728x90

Video Pertama di Youtube.Com

Nurmujahidah Ismail | 6/30/2016 | 0Comments |
Video Pertama di Youtube.Com | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku memang antara peminat Youtube sebab senang nak download video kat sini guna software yang Mukmin bagi dulu. Kat tempat lain, aku tak reti sangat.

Tak macam husband aku yang pantang nampak ada cerita baru, mesti cari, mesti download. Dah download, sayang nak delete. Lepas tu, bila storage dah merah, kalut pulak cari hard disk la, pen drive la.

Balik kepada perihal Youtube. Bila dah lama buat benda sama bertahun-tahun, rasa bosan pula. You get tired easily when you keep doing the same thing over and over again. Bila nak berkembang? Sampai bila nak duduk dalam comfort zone? Hal ini termasuklah juga dengan blogging.

Haippp! Taklah. Aku bosan bukan jenis bosan yang nak tinggalkan terus. Cuma, nak buat benda lain juga so that banyak benda berbeza boleh dibuat. Variety of stuff to do, variety of experiences. Kalau rasa nak buat yang ni, boleh buat yang ni. Jadi, aku ada options to choose. Tak delah menghadap benda sama je hari-hari. Dapat tak yang aku nak sampaikan ni?

Gambar sekadar hiasan.

Jadi, lepas consider diri sendiri sebagai social media influencer yang tengah developing (soon to be developed. pray hard.), aku dah buka my own Youtube channel so that aku boleh lebih exposure lagi tentang dunia maya nih. Yelah, tak semua orang suka blog. Tak semua orang suka youtube. Jadi, aku nak approach kedua-duanya. Tamakkan? Kih3

However, aku nak minta maaf awal-awal kepada those yang sudi tengok video aku kat sana sebab memang tak pandai sangat dengan video recording or editing. Memang horrible. Suara aku pula kuat dan memang serak yang memang boleh buat cair taik telinga so i am sorry.

Thank you juga sebab sudi view. Bila dah view nanti, jangan lupa subscribe dan thumb up k (newly learned terms). Nak tengok video pertama yang aku dah upload kat sana? Nak tahu video tu pasal apa? Klik SINI.

Jangan tengok je! Subcribe dan thumbs up sekali tau. Kalau rajin, tinggalkan komen and sharekanlah. Kih3.

Wassalaam.



Kopitiam Kita- Roti Titab Sedap Macam Tak Percaya!

Nurmujahidah Ismail | 6/20/2016 | 3Comments |
Roti Titab di Kopitiam Kita Memang Lain Dari Yang Lain | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Sepanjang aku duduk kat Pengkalan Chepa, 5 tahun masa sekolah menengah, pastu hampir nak habis dah 5 tahun setengah lagi di IPGKKB, baru berapa kali je aku sarapan di Kopitiam Kita. Tak silap aku, baru dua kali. Sebabnya, hujung minggu, aku selalu balik rumah kat Pasir Puteh. Hari lain mana boleh keluar sarapan kat luar sebab hari-hari, kelas biasa start pukul 7.45 pagi. Alasan aku boleh diterimakan?

Sangat memalukan juga bila orang luar tanya aku,'Kopitiam Kita kat mana ek?' dan aku,'Krikk.. Krikkk'. Padahal, Kopitiam Kita terletak dalam 10 minit je kot dari IPG. Popularnya Kopitiam Kita ni memang tak boleh nak nafikan sebab menteri, artis, pelancong, semua pakat datang sini kalau ada di Kelantan. Kawan aku dari KL pun request aku bawa dorang sarapan kat sini. Aku pula? Dah final year baru nak terhegeh-hegeh mengajak room mate aku datang sarapan kat sini.

kopitiam kita, roti titab, tempat makan best kelantan

By the way, aku pergi sana lama dah sebelum puasa. Jangan nak acah-acah aku tak reti ni bulan Ramadan pula. Aku tak pasti pula dorang buka tak kedai untuk sahur. Macam kena gi tengok je nih. Bosan juga asyik dok makan nasi sejuk, air horlicks hari-hari kat asrama. Kih3

Kopitiam Kita Punya Roti Titab Memang Lain Dari Yang Lain!


Dulu, Ain pernah cerita pasal dia and few kawan kitorang pergi sarapan di Kopitiam Kita. Masa tu, aku tak tahu pula yang dia ni famous sebegini rupa. Pastu, dia dok cerita Arieff order roti titab. Teringat pula, adik aku Sumayah pun pernah request nak aku bawa dia kat sana. Lepas aku pergi hari tu, aku janjilah ngan dia nak bawa. Tup tup, kawan dia dah bawa dia makan kat sana. 

See? Adik aku kat Mesir tu lebih cepat merasai kesedapan roti titab Kopitiam Kita berbanding aku yang dok kat Pengkalan Chepa ni. Ashamed! Yang aku pelik, adik adik aku ni tahu benar tempat-tempat makan famous. Dorang godek dari mana? Tak pasal-pasal, aku kena bawa dorang ni tau. 

roti titab, kopitiam kita, tempat makan best kelantan
Minta tolong jangan jilat skrin!

Roti titab di Kopitiam Kita ni ternyata memang sedap! Roti dia tebal berbanding roti kita beli kat kedai runcit biasa. Aku tak pasti homemade ke tidak. Dia bakar, lepas tu letak telur separuh masak sebiji dekat tengah. Kat 4 penjuru, dia letak kaya. Time makan, telur cair meleleh-leleh. 

Kalau yang sopan, boleh makan dengan sudu. Kalau macam aku, ratakan semua, angkat dengan tangan, ngap! Nampak senangkan nak buat roti titab ni? Nampak macam,'Boleh buat kat rumah ni.' Kalau boleh buat kat rumah, kenapa orang ramai still datang sini semata-mata nak cuba roti titab ni? 

Banyak Jenis Makanan di sebuah restoran, Kopitiam Kita


Selain tarikan roti titab, Kopitiam Kita menjadi pilihan orang ramai sebab ia menyediakan banyak sangat pilihan makanan yang datang dari serata tempat di negeri Kelantan. Kalau pergi sana, kita boleh tengok anek nasi bungkus yang ada cop dari mana makanan tu datang. Aku tak tahulah pukul berapa driver datang untuk hantar makanan ni sebab Kopitiam Kita dibuka seawal pukul 7 pagi lagi, sampailah pukul 1 petang. 

Antara makanan yang aku dan Ain pilih hari tu:


Makaroni bakar

Nasi Lemak
See? Bila hampir semua jenis makanan dikumpulkan di satu tempat macam di Kopitiam Kita, semua orang boleh menikmati juadah kegemaran masing-masing pada satu tempat. Jadi, tak delah pening sangat nak pilih tempat untuk sarapan walaupun sorang nak makan roti titab, sorang lagi nak makan nasi lemak. Yang lagi sorang pula nak makan nasi berlauk. Semua boleh makan di Kopitiam Kita. Kira one stop centre untuk makanan-makanan sedap orang Kelantan. Hehehe

makan roti titab di kopitiam kita kelantan
Mujahidah yang sangat tak up to date.


Memang nampaklah aku bekas askar wataniah.

Macam nilah dorang susun makanan di Kopitiam Kita

Roti titab kena order.

Senyum bila makanan sedap, tetiba ada orang nak amik gambar. Kih3
Alamat
Kopitiam Kita, Taman Desa Jaya, 4357-A, Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan
Nombor Telefon:
019 981 0888

Antara tempat makan best di Kelantan yang lain:
Wasssalam.

Variasi Pilihan Makeup Organiser Cantik Comel di Gracias Online Store

Nurmujahidah Ismail | 6/20/2016 | 2Comments |
Variasi Pilihan Makeup Organiser Cantik Comel di Gracias Online Store | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Baru-baru ni kan, kat KB ni ada bukak shopping mall baru. AEON Mall. Berpusu-pusu orang datang. Bukan setakat orang Kelantan, orang Terengganu pun spotted kat sana. Nak dijadikan cerita, jalan raya sesak, tempat parking penuh, barang cantik cepat je habis. Last last nganga je. Balik tangan kosong. Sebab tulah aku suka sangat shopping online. Hehehe.

Baru-baru ni, aku terjumpa Gracias Online Store. Macam best sebab aku suka header dia. Macam girlish gitu. Aku suka imej shopaholic. Mesti banyak barang wanita. Antara barang yang ada kat online store ni adalah barang kecantikan dan penjagaan diri, bekas mekap, bekas barang perhiasan dan pakaian. Sebut je keperluan wanita, semua ada kat Gracias Online Store.

beli makeup organiser online, barangan wanita online, gracias store


Barang yang aku paling berminat di Gracias Online Store semestinya makeup organiser dia. Banyak sangat pilihan. Nak dijadikan cerita, suami aku memang pantang nampak barang tak kemas. Aku ni bukan pengemas sangat. Malu juga aku bila Nik selalu susun barang mekap aku kat atas meja. Lepas aku guna, berterabur balik. Jadi, aku memang nak kena ada makeup organiser seketul kat rumah. Sampai bila Nik nak tolong kemaskan untuk aku? Kan?

Aku dah lama dok intai makeup organizer yang sesuai. Kalau boleh nak banyak sebab nak letak kat bilik air, meja mekap dengan meja kerja. Sebagai beauty blogger, aku banyak terima produk untuk review. Alat tulis pun banyak. Aku kan nak jadi cikgu dah tak lama lagi. Makin lama, makin banyak barang. Tak tahu dah macam mana nak simpan bagi nampak kemas. Kalau ada almari kecil macam makeup organiser, senang sikit aku nak simpan alat tulis dengan alat mekap aku tu. Yang paling masalah, mestilah lipstick aku tuh. Nak kena jaga leklok. Nanti patah, nangis pula.

Pelbagai Pilihan Makeup Organiser Cantik Buat Wanita Rambang Mata


Banyak sangat pilihan makeup organiser di Gracias Online Store. Rambang mata hoiii. Macam macam saiz, macam-macam warna. Semua cantik, nampak classy, siap boleh buat jadi perhiasan rumah sekali. Yang paling penting, ia mampu jalankan tugas dia untuk simpan barang-barang mekap kita supaya tak nampak berterabur atas meja. Suami pun sakit mata tahu. Kat bawah ni antara makeup organiser yang dah menawan hatiku. Suami, mohon alert.

1. 360 Degree Rotating Makeup Organiser - untuk meja mekap.

makeup organiser berputar, beli makeup organiser online, gracias online store
Aku suka sangat dengan makeup organiser Lori Greiner yang cantik sangat ni. Kalau dapat, memang aku letak atas meja mekap. Makeup organiser ni unik sebab boleh berputar 360 darjah. Senang nak letak kat ruang sempit macam tepi dinding. Bila nak ambil barang yang terhalang, putar je dah boleh capai. Senang nak ambil, senang nak simpan balik. 

Banyak benda boleh sumbat dalam makeup organiser ni. Boleh muat sampai 100 alat mekap. Dengan adanya compartment berbeza, bolehlah kita asingkan barang mekap kita tu. Kat depan letak skin care, kiri letak semua foundation, bedak dengan blusher, kanan letak alat mekap mata, belakang letak yang bahagian bibir. Senang sikit nak cari.

Details :
  • 360-degree Rotating Display Stand 
  • ABS Plastic, bahan yang kukuh
  • Ukuran anggaran 10-1/2" tinggi x 11"L x 9-1/2" le
  • Warna : White and Pink
  • Hadiah percuma

2. White Wooden Storage Box and Makeup Organiser - untuk meja kerja


makeup organiser murah, beli makeup organiser online, gracias store

Alahai comelnya wooden makeup organiser nih. English style lagi! Perempuan manalah mampu tahan kalau tengok benda cute sangat macam ni. Warna putih bersih. Kalau letak kat mana-mana pun, boleh jadi perhiasan rumah sebab cantik sangat. Kat bahagian atas boleh letak pen, nota, klip kertas, losen dan tisu. Sesuai sangat letak kat atas meja kerja atau meja belajar. Mesti nampak elegan.

Ada laci-laci kecil. Nampak klasik pula design pemegang laci. Satu letak pin, satu letak brooch, satu lagi letak getah rambut. Semua benda nilah yang aku selalu hilangkan sebab tak tahu nak letak kat mana. Pastu terpaksa beli lain. Bila dah ada tempat simpan barang, harap kuranglah sikit kes kehilangan barang kat rumah tu. 

Details
  • Ada 3 laci untuk menyimpan barang supaya kemas dan teratur
  • Diperbuat daripada kayu mampat, cat berkualiti
  • Lebar 29cm, panjang 38cm, tinggi 16cm, senang diletakkan di atas meja
  • Warna: Putih dan pink

3. 2 Level Rotating Acrylic Makeup Organiser - untuk bilik air


makeup organiser acrylic, beli makeup organiser online, gracias online store

Bila nampak makeup organiser acrylic dua tingkat boleh berputar ni, terus aku terfikir nak letak kat bilik air. Bahan acrylic memang takkan berkarat. Kalau kotor pun, senang nak cuci. Tingkat atas aku punya. Tingkat bawah, Nik punya. Tak payah berebut. Kalau bilik air yang ada sink besar macam kaunter, boleh letak kat situ. Rekaan dia nampak simple, tapi boleh letak banyak barang.  

Aku dengan suami memang guna ada banyak produk personal care. Dari pencuci muka, skrub muka, shower cream, shampoo, conditioner, feminine hygiene. Kalau tak satu setiap jenis, ada dua or tiga. Krim itu krim ini lagi. Kalau tak de tempat nak simpan, berterabur juga jamban tu. Kalau organiser acrylic ni, kita penyelamat dunia.

Details:
  • boleh berputar 360 darjah
  • ketinggian boleh laras
  • diperbuat daripada bahan acrylic jernih dan tahan lasak
  • mudah dibawa dan dialihkan
  • senang dibersihkan dengan sabun dan air
  • tinggi 30cm dan lebar 25cm
  • warna: transparent
  • hadiah percuma


beg makeup, makeup organiser cantik dan murah, beli makeup organiser online
Sebelum kahwin, aku ada 2 rumah; rumah umi dengan asrama. Lepas kahwin, aku ada 4 rumah; asrama, rumah mertua, rumah umi, rumah kampung. Semua aku pergi menginap. Aku pula memang jenis tak boleh kalau tak bawa segala jenis mekap yang aku ada. Jadi, travel makeup organiser memang kena ada dalam hidup aku. Yang ni best sebab material nylon ringan dan senang nak cuci. Kalis air pula tu. Selamat alat mekap aku kat dalam.

Suami aku jarang balik rumah. Bila dia ada, mestilah aku nak nampak cantik sepanjang masa. Tak kiralah aku duduk rumah mana pun. Betul tak? Kat mana pun aku pergi, aku mesti usung beg mekap. Suami aku mesti rasa happy bila aku usaha untuk cantik depan dia. Aku pula akan gembira bila dia gembira. Itu yang penting.

Details:
  • tali ekstra untuk bawa di bahu selain bawa dengan tangan
  • dua saiz: S dan L
  • warna: hitam dan pink
  • kalis air
  • hadiah percuma
Cantik tak makeup organiser pilihan aku? Kalau korang tak berkenan, banyak lagi korang boleh pilih di Gracias Online Store. Bukan makeup organiser je, produk kecantikan diri, pakaian wanita, perabut, perhiasan rumah dan gajet pun ada. Macam-macam lagilah. Korang kena pandai-pandai godek sendiri. Banyak juga hadiah percuma dorang bagi dengan setiap pembelian. Aku tengok, bahagian promosi dia pun best. Ada baucer bagai. Berbaloi-baloi jadinya kalau beli barang kat sini.

Untuk lebih lanjut, lawati

Ps- program affiliate pun ada nih kalau korang nak join. Wassalaam. :D

Order Gas Memasak Secara Online Guna Grabgas Je Sekarang

Nurmujahidah Ismail | 6/11/2016 | 2Comments |
Order Gas Memasak Guna Aplikasi Grabgas Je Sekarang | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Nak dijadikan cerita, dalam dua hari lepas tak silap aku, aku dah bangun awal dengan niat murni nak tolong mak mertua aku masak untuk sahur. Tetiba, api dapur semakin malap. Semakin tak nampak. Then, mak mertua aku dah letak telur dalam kuali.. Pufff!!! Api hilang. Hancur harapan nak makan nasi, tambah kicap dengan telur dadar. Sobsss

Untunglah orang Petaling Jaya. Kalau gas habis, boleh order online je daripada www.grabgas.com yang akan datang dengan aplikasi di Google Play Store dan Apple App store tak lama lagi. Klik klik klik, tercongok gas memasak depan mata. Tak delah jadi macam aku dengan mak mertua aku hari tu. Membazir je telur tak masak dalam kuali. Sadis sangat kalau teringat. Huhuuuuuu

Macam Mana Idea Grabgas Ni Timbul?


tempah gas memasak secara online, online delivery gas memasak

Ceritanya macam ni. CEO Sean menghadapi masalah untuk order gas memasak. Satu hari, Sean datang ke pejabat, mengadu kat Jeson. Memula tu, dorang gurau je nak buat deliveri gas memasak macam Uber. 3 minggu kemudian, Sean mula buat research, cari orang join venture, pastu bermulalah era Grabgas sebagai penyelamat di kala kita kehabisan gas memasak di rumah. 

Macam Mana Grabgas Berfungsi?


Grabgas membolehkan orang ramai membeli gas memasak secara online. Penghantaran dilakukan menggunakan teknologi GPS. Pelanggan boleh mencari penghantar yang paling dekat dengan mereka. Kita tak payah dah bazir masa pergi kedai, atau beratur panjang semata-mata untuk membeli gas memasak. Tak perlu dah tunggu lori gas lalu depan rumah macam dulu-dulu. 

Semua maklumat penghantaran gas akan diberikan untuk menjamin keselamatan pelanggan. Ini termasuk nama pemandu, nombot plat kenderaan, nombor telefon dan jumlah sebenar pembayaran tanpa caj tersembunyi. Siap boleh Cash On Delivery lagi. Tak delah kes kena tipu dengan Grabgas ni. Akan datang, pelanggan boleh order melalui SMS, Wechat atau Messenger dengan sistem chatbot. Tak payahla kita guna website, tak payah download aplikasi. Guna cara old school je.

Berapa Harga Penghantaran Setiap Silinder Gas?


Dengan hanya RM28-RM32 termasuk kos penghantaran, kita dah boleh dapat satu silinder gas memasak. Dihantar terus depan rumah. Bergantung kepada tempat dan cas pemandulah juga.

Bagaimana Cara Menempah Silinder Gas Memasak di Grabgas.Com?


Buat masa sekarang, hanya ikuti beberapa langkah mudah di bawah sebab tempahan hanya boleh dilakukan melalui website Grabgas.Com sahaja.

Langkah 1: Lawati www.grabgas.com dan klik Book Now
grabgas.com, order gas memasak secara online

Langkah 2: Pilih jenama, saiz dan kuantiti LPG yang ingin ditempah. Klik Next.
delivery gas memasak, penghantaran gas memasak, order gas memasak online

Langkah 3: Masukkan nama, alamat, masa, dan nota kalau perlu. Klik Next.


Langkah 4: Masukkan nombor telefon untuk menerima kod password melalui SMS
Langkah 5: Lihat ringkasan tempahan
Langkah 6: Masukkan kod dalam sistem dan siap!

Buat masa sekarang, penghantaran Grabgas hanya beroperasi di sekitar Petaling Jaya sahaja tetapi Grabgas sedang berusaha keras untuk memasuki pasaran Asia Tenggara bermula dengan Malaysia. Kalau tak de aral, mereka juga akan membuat penghantaran untuk barang runcit, perkakas rumah, makanan dan lain-lain lagi pada masa akan datang.


GrabGas Technology
B-13A-09, Menara Prima, 
Jln PJU 1/39, Dataran Prima, 
47301, Petaling Jaya, Selangor, Malaysia. 
Company Reg: 002459462-M 
Email: hello[at]grabgas.com
Tel. No.: 018 286 9481

Wassalaam.

Pembukaan Watsons di AEON Mall, Kota Bharu Meriah!

Nurmujahidah Ismail | 6/09/2016 | 2Comments |
Pembukaan Watsons di AEON Mall, Kota Bharu | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Walaupun masa tu beberapa hari je lagi nak exam, aku memang tak lepaskan peluang untuk join pembukaan Watsons di AEON Mall. Aku pelanggan setia Watsons kot. Masa ni la nak rasa rewarded sikit. Masa tu AEON Mall baru buka. Lagilah excited. Walaupun dah banyak kali pergi sana sebelum tu. Bawa few partners in crime, perfect!


Pembukaan Watsons kali ni dimeriahkan lagi dengan kehadiran 2 orang dj dari stesen radio terkenal di Pantai Timur, Thr; Dj Nazrin dan Dj Shah. Nak kenal dorang? Inilah dorang.



Best betullah dorang dua orang ni. Suara sedap. Meriah jadinya pembukaan Watsons dengan celoteh dorang yang mesra sangat. Sesuai sangat jadi Dj radio popuplar. Tu yang Thr ramai sangat peminat. 



Hari tu, dalam 200 baucer diagihkan. Bestla semua yang dapat. Boleh beli barang dengan potongan harga. Sape la yang tak suka beli barang kecantikan murah? Tak de lelaki yang tak suka, perempuan lagilah suka. Macam aku ni lah. 


Bila bergema je suara Dj Shah dengan Dj Nazrin dalam AEON Mall tu, berderu-deru orang yang datang. Terus beratur panjang untuk dapatkan baucer. Masa nilah nak ambil peluang beli skincare ke, healthcare ke dengan harga murah. Mana boleh lepas peluang macam ni. :P


Cantik sungguh jurucakap Watsons. Ni mesti sebab selalu hidup dengan skincare dan healthcare yang lengkap dari Watsons. Memang sesuai dengan profession beliau. Personaliti pun best. Suka sangat ngan wanita cantik yang membeli inspirasi ni. :D







Siap dengan paluan kompang lagi kau. Untunglah bebudak kompang ni. Dapat bergambar secara eksklusif dengna orang-orang hebat.


See? Aku cakap korang tak percaya. Tengoklah berapa ramai yang beratur nak masuk Watsons ni. Kejap je dah habis baucer Watsons 200 keping.


Aku tak lepaskan peluang bergambar dengan Jude Benjamin yang sudah sudi menjemput aku untuk hadir ke pembukaan Watsons ni. Nampak sangat he tried very hard to ensure smooth running of the event. Thank you Jude. :D



Nilah partners in crime aku pada hari tersebut. Terima kasih sudi teman ye. Sukalah tu semua orang dapat free gifts cools dari Watsons. Jangan lupa guna. Mana tahu esok ada yang masuk meminang.


Dalam ramai-ramai tu, boleh pulak terjumpa dengan cikgu Add Maths dulu. Berjodoh. Amik gambar sekeping, terus hilang celah orang ramai. Tak sabar betul nak shopping dalam Watsons. Kih3


Nilah mukanya pelanggan setia Watsons. Jadi model Watsons pun ok gak ni kan? Tak pun promoter. Kih2

Jangan lupa lawati


untuk lebih lanjut tentang produk berkualiti yang boleh didapati di Watsons store. Selamat jadi cantik, menarik dan tertarik. :D

Wassalaam.

Tip Bahagia dan Berjaya Dalam Kehidupan daripada Dr. Hamid Arshat

Nurmujahidah Ismail | 6/08/2016 | 2Comments |
tip bahagia dalam kehidupan, tip hidup berjaya, motivasi kehidupan, dr hamid arshat

Tip Bahagia dan Berjaya Dalam Kehidupan daripada Dr. Hamid Arshat | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tahun lepas, kami adik beradik ada kumpul duit 50 hengget sorang untuk belikan smartphone kat umi masa besday beliau. Suka sangatlah dia bila ada seketul. Dia tu doktor, tapi terlalu bersederhana. Semua pun rasa tak penting.

Bila dah ada, barulah seronok sekarang. Dah berhubung balik dengan kengkawan sekolah guna whatsapp. Siap buat reunionlah bagai. Alhamdulillah sangat. Kesian juga kat umi succumbed dengan hidup dia dalam klinik tu je. Sekarang, dah ada social life sikit. She looks happier too. Alhamdulillah.

Nak dijadikan cerita, few days ago, umi ada bagi link tentang tip bahagia dan berjaya dalam kehidupan daripada Dr. Hamid Arshat. Umi cakap menarik. Aku jarang sangat nak baca benda motivasi, tapi sebab umi yang suggest, aku gagahkan juga dan memang tidak menyesal. Aku pun listkan balik kat entri ni tapi bukanlah 100 peratus sama ye.

Ada few things yang aku ubah to make it easier to understand. So, enjoy today's motivational blogpost. Harapnya memberi inspirasi untuk anda semua sama seperti yang aku rasakan sekarang. Insya Allah. :D

tip hidup bahagia, tip berjaya dalam kehidupan, dr hamid arshat

1. Tidur awal

Amalkan tidur awal pada waktu malam. Biasanya pukul 10 malam. Ambil wuduk. Baca doa tidur. Tidur 7 jam setiap hari. Power nap antara 10-15 minit selepas Zohor. Kalau sukar tidur, baca Quran, al Fatihah, ayat Qursi, 3 Qul, zikir, istighfar dan selawat.

2. Bangun awal

Tidur awal untuk bangun awal. Kalau pukul tidur pada pukul 10 malam, bangunlah pada pukul 5 pagi. Baca doa bangun tidur, istighfar, dan selawat. Bersyukur kerana masih hidup sehari lagi untuk beribadah kepada Allah. Solat tahajud dan witir. Berzikir panjang sebelum solat Subuh.

3. Bersarapan seperti raja

Amalkan sarapan pagi yang sempurna dan mengenyangkan untuk tenaga. Makan buah seperti kurma dulu, diikuti 2 biji telur rebus setengah masak dengan kicap manis. Ambil 2 keping roti multigrain dengan keju. Minum air manis satu gelas. Kurangkan makan tengah hari dan makan malam.

4. Suplemen vitamin dan lain-lain

Ambil suplemen seperti vitamin dan anti oksidan. Contohnya obimin, kalsium, dan minyak ikan. Resveraterol dan Q10 baik untuk jantung. Pil NuFocus baik untuk tenaga dan anti stress. Vitamin C sama ada 500mg atau 1000mg.

5. Pilih kerja yang diminati

Pilih kerjaya yang diminati supaya kita sentiasa gembira melakukannya. Ini akan mengelakkan kita memikirkan pekerjaan yang lain. Apabila kita minat dan gembira dengan pekerjaan kita, sumber rezeki menjadi lumayan. Jadikan pekerjaan kita sebagai ibadah untuk bekalan akhirat.

6. Bersenam 30 minit sehari

Pilih senaman yang sesuai dengan diri sendiri asalkan kita boleh menggerakkan tubuh dan menguatkan otot dan sendi. Contohnya, berjalan kaki, mengayuh basikal, bermain golf, berenang, membasuh kereta, menbersihkan rumah, dan berkebun.

7. Senaman paru-paru, mata dan kaki

Untuk paru-paru, amalkan deep breathing exercise. Tarik nafas dalam-dalam untuk mengembangkan paru-paru, tahan sekejap, hembus perlahan-lahan melalui mulut. Ulang untuk meningkatkan oksigen dalam badan sambil mengurangkan tekanan dan menghilangkan rasa mengantuk.

Untuk mata, pandang sejauh mungkin, kemudian dekatkan perlahan-lahan sehingga boleh melihat jari di depan muka ataupun di hidung.

Untuk kaki, gunakan tangga berbanding lift untuk menguatkan jantung dan memperbaiki aliran darah.

8. Catat jurnal atau diari

Catatkan idea, ilham, peristiwa, cita-cita, rancangan, tindakan kewangan, dan lain-lain yang dirasakan perlu di dalam sebuah buku kecil yang senang dibawa ke mana-mana. Rujuk kembali apabila diperlukan untuk membantu kita lebih fokus untuk mencapai cita-cita.

9. Catatkan cita-cita, azam dan sasaran di merata-rata tempat

Tuliskan visi dan misi jangka pendek dan jangka panjang. Bahagikan cita-cita dan sasaran kepada pecahan kecil dan setkan jangka waktu yang diperlukan untuk dicapai. Sasaran kecil mudah dicapai dan memberi lebih keyakinan untuk sasaran yang lebih besar. Yang paling penting, sasaran kita untuk ke syurga Firdaus di akhirat yang kekal.

10. Amalkan membaca dan terus membaca

Sentiasa mengamalkan membaca alQuran sebagai kitab utama dan fahami maknanya untuk lebih keberkatan dan dipermudahkan urusan dunia. Tuntut ilmu sehingga ke akhir hayat terutamanya dalam bidang kerjaya dan hobi yang kita ceburi.

11. Uruskan masa dengan bijak

Kerja selama 5 hari seminggu, 8 sehari. 40 jam seminggu adalah mencukupi. Bersedia untuk kerja overtime jika baru mula berniaga dan berlatih dalam kerjaya masing-masing. Berikan badan dan minda hak untuk berehat dan jangan jadi hamba kerja. Jangan merungut tidak cukup masa. Jangan bazirkan masa menonton terlalu banyak rancangan tv dan bermain video games.

12. Minum air dengan banyak

Lelaki memerlukan 3 liter air. Wanita memerlukan 2.2 liter air. Air diperlukan untuk kesihatan organ-organ penting dalam badan seperti otak, buah pinggang dan jantung. Dehidrasi boleh menjejaskan fungsi organ tersebut. Minumlah air masak, air mineral, air zamzam, air kelapa muda, air jambu, air limau nipis atau kasturi, air halia, atau cuka epal dengan madu.

13. Berusaha, bertindak, bekerja

Jadilah orang yang 'action-oriented' yang suka dan gembira semasa bekerja untuk menghasilkan sesuatu. Apabila satu cita-cita dan sasaran telah dikenal pasti, ambil tindakan segera. Jangan tangguh. Bertangguh adalah pencuri masa. Jangan asyik merungut dan mengkritik sahaja.

14. Bersangka baik kepada Allah dan insan lain

tip hidup bahagia, tip berjaya dalam hidup, motivasi dr hamid arshat

Jangan buruk sangka terhadap kawan-kawan sepejabat, pekerja, dan jiran-jiran kita. Fikirkan mereka berniat baik. Fikir positif.

15. Bersyukur kepada Allah dan insan lain

Sentiasa bersyukur atas segala nikmat yang Allah kurniakan. Nikmat kesihatan, pancaindera normal, rezeki, iman dan kebahagiaan hidup. Tunaikan hak dan perintah Allah.

16. Cakap lunak dan sedap didengar

Bercakap berbentuk pujian dan sanjungan dengan ikhlas kepada mereka yang berhak. Ia akan menjadi penyejuk dan penawar hati. Niatkannya sebagai sedekah. Jauhkan cakap-cakap negatif yang boleh mematikan inisiatif orang. Berikan sesuatu yang positif untuk memberi galakan.

17. Senyum dan berikan salam

Senyum dan ketawa untuk elakkan kita terlalu serius supaya mengurangkan tekanan mental. Ia merupakan sedekah dan membuka pintu perkenalan dengan orang yang mulanya tidak dikenali.

18. Istighfar, taubat dan bermaafan

Mohon ampun dengan Allah setiap masa dengan beristighfar berulang kali. Mohon maaf apabila melakukan kesalahan terhadap orang lain. Rendahkan diri supaya kita tidak membenci orang lain. Maafkan orang lain kerana ganjaran pahala Allah menanti orang yang memaafkan.

19. Terima teguran dan pendapat orang lain.

Jangan cuba menang dalam semua perbincangan. Pertimbangkan pendapat orang lain supaya kita lebih dihormati walaupun kita tidak sepenuhnya bersetuju. Jangan sia-siakan masa bercakap tentang politik.

20. Jangan bersedih dengan umpatan, cacian dan gosip

Lebih baik kita memohon perlindungan daripada Allah daripada cuba memberikan penjelasan.

21. Kawal kemarahan

Jangan balas kemarahan dengan tindakan buruk. Ucaplah auuzubillah, istighfar dan ambil wudhuk. Sabar dan bertenang.

22. Bertenang ketika memandu kenderaan di jalan raya.

Jangan bertindak balas kepada provokasi daripada pembuli jalan raya atas kelakuan buruk mereka. Jangan bunyikan hon. Sabar dan bertenang. Sentiasa berzikir dan berselawat.

23. Biarkan apa orang fikir tentang diri kita

Yang penting adalah pandangan Allah terhadap kita. Jika orang berfikiran baik tentang kita, ucapkan 'alhamdulillah'. Jika orang buruk, jangan risau dan sedih.

24. Muhasabah diri

Tanya diri sendiri, apa baiknya dan kelemahannya. Jangan bandingkan diri dengan orang lain khususnya yang lebih kaya, lebih tinggi pangkat dan lebih mewah. Tengok ke bawah pada orang-orang yang miskin dan daif. Kita lihat orang lain pada zahirnya sahaja, bukan pada ciri-ciri dan dalamannya yang lain.

25. Kegagalan tangga kepada kejayaan

Kegagalan, kerugian niaga dan musibah adalah cubaan hidup. Bersabar, tabah dan tersu berusaha. Jangan berputus asa memohon pertolongan Allah.

26. Masa beredar, persekitaran berubah, nasib kita juga akan berubah

Segala-galanya akan berubah, masalah-masalah akan selesai, yang buruk akan menjadi baik dan kegagalan akan bertukar menjadi kejayaan. Sabar dan solatlah memohon pertolongan Allah. Jangan sesekali berhenti berusaha dan bertawakkal.

27. Jadilah seorang pemberi dan pemurah

Jadikanlah memberi sedekah, memberi makanan, memberi hadiah, memberi senyuman, memberi galakan, dan sebagainya sebagai amalan, mengikut kemampuan dan keadaan.

28. Jangan mengharapkan balasan

Sentiasa ikhlas tanpa rasa bangga atau riak apabila menolong orang dengan wang, barangan, atau tenaga. Niatkan segalanya kerana Allah. Yakinlah yang Allah akan membalas dengan cara lain dan ganjaran yang lebih besar.

29. Mengetahui had diri

Kita hanya manusia yang ada had kemampuan. Jangan terlalu ghairah untuk menempuh risiko. Sebelum menceburi sesuatu bidang, buat analisa dan penilaian. Dapatkan nasihat terlebih dahulu. Mampukah kita dari segi ilmu, kemahiran, tenaga dan kewangan. Ingat dan waspada.

30. Bergaul mesra dengan semua lapisan masyarakat

Jadilah seorang yang peramah, mudah bergaul dan menyesuaikan diri. Ambil inisiatif untuk memulakan perbualan. Mulakan dengan senyuman dan berikan salam. Apabila berjabat tangan, genggam dengan kuat sambil senyum untuk menandakan kita ikhlas dan mesra.

31. Menepati janji

Apabila berjanji dengan sesiapa pun untuk sesuatu urusan sama ada hal-hal pekerjaan, kewangan, perayaan, pertemuan dan lain-lain mestilah ditepati. Apabila berjanji untuk bertemu, datanglah lebih awal dari waktu yang ditetapkan.

32. Bijak mengurus kewangan

Buat simpanan sedikit daripada pendapatan bulanan dalam tabungan yang dikunci seperti tabung haji dan ASB. Jangan sesekali percaya kepada skim cepat kaya. Berbelanjalah mengikut keperluan, bukan kemahuan. Bersederhana, jangan terlalu bermewah dengan barang-barang branded. Waspada apabila menggunakan kad kredit. Berhutang hanya apabila membeli hartanah kerana ada peningkatan nilai. Jangan berhutang untuk barang susut nilai. Selesaikan semua hutang sebelum mencecah 60 tahun. Waspada dengan orang yang hendak berhutang dengan kita. Biasanya, hutang tidak akan atau sukar dibayar. Berilah sedikit sebagai hadiah.

33. Dapatkan restu dan doa ibu bapa

tip hidup bahagia, tip berjaya dalam hidup, motivasi hamid arshat
Love you two so much, abah and umi.

Restu dan doa ibu bapa sangat penting dalam segara urusan selain daripada solat istikharah dan panduan daripada Allah. Hubungi dan ziarahilah mereka selama mereka masih hidup.

Rumusan

Untuk mencapai kejayaan dan kebahagiaan hidup, kita perlu bertakwa dan kuat iman.
Kita perlu mengamalkan gaya hidup yang sihat tanpa tekanan.
Kita perlu berilmu dan berkemahiran tinggi.
Kita perlu berdisiplin dan bijak dalam menguruskan kehidupan.
Kita perlu berakhlak mulia dan menguatkan silaturrahim.