Secret Laxing by Legacy Secret - Boleh Ke Kurus Dengan Produk Ni?

Secret Laxing by Legacy Secret - Boleh Ke Kurus Dengan Produk Ni? | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Kalau korang selalu follow blog aku nih, korang mesti tahu yang aku tengah berusaha keras nak kurus. Tak nak la nanti aku nampak lagi besar daripada tunang aku di pelaminan. Sobsss T_T

Sebelum ni aku ada share cara aku bersenam dan 5 alasan wajib elak untuk kurus. Kali ni, aku nak share pulak dengan korang produk yang aku guna untuk percepatkan lagi proses nak kurus ni. Produk ni aku anggap macam booster or catalist untuk aku kurus. Aku bukan penyabar. Siyes. Huhuu.

Secret Laxing by Legacy Secret La Yang Aku Guna


Secret Laxing, Legacy Secret, produk kurus
Nampak bahagianya bila dapat bff baru, si Secret Laxing. Kih3

Secret Laxing by Legacy Secret. Dah lama aku dok dengar je pasal keohseman produk Legacy Secret nih. Produk ni bagus sebab dia diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi. Tak de lah risau sangat nak minum sebab tak de bahan kimia berbahaya bersarang dalam tubuh bam bam aku nih.

Bahan-bahan yang digunakan termasuklah
  • madu
  • prune pekat
  • delima pekat
  • bunga dandelion
  • sirih
  • acai beri
  • ekstrak anggur
Semua bahan yang dorang taruk dalam Secret Laxing ni memang terkenal dengan kebaikan yang sangat banyak. Yang paling buat aku tertarik mestilah part madu tu. Madu kan penawar segala penyakit. Sunnah tu. Sesuai untuk lelaki dan wanita. Tak racist produk ni. Kih3

Secret Laxing ni sesuai sangat diambil seawal usia 18 tahun. Boleh terus minum sampai umur 50tahun. Senang sangat sebab tak perlu bancuh pun. Boleh minum terus dari botol. 20 ml dua kali sehari. Tapi, ibu hamil atau menyusu dilarang mengambil Secret Laxing. Takut kesan daripada perubahan hormon ke hape. Orang hamil dan menyusu ni sensitif tahu.

Kebaikan dan Manfaat Secret Laxing by Legacy Secret


secret laxing, legacy secret, produk kurus
Emosi bercampur baur mendapat penyelesaian masalah berat badan katanya.
  • membakar berganda-ganda lebih kalori. kurang kalori bermaksud kurang lemak. kurang lemak bermaksud kurus. yahoo!
  • meningkatkan metabolisme. makin tinggi metabolisme, semakin cepat lemak ditukarkan menjadi tenaga. tiada lemak adalah kurus. yahoo!
  • apabila lemak ditukarkan kepada tenaga, kita akan berasa lebih segar dan kuat untuk melakukan aktiviti harian
  • apabila lemak tiada lagi, maka saiz badan pun mengecil. kurus jawapannya. yahoo!!! :D

Tips Untuk Meningkatkan Lagi Keberkesan Secret Laxing


Walaupun Secret Laxing ni terbukti bagus, usaha diri sendiri untuk kurus jangan lupa. Usaha kita tu akan buat Secret Laxing ni lagi berkesan. Senang cerita, kita tolong dia untuk tolong bagi kita jadi kurus. Understood? Ok. Ini yang korang perlu buat.
  • elakkan daripada makan secara berlebihan. makan ketika lapar, berhenti sebelum kenyang.
  • hindari minuman bikarbonat dan beralkoho.
  • banyakkan meminum air putih dan buah-buahan untuk meningkatkan sistem metabolisme. 
Kalau korang buat yang dilarang dan tak buat yang disuruh, jangan salahkan produk pula kalau hasil yang diidamkan tidak dicapai. Tu salah sendiri tau. Haa.

Cara-cara Mengenalpasti Label Asli Legacy Secret


Apabila sesuatu produk tu bagus, mulalah si muka tak tahu malu pedajal produk tu untuk kepentingan diri sendiri. Jadi, kita memang kena tahu cara untuk mengenalpasti originaliti sesuatu produk sebelum menggunakannya terutama produk yang kita makan atau minum.

Kesan sampingan bahana produk tiruan tidak boleh buat main. Silap beli, naya seumur hidup.  Jangan sesekali ambil mudah. Mencegah lebih baik daripada mengubati. Ingat tu.

secret laxing, legacy secret, produk kurus berkesan, cara mengenalpasti keaslian produk legacy secret

1. Pengesahan Secara Visual

Korang cari gambar yang macam kat bawah sebelah kiri. Then korang condongkan botol. Kalau produk tu original, korang akan nampak huruf "LS" macam dalam gambar sebelah kanan.
secret laxing, legacy secret, produk kurus berkesan, cara kenalpasti produk tiruan legacy secret

2. Pengesahan Secara Sentuhan

Logo pada gambar yang dilukis kotak merah di bawah ni dicetak secara timbul. Kalau korang sentuh dan boleh rasa macam kasar dan timbul, memang sah produk itu produk Legacy Secret yang asli.

secret laxing, legacy secret, cara mengenalpasti label legacy secret yang asli

3. Pengesahan Melalui Kod QR Wechat.

Canggihkan? Guna Wechat pun boleh untuk periksa originaliti produk Legacy Secret. Korang buka scanner kod QR Wechat dan scan kod QR pada botol. Nanti dia bagitahulah.

secret laxing, legacy secret, produk kurus berkesan, cara kenalpasti produk legacy secret yang asli

Kalau korang tak faham lagi, korang boleh klik link di bawah untuk melihat video cara-cara membezakan produk Legacy Secret yang asli dengan yang tiruan

Produk Lain Keluaran Legacy Secret

Legacy Secret ni mengeluarkan banyak lagi produk kesihatan khusus untuk kita. Selain Secret Laxing untuk mereka yang ingin mengurangkan berat badan, terdapat juga produk Harum Malam yang diformulasi khas untuk wanita dan Wira Malam untuk lelaki.

Ada banyak lagi produk bagus daripada Legacy Secret yang lain. Korang boleh tengok di link di bawah.

secret laxing, legacy secret, produk kurus berkesan
Secret Laxing, penyelesaian masalah berat badan anda. Eceyh.

Gunakan tanpa was-was. Wassalaam.

Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta- Lagu Tema Hari Kemerdekaan Malaysia ke-57

Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta- Lagu Tema Hari Kemerdekaan Malaysia ke-57 | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Rasa patriotisme aku macam berganda lak tahun 2014 ni bila aku dengar lagu Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta nyanyian Bob AF ni. Aku memang suka sangat suara dia dari zaman AF masih kutonton dulu. Sedap sungguh. :')

Tambah pula, dan dan je tahun ini, bulan ini, Palestin berjaya mendapatkan persetujuan untuk gencatan senjata selama sebulan. Ini bagi aku adalah kejayaan permulaan. Insya Allah tak lama lagi kejayaan lebih besar bagi negara Islam. Amiin.

Rasa macam berganda-ganda pula rasa yang tak terucap di dada ni. Jadi, aku kongsikan dengan korang lagu yang kitorang akan nyanyikan sempena sambutan Hari Kemerdekaan IPGKKB tahun ni. Kami kan pelajar TESL yang pada masa yang sama pelajar minor muzik. Sabow jeler.

Urghhh. Lejen sekali rasanya tahun ni. Huhuhuuu

di sini lahirnya sebuah cinta, lagu tema hari kemerdekaan malaysia ke-57, nurmujahidah, tema hari kemerdekaan 2014
Daripada: Melvister

Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta 
oleh Bob AF
Ciptaan: Sharon Paul
Lirik: Ahmad Fedtri Yahya

Cinta
Cinta kepada nusa
Kini dan selamanya
Tak berbelah bagi

Cinta bergema
Sejarah kebangkitan
Semangat bagai pahlawan
Alangkah oh bertuahnya

Kita
Punya rasa yang dalam
Pada pertiwi ini
Kita terus berganding ke mercu

Di sini lahirnya sebuah cinta
Cinta yang semarakkan
Penyatuan kita semua

Di sini lahirnya sebuah cinta
Curahkan sepenuhnya
Jasa dan budi kita

Segala cabaran
Kita terus tempuhi
Jangan ada yang leka
Tetap berjuang

Di sini lahirnya sebuah cinta
Cinta yang semarakkan
Penyatuan kita semua

Di sini lahirnya sebuah cinta
Curahkan sepenuhnya
Jasa dan budi kita

Ayuhlah berbakti
Hingga akhirnya

PS- tahun ni, tahun pertama aku letak bendera Malaysia di kereta aku. Hehehe.


Hari Raya Mujadafewa Cukup Indah Tahun 2014 Ini. Chewah!

Hari Raya Mujadafewa Cukup Indah Tahun 2014 Ini. Chewah! | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Sedar tak sedar, Ramadan dah dekat sebulan tinggalkan kita. Syawal pulak tinggal beberapa hari je lagi. Aku pulak baru terhegeh-hegeh nak update pasal raya. Ko rasa ada ke yang nak baca?? -_-

Kumahu Hari-hari Hari Raya

Raya tahun ni memang sangat lejen sekali. Bukan nak cakap raya sebelum ni tak berapa lejen cuma tahun ini kelejenan beliau bertambah. Kenapa? Sebab ittew beraya dengan taman bunga warna warni harum dalam hati. Ada bunga ros dengan bunga kekwa juga. Ewaaah! Jangan tacim lak baca aku bahagia ye. Korang pun bahagia la sama.

Heran aku dengan orang yang hot bila baca orang lain bahagia. Korang raser?

Tahun lepas, aku beraya dengan hati kecewa. Dikhianati orang yang aku percaya. Tahun ini pulak, beraya dengan dia yang cukup istimewa dalam hidup aku selepas my keluarga. Haa. Tahun depan, insya Allah beliau akan jadi insan terpaling istimewa pulak. Dari jauh kupohon doa. Serious ni.


Kisah Baju Raya Yang Fail

Baju raya pertama aku tahun ni tersangat fail bagi aku. Bahu aku memang tak padan dengan model cut nih. Bahu aku terlebih bidang mungkin. Walaupun tak dinafikan cantik di pandangan mata aku yang rabun ayam ni, memang jubah dari nile.com.my kali ni tak sesuai la dengan aku.

Tunang aku cakap okay. Siap kena marah la sikit bila aku bagi baju tu kat orang lain. Namun, terlambat dah masa dia tacim tu. Baju tersebut telah selamat kuhadiahkan kepada anak sepupu aku yang selim melim. Baju raya pertama sesama sedondon pulak tu.  Dah terbagi dah pun.

Yelah, dah nak bergerak pun susah acanor? :'(


Wide Shawl Raya Terlebih Besar La Pulekk

Bab tudung pulak, terbeli di KB Mall time dating dengan Hazanis, Rara, and Hana. Nak warna purple kengkonon nak sedondon dengan tunang. Sekali, oversize sangat wide shawlnya. Lagi besar kot daripada wide shawl aku yang biasa. Kena lipat dua baru boleh pakai.

Urghhh! Tetiba pulak rindu mereka yang sejiwa bila tulis entri ni. Ceit. T_T

Aku Pejuang Wanita Pemberani

Raya tahun ini juga melihatkan aku berkonflik dengan one of my family members yang sudah berjaya aku setelkan sebelum berakhirnya bulan Syawal ini. Cukup bangga bila aku dulu yang memulakan langkah pendamaian walaupun kurasakan pihak aku yang teraniaya. Bukankah orang yang berani itu orang yang meminta maaf? Bukankah orang yang meminta maaf itu adalah orang yang menang?

Ada sorang lagi kawan yang tak setel. Mungkin takkan setel kot. Huhuu

Aku cukup berbesar hati apabila berjaya mengalahkan godaan syaitan yang berusaha merenggangkan silaturrahim dan menundukkan ego yang aku kira cukup tebal yang terbenam di hati. Maka dengan itu, aku ambil kesempatan ini untuk nasihat diri sendiri dan korang semua, jagalah jari jemari time menaip. Kalau tak, korang bersedialah jadi macam aku. :)


Sekarang, bahagia sangat boleh amik gambar banyak-banyak bila ada occasion yang kita rasa bermakna. Yelah, pensyarah aku cakap, setiap gambar tu ada cerita. Setiap cerita itu pula tiada peluang lagi untuk berlaku semula. Sebab ia berkait dengan masa yang terus berlalu tanpa rehat.

Haih. Tetiba lagi. Tetiba aku rasa tua. :'(


Aku berharap sangat yang satu hari aku akan ada duit yang cukup banyak untuk mencetak semua gambar yang aku ada. Aku nak hargai semua momen yang ada. Aku tahu aku tak punya banyak masa untuk bersama-sama dengan semua. Tak semestinya kalau kita ada 9 hari ni, esok pun masih 9. Kalau jadi 11, ok gak. Kih3

Kalau boleh, aku tak nak dah gambar hanya kekal dalam laptop je manjang. Bahaya kan. Kena virus ke hape. Haduiiish. Boleh nangis mengenangkan kenangan yang tidak berjaya lagi dikenang. Sobsss.

Muja the Lady Warrior Is Now Engaged to Nik Nashram! :D

Rabu, Raya ketiga. 30 Julai 2014. Tarikh di mana aku dah ditanda. Hari di mana aku mula haram dipinang oleh lelaki lain selagi pertunangan kekal. Ya Allah, semoga segalanya berjalan macam yang kami pinta, yang selalu kami doa, yang sentiasa kami mimpikan. Jauhkan anasir pemusnah, anasir pengacau bilau. Kurayu, menadah tangan kecilku.


Aku pernah terfikir yang aku akan hidup bujang sampai bila-bila. Yelah, ada ke yang sanggup melayan kerenah aku dan terima segala kelemahan aku ni? Aku bermonolog selalu dalam hati suatu ketika dulu. 

Rupa sekadar ada semua organ yang manusia lain punya. Tu pun kulit tak licin mana. Pakaian selalu digelakkan orang. Tua dan pelik katanya. Suka mengadu, suka menangis, cepat tacim, selalu terlepas cakap, suka merajuk, cepat jump into conclusion. Paling besar sekali masalah tak pandai masak. 

Huh. Heran aku bila tunang aku ni boleh tersuka dan terpinang aku. Kah3

Eh, famili aku dah ada 10 ahli sekarang. Ehem.
Orang kata, dugaan bertunang memang besar. Memang tidak dapat dinafikan. Tetiba ex datang lah. Dan dan je rasa ragu. Ada masa rasa tak percaya. Banyak masa tacing sentiasa. Tu semua dugaan. Adik aku cakap cubaan syaitan. Nak halang kita dirikan rumah tangga. Bernikah seperti yang disunnahkan. Nak kita terus bergelumang dengan dosa. Tak nak kita mendapat segala nikmat dan hikmah disebaliknya. Bertahanlah. Nescaya kita akan berjaya. Amiin.

Hello, kita ni sebaik-baik umat k. Oh ye. Tahun ni aku berjaya juga habiskan puasa 6 selepas bertahun-tahun failed.

Wassalaam. :)



Posted on 5:43 PM | Categories:

Makan Burger di Burgerbyte Dengan Yang Sehati Sejiwa

Makan Burger di Burgerbyte Dengan Yang Sehati Sejiwa | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Sebenarnya entri ni terawal update sebab entri raya dengan hari bertunang belum update dah update yang ni. Tak pelah. Aku tak rasa itu jadi masalah. Hmm..

Aku tacim gak bila menaip ni sebab aku, Diah, Hazanis, Mastura Rara dan Lala pergi makan sesama kat restoran Burgerbyte ni tak lama lagi Nis nak pergi ke Kuala Lumpur, kerja kat sana. Sape la tak tacim bila kawan sebaik beliau nak tinggalkan kita. :'(

burgerbyte, burger di burgerbyte, restoran burger
Teaser untuk korang. Boleh tahan gak kan? Kih3
Lokasi Burgerbyte

Kalau korang dari KB Mall, korang gerak je ke arah Kok Lanas. Lepas simpang 4 kat Wakaf Che Yeh tu pun, korang terus lagi sikit. Then, korang akan nampak bangunan Burgerbyte kat belah kanan. Betul-betul belakang Jaafar Rawas. Ceh, kompom meleleh pihak Burgerbyte kalau baca entri aku nih. Free of charge lak tu. Huiiiih.

burgerbyte, makan di burgerbyte, burger homemade
Aku dengan Diah. Mohon jangan compare saiz kami!
Apabila Kami Bergabung.

Aku ingatkan aku dah lambat sebab kena latihan koir tak semena-mena, ternyata orang yang ditunggu lagi lambat sebab dok hantar barang Hazanis Fahion. Kelaskan? Penghantaran tiap hari k. So, sebagai sahabat yang memahami, aku tunggukan jugak. Sape tak sayang kawan hoiii.

Lagipun tak bosan sangat sebab kali ni aku jumpa kawan blogger aku dengan classmate cute omey, Nadiah. Mulanya dia tak nak pergi, mengenangkan perut berkeroncong mungkin, tetiba je beliau bersetuju. Eleyh Diah. Tanak ngaku nak makan burger la tuu. Hahaha.

Review Burgerbyte, Tunjong, Wakaf Che Yeh

burgerbyte, burgerbyte kelantan, burger sedap, burger homemade best
Kena order sendiri k. Non hado dorang nak datang amik order. Beraturlah dengan berhemah.
Restoran Burgerbyte ni guna sistem ala-ala kepci. Korang kena beratur untuk order. Tapi tak de la korang tercegat je kat kaunter. Dorang akan bagi nombor then dorang akan hantarkan ke meja korang. Jangan ingat kat sini ada burger je. Nasi ada. Spagetti ada. Cuma lauk kebanyakannya daging burger home made ler.

burgerbyte, makan di burgerbyte, burger sedap, burger kelantan
Burger tak ingat nama pilihan aku.
 Ada cili hijau tersusun di celah-celah. Kalau tergigit maka nayalah kamu.







Tip Pergi Burgerbyte
Mohon pergi lepas pukul 4 petang sebab dia bukak dari 4 petang hingga 1 pagi kalau tak silap. Hari tu kami terdatang awal. Lama gak tunggu untuk dorang prepare semua. Better korang pergi kul 5 petang ke atas. Tapi makan burger memalam takut gemuk pulak. Serem akulah.

Alang-alang terdatang awal, aku ngan Diah merewang dulu kat Jaafar Rawas. Femes nama ni tapi that day memang first time lah aku jejak kaki kat situ. Duit nak shoppingnya tak de. Sekadar belek jubah comel. Tengok madu, jamu. Belek-belek buku sikit. Kengkonon nak hangkut beli semua.

Fui betul rasa masa tu. Kih3

Antara benda menarik yang aku jumpa di Jaafar Rawas. Purdah bermata yang rare.

wanita berpurdah, burgerbyte, makan di burgerbyte, burger homemade, burger sedap
Spagetti Bolognaisse pilihan Diah. Bukan patut kuah bolognaise warna merah ke? Layaan.
Kentang aku tu dah habis barulah 3 orang jelitawan sampai. Terpana aku melihat kebiruan kelopak mata Nis, terkedu lidahku melihat keayuan Mastura Rara bertudung #SAVEGAZA dan tersenyum aku melihat wajah manis Lala. Sungguh aku rindu. Tinggal sorang lagi yang tak leh join sebab sibuk uruskan kemasukan ke USM, Yuyu Atiqa. I miss you sis. :'(

Bila kitorang duduk semeja, macam biasalah. Idea nak bercakap tu mencurah ke ladang gandum. Drama tak usah cerita. Yang ni bercerita pasal cabaran lepas bertunang, yang tu cerita cabaran nak berkahwin. Ada lak timbul isu kahwin di Golok. Kah kah kah bunyi kami gelak besar. Yang paling tacimnya ada adik yang menangis nak berpisah ngan kakak dia. Olololo. Yang mana satu? Biarlah rahsia. :'(

Tiba Masa Untuk Berpisah
Macam biasalah. Kalau jumpa ngan blogger retis ni, aktiviti selfie, wefie, memang tak leh nak dielakkan. Urghhh! Stress iols bila gambar iols tak retis macam para retis yang hado. Geram gak tapi kulayankan aja. Sengih lelebar bila monopod diangkat ke udara. Cheeeeese... (-----)

burgerbyte, makan di burgerbyte, burger di burgerbyte, burger sedap, burger homemade
Haipp. Nis ngan Rara tengok kat mana ter... Kah3

Alaaa. Nis ngan Lala tak cakap pun nak tabik hormat. Mencik >.<
Ok. Loner yang sorang tu tak de benda lain nak buat selain peace sign. -_-


Ps- semua gambar aku cilok daripada hp Oppo Hazanis. Maap den tak dok gambar lain doh. Wassalaam.
Posted on 9:57 PM | Categories:

5 Alasan Wajib Elak Untuk Bersenam Secara Istiqamah- Ini Alasan Aku. Korang Boleh Tambah Secukup Rasa

5 Alasan Wajib Elak Untuk Bersenam Secara Istiqamah | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Masalah aku dengan usaha nak kurus ni adalah alasan. Banyak sangat alasan yang aku bagi untuk elakkan aku rasa kena bersenam. Kalau boleh kumpul alasan buat shopping online, semua dress dengan shawl aku borong kot. Pfffttt.

alasan wajib elak untuk bersenam, alasan tidak bersenam, bersenam secara istiqamah, istiqamah bersenam, nurmujahidah
Aku tak leh bersenam sebab aku sayang lemak badan aku. Kau apa tahu...

Antaranya alasan yang aku tak pernah beralasan untuk guna.

  • Tak de masa nak bersenamlah. Alih-alih. Kul 5 sampailah Maghrib, berlingkar proses lemak atas katil. Paling tak pun, tercongok depan laptop scroll news feed Facebook. Ceh. 
  • Takut bersenam sebab nanti kalau berhenti lagi banyak gemuk. Hello, pemakanan yang baik dan senaman kena berterusan. Sape lak yang suruh ko berenti??? Arghhh!
  • Tak kreatif nak bersenam. Ehem3. Sape suruh ko fikir sendiri senaman macam mana nak kena buat? Kat Youtube tu, penat orang upload. Tak reti ke nak tengok?? Tengok tutorial shawl je manjang. Fui.
  • Kotorlah berpeluh dalam bilik. Huh! Dah tu, padang leluas kat IPGKKB tu orang tanam rumput sesaja ke?? Padang depan klinik kesihatan tepi masjid tu buat hiasan je ke???
  • Bersenam? Esok jelaa. Then, esoknya pun cakap Esok Jela. Begitu juga hari seterusnya. Ni alasan time rasa tak de dah alasan lojik nak kena bagi. Sampai bila weh???? -_-

Pastu nak jadi kurus, cantik, gebu macam Cik Epal??? Harapan jelaaaah. :P

Jadi, aku nak berubah. Aku memang nak sangat kurus macam masa aku  main bola keranjang dulu. Hitam je, tapi tak de yang ada hati nak cakap aku gemuk. Tak macam sekarang. Jumpa orang ni cakap gemuk. Terserempak dengan orang tu, cakap berisi. Seteress! Tapi, ini stress yang bagus. Kasik aku sedar diri banyak-banyak. Walau pedih kuterima ---- :'(

Ps- Bangun tidur just few minutes before Subuh. Then angkat Dumbellina dalam 20 kali baru mandi. Ok tak?



Bersenamlah Dengan Istiqamah Muja- Kisah Aku dan Dumbellina

Bersenamlah Dengan Istiqamah Muja | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Dulu aku ada share pasal penggunaan Leptin sebagai salah satu cara mengurangkan berat badan. Sekarang nak share benda pasal cara bersenam pulak. Aku pun baru nak start. So, korang jangan macam-macam nak tanya lebih-lebih. Aku ada banyak esaimen nak buat ni tauuu.

Inspirasi Aku Untuk Bersenam


Inspirasi untuk aku bersenam dan berusaha untuk dapat mengurangkan berat badan yang agak keterlaluan dan mendapatkan bentuk badan yang aku nak mestilah daripada Cik Epal. Jujurnya, aku lambat kenal blogger retis sorang ni. Senang citer, masa aku memula kenal, cik epal dengan husben dia tu dah kurus, cantik dan hensem. Maka bermulalah drama apabila wanita cemburu. T_T

nurmujahidah, nak kurus, bersenam, istiqamah bersenam
Jauh lagi daripada nak jadi Cik Epal 2. :'(

Few days ago, gigih jugak aku click older post blog Cik Epal. Mencari gambar last beliau sebelum kurus ala-ala model macam sekarang. Aku syak, tahun terakhir beliau masih cute bambam tahun 2012. Sekarang, 2014. Perghhhh! Istiqamah bebenor! Memang jelas keazaman beliau dalam menjaga kesihatan dan bentuk badan. Semua bermula dengan nak nampak gorges time kahwin katanya.

Then aku terfikir, aku pun bakal kawin tak lama lagi. Secara lojiknya aku KENA ada determination macam beliau kan? Perempuan...... -_-

Apa Yang Aku Lakukan?


The 12 Days of Fitness. Aku buat ni la dengan Sofia. Best bila ada buddy untuk exercise tau.

Walaupun setiap pergerakan ini dibuat sehari selama 12 hari, aku buat semua ni dalam sehari. Tak senang, tapi tak susah sangat. Perseverence is the key to success. Do you know that? Memula, aku gi jogging dulu dalam 1km, then jalan kaki 1km. Then buat normal warming up yang dah selalu aku buat sebelum latihan bola keranjang dulu.

Buat permulaan ni, setiap pergerakan yang guna masa, aku buat dalam masa seminit. Pergerakan yang perlu dikira aku buat 10 kali. Sesuai je dengan masa yang aku peruntukkan khas untuk exercise, dari kul 5.30 or 6 hingga loceng kosongkan padang before maghrib berbunyi. Kalau ada masa lebih, buat jugak cooling down and borak-borak sikit.

Okay la kan? Memula weh. Sempat gak semput. Dah tua mungkin.------

Aku, Dumbbelina dan Nile.Com.My


Dalam proses mengkurus ni, aku nak mulakan dengan mengkecikkan lengan aku nih. Aku decide nak beli dumbbell. Hebat khen aku? Lol. Jadi, aku decide untuk beli dumbbell kat nile.com.my, the heaven of online shopping. Di online shop feberet aku ni korang takkan jumpa barang mahal. Semua barang lowest price guarantee.

Adik aku yang introduce dulu then terbaca pula entri pasal Fatin Liyana borong barang senaman kat nile. Murah giler weh. Addicted tengok barang kat nile. Jangan tak tahu tunang aku pun sama. Kah3. Window shopping manjang pun kat sini. Jangan tempat lain, nanti kopak. Mmm.. Banyak sangat je masa aku kalau tengok barang yang bukan aku punya kan??? Esaimen dah siap dah Muja??? -_-

Berkobar-kobar. Berkobar-kobar. Sampai tersilap beli dumbbell yang overweight macam aku. Sabo jela nak angkat pun rasa macam nak terberiiyyy je. Siyes.

Dah mengarut dan Taraaaaaaaaa!!!! Introducing you to my Dumbellina!!! :D

dumbbell, purple dumbbell, dumbbell ungu, bersenam dengan istiqamah, istiqamah bersenam
Ni la mainan baru aku. Nama dia Dumbellina. Warna dia pepel. Dia comel tapi berat. Semput aku ngangkatnya.
Satu tip yang aku nak bagi sebelum korang online shopping kat nile adalah korang kena pilih courier yang korang nak guna leklok sebab dorang bagi few pilihan. Untuk barang yang ringan je, korang pilihlah Pos Laju sebab murah 60 sen daripada Gdex. Untuk benda berat, mohon sangat pilihlah courier lain!!! Sebab pos laju kira bayaran mengikut berat. Ceh.
Terkezut aku bila tengok postage fee untuk dumbbell aku nih RM30 lebih. Harga dumbbell dalam RM30 lebih jugak. Hoiiihh, boleh beli satu lagi kot! So, aku pilih Gdex la walaupun aku pernah ada pengalaman pahit dengan beliau. RM 6.60 je. Jauuuuh lagi murah. Nak tahu pengalaman pahit manis aku dengan Gdex? Len kali kuceritakan. Sabor dek sabor.

Aku mohon sangat duit aku habis bagi kat nile dengan Gdex ni tak sesia. Jadi, aku memang kena bersenam dengan istiqamah. Yeahhh! Istiqamah dalam melakukan sesuatu yang baik. Mohon doakan aku sekuat Cik Epal dalam keistiqamahan ye. Okay? Thank you dearest. Nah, muah seketul. Ekekeke
Ps- So, korang rasa akan berjaya ke aku dengan Dumbellina ni menghilangkan lemak degil nak mam dalam badan ni? Tungguuuuu..