728x90

Hari Sukan Negara di IPGKKB

Nurmujahidah Ismail | 10/27/2016 | 4Comments |
Hari Sukan Negara di IPGKKB | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Agak-agak korang, dah berapa kurun aku tak menghapdate pasal campus life aku kat IPGKKB? Dah gitau ke pasal tak de air untuk ke berapa bulan entah? Ok ok. Save that for later. Kali ni, I just wanna focus on Hari Sukan Negara, yang berlangsung pada hari Sabtu, 8 Oktober 2016.

Penganjuran Hari Sukan Negara Peringkat Negeri Kelantan di IPG Kampus Kota Bharu


Jadi ceritnya macam ni. Hari Sukan Negara peringkat negeri Kelantan telah diadakan di padang IPGKKB kesayangan aku yang alhamdulillah, tak terpilih untuk bertukar menjadi Politeknik tahun depan. Pada masa yang sama, Piala Pengarah 2016 pun diadakan di IPGKKB. Jadi, sukan tahunan IPG dengan sukan negara digabungkan terus. Jimat bajet. Hari Khamis lagi, padang sudah mula penuh dengan bebudak junior yang sibuk dengan persiapan kedua-dua hari besar ini.

hari sukan negara, piala pengarah ipg
Yang baju putih tu suruh promote gambar dia. Pm for details.

Banyak lagi tempat lain yang mengadakan sambutan Hari Sukan Negara ni termasuklah di SMS Machang dan Politeknik Kota Bharu. Bertuah betul rasanya dapat jadi tuan rumah baru acara yang sangat-sangat berfaedah macam ni. Semua berpakat nak sambut. Bangga juga aku jadi salah seorang peserta, biarpun aku tak menyumbang sangat. 

Siapa yang dahaga boleh beli air kat mak cik ni. Dia baik tau.

Dengar cerita, besar juga peruntukan yang IPG dapat untuk penganjuran Hari Sukan Negara tahun ni dengan harapan dapat menggalakkan rakyat Malaysia yang makin hari makin ramai yang obes ni bersenam. Alhamdulillah. Sambutan daripada semua pihak memang menggalakkan. Semua peserta pun sporting je. Terutamanya masa aktiviti Colour Run. Sampai je dekat penamat, terus kena lempat dengan tepung berwarna. Jangan risau. Aku dah basuh dah. Memang tanggal je semua. Sayang sangat kalau rakyat Malaysia bazirkan Hari Sukan Negara dengan berdengkur di rumah.

Banyak juga aktiviti yang dijalankan sempena Hari Sukan Negara di IPGKKB termasuklah Colour Run, Fun Walk, berbasikal, panjat tali, senamrobik, zumba and many more. Bergabung pula dengan sukan sempena Sukan Piala Pengarah termasuklah bola tampar, bola sepak dan badminton. Memang havoclah Hari Sukan Negara di IPGKKB. Di seluruh Kelantan, lebih kurang 400k rakyat yang join di seluruh negeri. Tak kira usia, jantina, semua pakat-pakat beri sokongan. Bagilah Gomo Kelate Gomo!

hari sukan negara, sukan piala pengarah ipg
Dengan tak malunya aku gi dekat dengan pentas semata-mata nak amik gambar Tok Pa kesayangan orang Kelantan ni.

Pandangan Mengenai Penganjuran Hari Sukan Negara


Aku setuju sangat dengan penganjuran Hari Sukan Negara daripada bukan konsert tah pape. Hari inilah aku berkesempatan untuk tengok betapa ramainya rakyat Malaysia yang berminat untuk bersukan. Mungkin selama ni dorang tak de peluang sebab bersukan masih lagi tidak boleh dikatakan sebagai budaya kita. Tak macam di negara lain yang lebih dahulu menekankan kepentingan bersukan. Kepentingan bersukan memang masih kurang diterapkan dalam masyarakat kita terutama Melayu. Kalau tengok perempuan berjogging ke hape, mulalah kata macam-macam. Itu yang spoil tu.

hari sukan negara, sukan piala pengarah
Me and my Music lecturer. Beliau datang nak zumba.

Alhamdulillah. Dorang tak kena obesiti lagi. Semoga sihat sepanjang hayat.

Kekangan Untuk Bersukan Dalam Kalangan Wanita


Pada pandangan aku, orang kita bukanlah malas sangat nak bersukan. Cumanya, tempat untuk bersukan dan bersenam yang kurang. Kalau ada pun, jantina pula jadi penghalang. Masyarakat kita akan ada norma tertentu. Contohnya, kat kampung aku. Padang yang ada cuma digunakan untuk lelaki main bola. Aku tak boleh nak bayangkan kalau ada kaum hawa ni bersenam kat sana. Tah tah, dikatakan gila. Tak pun, tak tahu malu.

Padang permainan pun banyak kat kawasan bandar je. Kat tempat aku, ada taman juga. Paling dekat, 20 minit naik kereta. Kat sana adalah kaum wanita berjogging. Malaskan semata mata nak gi sana? Mungkin juga, ini semua alasan je. Hendak seribu daya. Wallahualam. Ni pandangan aku jela.

Bebudak IPG pun bukak booth hari tu.

Harap-harap, dengan adanya Hari Sukan macam ni, dapatlah sedikit sebanyak mengubah persepsi masyarakat tentang sukan. Insya Allah. One day, kita akan mampu menjadi negara yang membudayakan sukan. Macam di Jepun. Jelez juga tengok orang Jepun yang boleh hidup sampai 100 tahun kerana mengamalkan gaya hidup sihat. Mereka pentingkan pemakanan sihat dan senaman. Bukan dalam satu masa je. Mereka jadikan gaya hidup sihat sebagai habit, sebagai amalan. Kita pun nak macam tu jugak. Ye dak?

Tahniah volleyballers IPG walaupun tak menang. Semangat itu yang penting.

bola tampar, volleyball, hari sukan negara, piala pengarah

Alahai. Nilah volleyballes perempuan IPG. Dorang cantik dan putih time bukan musim. Hahaha

Terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam penganjuran Hari Sukan Negara dan Piala Pengarah tahun ni. Tak kiralah yang nampak dan yang tak nampak. You have done a very good job! Insya Allah, tahun depan aku akan sambut sebagai seorang guru pulak. Tak sabar nak hambat semua budak kelas aku join Hari Sukan Negara. Hehehe

Wassalaam.

ShopCoupons Untuk Pembeli Online Yang Bijak Berjimat

Nurmujahidah Ismail | 10/25/2016 | 3Comments |
ShopCoupons Untuk Pembeli Online Yang Bijak Berjimat | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Zaman sekarang, semua di hujung jari. Cliche? Still, it is the truth. Kalau bab shopping, online shopping menjadi pilihan aku. No traffic jam, no parking fees, no stress. Klik klik klik je. Bila senang sangat, tanpa sedar, duit mengalir macam tu je. Jadi, hari ni aku nak perkenalkan kepada semua sebuah laman web di mana kita boleh beronline shopping sambil berjimat.

Aku ada satu tip untuk jimat duit bila nak online shopping. Shoppinglah time promosi! Shoppinglah bila dapat diskaun! Kalau dengan membeli belah pada harga promosi dan diskaun kita dapat jimat beratus ringgit so why not? Jadi, macam mana kita nak tahu promosi yang sedang berjalan di beratus-ratus laman web setiap hari? Letih juga nak check setiap laman setiap hari. Ada caranya. Layarilah ShopCoupons. Anda pasti berjumpa dengan promosi dan diskaun terhebat sepanjang tahun!

ShopCoupons, Apa Itu?


ShopCoupons adalah sebuah platform bagi penggemar online shopping untuk berbelanja secara lebih bijak. ShopCoupons membolehkan para pembeli online mencari dan meneroka promosi-promosi terbaik, kupon dan lain-lain daripada beratus-ratus laman membeli-belah di seluruh Asia Tenggara termasuklah voucher Lazada, Zalora, dan Reebonz.

Di bawah ini adalah cara-cara menggunakan baucer dari ShopCoupons untuk pembelian di laman web.

1. Ini adalah ShopCoupons Homepage. Di sinilah gambar segala jenis banner kupon, deal, promosi dan sebagainya dipaparkan. Bila scroll bawah sikit, akan ada ruangan Popular Online Stores.

shopcoupons, kupon membeli belah online, promosi hebat

2. Katakanlah anda sedang mencari kod diskaun untuk digunakan di Lazada. Pilih dan klik LAZADA pada ruangan Popular Online Stores.

promosi online, diskaun hebat online, cara bijak membeli online

3. Anda akan lihat ruangan LAZADA yang dipenuhi dengan senarai tawaran dan diskaun hebat. Pilih kod pilihan anda dan klik Get Code. Jangan lupa tengok syarat dan tarikh kod yang dipilih.

kupon diskaun untuk membeli secara online

4. Sebuah pop-up akan muncul dengan kod rahsia. Klik 'Copy' dan gunakan sahaja di laman web Lazada. Pilih barang yang ingin dibeli di Lazada dan tampah pada troli. Isikan semua maklumat yang diperlukan dan masukkan kod yang telah diberikan. Klik 'Apply' dan nikmatilah pembeli dengan diskaun hebat!



Jangan berlengah lagi. Kalau terlepas harga promosi, kan rugi. Layari ShopCoupons dan dapatkan voucher Lazada hari ini juga. Anda pasti bershopping sambil senyum nampak gigi. :D

Wassalam.

Tip Percutian dan Tempahan Hotel Bajet di Cameron Highlands

Nurmujahidah Ismail | 10/23/2016 | 6Comments |
Tip Percutian dan Tempahan Hotel Bujet di Cameron Highlands | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tahun ini memang tahun berjalan-jalan aku dengan kawan sekelas. Yelah, tahun akhir katakan. Kena gunakan sepenuhnya untuk memaksimumkan masa bersama-sama. Lepas ni, tak tahu dah bila lagi sempat berjumpa. Antara negeri yang kami jelajahi adalah Pahang. Kecantikan pantai, air terjun yang memukau serta gunung dan kawasan tanah tinggi yang menghijau menjadikan negeri Pahang sebuah negeri yang kaya dengan khazanah bernilai bagi negara kita.

Cameron Highlands adalah destinasi persinggahan kami di Pahang. Cameron Highlands ni memang terkenal sebagai destinasi pelancongan di Malaysia. Dari kecil lagi, aku berhajat benar nak jejak kaki di Cameron Highlands. Tahun ni baru tercapai hajat aku. Jadi, aku nak berkongsi tip percutian dan tempahan hotel bajet di Cameron Highlands dengan korang. Bercuti, bercuti jugak. Kewangan yang bijak jangan dilupa. Bercuti sambil berjimat cermat barulah bijak! :D

cameron highlands, ladang teh, sungai palas

Tanah Tinggi Cameron atau lebih dikenali sebagai Cameron Highlands adalah antara kawasan pelancongan utama di Pahang. Bilangan pelancong yang semakin bertambah saban hari menyebabkan kawasan tanah tinggi ini membangun dengan pesat pada hari ini. Walaubagaimanapun, Cameron Highlands tetap dijaga rapi untuk mengekalkan kekayaan sumber alam semulajadinya. 

Tempat Penginapan Bajet


Biasanya, tempat penginapan merupakan perkara pertama yang kita selalu risaukan masa nak travel. Nak bercuti tempat selesa, takut mahal. Bila sebut bilik bajet pula, selalunya kita akan terbayang tempat penginapan yang tak selesa, kotor, terletak jauh dari tempat tarikan pelancong dan tiada kemudahan asas. Fret not. Kini, terdapat berbagai jenis hotel di Cameron Highland yang menawarkan bilik dengan harga yang cukup berpatutan tetapi masih dilengkapi dengan kemudahan yang sempurna dan bersih.

cameron highlands, ladang teh sungai palas, pahang

Bagi yang selalu mengalami masalah memilih tempat menginap, korang boleh lawat https://www.traveloka.com/en-my/ untuk search and book bilik yang korang suka. Tak macam hotel and flight searching site yang lain, Traveloka menawarkan pelbagai promosi termasuk promosi pada hujung minggu. Tiada sebarang caj tersembunyi dikenakan. Jadi, kita hanya perlu bayar apa yang kita dapat. Untuk mengetahui beberapa tips percutian yang bermanfaat, teruskan membaca ;)

Ada juga tempat penginapan bajet yang turut menawarkan sarapan pagi percuma! Best kan? Bagi korang yang nak tempat bermalam yang lebih selesa tapi masih lagi dalam bajet yang kecil, korang boleh cuba usha homestay yang terdapat di sana. Sebab kat homestay biasanya ada tempat untuk masak. Jadi, korang dah boleh save bajet untuk makanan. 


Cameron Highlands sememangnya merupakan sebuah destinasi percutian wajib singgah bagi mereka yang gemar melancong kerana di Cameron Highlands, terdapat banyak tempat menarik. Bagi korang yang sukakan aktiviti mencabar, korang boleh cuba mendaki Gunung Irau. Mesti korang akan terpesona dengan kecantikan flora dan fauna di sana. 

Selain tu, korang juga akan melalui Mossy Forest, sebuah kawasan hutan berlumut yang hanya terdapat di beberapa kawasan pergunungan di negara ini. Suhu yang dingin membuatkan kawasan tanah tinggi ini menjadi tempat yang sesuai untuk pelbagai jenis tanaman makanan dan hiasan.

Bagi korang yang sukakan buah-buahan dan pokok bunga, korang boleh luangkan masa untuk melawat ke Big Read Strawberry Farm dan Ladang Lavender. Selain berpeluang memetik buah, korang juga boleh bergambar berlatar belakangkan landskap bunga-bungaan yang berwarna-warni!

Tak sah ke sini kalau tak melawat ke Ladang Teh Boh di Sungai Palas. Walaupun perjalanan ke ladang ni agak sempit dan berbahaya, masih ramai pelancong melawat ke sini. Selain panorama hamparan pokok teh yang menghijau, pengunjung juga berpeluang menghirup teh panas dan menikmati scone yang lazat di samping bergambar di lereng-lereng kebun teh.

cameron highlands, bercuti di cameron highlands, pahang

Bagi yang nak borong sayur-sayuran, buah-buahan serta makanan, korang boleh singgah ke Pasar Kea Farm. Pelbagai jenis produk hasil tani dijual pada harga yang sangat murah berbanding di bandar. Bagi yang nak cari cenderahati pula, terdapat beraneka jenis barang-barang yang sesuai untuk dijadikan kenang-kenangan yang boleh didapati di sini. Antaranya seperti fridge magnet, printed t-shirt, keychain dan lain-lain lagi. 

Bunga-bunga kat Cameron Highlands segar betul. Rasa nak je borong semua. :D

Pasal makan, korang takyah risau. Kat sekitar tempat tarikan pelancong dan hotel di Cameron Highlands, terdapat banyak gerai dan restoran yang menyajikan pelbagai jenis makanan seperti menu vegetarian, masakan Thai dan makanan Melayu. Malah, kedai mamak pun banyak. Kalau nak jimat lagi, korang boleh beli barang mentah kat pasar dan masak sendiri kat homestay! Bukan saja save, malah bersih dan yakin. Hahah. Jadi, jangan buang masa lagi. Cepat rancang percutian korang.

Setakat ini sajalah perkongsian aku untuk kali ini. Insya Allah, kalau aku share lagi. Korang macam mana pulak? Tempat menarik mana korang dah jejak? Share la. Mana tahu aku boleh pergi one day. Hehehe

Wassalaam.

Makan Besar dengan Bos di Madam Kwan's, Pavilion

Nurmujahidah Ismail | 10/17/2016 | 2Comments |

Makan Besar dengan Bos di Madam Kwan's, Pavilion | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tak habis lagi kisah jenjalan di Kuala Lumpur. Sekali lagi terima kasih sangat dengan Swiss Garden Residences Kuala Lumpur sebab dah sudi sponsor penginapan mewah dan Primer Clinic yang sponsor laser treatment yang dah buat kulit aku makin tak perlu mekap banyak. Thank you so much! Kalau tak de korang, tak bermakna perjalanan aku hari tu. Kih3

Nasi Bojari

Nak cerita pengalaman pertama aku jejak kaki di Pavilion pulak. Yes, that was my first time and dont judge. Masa tu juga, first time aku nampak Sephora di Starhill. Magnificent view of colours! Thanks to my boss sebab sudi bawa kami 3 orang dan belanja lunch kat sana. Kitorang pilih satu makanan satu minuman. Bos tambah pula starter. Baik sungguh la. best gila makanan yang ada kat Madam Kwan's ni. Macam-macam makanan ada. Sedap pula tu.

madam kwans, restoran madam kwans, pavilion, kuala lumpur
Starters for everybody

First thing first, Madam Kwan's ni restoran halal yang menyediakan pelbagai jenis makanan Malaysia. Signature dishnya, nasi lemak. Menyesal pula tak order. Pekerja pun orang Melayu so no worries. Macam Papparich juga konsepnya. Bos cakap, kalau sambut tetamu dari luar negara, sesuai bawa ke Madam Kwan's. Terus aku rasa terharu dan rasa dihargai sangat. Aku ni sapalah. Tapi, sudi pulak bos aku bawa makan kat tempat tu. Thank you bos!

madam kwans, pavilion, kuala lumpur
Otak-otak for everybody

review restoran madam kwans pavilion kuala lumpur
Bos' Prawn Noodle

Along's Beef fried kuey tiaw

Thank you Atin dan Lisa dah sudi temankan. Kuey tiaw goreng tu Atin punya.

madam kwans, restoran madam kwans, pavilion, kuala lumpur
Kebetulan, Madam Kwan ada kat sana. Ambil gambarlah.

Tq bos for this beautiful shot! You are a great photographer! :D


Call me jakun ke, rusa masuk kampung ke, aku suka sangat pergi Kuala Lumpur sebab aku memang jenis jarang berjalan. Senang sangat transportation kat sana. Tu part paling aku suka. Lepas tu pula, kawan aku pun ramai kat sana termasuklah kawan blogger. Sedih sangat bila tak dapat hadir event ramai-ramai kat sana. Hope, aku akan dapat pergi lagi sana dan jumpa korang pula ye. Insya Allah.

Wassalaam.

Review Althea- Pertama Kali Unboxing Althea Birthday Box

Nurmujahidah Ismail | 10/10/2016 | 5Comments |
Review Althea Beauty Box- My First Unboxing Kind of Thing | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tajuk dah mat salleh dah tapi, isi Melayu jelah eh. Takut grammar salah, terjejas kredibiliti aku sebagai future english teacher. Excitednya aku bila tulis blogpost ni sebab aku nak share ngan korang pengalaman unboxing first Althea Beauty Box!!! Yeahh, rasai keterujaan aku yeee...

Review Althea Beauty Box Buat Pertama Kalinya




Sejarah aku dengan Althea Beauty Box ni agak panjang juga. Aku sepatutnya dapat Althea Beauty Box sempena 1 year anniversary Althea Julai lepas (happy belated birthday Althea!!!). But somehow, aku tak terima parcel ni awal sebab kesilapan teknikal daripada delivery company. Dihantarnya parcel aku ke Puchong. Jelez juga tengok blogger lain dok wish kat fb. Thank you so much to Althea team yang berusaha untuk track my parcel dan tadaaa, here it is, in my hand. Forget all other things. Yang penting, parcel aku akhirnya sudah di pangkuanku. Yeahh, I am a happy girl guys! :D


Alhamdulillah, kali ini aku berjaya grab 4 items from Althea plus 1 free gift. Yeayy! And aku dah cuba 3 of them for my natural makeup look. Eh, natural ke tak natural korang decide sendirilah sebab bagi aku dah cukup natural but my friends say aku selalu put on heavy make up. Whatever guysss....


Semua item yang aku dapat memang aku suka. Definitely sebab aku memang peminat beauty products from Korea. Tambah-tambah lagi dapat yang original. Di Althea, semua freshly baked from Korea k, no pasar malam punya moisturiser or whatsoever. Kat bawah ni, aku susun item ni mengikut aku punya favourite.



Aku memang penggemar eye liner. Benda lain tak pe tak de but not eye liner. That's why Big Marker aku letak nombor 1. Sebelum ni, aku ada beli eye liner yang kena cair, yang gel, yang kena pusing, dan yang berbentuk marker. Bentuk marker memang sangat senang nak apply so aku pilih Big Marker this time. Guess what? Aku aku sangat puas hati!

Walaupun untuk orang yang tak pandai nak apply macam aku, hasilnya masih memuaskan. :D

Tangan aku jenis terketar-ketar sikit bila nak pakai eye liner and sebab tulah eye liner dalam bentuk macam pen jadi pilihan. No brush, no smudge. Walaupun i dont have much of a steady hand, memang sangat tak bercapuk. Masih lagi boleh buat garisan lurus di bahagian mata. Dramatic winged eye! My favourite! One more thing, sangat senang nak cuci. Aku sekarang guna olive oil je nak cuci mekap. Sangat efficient berbanding make up remover aku sebelum ni.



Dah lama weh aku berminat dengan bb cushion. Bila aku survey, berminat pulak dengan Chica y Chico Mat Fix bila tengok packaging dia yang cool. Jarang jumpa bekas alat mekap warna hitam. Satu lagi sebab ramai sangat yang review positive. Sekarang, aku pula nak add to that. This is the best! High coverage. Dah macam concealer which is what I really need. Memutihkan tanpa nampak berminyak sebab dia beri kesan matte pada kulit. Melindungi kita daripada sinaran UV dengan SPA 35 PA++. Selalunya cushion mudah cair dalam cuaca panaskan? But not this one. Sangat long lasting dan tak meleleh macam yang sebelum ni (which i dont review sebab there is nothing good about it). 



Muka aku jenis panas sikit je, berjejer peluh. Jadi, lepas tepek bb cushion, aku apply Tony Moly Mineral Powder Pact untuk kurangkan lagi kesan berminyak kat muka. Yelah, sape suruh duduk kat Malaysia yang panas ni. Muka mesti berpeluh dan berminyak. Warna dia sangat natural. Letak sikit pun dah sangat okay. Tapi, aku memang suka jadi hantu gomok. Letak je banyak. Boleh digunakan untuk semua jenis kulit. Bekas dia cantik. Siap ada cermin dan puff. Kalau nak yang ni memang kena berebut sebab selalu sold out tambah-tambah bila Althea buat sale ke hape. Pandai-pandai koranglah.

TARAAAAAAAAAAAAA!!!

Malam. Less lighting. Tanpa edit. Just using hp cikai. And still, i look fabulous! Tq Althea! :D

Inilah hasil mekap guna 3 barang di atas tu. Sangat ok kan untuk orang yang muka berlubang macam aku? Cuma tambah blusher sikit, mascara sikit, lip tint sikit, dah boleh keluar dating sambil pujuk suami beli beg baru. Yelah, kita dah usaha nak kasi cantik, kena upahlah kan. Kih3



Althea Rose Day Premium Whitening Cream ni sebenarnya bukan aku punya. Dah orang tu tak nak, aku la guna and aku tak menyesal pun. The instant whitening effect dia memang magical! Ajaib sangat. Letak sikit je, dah boleh putihkan kulit dalam 10 saat or less. Dalam masa itu jugalah, semua krim akan diserap that makes it non-sticky. Tak belengas senang cerita. Kalau kita nak gi event ke, nak kawin ke, kena pakai yang ni kalau nak nampak cerah kat bahagian tangan, leher or lutut. Nak jadikan highlight kat tulang bahagian leher ke, jaw ke, yang ni sesuai. Highly recommended!


Tengoklah tangan berurat aku tuh! Hahaha. Tangan kiri aku pakai whitening cream, tangan kanan tak pakai. Bila amik gambar tak nampak sangat. In real life, lagi nampak perbezaan dia. Seriously, aku letak sikit je pun, dah nampak very visible effect. Kalau letak banyak, lagi marvellous tangan tu. Kalau tak ingat, boleh hilang terus tangan aku. Kih2



Tq Althea for this free gift!

Korang pun minat authentic Korean beauty products macam aku eh? Boleh layari:
Laman web- Althea Malaysia
Instagram- Althea Korea
Facebook- Althea Malaysia

Jangan lupa singgah dan shopping barang kecantikan kat Althea. Almost semua popular Korea brands ada kat sana. Yang tak boleh dapat kat Malaysia pun ada. Rush for them now! :D

Fractional CO2 Laser Treatment Untuk Hilangkan Parut Jerawat di Premier Clinic Bangsar

Nurmujahidah Ismail | 10/01/2016 | 1Comments |
Fractional CO2 Laser Treatment Untuk Hilangkan Parut Jerawat di Premier Clinic Bangsar | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Perempuan manalah yang tak nak kulit putih bersih macam Nora Danish. Aku pun nak. Korang tak nak? Tapi, dah macam-macam produk aku cuba aku buat untuk hilangkan parut jerawat. Ada hasilnya, tapi sebab sel kulit kita dah rosak, memang tak cukup dengan guna skincare sahaja. Stress juga kadang-kadang.

Bukan nak katala, kulit cantik memang penting sekarang. Kalau dah kahwin, mesti lagi rasa nak cantik untuk suami. Kerja pun perlukan kita tampak kemas, cantik. Siap ada artikel, kalau cikgu cantik, murid senang belajar. Jadi, aku kena juga cantik demi anak murid aku.

Allah itu cantik dan sukakan kecantikan. Kalau kita mampu, tak salah kalau kita usaha dan keluarkan modal sikit untuk nampak cantik, asalkan tak melanggar batas agama. Cuma, kena selarilah cantik luaran dengan dalaman tu ye. Jangan nak kulit cantik gebu, hati hitam legam. Nauzubillah.

Review Klinik Aesthetic, Premier Clinic, Bangsar


premier clinic, klinik premier, premier clinic bangsar, laser treatment

Last week, aku ada hal sikit di KL. Alang-alang ada free time, aku singgah buat Fractional CO2 Laser Treatment di Premier Clinic, Bangsar. Seriously, aku rasa bertuah sangat dapat rasa pengalaman buat rawatan laser kat sana. Dah lama berminat sebenarnya lepas tengok kawan aku buat kat sebuah klinik aesthetic dulu. Nak hilangkan or at least kurangkan parut berlubang kat muka ni.

premier clinic, klinik premier bangsar, rawatan laser buang parut
Sesi consultation dibuat untuk membincangkan kondisi kulit dan rawatan yang paling sesuai.

Sebelum pergi ke Klinik Premier, kita kena buat appointment dulu sebab ramai sangat pesakit yang beratur nak jadi cantik. Ada yang nak bakar lemak, nak hilangkan parut. Senang je, boleh buat appointment di laman web 'Premier Clinic' dan pilih sama ada kita nak pergi ke cawangan Bangsar atau Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur.  Kebetulan, pukul Jumaat petang aku free. Aku on je. 

Doktor Premier Clinic Bukan Calang-calang Orang


Bila dah sampai, kita akan diberi consultation oleh doktor yang memang diiktiraf. Semua doktor ada degree dalam bidang perubatan dan pengiktirafan dalam bidang aesthetic. Bukan beautician macam kat salon tu. Jadi, tak perlu risau tersalah cucuk ke, tersilap ubat ke. Memang dorang ni highly trained dalam bidang kecantikan. Dr yang buat laser treatment untuk aku hari tu nama dia Dr. Jaswine Chew.

rawatan laser klinik premier bangsar, premier clinic bangsar
Dr. Jaswine Chew memang bersemangat bila bercerita pasal kulit. Aku pun jadi semangat nak dengar.

Dr. Jaswine Chew memperoleh ijazah perubatannya (MD) di Kursk State Medical University. Beliau merupakan calon post-graduate Diploma of Dermatology dari Academy of Family Physicians of Malaysia. Beliau telah menerima pelbagai latihan dalam Aesthetic Medicine dari prosedur tanpa jarum hingga ke prosedur menggunakan jarum minimum seperti penegangan kulit, pembuangan tatu, terapi kuruskan badan, terapi transplant rambut dan sebagainya.

Dr. Jaswine memang baik dan mesra. Memula jumpa, dia terangkan satu persatu rawatan yang ada untuk masalah parut jerawat yang aku hadapi. Kemudian, beliau mengesyorkan rawatan terbaik. Aku ikut je sebab aku yakin beliau lebih memahami apa yang aku perlukan dan akan berikan nasihat dan rawatan yang terbaik. Bila tengah me'laser'' kulit aku pn, beliau tanya sama ada kita selesa ke tidak dengan rawatan yang tengah berjalan. Memang caringlah senang cerita.

Fractional CO2 Laser Treatment Untuk Hapuskan Parut Jerawat


Mula-mula, muka kita akan dibersihkan daripada sebarang mekap dan kotoran. Lepas tu, numb cream atau krim kebas diaplikasikan pada muka so that bila laser, tak rasa sakit sangat. Numb cream tu dibiarkan selama 15 minit untuk berkesan. Untuk first timer macam aku, level laser yang low akan digunakan. Takut aku tak tahan sakit. Consideratekan? Kalau nak buat sesi seterusnya, barulah dia naikkan level. Kalau ada rezeki, insya Allah. :D

review laser treatment premier clinic bangsar, klinik premier bangsar
Muka syok bila orang bersihkan muka kita.

laser treatment di premier clinic bangsar, review premier clinic
Ni kalau tak silap, rupa lepas pakai numb krim. Mana cantik dengan Mak Limah? Kih3

premier clinic bangsar, review rawatan laser klinik premier
Khusyuk melaser muka berparut aku tu. Bunyi tot tot tot tot.. Gitulah lebih kurang.

Peralatan yang digunakan memang canggih dan terkini sebab mereka sangat mementingkan keselamatan para pelanggan. Jadi, kita akan dapat apa yang kita sepatutnya dapat iaitu rawatan yang terbaik dengan harga yang terbaik.

rawatan laser untuk kulit berparut di premier clinic bangsar
Sambil melaser, vacuum dihalakan pada muka supaya kotoran dapat dielakkan daripada terkena muka.
Memula nak buat, neves yakmat sebab pernah tengok muka budak sebelah dorm lepas buat laser. Makan minggu juga muka merah dan bengkak. Aku dah start bersedia mental dan fizikal nak terima keadaan tu. Tapi, alhamdulillah aku tak alami benda tu. Petang Jumaat aku buat, balik hotel, pakai mask. Pagi Sabtu tu, muka rasa pedih kalau sentuh dan merah-merah, tapi tak bengkak. Pagi Ahad, dah tak rasa pedih sebab kesan laser tu dah berkuping. Kuping tu akan jadi bintik-bintik pada muka. 

Tiap-tiap malam, aku apply aloe vera Elianto yang memang dah jadi rutin aku dari dulu. Sebelum pergi kelas, apply moisturizer Savee dengan sunblock Banana Boat SPF130. Brand apa pun boleh, asalkan sesuai dengan kulit kita. Dua benda ni wajib, pesan Dr. Jaswine. Kawan aku cakap, muka aku nampak macam kesan tidur atas tikar. Yang sorang lagi pulak cakap macam kena bola. kelima, kuping tu dah start hilang bila kita selalu cuci muka.

Dr. Jaswine cakap, aku akan alami downtime period selama 10 hari. Downtime period tu waktu di mana kulit kita nampak berkuping dan bercorak. Dalam tempoh ni, kalau rasa malu, boleh pakai topeng. Sebab aku memang jenis tak tahu malu, aku buat selamba je pergi kelas, mekap macam biasa. Buruklah sikit mekap masa tu sebab tak rata. Dalam hari ke 8 gitu, kuping dah memang hilang sepenuhnya. Jadi, kulit aku dah balik asal lebih awal daripada jangkaan which was very good. 

laser treatment premier clinic testimoni
Me and my beloved doctor, Dr. Jaswine. Tq Doctor! :D

Testimoni Laser Treatment di Klinik Premier, Bangsar


Harga Fractional CO2 Laser Treatment: RM1800

Gambar 1: Jumaat. Muka masa hari kejadian.
Gambar 2: Pagi Sabtu. Amik lepas solat Subuh. Obviously without mekap.
Gambar 3: Isnin. Dah boleh mekap, tapi buruk banyak.
Gambar 4: Selasa. Kesan laser dah start kering. 

*I hate myself sebab kantoi pakai tudung sama dua hari. -_-

Kiri: masih bercorak. Pakai foundation.
Kanan: hari ke-6. Dah yakin lebih. Pakai bedak Maybelline without foundation.

Sekarang, muka aku dah balik asal dah. Rasa lebih lembut, halus dan kurang kasar sebab kedalaman parut dah berkurang apabila laser merangsang penghasilan kolagen supaya membina sel kulit baru untuk mengisi lubang parut. Itu yang parut makin kurang kelihatan. Kalau nak hilang total, kena buat beberapa kali selang 3 minggu. Kalau yang dalam sangat, doktor akan gunakan hyaluronic acid sebagai filler. Itu lain pula cerita dia.

Kesimpulannya, aku tersangat puas hati dengan rawatan laser di Premier Clinic, Bangsar. Senang sikit aku nak mekap lepas ni. Pakai bedak je pun dah ok. Kalau pakai concealer and foundation pun, nipis dah cukup. Tak payah dah bersusah macam selalu tu. Kalau ada rezeki, insya Allah aku datang lagi lepas ni. Terima kasih dengan lawatan first class kat sana. Siap tolong panggilkan Grabcar untuk aku balik ke hotel. Yelah, jakun sebab jenjarang sampai KL. Kih3

Hubungi Premier Clinic:

Laman web: www.premier-clinic.comFacebook: https://www.facebook.com/Premier.AestheticInstagram: https://www.instagram.com/premier_clinic/Google+: https://plus.google.com/+PremierclinicKLTwitter: https://twitter.com/PremierClinicKL Call / WhatsApp / SMS: +60-12-662 5552

Jom sama-sama jadi cantik! Wassalaam