Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

728x90

Apabila Isteri..

Nurmujahidah Ismail | 7/04/2015 | 4Comments |
Just want you to know that I'm married. Yeaayyyy. :D
Apabila Isteri.. | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Hye guys. I don't know what to write actually. Tetiba teringat,  Bila aku bercerita dengan my guy friends, dorang selalu cakap women are complicated, hard to understand, hard to please, yadaa yadaa. Dorang macam risau je sebab dalam beberapa tahun lagi, dorang pun nak kahwin kan.

So, chill guys. I'm helping you here. :)

By the way. Women are not that hard to understand pun. Ingat tak aku bagi peringatan kat para isteri dulu? Sekarang peringatn untuk para suami pulak. It is just a matter of korang sudi tak buat perkara-perkara yang boleh menyenang hati para isteri nih. Sebab ramai jugak yang rasa macam tak perlu, tak penting, leceh sedangkan isteri lebih kepada rasa ia sangat penting. Gitchew.

Now, lets start.

1. Bila Isteri Tanya


Bila dia tanya, rambut macam mana sesuai untuk dia, siap tunjuk gambar. Korang tak boleh cakap, 'Ikutlah. Mana-mana pun boleh.' It shows you're not interested and it hurts. Go for, 'Yang ni nampak cute. Yang ni nampak matang. And abang suka sayang nampak matang. Cantik'. Gituu.

Actually, bila dia tanya kamu, it means your opinions matter. Kamu suami k. Nothing is more important for us than you. Never consider our questions as 'not important' because they are! At least for us. Bila korang macam tak sudi bagi opinion, we will feel less important and you know it is bad when that happens. :P

2. Bila Isteri Bercerita


We, wives, consider our husband as our best friend! Kalau boleh semua benda nak cerita kat dia. Nothing is not important. It's our nature to be a story teller and it is your nature ,supposedly, to become our listener. Kawan yang mendengar, yang respon, yang never look down on us.

Even berbuka lauk apa pun boleh jadi perkara yang menarik. Mungkin kami nak gitau lauk ni sedap, kami suka. You might think benda bebudak sangat, tapi you should not let us know that. Layan je. Give us your precious  2 minutes, will you? Kejap je pun.

3. Bila Isteri Sedih


Ini paling senang! When we are quiet, not smiling, looking deep through the wall, our eyes macam berkaca, it just means we are sad. Jangan marah or ejek kami nangis. Again, it is our nature. Tears is Allah' gift to soothe our sadness. Maybe kitorang tengah pms ke hape. Tak leh elak!

Bukan sengaja pun. Just come near, hug, and rub our shoulder. Just show that you care. Just show that korang ada di sisi time korang diperlukan. Tahu korang ada pun, dah cukup besar nikmatnya bagi kami. Tak perlu tanya pape sebab nanti kami akan cerita jugak bila rasa nak cerita. Normallah tu. ^^

4. Bila Isteri Manja


Bila kami nak manja, pegang tangan, letak kepala atas bahu, tiup telinga, selak-selak rambut, janganlah tolak, janganlah marah. Women are childish. Embrace the fact. UAI pun cakap, wanita sejenis makhluk pelik yang akan jadi baby sampai dia tua. Bukan selalu pun kan? Cute apa. :P

5. Bila Isteri Minta


As far as I'm concerned, isteri yang sayang suami dia akan berusaha untuk menyenangi dan memahami suami dia. So, bila kami ada benda nak mintak, show effort untuk penuhi. Kalau memang tak boleh, just tell us the reasons. Insya Allah, kami boleh terima. Yang ni macam masalah sikit.

----

Wanita makhluk yang detail. Lelaki makhluk yang ringkas. Bila wanita bertanya, dia nak tahu terperinci tapi lelaki suka gitahu benda at the surface je. Bagi aku, bila dah jadi suami isteri, there is no such thing as secret between the two. Isteri ni dia curious lebih pasal suami dia and curiousity lead to suspicion. Elakkan kami tertanya-tanya. Tell us everything.

That is how you maintain a good marriage. :)

---

I love you, husband. More than you will ever know.

Macam tak cukup je 5 benda nih. Nanti mungkin aku sambung untuk para lelaki lebih mudah nak faham wanita dia. Maybe, isteri dia. Perkahwinan is a process. There is always something new to learn every day. In fact, every single second. Hehehe

ps- thank you Allah for your gift and blessing in the form of my husband and my new family. i am so the luckiest girl on Earth having them in my life. :)

Toodles. Wassalaam. :D

Kurangkan Berat Badan Dengan Teh Je? - Cuppatea 14 Day Teatox

Nurmujahidah Ismail | 7/03/2015 | 2Comments |
Kurangkan Berat Badan Dengan Teh Je? - Cuppatea 14 Day Teatox | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Alangkah bestnya kalau kita minum teh je, terus rasa nak membuang. Leganya la rasa. Aku dah la suka sangat dengan teh. Tak de la seksa sangat nak telan macam telan ubat pahit. Uhhh! Perit!

You know detox right? Detox ni proses yang badan kita buat untuk buang bahan buangan daripada sistem badan. Bila bahan buangan tu cepat keluar, tak de la toksik dengan bahan buangan tu berkumpul, terus jadi lemak ke hape. Tu yang mudah mengembang badan tu.

Now, kita dah ada Cuppatea ^^ Alahai senanglah hidup lepas ni bila dah jumpa cara senang nak kurangkan berat badan macam ni. Fuuuh, lega. Cuppatea ni ada 2 set. Ada yang 14 day teatox, ada 28 day teatox. Boleh pilih ikut selama mana kita nak detox sistem badan.

Kalau rasa banyak kilo nak kena turun, selalu rasa perut tak selesa, gunalah yang lama sikit. Macam yang aku nak share kat bawah ni, 14 day teatox. Detox dua minggu.

Cuppatea 14 Day Teatox


Cuppatea ni dirumus khas dengan 100% ramuan semulajadi. Jadi, kita tak perlu risau pasal ada bahan kimia berbahaya ke apa. Memang tak de, memang selamat.

cuppatea, 14 day teatox, kurangkan berat badan dengan teh
Cuppatea 14 Day Teatox- Cara Paling Mudah Kurangkan Berat Badan. Guna teh jer...

Bagaimana Cuppatea ni memberi kebaikan kepada kita?


Cuppatea 14 Day Teatox ni boleh bertahan untuk 2 minggu. Dalam masa tu, kita akan dapat lihat kesan yang terang dah nyata. Dalam Cuppatea ni, ada ramuan yang boleh membersihkan dan detoks-kan sistem badan kita.

Apa Yang Kita dalam Dalam  Cuppatea 14 Day Teatox ni?


- 14 uncang teh Morningtime Detox untuk bekalan 2 minggu. 1 uncang setiap pagi. Wah, apa yang lagi bagus daripada teh yang menyegarkan untuk memulakan pagi kita?
- 7 uncang teh Bedtime Cleanse. 1 uncang setiap selang sehari bermula daripada hari pertama
- Beza 14 Day dengan 28 Day tu cuma bilangan uncang teh je. Kita boleh sambung pengambilan lagi kalau nak.

Cara Pengambilan Cuppatea 14 Day Teatox


cara kurangkan berat badan dengan teh, cuppatea 14 day teatox
Ikut je cara Cuppatea 14 Day Teatox ni. Mesti perut lega je. Kalau ada mulut, perut dah say thank you. Hik3

Morning Detox
Bangun pagi, buka 1 uncang, letak dalam air panas dalam 3 minit, biar sejuk sikit, minum. Amalkan selama 2 minggu. Rasa dia macam teh hijau. Sedap je.

Bedtime Detox
Sebelum tidur, korang minum la jugak. Tapi, selang sehari tahu. Bermula hari pertama. Contohnya, kalau korang start hari Ahad, pagi tu minum Morning Detox, malam tu minum Bedtime Detox. Isnin pula, minum Morning Detox je. Selasa tu barulah minum Bedtime Detox lagi. Macam tu jelah sampai habis 2 minggu. Rasa dia macam bunga chamomile. Wangi. Boleh tambah kualiti tidur kita lagi tau.

Kalau korang suka, korang boleh tambah lemon ke, pemanis ke. Terpulang. Tapi, tak de tambahn pun memang dah sedap pun. Lepas dah guna, tutup balik pembungkus Cuppatea tu. Dia dah ada macam tempat zip gitu. Barulah kesegaran dia terjaga sentiasa.

Masa memula proses detox ni, mungkin kita akan rasa tak selesa sebab badan tengah alami perubahan, tapi lelama kita akan biasa. Mungkin rasa mual atau selalu nak pergi tandas. Baguslah kalau gitu. Ada kesan. Boleh buang toksik tu banyak-banyak. Kalau untuk program 2 bulan, kita dinasihatkan untuk berehat dulu 2 minggu, pastu boleh sambung balik. Gituuu.


cuppatea 14 day teatox, kurangkan badan dengan teh
Aku punya Cuppatea. Hehehe

Cuppatea 14 Day Teatox boleh mengurangkan berat badan kita kalau kita memang disiplin dan istiqamah. Tak payah dah amalakan diet tak makan macam yang selalu kita buat tu. Bukan elok sangat berlapar. Lagi, buat badan lemah. Lagi susah badan nak bakar lemak.

Tapi, lagi bagus kalau kita ambil pemakanan seimbang diselitkan dengan rutin senaman yang istiqamah. Lagilah proses kurangkan berat badan tu jadi efektif. Badan pun lagi sihat, lagilah bertenaga. Detox dalaman tambah keluar peluh. Semua yang tak elok keluar. Best3!! :D

Kalau korang berminat, korang boleh lawat semua media social Cuppatea macam kat bawah ni.

Laman Web: Cuppatea
Facebook: Cuppatea
Instagram: @Cuppateauk
Twitter: @Cuppateauk

Tu jelah update aku untuk hari ni. Moga bermanfaat. Wassalaam. 
#jomjadicantikmacamsaiyang 

Kids Can Cook! - Ayam Brand Yang Mudahkan Hidup!

Nurmujahidah Ismail | 6/30/2015 | 7Comments |
Ayam Brand, program amat ayam brand, kids can cook

Kids Can Cook!- Ayam Brand Yang Mudahkan Hidup! | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Korang mesti suka bangatkan kalau ada sejenis produk yang boleh buat perut korang yang suka menyanyi tu tetiba tenang dengan masa yang singkat, dan proses yang mudah, baik pulak untuk kesihatan tubuh badan. Haisyyy, suka sangat aku kalau ada benda yang mudahkan proses kehidupan sebegini. By the way, aku dah jumpa benda yang best cenggini. Ayam Brandlah! :D

kids can cook, makanan kanak kanak mudah, ayam brand
Pihak Ayam Brand bergambar dengan anak-anak daripada rumah anak yatim nearby. Lupalah nama dia. Hik3

Ayam Brand, community care, program amal, resepi mudah kanak kanak
Menunggu chef keluar. Tak sabar nak masak benda mudah. Huhuu

Sebelum bulan puasa hari tu, aku dengan Hazanis sempat pergi ke event Kids Can Cook! yang dianjurkan oleh Ayam Brands di Joe and Pepper Restaurant, Pengkalan Chepa. Hah! Memang sesuai sangatlah program macam ni untuk aku yang tak pandai memasak benda rumit. Tahu-tahu je kita ni layak belajar resepi taraf bebudak je. Sian laki aku yang sorang tuh. *sigh . Molek sangatlah datang belajar, pastu apply nak buat pizza Ayam Brand untuk sahur. Kerlas gitcheww.

Program amal oleh Ayam Brand ni sebenarnya dah dibuat beberapa tahun dan tahun ni giliran bebudak negeri Kelantan. Alhamdulillah. Dapat gak belajar resepi mudah sangat nak buat, rasanya sedap, sangat berkhasiat dan mengenyangkan. Semua resepi yang diajar menggunakan produk Ayam Brand yang bebas daripada bahan pengawet dan MSG. Bukan setakat tak baik untuk kesihatan, malah berbahaya. Caringnyalah nak jaga badan kita. Toceyyy. ^^

Nilah cikgu memasak kitorang. Cantikkan? Tetiba cita-cita nak jadi chef membara di jiwa. Ahaks! :P

Sepanjang event berlangsung, aku berpeluang belajar beberapa resepi mudah menggunakan bahan yang boleh beli kat kedai runcit tepi rumah. Yang penting, kena ada Ayam Brand punya produk. Semua boleh buat. Pizza, sandwich, karipap, mahupun sushi! Serba boleh la kalau dah ada Ayam Brand dua tiga tin kat rumah. Lepas ni, kalau anak-anak ketuk pintu bilik memalam sebab lapar, hah! Suruh je guna tuna Ayam Brand dengan roti, bakar, makan. Alaah, dah boleh buat sendiri. Ayam Brand kan ada! Gitulah kekdahnya Kak Jah oooiii!!

Seriously, senang je nak buat Pizza Ayam Brand Sedap Mavellous Terbaik Dari Ladang ni!!!

Ni je pun bahan nak buat Pizza. Kacang hazel sangat nak buat. Hek elehhh. :P

sushi ayam brand, resepi mudah
Sushi pun boleh kita buat dengan produk Ayam Brand tahu. Tak yah gi Sushi King dah pasni. Hek eleeyhh

Terima kasih sangat aku ucapkan kat pihak Ayam Brand yang dah sudi jemput kami. Yelah, sapalah aku orang nak ingat. Event di Kelantan ni pun memang barang rare. Mampu jelez ni manjang tengok blogger-blogger lain gi event gegempak kat Kolumpo sana, dapat door gift mewah. Akhirnya, ada gak syarikat famous amos nak anjur program macam ni kat Kelate and jemput kitorang. *truuup truup air mata keharuan. T_T

ayam brand event, joe and pepper restaurant, restoran hipster kelantan
Cool weh Joe and Pepper nih.
By the way, Joe & Pepper Restaurant ni senang je nak cari tahu. Terletak kat Jalan Sri Cemerlang, Kota Bharu. Kalau nak senang, boleh like atau call je dorang. Boleh tanya terus.

Facebook Joe & Pepper Restaurant
09-744 0402

kids can cook, makanan di joe and pepper restaurant
Antara makanan sedap yang disediakan oleh Joe & Pepper untuk kitorang. Sedap hooiiihhh.

produk ayam brand, door gift event ayam brand
Tq Ayam Brand yand dah susah susah bagi semua untuk iols. Terharu once more. :')
Tu jelah sharing untuk hari ni. Jangan lupa. Kalau nak mudahkan urusan masak memasak, mohon gunakan produk Ayam Brand yang dijamin selamat dan baik untuk tubuh badan. Lepas ni, kalau cik abang aku mintak masak, tahu dah la nak penuhkan perut dia dengan apa. Ahaks!!! :D

Wassalaam.

5th Semester Drama Presentation for Language Arts

Nurmujahidah Ismail | 6/20/2015 | 4Comments |
5th Semester Drama Presentation for Language Arts | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. I am so sorry for having this update that should be written on this blog years ago. You know, I was so busy with my wedding presentation for the past few weeks.



For semester 5 TESL students in IPG, we are required to stage a drama on any stories that have all the characteristics of a good story to be used in primary school classes; straight forward to be understood easily, suitable length, have good moral values, appropriate language level and have fun elements. For us, we were required to do some adjustments on the stories chosen so that it would become more creative and not being cliche.

Tanggang.

Firstly, we were required to manipulate the stories to become a script for the drama presentation. I was not an easy task as we had to follow certain formats of a good script. As for my group, we changed several things about the story. Firstly, we changed the title from Hansel and Gretel to Salleh and Salmah to suit the majority pupils in Malaysia. Then, we eliminated the character of the Father that we found not really affecting the storyline, and few other things.

Cinderella

It became harder for us when only 3 actors were allowed for one drama presentation. So, we really had to use our creativity and imagination to perform the drama as triplets when the dramas actually need more than three actors to become a success. We had to be very careful as making the dramas seem hanging and not understandable was the last thing that we wanted to happen.

Hotdog

The drama presentation that day was such a big success. Some were hilarious and some were very touching. They left deep understanding in the hearts. Perhaps, I was the worst actress that day as I didn't memorise the dialogues with no reason. I could see hard works and determination of my friends that I am still so proud with their great efforts. I couldn't be gladder. :)

Magic Cooking Pot.

The Frog Prince

The Boy Who Cried Wolf

Tesl 2 Semester 5 Year 2015
Studying is hard and it becomes a great memory when being remembered when we are no longer in that atmosphere. :')

Stiker Perias Kuku Love Nail- Girlish Period

Nurmujahidah Ismail | 6/02/2015 | 3Comments |
Stiker Perias Kuku Love Nail- Girlsih Period. | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Kengkadang tengok orang dok pakai pewarna kuku, terasa jugak nak try. Comel gak tapi takut susah nak tanggal, tak sah solat pulak. Haaa. Sekarang dah tak perlu risau. Kan dah ada stiker penghias kuku Love Nail. Hehehe



Cara Pakai

1. Pilih penghias kuku yang korang rasa comel and kena dengan saiz kuku. Kalau aku, aku potong dulu satu, pakai satu. Bukannya, nak pakai semua sekali gus. Senang sikit pakai satu satu. Hee
2. Lekatkan perias kuku dan buang lapisan jernih padanya.
3. Regang-regangkan perias kuku supaya rata pada kuku.
4. Gunakan penjalur kuku untuk membuang lebihan perias kuku dengan gerakan ke bawah
5. Siap.


Bila nak buang pun, tinggal kopekkan je. Atau pun, gunakan je nail polish remover biasa. Boleh jugak. Sesuai sangat kalau kita yang tak leh solat tapi nak kaki kuku cantik guna nail polish yang boleh lekat lekat macam ni. Alaa. Anggapla it is our Girlish Period. Hehehe.

alamak, aku tak reti sangat pakai. tapi ok la for beginner kan. hehe

Love Nail ni produk dari Jepun tau. Tak lama lagi korang boleh dapatkan di hishop.my dengan harga yang sangat berpatutan. Banyak lagi produk kecantikan lain yang berkualiti kat hishop.my tau. Untuk tidak ketinggalan, korang boleh follow media sosial hishop.my sekarang. :D

Facebook Hishop.My
Instagram @hishopmy
Twitter @hishopmy

Selamat jadi cantik. Kih3

Review Babeskin Double Serum Premium- Lagi Best daripada Krim!

Nurmujahidah Ismail | 5/30/2015 | 1Comments |
Review Babeskin Double Serum Premium, serum cantik, babeskin365, repairing booster, ultimate mega lift, serum lebih baik daripada krim
Babeskin Double Serum Premium; Perfect Care for Your Tender Skin.

Review Babeskin Double Serum Premium- Lagi Best daripada Krim! | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Sebelum ni aku ada review Beautyoat, sekarang nak share pulak dengan korang 2 lagi produk berkualiti daripada Babeskin365 iaitu Babeskin Double Serum Premium dan Babeskin Whitening Soap Premium.Dah ramai guna produk ni, turn aku pulak. Hee.

Babeskin Double Serum Premium


Review Babeskin Double Serum Premium, babeskin365, double serum, serum cantik, serum lebih baik daripada krim
Babeskin Double Serum Premium: Repairing Booster dan Ultimate Mega Lift.

Honestly from the deepest part of my heart, aku memang suka sangat guna serum compared to krim. Mana taknya, pakai serum ni memang senang. Dab dab je dalam 5 kali kat seluruh muka, siap. Memang jimat masa sebab senang menyerap dalam kulit, tak berminyak, dan pada masa yang sama buat kulit muka lembap dan lembut je. Tak kering pun. Jauh benar beza dengan krim-krim yang aku guna main taram dulu. Keluar rumah 5 minit terus meleleh. Seteres, tapi masih boleh tersenyum. :)

Babeskin Double Serum Premium terdiri daripada 2 jenis serum yang sangat berkesan untuk kecantikan kulit iaitu Repairing Booster Serum dan Ultimate Mega Lift Serum. 2 serum ni boleh guna bersama-sama. Kenapa sampai 2 jenis serum nak kena guna? Sebabnya, 2 serum ni ada fungsi yang berbeza. It is better untuk separate fungsi dia supaya dorang boleh berfungsi di tahap maksimum. Kiranya, tak de la bercelaru serum tu nak jalankan banyak fungsi serentak. :)

Repairing Booster


repairing booster serum, double serum, babeskin365, serum untuk kulit, serum untuk cantik
Repairing Booster: mekanik muka, baiki apa yang rosak. gituu

Repairing Booster ni ada beberapa fungsi ye murid-murid. Ia adalah untuk pencerahan kulit berganda, anti jerawat dan mengecilkan lubang pori pada kulit wajah. Jadi, dalam seminggu,, akan nampak muka kita semakin bersih daripada cela jerawat, lubang pori besar dan bintik hitam. Makin berserilah. Haissyyy, sempat lagi nak tambah cantik sebelum kahwin Jumaat ni. Kih3 ^^

Kandungan Repairing Booster Serum

Water, Butylene Glycol, Propanediol, Mandelic acid, L-Arginine, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Phenoxyethanol, Chlorphenesin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Fragrance

KKM NOT NO: NOT150404337K

Ultimate Mega Lift


ultimate mega lift serum, serum cantik, babeskin365, serum baik daripada krim, serum berkesan
Ultimate Mega Lift: polis trafik untuk awet muda. tak kasi kulit nampak tua. gituu

Ultimate Mega Lift pula serum yang diformulasi khas untuk mengekalkan keanjalan kulit sebab serum ini anti kedutan. Serum ini juga akan membantu melembutkan dan membekalkan tenaga pada kulit. Senang cerita, serum yang ni lebih berfungsi untuk awet muda. Jadi, tak delah risau nampak tua sebelum usia. Tak naklah umur 30 tahun, dah nampak macam 45 tahun. Huhuu.

Kandungan Ultimate Mega Lift: 

Water, Butylene Glycol, Beta-Glucan, Acetyl Hexapeptide-8, Galactoarabinan, Glyceryl Polyacrylate, Sodium Hyaluronate, Dipotassium Glycyrrhizate, Phenoxyethanol, Chlorphenesin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, L-Arginine, Fragrance

KKM NOT NO: NOT150404338K

Cara Penggunaan Babeskin Double Serum


Lepas cuci muka dengan Babeskin Whitening Soap pada waktu pagi dan malam, titiskan 2 titis Repairing Booster serum dan tepuk-tepuk pada seluruh muka dan leher. Kemudian, gunakan pula Ultimate Mega Lift. Mohon ikut cara guna ni untuk kesan yang maksimum k. :)

Babeskin Whitening Soap Premium


whitening soap, babeskin365, double serum babeskin, serum baik daripada krim, sabun cantik
Babeskin Whitening Soap: menyahkan kotoran biar muka putih bersih.

Babeskin Whitening Soap Premium ni sabun yang mengandungi semua vitamin yang penting untuk kesihatan kulit iaitu vitamin A, C, dan E. Semua vitamin ni memang terkenal dengan fungsinya yang akan buat kulit bersih yang nampak lembut dan cerah secara sekata.

Excited bergambar dengan penyelamat kulit muka tercinta. Kih3

Bila dah cuba sendiri Babeskin Double Serum Premium ni, memang aku rasa sendiri hasil yang macam aku tulis kat atas tu. Memang best je pakai. Jerawat period yang rasa macam nak keluar tu pun macam tak nak keluar je. Takutlah tu. Korang pun kena cuba tahu 2 serum daripada Babeskin365 ni. Sebab dia memang best!!! :D

Korang boleh dapatkan 2 produk berkualiti ni daripada:
Instagram @Babeskin365official
HOTLINE:
+6012 2444 014
+6012 2444 041
+6018 2444 988
+6011 1888 9948

ps- nervousnya nak kawin. tapi selalu lupa nervous bila letih buat last minute preparation. tinggal kurang seminggu lagi je nih. nasib baik ada double serum, bolehlah aku kekal cantik. kih3

Review Raily Collagen CC Cream- Eh, tak cair pun?

Nurmujahidah Ismail | 5/30/2015 | 2Comments |
Review Raily Collagen CC Cream- Eh, Tak Cair Pun? | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Sebab aku perempuan kulit sawo matang yang tak tahu bila nak putih, aku memang suka foundation. Oh, I finally admit this fact. Of course la nak nampak cerah sikit bila keluar kan. Nanti tak de la nampak kusam sangat. Tapi, dalam aku nak cantik, aku jugak pemalas. Aku sangat mencari foundation bagus yang menyenangkan hidup aku yakni, dia mestilah:

  • Selamat dan tak buat muka aku makin berjerawat
  • Warna yang natural dan cantik, tak nampak ovaaahh
  • Tak mahu pekat sangat so that senang nak apply
  • Tak mencair dalam cuaca panas Malaysia
  • Kalau boleh nak pakai satu je, tak payah beda
  • Senang nak cuci tiap kali nak solat

Oh, demanding jugak dahku inih. Kah! Ada ke foundation sempurna macam ni? Ada! Dulu, aku pun stereotaip dengan alas bedak ni. Aku anggap semua akan menyusahkan, melekit, mencair, sememeh, bercapuk but now, aku tahu aku salah bila aku dah jumpa Raily Collagen CC Cream. Jangan jadi pesimis sangat jadi orang. :P

raily collagen cc cream, review raily collagen cc cream, cc cream terbaik, cc cream yang tak cair
Raily Collagen CC Cream- penyelesaian cantik untuk perempuan yang bizi tapi nak jelita. :)

Raily Collagen CC Cream oleh Raily Cosmetics memang sesuai sangat untuk perempuan macam kita yang manjang kejar dateline tapi nak cantik. Semua pun nak produk yang menyerlahkan penampilan dan pada masa yang masa jimat masa. Yelah, kita bukan duduk rumah jadi housewife je.

Kita nak something yang boleh transform kita jadi cantik dalam masa 5 minit, yang tahan lama, yang selesa, yang tak cair time cuaca panas, yang tak nampak sememeh or selekeh. Memang Raily Collagen CC Cream jawapannya. Aku boleh bagitahu dengan yakin sebab aku sendiri dah guna tahu.

Dengan muka aku yang penuh parut jerawat ni, pakai Raily Collagen CC Cream ni, eye liner dengan lip balm dah boleh keluar lambai-lambai tangan kiri kanan bebajet Kim K. Ovaahhh! Eh, jangan lupa sedikit pink blusher untuk naikkan paras keserian di tahap maksimum. Hahaha

review raily collagen cc cream, testimoni raily collagen cc cream, foundation terbaik, alas bedak yang tak cair
Penyelamat kecantikan untuk perempuan bizi dan sibuk dan bizi.

Cara Penggunaan Raily Collagen CC Cream


Botol collagen cc cream ni tak guna tiub wayar, tapi tekanan udara. Memula nak guna tu, tekan banyak-banyak kali sampai keluar cc cream tu. Agak lama juga nak tekan tu, sabar sikit. Bila dah cukup tekanan udara dalam bekas, cc cream tu senang la nak keluar. Even better daripada guna tiub tau. Jimat. Tak de la kita nak 'tercari-cari' krim guna tiub wayar tu bila dah nak habis nanti.

You know what I mean kan. Kih3

Langkah 1: picit cc cream di telapak tangan dan calitkan di bahagian utama wajah iaitu leher, hidung, pipi, dagu dan dahi. Leher penting sebab kulit leher lagi nipis daripada kulit muka. Untuk elakkan kulit leher cepat berkedut walaupun muka tegang, mohon apply produk kecantikan muka kat leher k.

Langkah 2: Urut cc cream perlahan-lahan hingga meresap ke dalam kulit. Urut ikut bulu roma sampai tak nampak bercapuk. Nampak rata je. Baru nampak natural. Tak pelu banyak sangat pun.

Langkah 3: Dengan Raily Collagen CC Cream, kita tak perlukan sunblock sebab cc cream by raily ni dah ada anti pancaran sinar UV dan UVB yang juga dapat mencerahkan wajah. Tak perlu risau kulit jadi gelap bila keluar rumah.

Langkah 4: Dengan Raily Collagen CC Cream jugak, kita tak perlukan bedak padat or any bedak lain lagi sebab cc cream dah bertindak sebagai pelembap dan dapat mengawal lebihan minyak pada wajah. Tak de lah nampak berkilat lelebih macam orang tak pernah basuh muka seminggu. Kih3

Langkah 5: Untuk extra info, sila apply Raily Collagen CC Cream ni dalam 15 minit before kita keluar rumah sebab lepas 15 minit, wajah akan jadi paling cantik sebab masa tu cc cream dah betul-betul sebati dengan kulit. Nanti, wajah jadi lagi glowing, lagi flawless. Kurlasssss... :)

review raily collagen cc cream, foundation terbaik, cc cream terbaik, foundation tak cair
maafkan mekap mata yang sangat fail. nasib baik kulit muka nampak cantik je. huhuu

Bila dah pakai, 'Eh, cantiklah. Flawless.'
Bila dah pakai lama bawah panas matahari, 'Eh, tak cairlah.'
Senang hidup iols dengan Raily Collagen CC Cosmetic ni. :D

Untuk yang berminat dengan produk Raily Cosmetic, boleh contact dan order dari link di bawah ni:
Instagram Raily Cosmetic- @railycosmetic
Whatsapp/SMS Raily Cosmetics- 011 3295 8062 / 017 903 2179

Review Raily Collagen CC Cream, collagen cc cream, foundation terbaik, alas bedak terbaik, foundation tak cair, foundation senang guna
Amboi, lebar sengih dengan first cc cream ever yang dia ada. Kih3

ps- apa apa pun korang apply kat muka, pastikan muka dalam keadaan lembap tapi tak basah. paling ok time baru lepas cuci muka. hasil dia memang maksimum kalau ikut tip ni. Wassalaam ;)

Pantai Air Tawar, Besut, Terengganu- Sesi BBQ dan Siblings Day Out

Nurmujahidah Ismail | 5/16/2015 | 5Comments |
Pantai Air Tawar, Besut, Terengganu- Sesi BBQ dan Siblings Day Out | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Korang ingat lagi tak adik aku Huda yang blogger jugak dulu? Dia baru dapat laptop baru semalam so, she will be starting anew in blogging area. Nak kenal dia? Klik Blog Nurhuda Ismail. Tolong support my sister k. Dia pun nak jadi beauty blogger juga :)

Baru-baru ni, dia ada buat bbq dengan her friends di Pantai Air Tawar sebab semua dah nak pergi belajar jauh. Susah dah nak jumpa. By the way, Huda will be studying in UPM soon. Untunglah dia. Entah-entah merata pergi blogger event lepas ni. Kalah la kakak beliau yang terjeruk di Kelantan ni. Sobsss. Merangkap driver, aku pun join sekaki bawak si Hana dengan Amir. Ain't I a good sister to be doing this? Sambil berjalan makan angin, inilah entri aku untuk bagi korang idea tempat menarik di Terengganu. Mana tahu korang nak buat Terengganu Visit Year ke hape nanti kan.

tempat menarik di terengganu, pantai air tawar
Bak kata pepatah, jauh di mata dekat di hati.

Pantai Air Tawar adalah sebuah pantai yang sangat cantik, terletak di Besut, Terengganu. Pantai Air Tawar ni dekat je dengan Pantai Bukit Keluang. Boleh kira jiran. Cuma, bagi aku, kalau tak nak mendaki bukit, Pantai Air Tawar is a better place sebab suasana dia memang cantik. Senang nak jumpa. Very reacheable. Ada pokok ru banyak. Gerai tepi jalan pun ada. Kalau setakat nak pisang goreng dengan keropok, boleh dapat kat sini. Restoran pun ada tapi aku, aku tak recommend sangat. Mahal dan tak berapa sedap. Sebab tekak orang Kelantan kot, kurang boleh terima selera Terengganu.

pantai air tawar besut terengganu, pantai cantik terengganu, tempat menarik di terengganu
Pergi 5 orang dalam sebuah Myvi sahaja. Itu je yang mampu.

Masa datang Pantai Air Tawar ni, Nik Nashram aka Tunang aka Bakal Suami dalam kurang sebulan sahaja lagi ada je kat rumah, tunggu orang hantar barang untuk rumah dia. Rumah dia tengah under renovation for our wedding. Touched sangat beliau sanggup renovate rumah dia bila ittew nak jadi penghuni kat situ nanti. Unfortunately, orang tu tak sampai-sampai. Rugi je aku kena drive sendiri and missed the chance to go on a date with him. Dah la beliau tu jarang-jarang je duduk kat rumah. Tak pernah lagi pergi pantai dengan beliau. Tak pelah. Kita tunggu honeymoon ye bang. ;)

pantai air tawar besut terengganu, tempat menarik di terengganu, pantai cantik di terengganu

Sampai je Pantai Air Tawar tu, terus lapar. Tapi restoran kat situ still tak bukak sepenuhnya lagi. Heran aku. Nilah orang kita. Suka bazirkan masa. Buka kedai lambat. Rugi tu. Kalau bukak awal, ramai je orang yang nak makan. Time tu, boleh order air je. Hajatnya nak jugak amik gambar and promote tapi sebab servis yang slow dan harga air Milo tawar RM2.50 yang mencekik darah, aku lupakan hajat murni aku. Panas betul la hati dengan orang yang naikkan harga guna alasan GST tapi still kurangkan kesedapan makanan. Kalau still nak kurangkan bahan, baik tak payah naik harga. Biar je jadi tak sedap dengan syarat kena murah la. Panas pulak hati kita.

Out of topic kejap. Bila cakap pasal harga makanan, teringat pulak kisah makan nasi kerabu. Semalam, order dua pinggan nasi kerabu ayam dengan daging, pastu air horlicks beng dengan air teh o beng, kena RM15. Sepinggan RM5.50 weh. Pastu, nak tambah keropok keping goreng, kena bayar harga lain. Few keping dapat sepinggan. Maybe RM1 kot. Itu tak pe lagi, bila aku kira ikut harga kat senarai harga, baru RM14. Bila pergi nak komplen, dia cakap harga tak tukar lagi kat papan. Padahal aku dah nampak banyak harga yang dah ditukar. Ok, aku ikut je dia cakap harga Horlicks beng tu RM2.50. Then bila cakap nak baki 50 sen, menyirap gila sebab dia cakap air batu kosong tu harga 50 sen. Sama taraf dengan Pizza Hut!!!! Opkos la lepas ni tak jejak kaki dah kat situ. Fuiii.

pantai air tawar besut terengganu, pantai cantik terengganu, tempat menarik terengganu
Kawan-kawan seangkatan dengan Huda. Dua orang je dalam gambar ni ada bf. Teka sape. Kih3

Back on the track. Pastu aku sempat tengok ada construction tengah buat kat tempat taman permainan dan pembahagi jalan. Aku syak, tak lama lagi makin bertambah cantiklah Pantai Air Tawar ni. Aku salute sangat kat kerajaan negeri Terengganu yang berusaha keras untuk menjaga keindahan alam semula jadinya. Terutama masa aku pergi Pulau Perhentian hari tu. Perghhh. Laut dia tu macam dok kat Maldives. Jauh daripada pencemaran tahu. Sekarang pun, sentiasa ada usaha untuk mengekalkan keindahan tersebut. Untunglah Terengganu, negeri dengan pantai terpanjang di Semenanjung Malaysia. Banyak je kawasan pantai cantik yang kita boleh lawat sesambil tenangkan fikiran.


pantai air tawar besut terengganu, tempat menarik terengganu, pantai cantik terengganu
Kakak mithali adalah kakak yang tolong bakar ayam
So, startla aktiviti bbq di tepi Pantai Air Tawar tu. Ada ayam, hotdog, memacam la dorang ni bawak. Huda bawak, bihun goreng kalau tak silap. Dalam dorang dok habiskan masa bersama tu, aku, amir dengan hana bawak diri ke tepi pantai. Malu jugak nak menumpang majlis orang lain. Nanti dorang jadi awkward pulak kan. Panas giler masa tu. Dalam pukul 2 petang. Tahan jelah panas pun sebab nak bergambar. Jarang kot aku boleh sampai Terengganu dengan drive sendiri. Pergi tu pun Umi reda dengan tak je. Reda jela tahan muka untuk dapat cahaya lebih sebab bila matahari betul-betul atas kepala, otomatik cahaya tak de kat muka. Kena dongak dulu. Rare kan ittew? :P

pantai air tawar besut terengganu, tempat menarik terengganu, pantai cantik di terengganu
My forever escorts.

pantai air tawar besut terengganu, pantai cantik terengganu, tempat menarik di terengganu
Dongak sebab nak cahaya matahari kena kat muka, nak kasi nampak putih. Hahaha

pantai air tawar besut terengganu, tempat menarik di terengganu, pantai cantik di terengganu
Bebajet photoshoot.

tempat cantik terengganu, pantai cantik terengganu, pantai air tawar
Buat wedding outdoor photo shoot pun ok nih.

tempat menarik terengganu, pantai cantik terengganu, pantai air tawar terengganu
Nampak macam bermakna je gambar nih kan?

pantai air tawar berut terengganu, tempat cantik terengganu, pantai cantik terengganu
Dua beradik poyo tak nak amik gambar dedekat. :P

tempat menarik di terengganu, pantai air tawar terengganu
My honey bunney. Insya Allah, kak akan jaga korang nanti. :)

tempat menarik terengganu, pantai air tawar besut, terengganu
Selfie sikit untuk mereka yang rindu. Kah3
 
Jadi, kalau ada yang nak datang makan angin or melawat Terengganu, mohon singgah di Pantai Air Tawar ni tau sebab dia memang best. Lepas ni mesti lagi best bila contructions tu dah siap. Ada tempat permainan kanak-kanak. Restoran pun ada untuk yang kebuluran. Kalau nak lagi best, lepas je melawat Terengganu, pergi stret ke Pasir Puteh, mana tahu boleh terserempak dengan blogger mujadafewa dok beli ikan kat pasar basah Selising. Kih3
Tu jelah kot nak cerita. Mohon komen kalau best. Kalau tak best, simpan dalam hati. Dissolve. Wassalaam.

5 Hajat Produk Kecantikan di Rakuten- Kontes Shopcoupons

Nurmujahidah Ismail | 5/14/2015 | 3Comments |
5 Hajat Untuk Disempurnakan di Rakuten | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Lama dah terperam entri ni, jadi hari ni aku tekad nak sempurnakan jugak entri 5 hajat untuk disempurnakan di Rakuten. By the way, Rakuten ni sebuah portal untuk online shopping tahu. Macam-macam ada kat sana. Korang pun jenguk-jenguklah sebab ada banyak sales selalu ada. Mana tahu beli online lagi murah daripada beli kat kedai kat luar kan.

Ok, now back to the main story. Kalaulah aku diberi peluang untuk mendapatkan barangan daripada Rakuten, macam biasa, aku akan pilih produk untuk kecantikan. Bak kata kawan aku, ada satu benda yang paling menakutkan aku, takut nampak hodoh. It is not that I am beautiful, I just want to fell better prepared when facing the world. Gitchew. Satu lagi, kecantikan adalah satu perkara yang kita tak boleh nak consider to forget forever. Kecantikan juga satu perkara yang kita sentiasa punya di saat kita hilang segalanya tahu. Memang kena jaga leklok.

Well, I'm not yet a mother to look for cooking utensils kan? :P

1. Egyptian Magic Skin Cream

Nak Egytian Magic Skin Cream barang sebekas please.
First and for most aku akan pilih Egytian Magic Skin Cream. Boleh guna di seluruh bahagian badan termasuk rambut. Boleh jadi pelembap, krim bercukup, krim urut, penanggal mekap, kurangkan kegatalan kulit dan banyak lagi la fungsi dia. Memang sangat multipurpose sebab dia mengandungi 6 bahan paling berkuasa di dunia katanya. Kalau dapat sebekas, jimat duit. Tak payah banyak produk. Aku dah lama aim Egytian Magic sebab dia sejenis multipurpose cream yang diakui berkesan oleh selebriti termasuk Madonna dan Kate Hudson. Tengok muka cantik dorang tu. Korang rasa dorang nak guna kalau tak berkesan? Jeles tahu jeles?

2. Xeragel

Xeragel pulak sejenis gel silikon untuk merawat parut jerawat. Memang sangat aku perlukan sebab ia aku adalah manusia yang pernah mengalami fasa berjerawat yang sangat teruk. Sekarang, jerawat dah tak de kecuali time menstruation period tiap bulan, tapi bekas parut jerawat zaman dahulu kala tu memang masih jelas sangat. Berlubang-lubang. Nak post gambar kat Intagram pun kena edit banyak kali tau sebab malu, self confidence takat berbahaya. Dah la aku nak kahwin kurang sebulan daripada sekarang. Of course aku nak suami aku nampak akulah yang paling cantik. Jadi, ko rasa tak ke sendu orang berparut bebajet nak jadi paling cantik??? Explain. T_T

3. E.L.F. Studio Make Up Clutch From USA


pernah masuk rancangan Oprah Winfrey kot. tak hebat lagi ke tu?
Aku sejenis manusia yang kurang skil dalam mengemas. Dah memacam cara aku cuba untuk organise my personal table tapi nothing seems to work. Kat mana nak letak lipstick, foundation, maskara, eyeliner. Semua berserabut atas meja. Sebab tu lah, aku nak sangat ada E.L.F. Studio Make Up Clutch ni. Semua boleh simpan dalam satu bekas. Jimat ruang. Warna dia pun lawa. Sesuai sangat la untuk aku yang suka calit warna kat muka nih. Satu lagi. Senang sikit aku nak bawak memana. Dating ngan future husband pun tak de la rumit lepas ni. Tak gitu?

4. Elishacoy Herb Clay Pore Refining Mask


Produk semulajadi diiktiraf nombor 1 di Jepun. Ko hado? :P
Disebabkan pernah berjerawat teruk memuda dulu, lubang pori aku memang terbuka. Yelah, orang dok pesan jangan picit jerawat tak nak dengar. Tangan tu gatal je nak buang segala isi kotor dalam kulit. Then, menyesal sebab lubang yang terbuka degil tak nak tertutup. So, aku berharap sangat nak dapat sebotol Elishacoy Herb Clay Pore Refining Mask ni untuk kecilkan pori-pori kat muka aku ni, terutama kat bahgian atas tulang pipi. Bila lubang pori besar, banyak jugaklah black head dengan white head berkampung kat situ. Letak banyak mekap pun tak leh cover. Sedih tahu tak???

5. Slim & Trim Combo Deal- Garcinia Cambogia dan AcaiBerry Diet


Nak kurus!
Aku bukan nak salahkan McD ke hape, tapi sejak ada seketul bangunan McD di Taman Bendahara, berat aku naik bertan-tan! Bagai dipam-pam! Eh, ada rima plak. Aku sendiri salah sebenarnya. Bajet metabolisme tinggi sangat. Tetiap minggu kalau boleh nak gi situ. Sekarang, dah berbulan-bulan tak makan McD, hidup je lagi. Berat badan pun dah menurun cuma masih tak achieve my best weight. Jadi, mungkin Garcinia Cambogia dan AcaiBerry Diet ni boleh tolong aku. Aku nak kawin ni. Kalau baju kawin koyak atas pelamin sape nak jawab? :'(

Anda boleh mendapat produk-produk tersenarai di Rakuten Malaysia . Post ini merupakan entry untuk Peraduan Blogger ShopCoupons X Rakuten. Anjuran ShopCoupons. Rakuten Voucher tajaan Rakuten Malaysia.

Ok, tu jelah yang mampu aku coretkan di sini. Wassalaaam.