728x90

Kenapa Nak Mintak Sangat Orang Lain Berubah?

Nurmujahidah Ismail | 2/07/2016 | 0Comments |
Kenapa Nak Mintak Sangat Orang Lain Berubah | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku selalu berdepan dengan situasi di mana orang meminta orang lain berubah. Manusia boleh ada masalah tekanan perasaan, depression semata-mata untuk keep up with people's expectation sahaja tahu?

Tengok Miley Cyrus tuh. Dah jadi macam mana dengan dia. Aku sendiri, dah jadi susah nak tidur. Menangis tiba-tiba. Orang tengah tidur, aku kelip-kelip mata. The overthinking thing is very torturous and it is torturing me really badly..


Katakan aspek A aspek yang disukai dan aspek B aspek yang dibenci.

Aspek yang dibenci tu bukanlah yang tidak boleh diterima sangat pun. Jenis aspek yang, ada pun tak pe, tak de pun tak pe. Tapi, still nak juga orang tu berubah. Tak boleh ke just tolerate the thing? Sebab orang tu pun ada je dia nak mintak korang berubah something, dia tak cakap je. Sebab dia tahu rasa.

Tak boleh ke try adapt and adopt? Kenapa kena selfish sangat hidup dalam komuniti? Dah rasa diri tu sempurna?

Tak risau ke kalaulah orang tu mengubah aspek B, aspek A pun berubah sama? Seseorang manusia datang secara pakej. Kelebihan dan kelemahan. Setiap satu daripadanya pula saling bergantung, saling memberi kesan. Jangan ada yang menyesal pulak nanti.

Tak takut ke kalau :

  • muka dia bertambah putih, hati dia bertambah hitam?
  • muka dia bertukar jadi cantik, hatinya pula bertukar pemilik?
  • dia bertambah slim, mata dia pun mula lihat ke lain?
  • suara jadi slow, suara jadi menggoda?
  • dia jadi beauty queen, dia jadi sombong, riak, angkuh?
  • dia jadi famous, dia lupakan kawan?


Tak risau?

Tukar Warna Lipstick Muka Berubah

Nurmujahidah Ismail | 2/03/2016 | 4Comments |
Tukar Warna Lipstick Muka Berubah | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Disebabkan dalam Wishlist 2016 tak de tentang blogging career, blogging career aku tahun ini agak ke laut. Yes. Dah masuk bulan Februari, baru entri kedua aku tulis.

Entahlah, maybe i am just too immersed with practicum season this year, pastu nak buat kerja dengan Fiverr lagi, nak selesaikan #Misi3Bulan lagi, it is just too much for me kot. Tapi, I know I am strong enough to go through this. #prayformuja

Have to agree. Memang warna lipstick berbeza, buat muka jadi berbeza.

Just a quick entry from me. Just nak show how different a person can be with just a change of lipstick colour. Aku mula berjinak-jinak dengan nude colour ni lepas practicum-mate aku bagitahu supervisor praktikum aku kurang berkenan dengan practicum trainee teacher pergi sekolah dengan lipstick merah menyala. So, aku sedang dalam usaha tone down. So, aku pergi KBMall few days ago just to look for nude colour lipsticks. Hehehe



Orang kata, lipstick warna merah buat kita nampak lebih tua. Betul ke? Tapi, aku suka. T_T


Betul ke warna pink buat muka nampak lebih ceria? Macam pucat je.


Belanja lagi gambar dengan pink colour lipstick masa pergi Pantai Air Tawar.


Yang ni, seingat aku, tak pakai lipstick. Fokus kat mata je. Amacam?

 Ok lah. Tu je yang aku mampu tulis untuk bazirkan masa korang membaca hari ni. Chow.

Pelajar IPG Hadap Ini Selama 5 Tahun Setengah and Still Counting

Nurmujahidah Ismail | 1/30/2016 | 3Comments |
Pelajar IPG Selama 5 Tahun Setengah and Still Counting | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Kadang-kadang terselit juga rasa bangga bila ramai yang mencemburui kelebihan kami yang diberikan elaun dalam RM600 sebulan sebagai warga IPG. Susulan daripada cadangan pemansuhan elaun pelajar IPG yang diviralkan baru-baru ini, ini cadangan akulah sebagai pelajar IPG yang bakal menghabiskan pengajian pada akhir tahun ini, insya Allah.


Dulu, aku pernah menulis entri kenapa aku memilih institut pendidikan guru. Memang aku bersyukur. Entri ini bukanlah untuk menyatakan ketidakpuasan hati belajar di IPG. Dah biasa. Dah terima. Kami tahu semuanya untuk menyediakan kami untuk menjadi guru yang baik.

Cuma aku terpanggil untuk menyatakan cara hidup kami di sini. Disebabkan kami dicadangkan untuk tidak menerima elaun seperti pelajar bukan IPG, aku sebagai pelajar IPG pun ingin menyarankan korang tiru dulu cara kehidupan di IPG ini dulu. Barulah adil dan saksama.

  • Bersedia untuk berhadapan dengan Akta 174 yang memberi kuasa mendenda pelajar yang melakukan kesalahan termasuk bayaran duit. Kesalahan termasuk mengingkari apa jua arahan pihak pentadbiran IPG. Antaranya: Tidak hadir majlis perhimpunan, majlis rasmi, tidur di bilik orang lain di asrama, keluar melebihi masa ditetapkan, bekerja sambilan dan sebagainya.
  • Mula berlatih untuk bangun awal sebab kelas start 7.45 pagi untuk menyamakan jadual sekolah rendah. Insya Allah kelas akan berjalan sampai 1 tengah hari atau 6 petang atas budi bicara. Sebelum pukul 1 petang tidak boleh keluar kampus walaupun tiada kelas. Berlegarlah kat memana asalkan dalam kampus.
  • Contact hours kena cukup. Sakit pun, kena cubalah datang juga ke kelas sebab kalau tak cukup contact hours, tidak boleh masuk dewan peperiksaan. Kalau terpaksa juga skip kelas, kena ejas balik berjumpa dengan pensyarah sampai cukup masa yang ditetapkan. Tu pun dengan budi bicara. Besar kemungkinan tak dapat, kena repeat semester.
  • Sekarang, kami tidak boleh memohon untuk tinggal di luar asrama sebab bilik asrama banyak kosong. Sebagai penghuni asrama, kenalah mematuhi peraturan asrama. Tidak boleh memasak. Bawa rice cooker kena rampas. Terpaksa makan kat kedai walaupun mahal. Nak jemur baju pun tak boleh ikut suka. Tambah tali dalam bilik pun tak boleh 
Kenyataan oleh sahabat di IPG

  • Menghantar kad keluar di pondok jaga setiap kali keluar dan mengambilnya semula setiap kali masuk. Bersedia untuk rasa annoyed. Kalau tak buat, kena Lam PT bawah akta 174. Kena jumpa warden. Kalau kad hilang, kena beli baru. Guna duit ye.
  • Tidak perlu merancang percutian dengan kawan- kawan, sila rancang dengan budak- budak sekolah sebab kitorang cuti sama dengan dorang. Kalau nak juga, sila jatuh sakit pada waktu bercuti untuk dapatkan surat MC daripada hospital kerajaan. Bila kawan tak dapat datang majlis kahwin pun jangan sedih. Kena faham mereka tak cuti time kita tengah cuti.
  • Pastikan, sebelum pukul 11 malam, sila pastikan sudah pakai baju tidur, gosok gigi, dan sapu losyen untuk tidur. Kalau masih di luar pagar kampus, sila book hotel murah mana-mana. Yelah, takkanlah nak tidur luar pagar sampai pagi sebab security guard tak nak buka pagar. Ada juga IPG yang mewajibkan pelajarnya berada di asrama sebelum pukul 7 malam lagi.
  • Untuk pengguna tegar internet, sila RM50 sebulan untuk langgan data internet banyak-banyak untuk berFacebook dan Whatsapp sebab wifi kat sini ada la dalam 1 bar. Tu pun hilang sebelum sempat habis load satu webpage. Kalau rajin, boleh bertapa di library. Kat sini, kuatlah sikit. Tak boleh bukak FB kecuali Sabtu dan Ahad.
  • Pakaian kena sopan. Baju kurung sahaja untuk perempuan, kemeja dan seluar slack untuk lelaki. Skirt non Muslim kena panjang sampai bawah lutut. Tidak boleh sexy mexy. Kasut sukan wajib warna putih, seluar sukan IPG warna merah setiap kali kelas sukan, kasut kulit warna hitam bertumit setiap kali ke kelas.
  • Semasa praktikum, lagak kena seperti guru yang dah mengajar 10 tahun. Salah sikit dapat warning. Ramai guru senior mintak tolong buat kerja dorang. Nasib tak berapa baik, kena mengajar kelas hujung. Markah terjejas bila lecturer datang observe. Sesetengah sekolah tak bagi budak Praktikum guna kemudahan di sekolah. Jadi, kena beli sendiri kad manila, kertas majung, marker, peralatan sekolah (terutama sekolah luarbandar yang murid selalu tidak bawa bekas pensel), dakwat printer, kertas, alat bantu mengajar dan sebagainya. Guna duit ya.

  • Kontrak dengan kerajaan adalah selama 5 tahun. Tidak boleh mengajar kurang daripada tempoh tersebut. Kalau kurang, kena bayar denda beratus ribu. Sudahlah skop pekerjaan hanyalah dalam bidang yang kurang meluas skopnya. Sebagai contoh, aku sebagai pelajar TESL. Aku hanya boleh bergantung pada pekerjaan dalam bidang pendidikan semata-mata. Senang cerita, di sekolah semata-mata. 
  • Bila jadi cikgu pula, kami kena sentiasa menjaga perlakuan dengan sebaiknya. Kalau boleh, jangan buat salah langsung sebab kami adalah model kepada para pelajar. Boleh dikatakan, apa yang kami berikan pada pelajar lebih lagi daripada anak sndiri. Salah sikit, ibu bapa datang condemn sedangkan kami juga manusia biasa. Tidak lepas daripada membuat kesilapan.
  • Sebagai guru di sekolah juga, kami tidak berpeluang untuk mendapat pendapatan lebih daripada OT macam ramai orang. Kalau berniaga pula, kena marah. Orang dok keji. Ramai cikgu buat kelas tambahan secara percuma. Kalau result bagus, orang kata budak bijak. Kalau tak bagus, dikatanya cikgu yang tak pandai mengajar.
Kami budak IPG memang bergantung pada elaun. Nak mintak dengan parents malu. Nak keje tak boleh. RM500 lebih sahaja sebulan tolak asrama dengan everything yang kitorang kena hadap setiap hari. Bukan RM1500. Boleh kata cukup cukup makan sahaja. Setiap daripada kita mempunyai kelebihan masing-masing.

Apa kata kita tumpang gembira untuk setiap kelebihan yang ada pada sesama kita? Berdoa untuk rezeki kita lebih lagi pada masa akan datang. Bukankah itu lebih baik?

#kamicikgumuda #ipgm #isuelaun 

Wishlist Wajib Capai Mujadafewa untuk Tahun 2016

Nurmujahidah Ismail | 12/31/2015 | 12Comments |
Wishlist Wajib Capai Mujadafewa Untuk Tahun 2016 | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Azam tahun baru aku tahun ini mencakupi kehidupan aku sebagai seorang isteri, pelajar, anak dan semua fungsi lain dalam hidup aku. Aku sangat berharap untuk mencapai semua ni sebab this is the first year yang aku rasa, aku MESTI capai semua ni! Sebelum ini, tulis sekadar nak update entri je. Kih3

Wishlist Wajib Capai 2016

Aku mohon sangat, korang yang baca entri untuk doakan kejayaan aku dan misi merealisasikan semua harapan dan impian dalam wishlist 2016 ini.

Wishlist 1- Survive kehidupan sebagai pelajar IPGKKB dengan cemerlang


Tahun 2016 akan jadi tahun terakhir aku sebagai pelajar IPGKKB. Kalau ada rezeki, aku akan konvo tahun 2017, pastu jadi cikgu tahun 2018. Eh, setahun menganggur? Aku rasa aku nak cuti lama. Aku nak try kerja jadi cashier ke, kerani ke, impian aku masa aku lepas SPM dulu. Tapi, kalau dapat cuti 3 bulan macam Nik dulu pun, aku akan terima dengan reda. Allah yang bagi rezeki.

Wishlist 2- Cermin mata baru


Dah bertahun aku pakai cermin mata sama. Aku memang jenis selagi boleh guna, aku guna. Dah bengkok pun, aku guna. Kalau ada duit lebih, aku gi tukar bingkai. Murah sikit daripada buat cermin mata baru. Aku memang selagi tak pecah, aku guna. Tapi, tahun 2016 akan jadi tahun di mana aku kena ada cermin mata baru. Style macam mana tak tahu lagi. Yang penting husband aku tak benci.

Wishlist 3- Sebiji handphone canggih manggih untuk blogging


Handphone Redmi aku rosak sebab masuk air. Tak jumpa kamera bagus sesuai dengan bajet. Lastly, aku beli Lenovo. Aku tak puas hati sangat. Kena ada lain. Tak kisahlah kalau bukan iPhone 6S pun. Yang penting, kamera belakang depan bagus, gambar clear. Kalau yang lain-lain kriteria pun bagus, alhamdulillah. Mungkin Nik akan mula suka ambil gambar kalau gambar dah cantik? Hehehe

Wishlist 4- Mula saving RM200 setiap bulan untuk rawat resdung dan lasik mata


Mulai tahun 2016, aku akan start saving RM200 untuk rawat penyakit resdung yang mula menampak kan diri tahun ini. Seriously tak selesa bila asyik bersin dan salur pernafasan sempit. Aku nak makan VCO dulu. Kalau tak ok, bedah. Lasik mata lepas tu. Nik suka aku tak pakai spek mata. Aku pun suka. Selalu sedih bila dah mekap cantik-cantik, terus cacat bila pakai spek. Mencik!

Wishlist 5- Sentiasa berusaha jadi hamba, isteri, anak, dan pelajar yang baik

Banyak sangat kelemahan dan kekurangan pada diri sendiri dalam menjalani 4 fungsi aku dalam kehidupan. Aku selalu mengecewakan Allah, suami, umi abah dan cikgu/pensyarah. Jadi, untuk tahun 2016, I will be better. I promise. Aku nak jadi baik, rajin, mendengar kata, pemaaf, mesra, dan disenangi. Pendek kata, akan aku usahakan jadi Muslimah dengan penuh sifat Mahmudah!

Insya Allah, akan tercapai semuanya sebab semuanya macam possible je kan. Tak de la aku berhajat Nik bawak melancong ke Korea 5 kali setahun. Atau menjadi Perdana Menteri Malaysia wanita pertama. Aku juga tidak listkan di sini misi kurus 2016. Yang ni aku semat kuat dalam hati je.Tak sanggup aku nak hadap diri sendiri kalau tahun 2017 nanti, aku masih si debab ini. :P

K la. Semoga impian kita tercapai secara berjemaah sebelum tahun 2016 tamat ye. Korang pula, wishlist korang mana? Nak tahu jugak. Wassalaam. :)

Lirik Lagu Hey Kau! by Sandra- Tujukan Pada Stalker Yang Asyik Tengok Dari Jauh

Nurmujahidah Ismail | 12/26/2015 | 1Comments |
Lirik Lagu Hey Kau! by Sandra- Tujukan Pada Stalker Yang Asyik Tengok Dari Jauh |Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Dulu, ada seorang stalker. Nama dia Nik Nashram. Dia jumpa profile Nurmujahidah di Facebook. Dia stalk dan stalk. Perempuan ni ada blog rupanya. Duduk Kelantan. Eh samalah. Pasir Puteh? Laa, dekat je. Pastu, dia tegur. Sekarang, perempuan tu dah jadi isteri beliau. Happy Ending. Seronokkan? Ekekekekekee

Tak rugi ambil risiko mulakan langkah pertama. Kalau kena reject kali pertama, cuba kali kedua dan seterusnya. Nombor ni bersifat infinity. Tu pun tak tahu. Cuba baca entri muja reject nik. Kalau Nik tak mulakan langkah pertama itu, bujang lagilah kitorang sekarang. Langkah pertama itu penting. Nah, lagu Hey Kau! nyanyian Sandra untuk mereka yang asyik pandang, renung, tenung dari jauh. 

Korang ingat perempuan tu nak datang dekat ke kalau korang setakat tengok je? Ko ingat semua perempuan macam aku? Aku ok je kalau aku yang start dulu. Kah3

Hey Kau! nyanyian oleh Sandra




Dari pandangan
Dan sudut mata
Kau seakan mahu menyatakan sesuatu

Bukan tak mahu
Beri cintaku
Tapi adakah benar diriku yang kau mahu
Jangan buat aku keliru

Hey kau

Selalu memandangku
Selalu mengejarku
Apa sebenarnya
Yang kau mahu

Hey kau

Cuba jujur padaku
Cuba kata padaku
Di dalam hatimu
Ada diriku

Aku pasti hidup akan jadi indah
Andai kau nyatakan apa yang kau rasa
Aku juga punya rasa sama sepertimu
Andai benar kau mahu cinta itu

Hey kau

Selalu memandangku
Selalu mengejarku
Apa sebenarnya
Yang kau mahu


Hey kau

Cuba jujur padaku
Cuba kata padaku
Di dalam hatimu
ohlirik.com
Ada diriku
Ada diriku

Jujurlah kepadaku
Katakanlah kepada
Benar kau suka aku
Hapuskan rasa sangsi

Jujurlah kepadaku
Katakanlah kepada
Benar kau suka aku
Jangan buat aku keliru

Hey kau

Selalu memandangku
Selalu mengejarku
Apa sebenarnya
Yang kau mahu

Hey kau

Cuba jujur padaku
Cuba kata padaku
Di dalam hatimu
Ada diriku

Hey kau

Cuba jujur padaku
Cuba kata padaku
Di dalam hatimu
Ada diriku

lirik hey kau, hey kau oleh sandra, sandra hey kau,
Hey kau! Cakap jela kalau dah suka.. Ko tunggu apa???
Aku tujukan lagu ni khas untuk para wanita yang tahu diri tu ada peminat, tapi peminat yang kecut. Kenapa kecut? Terlalu kecut untuk mengakui perasaan dorang. Berapa lama dah korang perasan dorang dok ushar tapi takut sangat nak mintak no hp korang? Jangan tunggu.  Korang tujukan lagu ni pada lelaki tu. Kalau korang masih tegar nak tunggu, sila abaikan lagu Hey Kau ni ye.

Secara personalnya pula, aku sendiri nak tujukan lagu Hey Kau untuk para lelaki yang ada perempuan dalam hati, tapi takut macam tikus nak luahkan. Korang tak jemu ke asyik tengok je? Tak rasa ke nak bercakap ngan perempuan idaman hati? Malu memang sebahagian daripada iman bro. Tapi, malu biar bertempat.  Kang nanti kempunan. Masuk angin keluar asap. Jangan menyesal.

Ni entri tip berani lafazkan cinta. Tu pun kalau nak trylah. Yelah, korang pun bukan kisah kalau korang hilang perempuan tu kan? Kalau korang dijemput pergi majlis kahwin dorang, tengok dorang duduk atas pelamin dengan lelaki lain pun, korang no hal kan?

Aku Sebagai Isteri Macam Isteri Lain Juga

Nurmujahidah Ismail | 12/22/2015 | 4Comments |
Aku Sebagai Isteri Macam Isteri Lain Juga | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku kahwin 5 Jun 2015 and till this date, i have become one for dalam 8 bulan. It is not easy. It is never easy. It takes a lot of effort, more sacrifices. Aku anak sulung. I am too used to having people listening to me. Aku tak biasa dengar arahan orang. Selalunya, aku yang mengarah, aku yang decide. Aku yang control. Aku yang boleh cakap macam-macam for my siblings. They depend on me a lot.

Smile when facing problems. It helps a lot.

One more thing, aku terlalu biasa dengan mendapat semua yang aku nak kalau aku rasa benda tu aku sepatutnya boleh dapat. Abah umi selalu bagi everything that i need even with a little conflicts at first, aku still akan dapat. Aku pernah tak dapat kasut sukan untuk main basketball sebab umi rasa kasut tu mahal, and it still hurts till today. Tidak dapat sesuatu yang aku nak memang beri kesan berat dalam hidup aku. Aku akan ingat how frustrating, how hurtful it feels.

Yup, I call it an ego. Ego yang tercalar berat setiap kali aku tak dapat apa yang aku idamkan, usahakan, yang aku kehendaki. After being married, things have changed. I  have lost the control. Apa-apa aku nak, tak boleh mintak dengan my parents, but husband. The fact is, my husband is not them. They are different. Arahan suami dah macam arahan daripada abah, umi dan cikgu. Aku sebagai isteri wajib buat, aku kena buat, walaupun aku tak reti nak buat, tak boleh nak jadi.

I should even defy my parents kalau they go against my husband when he still is on the right track of Islamic teaching. Hopefully, aku takkan pernah berada dalam keadaan kena memilih antara kedua-duanya. It would be terrible. Aku takkan tahu nak buat apa. Nak keluar rumah setapak pun rasa berdosa kalau tak mintak izin. How much wives have done to adapt as being a wife. Nobody knows. Aku nak jadi wife that never objects but aku rasa this big tension and pressure rumbling in me.

Nikmati setiap saat menjadi isteri. :)

Aku selalu terbaca tentang ciri-ciri isteri yang baik seperti Siti Khadijah dan rasa ingin menjadi seperti beliau tapi tidak mampu. Yang sentiasa do the best for her husband. Lastly, rasa berdosa sebab aku tak mampu. Yup, inilah dilema setiap isteri rasa. Aku pasti. Alhamdulillah, suami memahami. Tolong aku memasak sebab aku tak pakar. Bagi aku shopping kalau aku rasa nak shopping. Pernah tolong basuhkan kereta. Tak sambung merajuk kalau aku start buat hal. :)

Aku cuma nak stresskan kat sini. Wanita adalah makhluk yang tidak akan dewasa. Tapi, wanita yang menjadi isteri berusaha keras untuk suami yang dicintai. Berusaha untuk buat semua benda yang suami minta. Jadi manusia yang suami nak. Mungkin suami tidak nampak. Percayalah, banyak benda yang dia nak, dia tak dapat. Banyak benda dia nak mengaku, tapi dia malu. Banyak benda yang dia tak nak buat, dia masih buat. Banyak benda yang dia tidak puas hati, dia simpan dalam hati.

Mungkin kadang-kadang, kekurangan terserlah. Air mata mengalir, muka tak seindah, suara tak semerdu. Tapi, percayalah. Dia dah lakukan yang terbaik semampunya. Apa lagi yang lebih menyakitkan daripada meninggalkan keselesaan rumah sendiri untuk bersama suami? Meninggalkan ibu bapa yang sentiasa berikan yang terbaik untuk hidup dengan suami? Melahirkan zuriat untuk suami walaupun mungkin melayang nyawa sendiri? Betapa berharganya suami pada dia. Hargailah..

Lastly, thank you husband for your patience in me. Dengan all my bad habits, my cengeng, my tears, annoying, you still be there as my husband. Sentiasa bagi masa untuk saya adjust dengan situasi. Saya tahu abang pun banyak tolerate dengan saya and i thank you a lot for everything you have done. I love you till Jannah insya Allah.. :)

Love till Jannah. :)