Monday, July 17, 2017

The First Hospital Experience

Posted by with 3 comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. In the year 2017, this was actually my second experience getting admitted to the hospital. But, since I don't have the memory of my first time being admitted there of pneumonia, I consider July 2017 is my first experience.

This week had been challenging as I was infected with cough and flu at the same time. At school, I was feeling so very tired having to deal with cheeky pupils while carrying geting-bigger-and-bigger tummy. Then, on Wednesday, at around 4 a.m., the coughing got very bad I felt something liquid-like substance running down my leg. It was water-like substance. Immediately I thought,"Am I giving birth tonight??? I was so nervous as I thought it was amniotic fluid!

Ummi came to mind. Being her, at 4 am still awake. Alhamdulillah. Told her what happened and she asked me to go to the nearest Klinik Kesihatan as soon as possible. Went to Klinik Kesihatan Parit Bakar but closed. So, Googled Hospital Muar then went straight to Hospital Pakar Sultanah Fatimah. Thanks Google Map. You have done your job well.

Really guys, if you or your wife is pregnant, get to know the nearest KK or hospital to go to even though you are planning to give birth in other place. Don't be like me. I just know KK Parit Bakar, and KD Parit Keroma. I thought I dont have to know other medical centres or hospitals just because I am planning to give birth in Kelantan. Silly me.

My last meal in the hospital. They really need to add more salt and sugar into their food. #toohealthytobetrue

Reached there, straight to the Emergency Room. Those 2 workers on duty told us to go straight to the Labour Room after telling them that I was 34-week pregnant. It just scared me to death hearing the phrase, Labour Room. There, the Indian guy doctor carried out PSE to check the 'path'. Was quite embarrassed but my child's and my safety is more of my concern at that time. The doctor was confused with the liquid sample he got that I was admitted to Ward 13 for monitoring process.

So, that was the start of my first experience 0f 3-day stay in a hospital. Cough + Flu + Suspected Leaking.  -_-

Alhamdulillah. I finally got the rest and peace I crucially needed. The doctors and nurses there were very good. I felt so loved and taken care of. Every few house, the nurse would come and check my blood pressure and my baby's heart beat. I was also given food and pills at appropriate time, BUT still, I felt hungry in between the time. -_-

Laying on the hospital's 'comfy' bed, I managed to get few customers too. Some wanted MBBI book, and others wanted CPG products. I deserved a self reward for that so I had some shopping on Chilindo.Com (supposed to get all the items I bid today) that cost me only RM62 for quite a handful stuff. It would be my last time shopping there I guess. No specific reason. By the way, I really enjoyed the air-conditioned room for 4 even it did make my flu last longer than it should be. #sigh

I was discharged on Friday and alhamdulillah, I got 2 days MC. Thank you doctor for understanding my needs and being my life saviour. That will give the flu and cough more time to heal. Yesterday, the hospital called. The result of the fluid had come out. I was diagnosed with GBS. So, have to make an appointment for that. I hope everything goes well as we always hope for.

"Dear Baby Nik,
Keep moving actively in my tummy so that I can kill the longing of you. Having you really helps me kill the loneliness I am feeling being far from my dearest friends; Ain, Amirah, Azizi, Bahij, Fadhil and Fadzrul. I can't wait for you to be out of my tummy, crying loud telling people that you are now in the world to conquer, and be in my arms to be the sign of glory of giving birth to another Muslim hero. I can't wait for you to listen to my heartbeat and give warmth to my cold body. 

Please, be hurry. T_T"

ps- Tomorrow, I will start anew with 'schooling' with my pupils. I really hope an almost a week out of work will turn out to be something good. I don't want to be an always-angry teacher anymore. #habitsdiehard

It Does Not Mean It Does Not Hurt

Posted by with No comments
Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. When we pour our heart out to somebody, we usually get this kind of response, 'Look at those whose life is worse than yours. Then only you will feel grateful.'

I don't deny that to be true but still, it does not mean what we are going through in our life does not hurt. When we say things, when we tell things to somebody, it is just that we want to be heard because being heard is enough to make things feel better even does not really heal.



'What would hurt that much laa' said those who have family close to them, who have friends to go out with them, who have money to use at shopping malls, who have nice beds to sleep on and other good things needed in life.

Let me tell you.

Being far from family and close friends hurts.
Having nobody to look upon to hurts.
Having nobody to talk to hurts.
Having nobody to listen to hurts.
Having to fake happiness hurts.
Having to succumb sadness to ourselves hurts.
Living to live in control daily hurts.
Not being able to become ourselves hurts.
Not being understood hurts.
Being scolded everyday hurts.
Being humiliated everyday hurts.
Feeling underestimated by people hurts.
Feeling and being rejected everyday hurts. Yes, this hurts the most.

Yeahh, we are in grief, we tend to take good things we have for granted.
We have oxygen to breath it, be grateful.
We have food to eat, be grateful.
We have a house for a shelter, be grateful.
We have a car to move to places, be grateful.
We have colleagues to socialise, be grateful.
We have handphones to talk to family and friends afar, be grateful.
We have internet for entertainment, be grateful.

Yes, we should be grateful. Allow ourselves for 1 hour grief and live the moments in another 23. Work hard, play harder, pray the hardest. Usually, when I am in misery, I dont really ask for things from Him except for things to be the best they can be for me. That is because I am so afraid that if I go into details, I would ask for bad things which I may live my life regretting forever.

The same concept applies to saying things in the moment of anger. Just keep quiet as we may say things we don't really mean. Just continue to Istighfar and hope for things to get settled down as time really has the power in healing. Insya Allah.

Saturday, July 1, 2017

Talyah London, Jenama Kosmetik Halal Terbaik dari London

Posted by with 1 comment
Talyah, Jenama Kosmetik Halal Terbaik dari London | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku selalu tengok kawan-kawan yang minat barang mekap macam aku, kami suka beli barang kosmetik dari luar negara. Mesti korang pun familiar dengan jenama seperti MAC, Clinique dan Dior. Semua nama ini memanglah gah, tapi kita yakin tak barang-barang yang kita apply pada bibir atau kuku kita itu, HALAL?

Susah juga kalau barang dah cantik, tapi buat kita rasa syubhah,; Eh, boleh guna ke tidak ni? Halal ke tidak ni? Kena basuh dulu tak sebelum berwudhuk? Kalau tak basuh, sah ke wudhuk? Jujurnya, benda ni selalu bermain dalam kepala aku. Tambah-tambah, kalau tertinggal wet tissue masa nak solat kat shopping mall. Selalunya, aku mesti end up basuh dengan air je. Lepas habis solat, barulah nampak warna lipstick dan bedak yang masih melekat. *sigh

Aku tahu, ramai yang lebih percaya dan lebih suka beli barang kosmetik dari luar negara. Ini semua sebab barang tempatan yang menimbulkan banyak kontroversi dan keraguan daripada segi keselamatan. Muka jadi berjerawatlah, bernanahlah. Yang paling menakutkan, ada yang merosakkan buah pinggang. Memang ngeri!

Jadi, apa kata kalau kita mula guna barang-barang kosmetik dari luar negara yang memang dijamin halal seperti jenama Talyah London? Aku memang recommend sangat sebab produk dari Talyah London dijamin Halal dan Vegan Friendly! :D

TALYAH LONDON, Jenama Kosmetik Halal Yang Sesuai Untuk Orang Islam dan Vegan




TALYAH LONDON adalah jenama kosmetik yang dijamin 100% HALAL dan 100% MESRA VEGAN. Jadi, semua Muslim dan Vegan boleh menggunakan produk dari Talyah London tanpa ragu-ragu. Aku tengok kat website Talyah, siap ada promosi Ramadan dan Aidilfitri tau. Macam mana nak beli dengan harga promosi? Baca blogpost ini sampai habis dulu.

TALYAH LONDON Matte Lipsticks:

  • 100% HALAL dan 100% MESRA VEGAN
    • TANPA alkohol
    • TANPA pigmen haiwan
    • TANPA ujian ke atas haiwan
  • Ultra-High Pigmented
  • Hadir dalam 10 warna yang SANGAT CANTIK!
    • 5 warna dalam Gold Container-Tubes 
      • Yang ni untuk warna-warna yang pekat, menyerlah dan garang.
    • 5 warna dalam White Diamond-Etched Tubes
      • Yang ni pula untuk warna-warna yang lebih natural, ala-ala nude colour.

Ramai peminat lipstick sekarang mula memilih lipstick jenis matte. Memang sudah menjadi trend sebab hasilnya memang cantik dan kesan penggunaanya sangat tahan lama. Kalau kena dengan caranya, boleh tahan seharian tanpa perlu tambah lipstick setiap sejam. Tapi, kebanyakkan buat bibir jadi kering dan pecah-pecah. 

Lain pula dengan Talyah London Matte Lipstick. Jom kita tengok hasilnya.


Lawa kan? Dengan lipstick dari Talyah London, bibir nampak gebu dan penuh. Tak nampak kering walaupun guna lipstick jenis matte. Bibir lagi nampak sihat dan segar. Merekah gitu.


Yang paling penting, 10 pilihan warnanya memang cantik. Siap ada shiny effect sikit. Barulah bersinar bila kena cahaya lampu. Bibir pun nampak lagi seksi dan mekar.


Ada 10 pilihan warna uols. Semua cantik-cantik. Bolehlah pilih mana-mana warna yang paling menawan hati. Harga pun berpatutan walaupun datang nun jauh dari United Kingdom. Best tau feeling pakai produk dari luar negara. Halal lagi. So, double best!

TALYAH LONDON O2M Breathable Nail Enamel


  • 100% HALAL dan 100% MESRA VEGAN
    • TANPA alkohol
    • TANPA pigmen haiwan
    • TANPA ujian ke atas haiwan
  • Mesra wudhuk
    • tidak kalis air. 
    • air boleh melalui sehingga sampai ke kuku untuk berwudhuk.
  • Senang untuk dicuci tanpa menggunakan bahan kimia keras dan berbahaya.
    • tahan lama seperti pewarna kuku lain cuma
    • kita boleh mencabutnya dari kuku tanpa sebarang nail polish remover. senangkan?
  • Hadir dalam 20 warna yang sangat cantik!



Testimoni Talyah Matte Lipstick dan Talyah Nail Enamel


Aku rasa cukup bertuah sebab berpeluang mencuba 2 jenis Talyah Matte Lipstick dan 2 pewarna kuku. Jauh datang dari United Kindom. Tak berpeluang lagi pergi London, guna produk kosmetik dari London kita okay la kan? :P



Aku dah cuba satu lipstick in white diamond-etched tube dan satu lagi dalam gold container-tube. Aku suka sangat dengan packaging dia sebab aku suka warna black and white. Nampak elegan.



Aku dah cuba semua produk yang aku dapat ni tau. My favourite would be the lipstick of course sebab bolehlah aku pakai pergi sekolah. Yes, the school is my runway. Kih3


Muja in Amore 004 Matte Lipstick

Muja in B Kartel 030 Matte Lipstick

Dua-dua jenis aku dah pakai pergi sekolah. Bila share kat Facebook, ramai pula yang komen cakap suka. Mana tak suka kalau warnanya memang cantik menarik. Rasa seksi and at the same time sweet je. Memang rasa yakin semacam je bila pakai. Tekstur dia memang smooth je. Senang sangat nak apply pada bibir. 

Tip aku, korang apply lipbalm dulu. Lagi umphh hasilnya. Sangat ringan dan tahan lama. Rasa yang sangat selesa. Dari pagi sampailah balik sekolah, memang macam tu je rupanya. Tak senang luntur. Yang paling penting, Talyah Matte Lipstick tak buat bibir aku menggelupas macam lipstick yang aku selalu guna sebelum ni.


Untuk pewarna kuku yang wudhuk-friendly, aku ada buat video tau. Barulah korang nampak yang pewarna kuku daripada Talyah London memang senang untuk dicabut. Cubit-cubit sikit, dah boleh bersihkan. Kalau ikutkan, berwudhuk tanpa cabut pun ok je sebab pewarna kuku Talyah London memang water-permeable, air boleh lalu sampai ke kuku.


Untuk maklumat lanjut tentang rangkaian produk kosmetik daripada Talyah London, korang bolehlah lawati laman web mereka, TALYAH atau layari

Facebook- Talyah London CosmeticsInstagram- Talyah LondonYouTube- Talyah London

Korang juga boleh menghubungi Talyah London melalui emel, info@talyah.co.uk .

Banyak lagi produk kosmetik Talyah yang sangat cantik. Korang boleh guna untuk pergi kerja atau mekap ke mana sahaja. Memang sesuai. Jangan lupa tau. Produk kosmetik daripada Talyah London dijamin halal dan vegan-friendly. Memang boleh digunakan oleh semua umat Islam dan bukan Islam tanpa ragu-ragu. Selamat mencuba! 

Wassalaam. :D

Sunday, June 18, 2017

Buku Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris- Buku Rujukan Dwibahasa

Posted by with 2 comments
Buku Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris (MBBI)- Buku Rujukan Dwibahasa | BAssalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tak lama lagi, insya Allah, pelajar PISMP 2013 akan mula menerima surat posting untuk mengajar di sekolah. Tak lama lagi jugalah aku akan mula bergelar seorang guru Bahasa Inggeris yang sebenar. Bukan lagi guru pelatih macam masa aku buat praktikum di Sekolah Kebangsaan Melor dan Sekolah Kebangsaan Panji dulu.


Antara persediaan aku untuk menjadi guru bahasa Inggeris yang bagus adalah mengimbau kembali ilmu bahasa Inggeris yang aku belajar selama ini. Salah satu perkara yang aku lakukan adalah mendapatkan buku rujukan dwibahasa bertajuk Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris atau lebih dikenali dengan nama Buku MBBI.

Aku memang sudah lama berkenan dengan buku dwibahasa selepas menulis artikel tentang kelebihan penggunaan buku dwibahasa untuk pengajaran bahasa kedua. Buku ini akan sangat berguna untuk mengajar bahasa Inggeris yang merupakan bahasa kedua Malaysia. Buku MBBI akan memudahkan para pelajar memahami apa yang diajar kerana ia mempunyai penerangan dalam Bahasa Melayu.

Buku 'Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris' Laris dalam Kalangan Guru Bahasa Inggeris


Buku MBBI kini telah dicetak sebanyak 12 kali dalam tempoh 3 tahun sahaja. Dalam 2 bulan sahaja, Buku MBBI telah terjual sebanyak 2000 unit. Bayangkanlah betapa ramainya guru Bahasa Inggeris dan para pelajar yang menggunakan buku rujukan ini. Ini kerana mereka yakin dan percaya dengan kehebatan buku rujukan dwibahasa ini.


Ibu bapa di rumah tidak perlu risau lagi kalau kurang tahu tentang Bahasa Inggeris. Kini, anda boleh membantu anak-anak kerana sudah ada cara mudah untuk anda sendiri memahami segala peraturan dalam bahasa antarabangsa ini. Anda tidak perlu lagi malu-malu jika anak-anak anda bertanya soalan mengenai Bahasa Inggeris kerana anda akan mampu menjawabnya. Buku ini akan menyelesaikan masalah anak-anak yang lemah dalam subjek ini dengan cepat dan mudah.


MBBI ada menyelitkan nota ringkas dalam Bahasa Melayu dan diikuti dengan latihan Fokus. Latihan ini untuk memastikan bahasa pelajar betul-betul memahami dan mengingati apa yang sudah dipelajari. Jika buku ini digunakan di rumah tanpa bimbingan guru juga tidak mengapa kerana jawapan ada disediakan untuk setiap soalan.

Penulis Buku Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris


Penulis buku rujukan terlaris ini bernama Aida Dahlia Ahmad. Beliau merupakan seorang guru sains dan Bahasa Inggeris di sebuah sekolah. Beliau adalah memegang ijazah dalam kursus Mikrobiologi. Namun, disebabkan minat yang mendalam dalam bidang pendidikan, beliau memilih untuk fokus untuk menjadi seorang pendidik dengan menjadi tutor dalam subjek Matematik, Sains dan Bahasa Inggeris. Kini, beliau sudah mempunyai pengalaman mengajar selama 21 tahun.


Patut pun Buku MBBI bagus. Ia memang ditulis oleh tenaga pengajar yang sangat berpengalaman. Pastinya beliau sudah tahu cara penulisan yang mudah difahami oleh para pelajar.

Ciri-ciri dan Kelebihan Buku Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris


Terdapat banyak kelebihan yang ada pada Buku Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris. Kalau tidak, takkanlah ia viral dan dicetak sampai 12 kali. Ye tak?

  • Grammar dan Vocabulary diajar dalam sebuah naskhah buku. Menjimatkan wang daripada membeli buku yang berasingan.
  • Mempunyai 244 halaman bercetak yang padat dengan ilmu.
  • Terbahagi kepada 2 bahagian; Grammar (Unit 1 - 13) dan Vocabulary (Unit 14-32). 
  • Bahagian Grammar amat padat dan menarik, menjadikannya mudah difahami. 
  • Bahagian Vocab amat membantu dalam membuat ayat.
  • Latihan disediakan untuk menguji kefahaman pembaca.
  • Setiap halaman mempunyai gambar dan ilustrasi berwarna yang menarik.
  • Tulisan yang digunakan bersaiz besar supaya mudah dibaca
  • Kaedah penerangan dalam Bahasa Melayu amat mudah difahami.
  • Sesuai untuk semua peringkat umur
    • pelajar sekolah rendah dari Tahun 1 hingga Tahun 6
    • pelajar sekolah menengah
    • pelajar universiti
    • guru-guru
    • ibu bapa
  • Sesuai untuk rujukan guru-guru sebagai bahan bantu mengajar.


Testimoni Buku Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris






Harga Buku Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris


Harga buku rujukan dwibahasa ini sangat murah dan berpatutan dengan ilmu yang terkandung di dalamnya. Setiap sen yang dibayar pasti berbaloi. Harganya hanya:

  • RM39 untuk Semenanjung Malaysia
  • RM42 untuk Sabah dan Sarawak
  • Pos RM8

Cara Mendapatkan Buku Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris


Hubungi Muja the Lady Warrior di:

 01126947035
(Whatsapp/Wechat/Telegram)

Email:
mujagirl92@gmail.com

Dapatkan buku rujukan Bahasa Inggeris terlaris ini dengan segera. Ia pastinya akan membantu anda dan anak-anak anda mempelajari Bahasa Inggeris dengan mudah, cepat dan menyeronokkan. Semoga dengan usaha kita ini, kita akan dapat mencapai apa yang kita impi-impikan. Usaha, doa dan tawakkal. Insya Allah, kejayaan milik kita.

Dapakan juga -) Modul Lengkap UPSR Negeri Terengganu

Man jadda wajada. Wassalam.

Saturday, June 10, 2017

Ulangtahun Kedua NN_NMI- Tiada Lagi PJJ

Posted by with No comments
Ulangtahun Kedua NN_NMI- Tiada Lagi PJJ | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tahun ini memang mencabar sangat untuk aku dengan Nik. Yup, walaupun tahun 2017 adalah tahun kedua perkahwinan kami, 2017 juga merupakan tahun pertama kami betul-betul tinggal satu rumah sebagai suami isteri. Sebelum kahwin, dia kat Johor, aku kat Kelantan. Lepas kahwin, masih sama. Jadi, boleh kata, we did not really know each other well walaupun kami mula kenal dari 2014 dan kahwin 5 Jun 2015.

Abah umi belanja iftar kat restoran on our anniversary. I was so happy! Nik was too. Tq my beloved parents!

Dulu, jumpa time cuti sekolah je. Berhubung pun guna handphone sahaja. Rindu selalu. Jumpa mesti nak bermesra selalu. Bila kita mula tinggal serumah, like being real housemates, barulah kita betul-betul rasa cabarannya. Cabaran macam kita baru mula nak kenal pasangan kita betul-betul. Dia jenis kemas bilik tidur tak. Tidur in total darkness ke, kena pasang lampu. Pukul berapa dia bangun tidur, bila dia gerak pergi kerja. Lepas bangun, dia nak sarapan tak. Kalau tak nak, dia nak bekal tak. Dia lagi suka isteri masak ke, beli kat luar. Kalau beli kat luar, dia suka makan kat kedai ke, kat rumah.

Next day too, Huda got us this cake! Thanks sister!

Lepas balik kerja, mood dia macam mana. Boleh tak borak-borak masa tu. Ke kita biar dia relax dulu atau hulur air ke segelas. Malam dia buat apa. Dia nak tengok tv ke, nak borak ngan kita. Bila tengok movie, dia minat cerita apa. Sebagai isteri pula, aku suka je kalau mengalah sebab I know he wants the best for us too. And satu lagi, apalah salahnya kita mengalah dengan orang yang dah sanggup menanggung dosa kita. Kita kena selalu remind ourselves la yang syurga kita pun di bawah tapak kaki beliau. Kalau setakat dia suruh ambilkan air kat dapur, buat je dengan ikhlas dan senyuman.

Macam Nik, dia suka aku teman dia tengok movie walaupuna aku buat benda lain. Satu lagi, dia ada specific way yang dia suka isteri dia berpakaian. Kalau nak beli barang yang melibatkan penampilan, aku lebih suka beli barang yang memang dah dapat his approval. Kalau dia rasa tak cantik, terus aku sendiri pun rasa tak cantik tau. Dia tak suka aku pakai tudung hitam dan baju oversized. Yang ni memang aku ikut je sebab adik beradik aku sendiri pun cakap I dress better after I got married. Kah3

Second time potong kek sesama. First time masa majlis kahwin. Hehe

Semua ni new things bagi partners tau and they are not small matters. Every little thing counts in marriage. Masa ni lah kita nak tahu persamaan dan perbezaan antara suami dengan isteri. Kalau sama tak pelah. Kalau tak sama macam mana? How do we cope with things? Siapa yang lebih patut mengalah dalam hal A dan siapa lagi patut mengalah dalam hal B. Masa inilah kena ada give and take.

Thank you abah yang sudi masakkan ikan siakap 3 rasa semata-mata sebab ikan siakap kat kedai sebelum tu tak berapa kena dengan selera aku. Ok, now I know abah loves me so much. haha

Kalau aku sendiri, kalau aku rasa benda yang Nik nak tu tak menjejaskan apa-apa, aku mengalah je sebab banyak kali dah terjadi benda tak baik berlaku kalau aku tak ikut Nik cakap. Hahaha. Cuma, kalau yang aku rasa aku punya choice is really better, I stand for it and Nik pula mengalah. Jangan sorang je mengalah sepanjang masa. Nanti orang yang sentiasa mengalah tu akan rasa stress sebab sentiasa tak dapat apa yang dia nak. Jadi kemurungan kang susah.


Eh, aku ni nak cerita pasal anniversary tadi kan? Kih2. Nothing much la nak cerita. Cuma, this time, we were so happy sebab kitorang together semasa tarikh 5 Jun menjelang tiba. Bukan aku dan Nik je, whole family ada. Nasib kami baik sangat sebab anniversary tahun ini jatuh masa cuti sekolah walaupun masa bulan puasa. Alhamdulillah.

Walaupun terpaksa berkorban daripada segi rumah yang jauh dengan tempat kerja masing-masing, at least, we can always have each other for ourselves once we reached home after work. Pastu, boleh share apa yang jadi kat sekolah. Boleh urut each other's neck sebab letih driving 40 minutes back and forth. That is more than enough. Tapi, aku tetap berdoa lepas ni, kitorang tetap akan dapat kerja kat sekolah sebelah rumah. Amiin. Hehehe

By the way, aku nak share jugak gambar kat bawah ni. Tadaaa!




Kami bawa kerusi merah dengan meja dari Kelantan ebab, letak kat bilik kat rumah mak ayah Nik kat sana pun, tak de orang guna. Nik beli kerusi dengan meja ni sebelum kahwin. Great taste he got right?

3 biji mug kuning dengan muka cartoon tu, Nora beli dari Indonesia sebelum habis belajar kat sana. Sekarang dia dah ada kat hospital di Malaysia. Kat HUKM, Kuala Lumpur. Buat housemanship kot.

Nampak tak frame yang tergantung tu? Sumayah yang beli di Granada. Dapat baca tak tulisannya? Tertulis nama Nik Nashram dan Nurmujahidah in Arabic. How sweet my sister can be.. Sometimes..

Last sekali, cermin putih tu. Kami beli kat kedai biasa je. Ala-ala kedai borong.  Satu-satunya perabot dalam gambar ini yang dibeli di Johor selepas kami pindah ke Muar. RM75 je uols compared to one smaller sized mirror yang kami jumpa kat fb. RM100 plus harganya.

Nik memang sangat suka interior design and I just let him decorate the house whatever way he likes. Hasilnya pun memang not bad. Kalu biarkan aku hias rumah... I wonder.. and keep wondering...

Sunday, May 28, 2017

Diari Hamil Muja- 7 Makanan Untuk Menambah Susu Badan

Posted by with No comments
Diari Hamil Muja- 7 Makanan Untuk Menambah Susu Badan | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Asyik update blog orang lain je aku nih, sesekali kena juga update blog sendiri yang suam-suam kuku nih. Nak sambung lagi siri Diari Hamil Muja. Sebelum tu, korang kenalah baca entri sebelum ini juga ye.

Kali ini, aku nak kongsi dengan korang makanan yang mampu menambahkan susu badan. Aku memang kena ambil tahu tentang ni sebab aku tak tahu lagi sistem badan aku ni macam mana. Susu keluar banyak ke sikit. Kalau keluar, jenis cair ke pekat. Kalau kepekatan ok, warnanya macam mana. Kalau keluar warna pink macam tu, boleh ke anak minum? Adui, banyak juga nak kena menuntut nanti. Satu persatulah muja hoi. Sekarang, nak tengok dulu

7 Jenis Makanan Yang Boleh Menambahkan Susu Badan bagi Ibu Menyusu


1. Horlicks


cara tambahkan susu badan, makanan penambah susu badan

Aku letak Horlicks ni nombor 1 sebab paling ramai yang suka dengan hasil meminum Horlicks. Dorang cakap, kalau minum malam, paginya tu habis lencun baju. Rezeki anak betul. Banyak pula pilihan Horlicks ni. Para ibu minum yang mana satu?

2. Nasi


cara tambahkan susu badan, cara banyakkan susu badan

Nasi sumber karbohidrat yang sangat penting untuk memberikan tenaga. Jangan tak tahu, menyusu badan memerlukan banyak tenaga. Orang kata, kena makan untuk 2 orang. Memang sepatutnya ibu menyusu makan nasi lebih sikit untuk menambahkan susu badan. Lebih sikit je, jangan lebih banyak.

3. Produk Tenusu- Susu, keju


susu tambahkan susu badan, makanan untuk tambah susu badan

Susu badan sangat kaya dengan kalsium. Malangnya, kalsium tidak dihasilkan dalam badan manusia. Kita hanya mampu mendapatkan kalsium daripada makanan setiap hari. Antara sumber kalsium yang biasa adalah susu. Korang boleh try Susu Moeder. Tinggi kalsium. Rasa pun sedap. 

4. Kurma


kurma tambahkan susu badan, makanan penambah susu badan
Kurma memang makanan sunnah yang sudah terkenal sebagai pembekal tenaga segera hebat dengan pelbagai khasiat. Memang kena amalkan dari masa mengandung dan kena teruskan sampai habis tempoh menyusu. Amalkan sampai bila-bila pun boleh.

5. Lobak Merah



Yang ni kalau korang nak try boleh la. Makan macam tu je boleh. Buat jus pun ok. Kalau aku, jus boleh telan lagi. Kalau mentah memang cannot go. Tapi, kalau orang yang ada penyakit diabetes kronik, elakkan makan lobak ye. Tinggi sangat kandungan gulanya.

6. Lobak Putih


Aku ada baca, rasa lobak putih lagi tak sedap daripada lobak merah. Betul ke? Kalau korang ok, go on. Boleh buat sup tambah ayam or daging untuk sedapkan. Kalau tak boleh telan macam aku ni, banyak lagi pilihan lain kan? Ekekeke.

7. Sawi

Ooo. Baru tahu sawi pun boleh banyakkan susu badan. Lepas ni kena buat sup selalulah. Yelah, sawi kan selalu letak dalam sup. Baru sedap.

Semoga Para Ibu Menyusu Hasilkan Banyak Susu Badan Untuk Anak Lepas Ni


Banyak juga sayur yang boleh banyakkan susu badan. Menambah susu badan bukan benda mudah jugalah. Terutamanya bagi orang yang tak makan sayur macam aku ni. Kih3. Untuk para ibu yang gigih menyusu badan, you have my respect girl! 

Untuk para ibu yang tidak mampu menyusu badan sepenuhnya, jangan la rasa down or bersalah dengan anak. They know you have done your best to give them the best. Sekarang kan dah banyak susu formula yang bagus. Jom kita terima kelebihan dan kelemahan diri masing-masing dengan hati terbuka ok? :D

Wassalaam.

Cara Putihkan Ketiak Secara Semula Jadi dan Murah

Posted by with 1 comment
Cara Putihkan Ketiak Secara Semulajadi dan Murah | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku tahu ramaikan yang ada masalah kehitaman di bahagian ketiak, lutut, belakang leher, siku dan celah kangkang. Senang cerita, senang betul celah pelipatan badan jadi hitam. Betul tak? Jangan risau. Korang tak berseorangan. Memang malu, tapi jangan anggap tak normal. Biasa je tu. Ada je cara nak putihkan balik. Cuma cara ini korang kena rajin dan sabar. Baru dapat hasil.

Sebelum kita tengok cara semulajadi ketiak menjadi hitam, kita kenalpasti dulu

Faktor Penyebab Ketiak Menjadi Hitam


  • genetik
  • iritasi kerana penggunaan deodoran yang tidak sesuai
  • iritasi kerana mencukur ketiak dengan cara yang salah
  • sentiasa berpeluh tetapi tidak dibersihkan dengan teliti
  • pengumpulan sel kulit mati pada bahagian ketiak
  • memakai baju ketat menyebabkan pergeseran kulit berlebihan

Ok. Untuk ketiak yang putih, korang boleh mengubah tabiat harian dulu supaya ketiak terhindar daripada menjadi lebih hitam.

Amalan Harian Untuk Memutihkan Ketiak

  • memakai baju yang longgar terutamanya semasa tidur supaya kurang pergeseran dan berpeluh serta melancarkan pengaliran udara di bahagian ketiak
  • memilih deodoran yang sesuai seperti Smelly No More yang hanya mengandungi garam mineral semulajadi yang menghapuskan bakteria penyebab bau dan tidak menggelapkan kulit
  • menggunakan skrub badan sekurang-kurangnya 3 kali seminggu dan lebihkan menggosok di bahagian ketiak dan pelipatan untuk menghilangkan sel kulit mati penyebab kulit hitam
  • sentiasa menggunakan span badan tetapi span badan ini perlu dibersihkan selalu supaya tidak menjadi tempat pengumpulan bakteria dan sel kulit mati
  • elakkan mencukur dengan kasar. kalau boleh, gunakan tweezer atau krim pencukur yang sesuai supaya tidak melukakan kulit pada bahagian ketiak. 
Apa-apa pun yang kita lakukan pada ketiak, lakukanlah dengan perlahan-lahan dan berhati-hati supaya tidak luka dan menimbulkan iritas. Kulit ketiak ni sensitif lebih sebab tu senang sangat menjadi hitam. Tambah pula kalau berpeluh. Busuk dia tu boleh tahan. Kih3

Sekarang, tibalah masa untuk korang mengetahui

Cara Semulajadi Untuk Putihkan Ketiak Hitam

  • bahan yang diperlukan hanyalah buah lemon dan soda bikarbonat.
macam mana nak putihkan ketiak
  • masukkan soda bikarbonat dalam sebuat bekas
  • perahkan jus lemon ke dalam bekas tersebut
  • ambil kapas muka biasa dan celupkan dalam campuran lemon dan soda bikarbonat
cara putihkan ketiak secara semulajadi dan murah
  • gosok kapas pada bahagian yang mengalami masalah kehitaman seperti ketiak, siku, dan lutut
  • kalau tak de kapas, guna tangan pun boleh
  • amalkan setiap kali semasa mandi supaya mudah untuk dibilas
  • boleh juga diamalkan 3 kali seminggu
Aku jumpa cara ni di Youtube tau. Bukan orang Malaysia je yang amalkan, mat saleh pun ada yang guna cara semulajadi putihkan ketiak ni. Patut pun melepak je putihnya ketiak dorang masa berbikini tepi pantai. Kita pun boleh berbikini kat rumah dengan cara semulajadi macam ni lepas ni. Asalkan rajin dan sabar. Baru boleh nampak hasil. Dah nama pun cara semulajadi. Murah dan selamat. Memang la ambil masa sikit.

Kalau nak lagi senang, korang guna saja produk yang aku sendiri guna; Peluntur Daki Superwhite. Sekarang dorang ada packaging baru. Nama barunya Toner Peluntur Daki. 

toner peluntur daki, cara putihkan ketiak semulajadi


Dulu, dorang bagi free gift Underarm and Miss V Cream. Sekarang, tambah satu lagi, Bleaching Scrub. Makin bertambah keberkesanannya haa. Pakai je Toner Peluntur Daki ni secara disiplin setiap hari dalam masa sebulan sahaja, memang akan nampak perubahan ketara. Bukan kat ketiak je, kat muka pun boleh guna. Memang multi fungsi.

Aku yakin sebab aku sendiri pun dah guna. Aku apply pada kapas dan gosok ketiak setiap kali selepas mandi. Puas hati sangat setiap kali tengok hasil daripada daki yang keluar melekat pada kapas setiap kali gosok lepas mandi. Pastu boleh cakap,'Ooo, kaulah yang hitamkan ketiak aku selama ni ye?' Diikuti dengan membuang kapas ke dalam tong sampah dengan penuh kepuasan. Pernah juga aku terlupa nak pakai deodorant lepas pakai peluntur daki ni. Tak berbau pun ketiaknya haaa. Muehehehe.

Kalau nak order, boleh order di nombor 01126947035 (Whatsapp/Wechat/Telegram). Tu jela hari ni. Wassalaam.