok banner orang lain yang sedia ada. Kami buat gak di sana. Hehehe

Program: Bina Insan Guru Fasa 3 PISMP Semester 3
Anjuran: Tesl 2 PISMP Semester 3
Tempat: Hospital Universiti Sains Malaysia
Tarikh: 22 Februari 2014

Untuk semester ni, kami memilih untuk membuat program Bina Insan Guru Fasa 3 di Unit Pediatrik Hospital Universiti Sains Malaysia. Kami memilih untuk lari daripada kebiasaan di mana program khidmat masyarakat mesti dilakukan di rumah anak yatim dan orang tua. Kami ingin membuat kelainan di samping mahu lebih pengalaman bergaul dan berinteraksi dengan golongan kanak-kanak; golongan ni la nanti akan jadi murid kami. Insya Allah. :D

Bina Insan Guru Fasa 3
Pusat Sumber Kanak-kanak Hospital Universiti Sains Malaysia. Comel kan? :D

Untuk kali ni aku diberi jawatan menjadi Naib Pengerusi program. Rasa macam tak banyak sangat menyumbang untuk program ni sebab yang paling banyak handle adalah Ruqaiyah selaku pengerusi dan Siti Nadiah sebagai setiausaha. Tapi aku diberi tugas untuk handle permohonan LO dengan pihak IPG. Baru rasa kepentinganku di sini. Bab duit kot. Ekekeke

Bina Insan Guru Fasa 3, belon
Mula-mula gantung. Time habis program, dorang berebut nak belon. Cute dorang nih!! :D

Bina Insan Guru Fasa 3, belon
Pemandangan semasa program Bina Insan Guru berlangsung.

Sampai di Hospital Universiti Sains Malaysia

Sampai je kat sana, kami diberi taklimat ringkas oleh wakil HUSM dan teruk dibawa ke perpustakaan kecil yang disediakan untuk pesakit kanak-kanak. Cantik tempatnya. Tanpa lengah, kami mula menyusun buku, membuat bunting segera, menggantung belon dan persiapan lain untuk menyambut para kanak-kanak yang terlibat. Aku ingatkan sikit je. Ramai jugak yang berminat. Aku harap sangat dorang suka je dengan apa yang kami sediakn untuk dorang.

Kami dibahagikan pula kepada dua kumpulan. Satu kumpulan untuk menjalankan aktiviti di perpustakaan dan satu lagi untuk melawat wad sambil memberikan hadiah untuk kanak-kanak di sana. Aku memilih untuk melawat wad sebab, lepas lawat wad pun boleh masuk library balik. Keh3. Ada seorang budak ni, kalau tak silap aku, dia menghidap penyakit darah tinggi. Tak pun kencing manis. Terkejut jugak. Rasanya umur dia muda lagi. Dalam 10 tahun gitu. Terukkan kehidupan kita sekarang? Bahaya. Kesihatan terancam di mana-mana. #sigh

budak bertopeng
Topeng comel pun dah cukup buat dorang teruja. Cadangan alat bantu mengajar. Kena rajin sikit je. :)

Bina Insan Guru Fasa 3
Mereka yang dah buat saya terharu. Great people! :D

Alhamdulillah, penyertaan dari kanak-kanak ini amat menggalakkan, malah melebihi bilangan asal yang sepatutnya join. Terharu jugak bila usaha kita dihargai sebegini rupa dan mereka berminat dengan apa yang kami jalankan. Kerjasama dari petugas HUSM pun sangat baik. Terima kasih sangat. Sampai orang besar HUSM pun turun padang untuk melawat tau. Jangan main-main. Insya Allah nak datang lagi la ke sini. Lepas ni bawak bakal husband pulak. Ihiks!

Kanak-kanak ni nampak excited sangat bila dapat mewarna, hadiah, topeng. Keseronokan dorang ni buat aku tertanya-tanya, betul ke dorang ni sakit? Pada hakikatnya, dalam kalangan dorang ni, ada yang menderita leukemia, barah, luka di kaki, dan sebagainya. Ada juga yang datang ke program ni sementara menunggu rawatan kimoterapi. Betapa hebatnya dugaan yang dorang hadapi di usia semuda ini dan betapa kuatnya hati mereka untuk terus berjuang meneruskan hidup.

I am still amazed seriously. :')

Tiba Masa Untuk Pulang


Dalam pukul 5 petang, bas datang untuk bawa kami pulang ke IPGKKB. Rasa puas hati sangat dengan program yang amat bermakna kali ni. Alhamdulillah. Buat semua yang terlibat, terima kasih kerana telah sesama menjayakan program ni terutamanya pihak HUSM yang sudah sudi menerima kedatangan kami. Moga ukhuwah yang terjalin akan berkekalan selamanya. Insya Allah. :D

Hospital Universiti Sains Malaysia
Cantik juga dekorasi di HUSM ni.

Hospital Universiti Sains Malaysia
Dulu lain, sekarang lain. Makin jambu nampaknya bangunan HUSM ni. Kah3

Bina Insan Guru Fasa 3
Orang kuat program Bina Insan Guru Fasa 3 PISMP Semester 3

Bina Insan Guru Fasa 3
Menunggu bas pun boleh bergambar lagi. Keh3
Wassalaam.


Friday, April 11, 2014

Tip Blogging- Cara Autopos Entri Blog di Google Plus

Tip Blogging - Cara Autopost Entri Blog Di Profile Google Plus | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Setelah sekian lama Google mewujudkan laman sosial sendiri iaitu Google Plus, masih ramai blogger tidak menggunakannya dan ia sangat merugikan.

Mengekalkan widget Follower lama itu tidak menjadi masalah, tapi kalau letak Google+ Followers lebih banyak kelebihannya. Entri yang keluar di Dashboard blog hanya sekadar memberitahu Followers yang entri sudah dikemaskini tanpa sebarang nilai seo seperti Google+. Rugikan? :D

Jadi, bertukarlah ke Dashboard baru dan gunakan Google Plus untuk pengalaman blogging yang lebih indah dan mengasyikkan. Jangan tak tahu Google+ mempunyai fungsi Hashtag dan kita juga boleh tag pengguna G+ dalam entri blog. Contohnya +Nurmujahidah Ismail  . Eh, tertag diri sendiri pulak. Ahaks! :P

Kelebihan Autopos Entri Blog di Google Plus 

  • ada nilai seo pada entri yang dishare di sini tambah-tambah kalau dapat G+ banyak
  • dapat mengumpul follower blog dan profile Google+ sekali gus
  • entri yang dikongsi dilihat oleh pengguna serata dunia, bukan follower kita sahaja
  • setiap G+ akan menyebarkan entri tersebut ke profile orang yang klik butang G+
  • sikit-sikit dah la. korang discover la sendiri. :P
Walaupun Google+ masih kurang mendapat tempat di hati para pengguna internet di Malaysia, kita tidak boleh menafikan kelebihannya apabila Google+ ni adalah produk Google sendiri, iaitu enjin carian yang paling popular di dunia. Mesti ada kelebihannya yang tidak ada pada produk lain. 

Pengguna internet luar negara dah lama gunakan Google+ dan kelebihan Google Plus sebagai medium berbisnes juga semakin jelas merujuk kepada artikel di Wangcyber. Community Google Plus juga dikatakan lebih berkualiti daripada group Facebook walaupun agak ketat peraturannya.

Cara Autopos Entri Blog Ke Google Plus


Untuk memudahkan kita mengongsikan entri blog ke Google Plus, kita kena tukar profile blogger lama kepada profile Google+. Jangan rasa takut ke rugi. Lama-lama korang akan rasa selesa dengan dashboard baru. Kekok mula-mula je. Lepas tu, korang ikut langkah di bawah:
tip blogging, cara autopos entri blog di google plus, autopos entri, google plus

Bukak Posts then klik Google+ diikuti dengan profile Google+ kemudian tik pada Automatically Share After Posting. Entri itu akan dikongsi secara automatik di Google Plus. Senang sangat. Cuma, kalau guna cara ni, di post yang korang share tu, takkan ada caption. 

Kalau korang jenis rajin nak tulis caption, korang boleh tik Prompt To Share After Posting. Untuk yang ni, akan keluar pop-up window untuk share ke Google Plus, dan korang boleh letak caption apa yang korang nak. Bagus gak cara ni. Boleh letak fungsi hashtag. Lagi mesra seo. :D

Setakat ni aku hanya aktif di profile Google Plus. Page Google Plus pulak aku donokan aja sebab tak reti sangatlah. Nanti aku rajin, aku godek, aku kongsi ngan korang. Sekarang masih tak berkesempatan. Lusa test subjek LGA, mohon doakan aku. Hehehe

Ps- Setelah sekian lama bercuti daripada tulis blogging tips, siap gak entri ni. Sekarang guna Automatically Share. Nak guna yang Prompt To Share la pulak. Ahaks! :D

Wassalaam.

Thursday, April 10, 2014

Homestay Murah Di Kota Bharu, Kelantan - RF Homestay

Homestay Murah Di Kota Bharu, Kelantan - RF Homestay | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Perhatian semua. Aku ada pengumuman yang nakkan perhatian. Sempena dengan Visit Malaysia Year 2014 ni apa kata korang melawat ke negeri aku yang indah lagi permai ni? Eceyh, sapa lagi nak promosikan negeri ini kalau bukan rakyatnya sendirikan? :P

Jom aku bawak korang melayari keindahan Kelantan jap. Antara tempat menarik yang korang boleh lawati di negeri Kelantan yang diberi jolokan negeri Serambi Mekah ni adalah Wakaf Che Yeh, Rantau Panjang dan Pengkalan Kubur yang terkenal dengan pelbagai barangan yang dijual dengan harga yang murah. Syurga dunia bagi mereka yang suka membeli belah. Itu pasti! :D

wakaf che yeh, kelantan
Pemandangan malam di Wakaf Che Yeh, Kota Bharu, Kelantan
suasana di rantau panjang, kelantan
Suasana di Rantau Panjang, Kelantan
pengkalan kubor, kawasan bebas cukai
Pengkalan Kubor, syurga membeli belah di Kelantan
Seronok bukan datang bercuti di Kelantan? Aku tak tanya pun memang korang tahu kan? Memang seronok pun. Jadi, untuk memudahkan korang semua yang berminat untuk datang bercuti atau sekadar melawat negeri kelahiranku yang tercinta ini, aku ingin memperkenalkan korang dengan homestay murah di Kota Bharu, Kelantan yang pastinya akan membuatkan korang bercuti dengan keselesaan di rumah! Teruja tak? Aku teruja nih. Ekekeke.

hubungi rf homestay
RF Homestay, homestay dengan bayaran penginapan yang sangat berpatutan.
Homestay murah Kota Bharu yang aku maksudkan adalah RF Homestay yang semakin dikenali dan menjadi pilihan orang ramai yang datang bercuti di Kelantan. Lokasinya yang strategik dan pelbagai kemudahan yang boleh dikatakan lengkap, membuatkan semua yang menginap di RF Homestay ini selesa dan dapat lebih menikmati percutian di Kelantan. Percaya please. Kih3

Lokasi dan alamat RF Homestay

RF Homestay terletak di sebuah lokasi yang sangat strategik iaitu di antara Wakaf Che Yeh, Kota Baru dan Zon Bebas Cukai; Rantau Panjang dan Pengkalan Kubur. Semua hot spot memang berdekatan dengan homestay ini.

124-A Lorong Surau Kota 1,
Kampung Masjid Kota,
15100 Kota Bharu.
Peta lokasi RF Homestay (Klik)

Dua pakej menarik di RF Homestay:

1. Pakej homestay berpatutan
2. Pakej kawasan majlis perkahwinan atau kenduri

RF Homestay menyediakan pakej homestay ini bagi memudahkan percutian para pelancong di negeri Kelantan yang terkenal dengan gelaran Cik Siti Wan Kembang ini. Homestay ini mempunyai dua unit rumah semi-D dengan keluasan 1500kp.

Kemudahan yang disediakan di setiap unit

1. Ruang tamu
2. Ruang dapur
3. Tiga bilik tidur (Dua dengan pendingin hawa)
4. Dua bilik air dengan pemanas air
5. Televisyen
6. Tuala
7. Tilam tambahan
8. Garaj kereta
9. Peti sejuk
10. Balkoni
11. Kereta sewa

Puas hati dengan kemudahan yang disediakan? Lengkap kan? Sampai kereta sewa untuk memudahkan pergerakan korang pun disediakan tau. Sangat convenient dan lengkap. Okay. Now, jom kita tengok pulak keadaan dalam RF Homestay. Sangat selesa itu pasti. :D

Bilik

bilik homestay murah kota bharu kelantan

bilik di homestay murah kelantan

contoh bilik di homestay kelantan

Tangga

homestay murah di kota bharu

Dapur

dapur homestay murah di kelantan

Ruang Tamu

ruang tamu homestay murah di kelantan

Bilik air

bilik air homestay murah di kelantan

bilik air, homestay murah kelantan

Okay kan? I know, terlebih okay. Pada mereka yang sedang merancang untuk honeymoon, bercuti atau melawat negeri kesayangan hamba ini, jangan segan-segan untuk menginap di RF Homestay, homestay bajet murah dengan keselesaan di rumah.

Bagi mereka yang berminat, boleh la merujuk keterangan di bawah:

Encik Roslan - 012 954 4658
Puan Faridah - 012 929 3553
 
Fanpage RF Homestay  
Borang tempahan RF Homestay

PS- Kalau dulu aku perkenalkan Homestay Regalia untuk mereka yang ingin menginap sementara di Kuala Lumpur, kali ini homestay untuk korang datang melawat aku pulak. Ahaks! ^^

Wassalaam.

Saturday, April 5, 2014

Mujagirl, Blog Jiwang Mujadafewa

Mujagirl, Blog Jiwang Mujadafewa | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Jarang-jarang sekali, seorang Nurmujahidah beradi di Institut Pendidikan Guru Kampus Kota Bharu pada hujung minggu. Gara-gara kereta yang sudah sekian lama sakit dihantar untuk dirawat, di sinilah aku pada ini minggu. Suka tau kena prank jadi pemain gamelan semalam. Tup tup senior yang main. Well done! :D

Setelah sekian lama, akak anon kesayangan aku datang menyerang aku lagi malam semalam. Gara-gara aku tulis entri aku dengan 'tunangan'ku. Opss tunangkah? Foyo jek. Kah3. Tak mengapalah menyampah pun, asalkan sentiasa menyudikan diri untuk singgah di teratakku ini. Komen memilukan hati? Oh jangan risau. Tiada yang peduli. Kalau senang komenlah lagi. Aku di sini, kan selalu menunggu. Opss. Ter Mr. Arrogant pulak. Ahaks. :D

Setelah sampai ke perenggan ketiga ni barulah aku nak kenalkan korang dengan blog Inggeris aku yang aku namakan Mujagirl. Kenapa Mujagirl? Sebab di masa galak chatting dulu-dulu, orang nampak je nama Muja, dorang selalu tanya aku ni lelaki ke perempuan. So, aku jadi malas nak jawab banyak kali, terus aku letak girl di belakang dengan harapan aku tak ditanya begitu lagi and guess what, masih ada rakyat Malaysia yang tak tahu Girl tu ape. Tak pe, aku penyabar. -_-

mujagirl, blog jiwang, blog Inggeris Muja
Apalah yang korang akan baca kalau korang klik gambar ni kan... Mmm..
Terima kasih buat akakku yang tercinta Sheda Ucu, template designer termasyhur abad ini, yang dah sudi untuk menghadiahkan blog picisan kedua aku ni seketul header yang sangat cool dengan gambar mulut muncung aku ni. Dalam banyak-banyak gambar, gambar ini terpilih. Amazed ittew. Kakak Sheda suka ek?  Nak tutorial gambar mulut muncung terhebatkah? Haha. ^^

Asalnya aku buat blog ni khas untuk mengumpulkan blog di satu bloglist. Lama kelamaan aku rasa rugi pulak kalau buat blog semata-mata untuk itu. Jadi aku jadikan blog ini sebagai blog yang akan diisikan dengan kandungan berjiwangan yang ditulis dalam bahasa Inggeris sepenuhnya dengan harapan my haters tak paham apa aku tulis. Dorang bukan bijak sangat. Tahu melukakan hati je. Kah3. Aku gak ada angan-angan nak target Google Adsense tapi macam harapan tinggal harapan je.

Sobssss. -_-'

Lastly, aku harap juga aku bolehlah mengasah skil menulis dalam bahasa Inggeris aku. Selalunya, tunggu musim esaimen atau exam baru nak perah otak menulis. Kalau tak, mulalah nak tanya, eh, esei tu apa? Betapa noobnya. Tak boleh jadi. Kena ada jugak ruang aku menulis dalam English language. Maklumlah, bakal English teacher dan insya Allah bakal wife English teacher. Ehem. Amiin. 

*Berangan itu percuma. Kbai. Wassalaam.
Posted on 4:53 PM | Categories: