Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Kejohanan Balapan Dan Padang 2015- KBP IPGKKB Pertama dan Terakhir

Nurmujahidah Ismail | 3/21/2015 | 2Comments |
Logo Kejohanan Balapan dan Padang 2015. Hebat. :D

Kejohanan Balapan dan Padang (KBP) 2015- Pertama dan Terakhir | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Di saat aku menulis entri ini, rasa rugi yang amat pulak bila aku tak ambil peluang untuk betul-betul timba ilmu pengurusan event besar-besaran macam KBP2015 ni. Bila orang pergi padang, aku tak pergi. Bila orang hias khemah, aku kat bilik. Siyes rugi! Sampai aku yang kengkonon atlet rumah Bintang ni tak join satu acara pun. Malangnya, masa bukan boleh kembali. Hanya mampu reda dah menyesali. :'(

TESLIAN UNITED! :D

Tapi, bila aku cakap aku tak timba ilmu betul-betul, tak bermaksud aku tak timba ilmu langsung okay. In fact, untuk KBP2015 yang bertemakan Benders ni, aku bangga sangat sebab kelas aku sudah menjayakan majlis pelancaran dan penutupan, pembikinan gimik dan lagu, penyediaan kostum, dan menyiapkan logo kbp. Even tema tu kitorang yang decide. Setiap rumah ada unsur tersendiri macam dalam filem Avatar. Rumah Ledang (Merah) unsur api, Rumah Tahan (Hijau) unsur tanah, Rumah Bintang (Biru) unsur air, Rumah Kinabalu (Kuning) unsur angin.

Mmm. Bila fikirkan balik, banyak jugak yang aku dah lalui sepanjang menjayakan. Tanpa benda yang kita buat, KBP2015 takkan berjalan dengan baik jugak kan? After all, we all need each other. Tak de yang kerja kurang, tak de yang kerja lebih.

Persediaan Majlis Pelancaran KBP2015

Persediaan pentas. 

It was not an easy task seriously! Nak fikirkan latar belakang dah berapa lama. Nak fikirkan apa gimik pelancaran amik masa lagi. Bila dah ada idea, kitorang habiskan seminggu untuk siapkan. Tiap malam berkampung kat dewan. Tak pe. Rela.

Cari dahan pokok untuk hias pentas.
Hanya mampu sumbat dahan pokok masuk kereta. Relakan aja.

Terima kasih kelas Tesl 3 sebab dah tolong kitorang siapkan latar belakang iceberg. Sobbbss. Terharu.

Letak pohon sakura walaupun macam tak kena je sebab latar belakang dia iceberg. Kah! -_-

Pembikinan video gimik KBP2015

Buat video gimik adalah the best part of KBP2015 for me. Sebabnya, aku belajar banyak pasal nak buat video which I just knew I love. I love acting actually. Teringat masa masuk story telling dedulu tau. Aku main watak Markonah and honestly, up to this moment, aku tak tahu nak cakap sama ada Markonah ni baik ke jahat. Dia tengah-tengah je. Boleh gitu? Untuk video gimik nilah yang kitorang shot kat Pantai Mek Mas. Best woooo!!! :D
Jadi model pun ok gak Bahij ni. Ehemm. :)
Melukis dan mewarna logo KBP2015. Aku surrender awal-awal. Aku adalah warna dalam 2cm squared area. Banyak r tu :P

Penampakan Annadiah yang telah banyak berjasa. TQ AN!!! :D

Majlis Pelancaran KBP2015  

Bagi kelas aku, majlis pelancaran KBP2015 adalah hari yang paling dinantikan sebab lepas majlis tu, kitorang dah boleh relax sikit, tapi paling mendebarkan sebab ia majlis yang akan jadi benchmark kejohanan sukan tiap tahun. Kalau cacat time ni, alangkah tercalarnya maruah kitorang. Huhuu

Perarakan masuk pembawa bendera.

It was indeed chaotic but we were all satisfied dengan hasilnya. Lepas berdepan dengan konflik dalaman yang bukan senang aku nak handle, masalah kehausan idea, akhirnya, majlis pelancaran KBP2015 berjalan lancar. Fuuuhhh! Tarik nafas pepanjang, hembus nafas lega. Even the Director pun puji. Sporting giler buat bending style to suit our theme.

Semangat je Tuan Pengarah buat stail ala-ala bending. Hahaha. He is just so cute and likeable! :D

Persembahan daripada maskot setiap rumah sukan. I was so amazed dengan kesungguh budak-budak junior. Tu je.

Nyanyian lagu tema KBP2015 oleh my classmate, Hakim. Azmeer dengan Naim yang tulis lirik. Bangga. Hnss hnss. :P

No caption.

Hari Kemuncak Kejohanan Balapan dan Padang 2015


I was quite disappointed sebab tak berjaya datangkan pancaragam daripada pihak tentera but it was fine actually. Suka sangat bila tengok buggy car dengan mini cooper berarak masuk padang. Pengarah dengan lecturers pun nampak excited, apatah lagi students dorang macam Si Muja tuh. Berlari-lari nak tengok macam tak pernah tengok.

Sukanya beliau. Mih mih mih

Hello? Sorry, I'm driving.

Padang IPGKKB macam dalam tahun 1986. :P

Ada dua orang. Dorang room mates. Dorang excited tengok mini cooper. -_-

Suasana atas pentas, congratulations Tesl 3 :D


Kanak-kanak riang dengan papa riang bila ada orang sua kamera. -_-

Perarakan masuk padang.


Fulamak! Kreatif sungguh bakal guru sekalian :D

Letak gambar orang tengah berlari untuk kasi nampak macam hari sukan lebih. ^^

Olahragawan dengan olahragawati terbaik tahun ini. Tahniah rumah Ledang! Dedua korang rembat. Huhuu

Manusia yang takut hitam bila di padang. :P

I love Chriszen Moist Cake sebab kat padang pun aku still paling cantik. *sila muntah Hahaha

Akhir kata, terima kasih dan tahniah untuk semua yang dah berusaha keras menjayakan Kejohanan Balapan dan Padang 2015. Di peluang ini jugak, aku nak mintak maaf dengan segala kesalahan dan kelemahan sepanjang aku menjalankan tugas. Just to let you know, I am so much proud, I am so much happy dengan apa yang kita semua dah hasilkan dan kerjasama yang ditunjukkan. 

Tak malu aku nak cakap aku student IPG ambilan Januari 2013 yang dah berjaya menghasilkan KBP paling gempak. Buat junior, you watch out and be prepared k. Dengar citer takkan ada dah KBP, akan diganti dengan program merentas desa pulak. Insya Allah I'll participate if I've got the chance k. Alaaa, jangan nervous. Chillah. :D


Wassalaam.


Citra Mulia Kosmetik- Dr. Herbal Whitening AB Cream dan The Face Supreme Whitening Gel Serum

Nurmujahidah Ismail | 3/20/2015 | 5Comments |
Citra Mulia Kosmetik- Dr. Herbal Whitening AB Cream dan The Face Whitening Gel Serum | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. So sorry sebab biar korang tunggu lama untuk review produk ohsem giler dari Citra Mulia Kosmetik nih. Kenapa aku boleh kata ohsem? Sebab aku dah guna dan ia memang wallah! :D

citra mulia kosmetik, kosmetik citra mulia, dr herbal, the face, milano ashley
Produk Terlajak Hebat dari Citra Mulia Kosmetik

Di Citra Mulia Kosmetik, kita boleh dapatkan produk daripada brand terpilih sahaja tahu, termasuklah Dr Herbal, Dr Bai, Milano Ashley, Beautain, Scholar dan Vitamin C. Produk kat Citra Mulia Kosmetik ni produk berkualiti tinggi dan selamat sebab berasaskan alam semulajadi je. Memang tak yah ragu untuk guna. :'D

Nasib aku baik sebab aku dah berpeluang mencuba 3 jenis produk; Dr. Herbal, The Face, dan Milano Ashley. Produk Dr. Herbal dan The Face untuk kulit muka cerah dan awet muda. Milano Ashley pula produk losen untuk tangan dan badan. Manalah tahu lepas guna produk kecantikan dari Indonesia ni, kita boleh nampak cantik gorgeous awesome macam Nia Ramadhani. Kalau tak boleh macam Nia, macam Acha Septriasa pun ok what. Kah3

Dr. Herbal Whitening AB Cream


citramulia, citra mulia, citra mulia kosmetik, dr herbal whitening ab cream, dr herbal ab cream, produk semulajadi, produk kecantikan dari indonesia
Dr. Herbal Whitening AB Cream- RM90.

Kelebihan Dr. Herbal Whitening AB Cream

  • Mencerah dan memutihkan wajah.
  • Menghilangkan flek-flek, jerawat dan noda hitam.
  • Menghilangkan tompok hitam yang disebabkan oleh sinaran uv
  • Menjaga keanjalan kulit wajah
  • Mengatasi masalah liang pori dan bekas jerawa
  • Menghilangkan kedutan pada wajah.
  • Menghaluskan dan memberi kelembapan semula jadi bagi wajah.

Cara penggunaan Dr. Herbal Whitening AB Cream:

  1. Bersihkan wajah dengan pencuci muka terlebih dahulu
  2. Sapukan The Face Gel Serum, Day Gel Serum pada waktu pagi, Night Gel Serum pada waktu malam
  3. Ambil krim dan sapukan secukupnya pada muka. Krim A pada waktu pagi dan Krim B pada waktu malam

The Face Supreme Whitening Day Gel Serum

 

citramulia, citra mulia, citra mulia, the face whitening day gel serum, the face product, produk semulajadi, produk kecantikan dari indonesia
The Face Supreme Whitening Day Gel Serum- RM55
citra mulia, citramulia, citra mulia kosmetik, the face supreme whitening night gel serum, produk the face, produk semulajadi dari indonesia, produk kecantikan selamat dan semulajadi
The Face Supreme Whitening Night Gel Serum- RM55

Kelebihan The Face Day and Night Supreme Gel Serum:

  • Mengurangkan bekas-bekas jerawat
  • Mencerahkan kulit wajah
  • Menghilangkan flek dan tompok hitam
  • Mencerahkan dan meratakan warna kulit
  • Mengecilkan liang pori pada wajah
  • Menghalus dan menganjalkan kulit

Cara penggunaan The Face Supreme Whitening Gel Serum:

  1. Bersihkan muka secukupnya dan gunakan toner untuk menghilangkan kotoran berlebihan.
  2. Sapu serum secara nipis serum di bahagian muka dan leher.
  3. Urut sehingga serum diserap sepenuhnya ke dalam kulit.
  4. Gunakan Day Gel Serum setiap pagi diikuti dengan Dr. Herbal Cream A.
  5. Gunakan Night Gel Serum setiap malam diikuti dengan Dr. Herbal Cream B.

Kata Muja lepas guna produk Dr. Herbal dan The Face:

Bagi aku, penggunaan The Face dengan Dr. Herbal sangat membantu kulit aku untuk nampak lebih segar dan cantik. Dedua produk ni kira geng. Dedua penting. Dedua best. Kalau tak de salah satu memang tak best. Dorang saling cooperate untuk bagi kulit kita nampak cantik je, cerah je, mulus je.

Yahooo!!! :D

Gel serum buat kulit aku lembap. Tak de la kering sampai nak senyum pun susah sebab takut kulit koyak. T.T Mungkin sebab sifat gel yang lagi cepat menyerap ke dalam kulit buat aku suka sangat ngan dia. Dengan adanya gel serum juga, lagi senang aku nak ratakan AB cream.

citra mulia kosmetik, review kosmetik citra mulia, dr. herbal, the face
Hanya menggunakan Day Gel Serum dan A Cream, tambah eye liner dengan lip balm. Terus nampak glowing. Kurang nampak cela yang berlambak kat muka. Tak pakai bedak lagi ni. Suka tahu tak suka???? ^^

citra mulia kosmetik, kosmetik citra mulia, dr. herbal, the face
Ni hasil lepas mekap. Berseri je kan muka iols sebab malam sebelum tu dah pakai Night Gel Serum dengan B Cream. Kih3

Yang pastinya, semua aku suka. Dulu, aku pernah cakap aku lagi suka pakai serum daripada krim. Itu sebelum dapat produk ni. Bila dah guna dan rasa sendiri kesan penggunaan The Face Gel Serum followed by Dr Herbal AB Cream, aku ubah fikiran. Rupa-rupanya, dua-dua aku perlukan untuk kulit aku yang sensitif ni tau. Jangan nak malas menepek! :D

Cer tengok video pertama aku di YouTube nih. Credit to Zenith Studio owned by my dearest friend, Azizi Muhamad. I owe you big time, Bro! :D


Maaflah tak leh nak sorok lekuk dalam akibat pakai spek kat batang hidung tu. Krim pun sapu agak sememeh sebab tak de cermin depan muka. Alaaah, beginner kan. Ignore jela k? :P

Milano Ashley Rose Tea dan Green Tea

citra mulia, citramulia, citramulia kosmetik, milano ashley rose tea, losen milano ashley
Milano Ashley Rose Tea- RM18.50

Ekstrak Rose Tea mempunyai ciri-ciri emolien yang sangat baik untuk melembapkan kulit kering, ia juga menawarkan ciri-ciri antiseptik dan astringen untuk merawat kulit jerawat, serta ciri-ciri anti-radang yang membantu merawat kemerahan dan keradangan. Ekstrak Rose Tea juga boleh membantu memperbaiki tekstur kulit, mengawal penyakit kulit seperti psoriasis dan dermatitis atopik.
milano ashley green tea, citramulia kosmetik, losen wangi
Milano Ashley Green Tea 500ml- RM18.50

Ekstrak Green Tea berasal dari daun Camellia sinus yang secara semula jadinya kaya dengan antioksidan yang berfungsi melindungi sel. Antioksidan melindungi kulit daripada kerosakan akibat radikal bebas. Ekstrak Green Tea juga mengandungi methylxanthines yang merangsang peredaran mikro kulit dan memberi kesan positif kepada kesihatan kulit dengan mengurangkan kedutan untuk kita kelihatan lebih muda.

Kata Muja Lepas Guna Milano Ashley Rose Tea dan Green Tea

 

Antara dua losen ni, my favourite would be Milano Ashley Rose Tea sebab bau dia harum sangat. Biasanya aku guna waktu siang kat tangan dan lengan. Malam lak, aku sapu losen Milano Ashley Green Tea kat kaki dan badan sebab bau dia menenangkan. Kesan dia memang ummpphh! Lembut memanjang je tangan kedut aku nih tau. Hari tu, abbang pun mintak. Kih3 :P
Kalau ingin dapatkan produk best ni, korang boleh lawat laman web dorang - Citra Mulia Kosmetik . Macam-macam produk best kat sana ada. Siap dengan nombor pendaftaran produk lagi. Jangan ragu dah! :D
Ps- Kalau nak senang lagi, korang boleh whatsapp iols di nombor 011 2694 7035. Kalau dengan aku korang boleh borak-borak pasal produk sekali tahu. Nak luahan perasaan pun tak de masalah. Koh3. Mana tahu kalau ngan aku dapat harga lagi murah. Dengan syarat korang bodek aku sampai aku mimpi jadi bidadari. Ada bran? :P
Toodles. Wassalaam. :')

Bina Insan Guru Fasa 5- Lawatan 'Benchmarking' ke Sekolah Cemerlang

Nurmujahidah Ismail | 3/20/2015 | 2Comments |
Sampai je terus amik gambar tapi aku tak de. Adil ke??? T_T
Bina Insan Guru Fasa 5- Lawatan 'Benchmarking' ke Sekolah Cemerlang | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Untuk pelajar dan bakal pelajar IPG, aku nak bagitahu ni, masa korang dok semester 5, korang akan kena buat lawatan benchmarking di sekolah cemerlang dan akan kena dengar ceramah daripada guru cemerlang.

Sebelum terlupa, tema baju kami hari tu pink ngan hitam. Sweet ke idok???

Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmud, Sekolah Kluster Kecemerlangan

Jadi for this year, kami pelajar PISMP TESL 2 Semester 5 2015 memilih sebuah sekolah kluster iaitu Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmud untuk program BIG Fasa 5 tahun ni. Kami memilih sekolah ni mestilah sebab SKTM sudah memang terkenal dengan prestasi cemerlang dalam bidang akademik dan kokurikulum setiap tahun. Asyik-asyik nombor 1 paling cemerlang dalam negeri Terengganu tau.

Tak pe. Gambar sorang-sorang macam ni pun bermakna. Kih3
Agak gigih juga kelas kami ni bila sanggup datang ke sekolah cemerlang yang sebuah ni yang terletak kat Besut dari Kelantan. Dalam 2 jam jugak kitorang naik bas. Padahal ada je sekolah kluster di Kelantan. Tak pelah, yang dekat-dekat tu kita bagi kat kelas lain je. Kitorang boleh jenjalan kejap. Kalaulah sempat singgah Taman Tamadun Islam. Opkos la tak sempat. T_T

Cikgu SKTM dengan Lecturer IPGKKB. Serious nampak.

Kalau aku, jenuh fikir macam mana nak habiskan 700k setahun dengan segala peraturan. Huhuu.
Sampai je kat SKTM, kami dibawa ke sebuah bilik yang aku tak ingat dah nama dia. Dalam bilik tu, SKTM pamerkan piala-piala dan replika cek ratus riban yang dorang pernah dapat sepanjang tempoh diberi pengiktirafan sebagai sebuah sekolah kluster. Aku kagum giler kau. Teringat pulak kat sekolah kluster aku dulu, Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra. :')
Bukan aku je yang kagum. Ada juga yang sampai ternganga. :O

Hebat sungguuuuuuhhhhh.

Taklimat Mengenai Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmud


Dulunya, SKTM adalah sebuah sekolah inggeris yang kemudiannya ditukarkan kepada nama yang sekarang ni. Pencapaian SKTM memang sangat membanggakan. Ada students kat sini dah merasa jejak kaki ke luar negara. Kunci utamanya, grab segala peluang yang ada selagi boleh terutamanya peluang yang jarang orang pandang tapi hadiah besar besaran.

Dah baca lom Bina Insan Guru Semester 3 di Hospital Universiti Sains Malaysia?

penerangan menggunakan persembahan PowerPoint.

Jelez giler aku dengar cerita tentang pertandingan kitar semula yang dorang pernah join. Dorang tahu pertandingan ni memang sikit je yang join. Dorang kumpul barang yang boleh dikitar semula daripada murid-murid, parents turut kerjasama, tup tup boleh menginap kat Palace of Golden Horses, KL! Tidur di hotel  taraf David Beckham dan Aishwarya Rai jasa kutip sampah je weh! Dahsyat! :D
Penerangan oleh Guru Cemerlang Sains. Wanita besi nih.

Antara isi penting taklimat, kerjasama semua guru teramat penting dalam mencapai kejayaan dalam setiap bidang yang diceburi di sekolah. Semua guru mestilah saling sokong so that tugasan boleh disiapkan dengan jayanya. Kreativiti daripada setiap guru tu yang penting untuk buatkan semua seronok menjalankan tugas masing-masing. Tolong menolong is very crucial.

Antara guru paling lama di SKTM. PK HEM nih. Jangan memain.


Seperkara lagi, cikgu sama sekali tak boleh pilih kasih. Cikgu kena yakin yang setiap murid mempunyai kelebihan masing-masing. Ada yang berbakat dalam akademik, tapi tak semestinya mereka lebih baik daripada yang berbakat dalam kokurikulum. Setiap peluang yang ada dibuka untuk semua murid untuk berlaku adil. Selepas itu, terpulang kepada murid untuk menggunakan peluang yang ada dengan sebaiknya atau membazirkannya. :D

Macam ada something je dorang ni. Eh! Itu aku! Lol!
Honestly, aku memang kagum dengan persembahan PowerPoint yang disediakan. Content dia tu yang boleh buat kita ternganga. Dengan keputusan UPSR yang hampir setiap tahun terbaik di Terengganu, peruntukan ratusan ribu ringgit daripada kerajaan, kejayaan demi kejayaan dalam pertandingan dari peringkat sekolah hingga ke peringkat antarabangsa. Siyes. Tak malu cikgu kat SKTM nak mengaku bekerja kat situ. *clap3 :D

Bagi hadiah kenang kenangan.

Terimalah hadiah tak seberapa ni. :D

Aktiviti Dengan Murid 5 Seroja 1


Untuk mencipta situasi win-win, kami mengadakan satu aktiviti ringkas dengan murid dari kelas 5 Seroja 1. Dorang kena lukis-lukis sikit then present. Dengar macam sedang tapi for pupils at their age, agak mengerikan untuk bercakap depan orang ramai and yet they did it well! Far better from my expectations. They got instructions very easily then tak keberatan untuk participate. Tq my pupils! Muahhhxxx!!! :D

Memang lain macam fokus derang nih.

Presenting is never an easy job but they did it well! Congratulations!! :D

Cikgu bersemangat, sebab tu murid semangat.

Guru kena semangat jugak amik gambar.

Kagum tengok bebudak genius present.

Dengan harapan nak serap keohseman cikgu cemerlang yang hebat nih. Kih3

Doaku, aku dapat murid semanismu. :D

Persekitaran Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmud


Padang tempat perhimpunan.

Suasana dalam kelas pada hari Rabu, hari uniform. -_-

Aku syak ada yang lepak tidur kat sini time rehat. Leisure room la katakan. :D

Projek hidroponik peringkat sekolah. Sekolah kau ada? :P

Tengah-tengah sekolah ada kolam. Atas kolam ada rumah. Rumah kah? Kih3

Memang, memang suka sangat kan Mirah bila datang sini? Hahaha
Then, kitorang balik. Terima kasih semua yang terlibat dan dah berpenat. Jangan lupa baca Bina Insan Guru Fasa 1. Wassalaam.