Monday, November 20, 2017

Pengalaman Pertama Bersalin- You Cannot Change The Past, but You Can Learn From Them

Edit Posted by with No comments
Pengalaman Pertama Bersalin- You Cannot Change The Past, but You Can Learn From It | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Anak aku si Nazhan dah selamat dicucuk untuk check up 3 bulan, baru tergerak hati nak buat blogpost pasal pengalaman bersalin anak pertama. Menangis juga anak laki aku tu kena cucuk time tengah tidur. Alhamdulillah, Nazhan bukan jenis yang demam lepas kena cucuk. Dia cuma akan bangun lebih sikit waktu malam, mungkin sebab tak selesa so dia menyusu lebih. Susu tu menyenangkan bagi dia kot.

Selamat datang ke dunia wahai penghuni syurga.

Pengalaman pertama melahirkan anak ini aku gredkan B. Insya Allah, untuk anak seterusnya, aku A kan dia. Prinsip aku buat masa sekarang; there is always a big room for improvement. Husnudzon mode on.

Kronologi Bersalin Anak Pertama


17 Ogos 2017- Aku pergi hospital untuk checkup suggested by KK Selising sebab terdapat bakteria GBS di laluan untuk melahirkan, sejenis bakteria yang boleh mengancam baby walaupun tak berbahaya untuk ibu. Jadi, aku kena inform hospital so that they can have the arrangement for my son untuk masuk wad. Dah pergi sana, doktor scan, nampak air ketuban aku dah tinggal sikit dengan bacaan 5 je. Bukaan jalan masa tu, 1 cm. Hari tu jugak doktor suruh aku stay kat wad. So, balik rumah kejap ambil barang semua, then masuk hospitallah iols pada hari itu dengan dihantar oleh Huda. Thank you so much adik sebab balik dari KB, lepas tu hantar ke Kubang Kerian. I know how tired you were dalam tempoh aku ada kat hospital.

18 Ogos 2017- Di hospital ini, baju tak disediakan. Aku tak bawa baju persalinan sebab di hospital sebelum ini, wajib pakai baju yang disediakan oleh pihak hospital. Jadi, aku minta sepasang kalau ada. Dia bagi tapi dia pesan, esok kena bawa baju sendiri dah. Fine. 1 pagi sampailah 4 pagi, aku mula rasa contraction yang tak berapa kerap. So, pagi tu masih boleh makan nasi dan bersuka ria. Nik dah on the way balik dari Johor masa ni. Saat-saat kesakitan yang betul-betul menstresskan adalah waktu petang sampailah waktu aku nak bersalin. Petang tu, abah, umi, mak saudara and adik yang ada kat rumah datang wad. Aku dah tak boleh tahan daripada menangis. Alhamdulillah, Zohor hingga Maghrib masih boleh aku laksanakan sambil air mata bercucuran, tapi aku tak mampu selamatkan Isyak. Aku harap Allah terima solat yang aku sudah Qadakan. Amiin.

Sepanjang aku sakit petang tu, sedih jugak sebab jarang sangat nurse yang datang menjenguk. Kalau ada pun sekali dua, compared to di hospital sebelum ini yang datang berkali-kali sehari untuk check tekanan darahbagai. Cuma, aku ada masuk bilik rawatan sekali bila nurse yang sedang mop lantai ternampak aku yang menahan sakit. Dia paksa aku masuk bilik rawatan untuk check jalan which sepatutnya check setiap4 jam. Masa tu, bukaan adalah 3 cm. Check jalan pun dah sakit giler. Tambah-tambah lagi bila doktor buat gerakan jari, cucuk lepas tu regang jari kat dalam untuk cepatkan bukaan jalan sebab takut anak lemas bila air ketuban dah sikit sangat. Kalau aku tak beranak juga hari Sabtu, Ahad tu aku akan dibedah.

Malamnya, entah bila umi pergi inform kat nurse yang contraction aku dah kerap sangat. Sampai hati nurse tu cakap nak check balik esoknya tanpa datang tengok keadaan aku. Nampak sangatlah betapa tak pentingnya ibu yang tengah sakit sangat-sangat ni. Lepas tu, Huda pula pergi paksa dorang tengok keadaan aku barulah dorang tarik katil aku lorong lalu lalang tu, so that nurse 'senang sikit nak tengok' (belum bawak gi labour room lagi). Dalam pukul 10 malam, barulah dorang bawa naik kerusi roda ke labour room. Atas kerusi roda tulah aku call Nik untuk masuk dalam labour room sekali.

Thank you Abang sudi teman saya bersalin walaupun penat tak makan lepas sampai hospital dari Johor.

Dalam labour room, Nurse 1 tanya aku, ada ambil apa-apa tak untuk mudah bersalin macam air selusuh ke hape. Aku pun informlah dia, aku ada minum minyak kelapa dara. Terus dia membebel sambil buat kerja apa entah di tepi katil aku. Aku pun beritahulah dia yang umi aku aka Doktor Alwani pun suggest minum VCO. Eh, bolehlak dia 'Teruknya Umi Awak Doktor'. Kau kutuk mak aku! Bila Nik masuk bilik tu, Nik pula kena warning supaya tak bagi aku minum pape dah untuk anak seterusnya. Kau marah pulak suami aku! Bila doktor masuk, doktor tu pula diberitahu betapa 'susahnya aku ni nak beranak' sebab minum kelapa dara. Habis orang dia ceramahkan pasal aku minum air kelapa dara!

'Dia ni minum air kelapa dara. Tu yang jadi sakit susah sangat nak beranak.' Lebih kurang macam tulah ayat dia kat doktor yang merawat aku. Wahai nurse, kot ye pun aku salah di mata kau, it is not the best time kau nak preach pasal keburukan VCO time aku tengah berguling-guling nak beranak! Kau simpan sikit sengal tu, sabar banyak. Lepas dah keluar anak, kau bebel panjang-panjang lagi. Boleh?

Susah sangat ke proses aku beranak kalau sejam je aku kat dalam labour room tu? Yang aku contraction dalam wad tu bukan dia tahu pun. Jadi, apa yang buat dia cakap aku susah nak beranak? Sikit pun dia tak pegang aku, apatah lagi nak tolong tekan perut ke, atau lap peluh yang menjejer kat dahi aku. Membebel je dari jauh suruh sabar. Aku tahu suara aku memang kuat, tapi yang keluar zikir senang beranak je. Aku tak de tendang apa-apa pun macam orang bilik sebelah. Doktor yang rawat aku masa tu pula aku agak student lagi sebab dia sempat berpesan kat Nurse 1'Kak, janganlah tinggal saya'. Can you imagine when you have to risk putting your life in the hands of a person yang takut nak kena tinggal oleh nurse dalam labour room?? T_T

Dah la tengah sakit perut, ditambah pula sakit hati. Tapi, best sangat bila rasa that natural urge untuk kita meneran. Bila rasa je, aku terus tarik nafas panjang, dan teran. Tetiba Nurse 1 berbunyi lagi,'Jangan teran lagi. Baru 8cm' Not the best time to advise me auntie! Seingat aku, lepas 3 kali teran, keluarlah Nazhan di dunia yang penuh pancaroba ni. Contoh pertama, kau kena deal dengan nurse yang menyakitkan hati. Sorry Son sebab you terpaksa tinggalkan syurga untuk tinggal dengan Umi dan Abi buat sementara. Nanti kita gi syurga sama-sama lepas ni ye? :)

Nurse 2 ambil anak aku, letak atas dada tapi aku tak diberitahu untuk terus susukan dia. Manalah aku tahu or ingat. Aku tak perasan pun masa tu aku dah ada susu badan. Sampai sekarang aku menyesal sebab tak susukan Nazhan terus. You know la kalau dah amateur ni. Semua nak kena beritahu. Bila tak diberitahu, camnilah jadinya. Sampai sekarang Nazhan tak nak direct breastfeeding. Aku terpaksa pam susu dalam botol. Tak pasal-pasal jadi EP mom. In my defense, kenapa nurse tak ingatkan?? That was my first experience kot. Padahal hospital tu terima jolokan Breastfeeding Friendly. Is it really... I doubt it.

Sorok badan yang mengembang. Muehehehe

Lepas anak dah keluar, suami pun kena keluar. After few minutes, nurse ambil baby, tak tahulah bawa ke mana. Aku pula kena beberapa jahitan. Honestly, sakit jahit adalah lebih sakit daripada beranak. Walaupun dah pakai mask yang ada pain killer, tak hilang sakit. Lepas dah nak siap semua proses barulah aku rasa lali dan mengantuk. Dalam doktor lelaki tu duk menjahit, sempat lagi dia borak dengan doktor pelatih tu. Katanya, dia fed up betul dengan pesakit yang tanya dia berapa jahitan yang dorang kena. Disebabkan mereka mengumpat benda tu depan aku, sampai sekarang aku tak tahu berapa jahitan aku kena. Rasanya ada nurse yang mention, aku kena 6 jahitan. Please la mengumpat belakang, boleh tak doktor?

Settle jahit semua, aku dibawa ke mana entah. Nurse 3, hulur Panadol dengan air milo sebab aku memang nak tidur. Aku terus angkat kepala dekat dengan tangan dia. Terus kena sound,'Takkan saya nak suap pulak?' Oh ok. Baru aku tahu suap ubat kat ibu yang baru few minutes beranak ni salah. Dem! Napela semua nurse kat labour room yang uruskan aku, tak puas hati ngan aku. Salah ke suap ubat? By the way, Nurse yang bawa anak aku tu who I dont know you.  Nape tak bagi kat Nik and suruh azankan? Eh peliklah. Korang tak hafal ke step by step bila bayi dah lahir. Kalau aku lah, bila dah anak keluar, bersihkan. Then, bagi ibu untuk susukan. Lepas tu, bagi suami suruh azankan. Bukan macam tu ke? Ke korang memang rasa leceh nak beritahu new parents like us ni satu persatu? Korang rasa susah ek? Kitorang ni masih baru. Masih dalam KETIDAKTAHUAN. Kalau dah tahu pun, dalam keadaan macam tu, KAMI MUNGKIN TERLUPA sebab tak biasa. That was our FIRST TIME walaupun you deal with new parents everyday. Is it not your job to remind us? Kalau pun tak masuk dalam skop pekerjaan, korang tak rasa macam tu tanggungjawab korang sebagai sesama Islam or sesama manusia?

Bila dah masuk wad, aku tanya seorang doktor pelatih, macam mana nak jumpa anak sebab anak masuk wad sebab aku ada GBS. Nak susukan macam mana. Doktor tu cakap mungkin sebab GBS aku tak boleh susukan kot. Dia juga cakap dia pun tak tahu sangat pasal that department. Dia cakap nak inform aku later, but no, he never did. Btw, GBS tak de kaitan pun dengan breastfeeding and aku masih tak boleh terima hakikat anak aku tak nak direct feeding just because his mom was so stupid to believe a doctor membuta tuli macam tu. Wad baby pula terletak kat bangunan lain. Bukan bilik lain ye, bangunan lain. How can this situation happen in a breastfeeding friendly hospital?? Seriously, I was very disappointed, but they certainly must have a strong reason that that happened. Husnudzon.

20 Ogos 2017- Hari Ahad aku balik rumah. Sabtu tu memang aku tidur sahaja seharian. Sebelum balik, aku pergi melawat Nazhan di wad baby. Masa tulah first time dia reject direct feeding.

21 Ogos 2017- Hari Isnin, Nazhan balik rumah. Bila aku tried to direct feed him, terus dia nangis sekuat-kuat hati. I had no choice, terpaksa pump dan topup dengan susu formula sebab he was hungry. Yes, I failed to do what normal mothers do, but, orang yang berjaya paksa anak dia kembali kepada direct feeding lepas terpisah, jangan jadi bitter sangat. Bersyukurlah kau berjaya, tapi jangan nak kutuk orang yang kurang bernasib baik macam aku. Korang tak tahu apa yang kami dah buat for our children. Masa tu, terpaksa pump dan topup dengan formula milk sebab tak baca lagi pasal pumping ni macam mana.

Now, jadual pump aku bermula 5 pagi selepas bangun. Then, aku pump sekali di sekolah, pump lagi lepas sampai ke rumah, pump lagi pukul 7 sambil tengok drama, then pump lagi pukul 9 or 10 malam. Kalau rajin, pukul 12 tengah malam pun pump lagi. Aku tahu, ada orang yang lagi berdisiplin daripada aku. Yang ikut betul-betul jadual pump 3 jam sekali. Tapi aku kena gerak pergi sekolah 6.30 pagi. Bangun pun 5.30 pagi sebelum ni. Aku cikgu yang mengajar ikut jadual waktu kat sekolah. Mana boleh tinggal kelas macam tu je. Kalau ada kesempatan, aku usahakan juga pump 2 kali kat sekolah. Peralatan mengepam nak kena basuh berkali-kali sehari. Penat? Buat-buat tak rasa sebab nak juga bagi Nazhan susu dada.

Sehari dua ni, areolar mula melecet sampai berdarah. Mula-mula belah kiri. Sekarang dua-dua. So, terpaksa marmet style. Seriously lenguh gila. Susah juga susu nak keluar. Perhaps, I dont have to use dumbbell dah kalau setakat nak buat otot tangan. Lepas luka dah sembuh, insya Allah nak buat power pumping pula sebab risau susu kering. Sedih gila bila dah sanggup bangun pukul 5 pagi untuk bekalkan susu untuk anak, tiba-tiba terlupa masukkan dalam peti, susu pun basi. Betapa ralatnya rasa bila teringatkan breast sakit sampai berdarah bila pump. Tup tup, susunya kena buang saja.

T_T

Pengajaran Masa Hadapan Kalau Beranak Lagi

  1. Jangan pilih negeri, pilih hospital. Mungkin, kalau ada rezeki aku lagi, aku nak stay kat Johor sahaja untuk beranak. Tak tahu lagilah macam mana.
  2. Sediakan beg bayi bermula dari minggu ke 37. Bila bayi dilahirkan lebih daripada 37 minggu, bayi sudah tidak dipanggil bayi pramatang. Memang dah sempurna untuk keluar.
  3. Ambil cuti sekurang-kurangnya 2 minggu lebih awal daripada due. Aku sendiri bersalin 5 hari lebih awal daripada due date.
  4. Bawa 2 persalinan pakaian, in case hospital yang kita pergi tu tak sediakan pakaian.
  5. Jangan beritahu nurse apa-apa yang kita ambil untuk mudahkan bersalin. Simpan dalam hati. It is our choice. Senang ke susah nak bersalin, hadap sendiri.
  6. Masa sakit, berzikir banyak-banyak bagi Allah cekalkan hati. Minta maaf dengan semua orang kalau ada tersalah terkata terberdosa.
  7. Sebelum meneran, tarik nafas panjang. Masa meneran, dekatkan lutut ke dada, pegang kaki, jangan angkat bontot. Barulah vagina tak koyak.
  8. Lepas nurse bagi anak, terus susukan anak sebab feeling nak menghisap paling tinggi masa ni. Susu yang terbaik pun keluar masa tu.
  9. Ingatkan husband untuk minta anak dengan nurse untuk diazankan lepas dia dah keluar dari labour room. In case suami terlupa atau nurse terlupa nak ingatkan suami.
  10. Jangan perkenalkan puting lain selain daripada puting payudara kepada anak sampailah 2 minggu sebelum masuk kerja balik untuk mengelakkan nipple confusion.
  11. Khatankan dan aqiqahkan anak pada hari ke-7 tak kiralah anak lelaki atau perempuan. Ini aku dengar dari cerama di radio

Semua ini memang pengajaran daripada pengalaman aku sendiri. I cannot change the past, but I can learn from it. Aku nak sangat rasa anak aku direct feeding selalu supaya we have more bonding time. Aku pernah rasa 2 kali Nazhan nak direct feed. Memang best rasanya. Nazhan pun satu. Dia reti je nak direct feed, bukan tak reti. Cuma aku agak, dia malas nak menghisap sebab susu daripada botol lagi senang nak keluar. Kawan-kawan aku pun ada cerita budak lelaki memang malas nak menghisap kalau dah kenal puting botol. Budak niiiiiiii.


Disclaimer,
I am not saying that I have the worst treatment in the hospital, but as I said, there is always a huge room for improvements. Patients deserve to be treated better. They are not there for leisure. They are sick. They need more attention, more soothing words than annoying ones. Kalau tak boleh bagi, baik dorang stay kat rumah je. My expectation memang tinggi and aku sanggup ambil cuti awal semata-mata nak balik bersalin di negeri kelahiran sendiri. Tup tup, kecewa. Jauh sangat bezanya dengan treatment yang aku dapat di Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar hari tu.

Aku sebenarnya tak tahu logik ke tidak aku nak rasa tak selesa dengan apa yang tidak menyelesakan aku sepanjang di hospital. Mungkin prosedurnya sudah macam tu, memang keadaannya sepatutnya macam tu, I dont know. Yang pasti, aku tak rasa selesa kat sana. Rasanya dah cukup panjang luahan hati aku kali ini. Aku memang tak ingat langsung muka-muka yang membuat hati ini terluka di sana. Tapi, kalau aku salah, aku harap aku tak buat lagi nanti. Kalau dorang salah, aku sudah maafkan. Insya Allah. Wassalaam.

Monday, November 13, 2017

RANGKAIAN PRODUK KECANTIKAN LENGKAP DARIPADA ANUGERAH

Edit Posted by with No comments
Rangkaian Produk Kecantikan Lengkap daripada ANUGERAH | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Lengkapkan rutin kecantikan dengan herba dan bahan semulajadi. Jom baca Panduan Potret Cantik Menawan dengan rangkaian set kecantikan aripada Anugerah dengan hanya RM 150.

produk kecantikan anugerah, produk semulajadi anugerah



Benar, kala merias wajah tiada had sempadan ataupun peraturan khusus. Semuanya adalah mengenai ekspresi kreativiti dalam mencorak dan menghasilkan nuansa menarik. Biarpun begitu, anda harus menitikberatkan beberapa faktor utama agar di akhirnya nanti anda berjaya memiliki kanvas wajah yang sempurna. Antara faktor utama adalah perlu memiliki kulit wajah yang sihat sempurna dan mulakan rutin anda dengan bahan semulajadi.

Rutin kecantikan amatlah penting di praktikkan dari awal agar kecantikan anda tidak pudar dengan peredaran masa. Tambahan pula, kita perlu berhati-hati dengan pelbagai ancaman kecantikan iaitu pencemaran udara, pemakanan yang tidak sihat dan produk yang terlalu tinggi kandungan kimia. Ini semua penyebab kepada kulit berkedut, wajah kusam, berjeragat dan mudah mendapat jerawat. 

Herba Tradisional Lebih Mujarab


produk kecantikan anugerah, produk kecantikan semulajadi anugerah

Sejak zaman berzaman, nenek moyang kita gemar mengamalkan ramuan herba tradisional yang bersifatkan hanya alam semulajadi. Pengamalannya memang tiada efek sampingan yang boleh membawa kemudaratan seperti sesetengah amalan kecantikan yang hanya padu dengan bahan kimia, pewarna dan pewangi. Harga pula membebankan anda. Fikir semula dan berubahlah kepada yang lebih memberikan anda manfaat.

1) Kejelitaan Sempurna Bermula Dengan Pencuci Muka Anugerah


Malu Berhadapan Dengan Orang Kerana Kulit Wajah Berminyak, Penuh Jerawat Dan Jeragat? Wajah yang manis bertukar kusam dan hambar kerana masalah kulit yang melanda. Bertambah teruk, ada yang mula menjauhkan diri dengan anda. Sudah pasti masalah semakin teruk apabila anda mula berasakan tidak yakin untuk berhadapan dengan orang. 

Akhirnya, situasi ini menyebabkan ada berhadapan dengan kemurungan dan tidak percaya pada diri. PENCUCI MUKA ANUGERAH adalah jawapan kepada kulit wajah yang bebas cela, bersih dan berseri. Formulasi bebas cela daripada ramuan herba tradisional seperti ekstrak pinang, sireh, inai, avokado dan vitamin E mampu membantu mengatasi masalah kulit. 

Antara kelebihan Pencuci Muka Anugerah ialah dapat membantu menyingkirkan kekotoran dan sel-sel mati pada kulit wajah, melembapkan kulit tanpa membuatkan ia kering, mencegah dan mengecutkan jerawat, merawat masalah kulit seperti noda hitam dan pigmentasi, vitamin E mampu memudarkan parut dan membantu kesihatan kulit serta membuatkan kulit terasa bersih dan segar setiap kali cucian wajah.

2) 2 dalam 1 : Penanggal Makeup & Penyegar Essence Toner Anugerah


Selepas mencuci, segarkan wajah anda dengan 2 in 1 Penaik Seri Essence Toner Anugerah. Ia juga sebagai persediaan untuk wajah anda meresap pelembap. 2 in 1 ESSENCE TONER ANUGERAH, bukan seperti toner biasa. Ia bertindak lebih seperti serum, iaitu menyediakan kulit untuk rutin kecantikan seterusnya. Wajah akan lebih cantik, berseri dan halus tanpa sebarang solekan.

Keistimewaan 2 in 1 Essence Toner Anugerah:

  • Menyegarkan, melembapkan dan memperbaiki tekstur kulit dengan setiap aplikasi.
  • Tidak mengandungi alkohol yang menyebabkan kulit kering.
  • Meningkatkan keanjalan kulit agar penampilan garis-garis halus dan kedutan berkurangan.
  • Mengurangkan parut jerawat, mencerahkan kulit agar kulit nampak segar dan berseri.
  • Membuang lebihan minyak, kotoran, ‘make-up’ pada kulit dan pori-pori.
  • Membantu mengecilkan liang pori agar kulit lebih mulus dan gebu

3. Lembapkan Wajah Dengan Khasiat dari Penaik Seri 24 Moist Anugerah


Memilih pelembap yang bukan saja mampu melembap, malah merawat wajah kamu. 24 Moist Anugerah didatangkan dengan formulasi ekstrak aloe vera yang berfungsi untuk melegakan kulit selepas terdedah pada cahaya matahari, mengatasi masalah jerawat dengan segera.

Juga diperkaya dengan pelembap inovatif Palmitoy Tripeptida-5 untuk kulit lebih anjal dan gebu. Ia juga baik bagi mengatasi masalah kulit kusam, berjeragat, kering, dan kedutan halus dengan singkat, merawat jerawat dan memudar parut dengan berkesan; juga berfungsi sebagai pencerah kulit wajah serta membuatkan wajah tampak bersinar.

4) Lengkapkan Rias Wajah Anda Dengan UV Foundation Anugerah


Wajah anda kini sedia untuk disolek kerana sudah bersih, segar dan lembap. Solekan mudah meresap ke kulit wajah agar nampak cantik semulajadi dan solekan lebih tahan lama. Penaik Seri UV Foundation Anugerah, serendah RM48 untuk setiap tiub 20 gram. Juga terdapat dalam 10 gram dengan hanya RM28 sahaja. 

Mewah dengan ramuan herba tradisional seperti limau purut, sirih dan vitamin E. Menutupi kecelaan yang ada pada kulit, seperti parut, panau dan jeragat sekaligus melindungi wajah anda dari pancaran matahari. Tahan lama dan mudah disapu kerana teksturnya yang halus meresap ke wajah. Solekan ini memahami sensitiviti kulit wajah si pemakai. 

5) Oleskan Bibir Dengan Penaik Seri Wonder Lips Anugerah


Setiap wanita mahukan bibir yang memukau serta warna yang tahan lama pada bibir. Dengan Penaik Seri Wonder Lips Anugerah.. ianya bukan lagi mustahil. Keanggunan diri nyata terserlah dengan setiap olesan. Satu-satunya pelembap bibir yang boleh juga dioleskan di pipi untuk menaikkan seri wajah secara 'instant'. Bukan itu sahaja, rona lembut yang terhasil pasti membuat anda terpikat. 

Tidak perlu beli gincu dan pemerah pipi secara berasingan lagi! Sungguh mudah untuk tampil cantik bak bidadari....Bukan hanya bersifat memerahkan bibir seperti gincu biasa, kelebihannya ia juga menyerlahkan bibir anda agar menawan dan memikat dengan diperkaya vitamin A, C dan E juga kolagen, ekstrak jojoba & shea butter.

Hanya dengan sekali penggunaan, anda tidak perlu lagi gusar untuk selalu ‘touch-up’ kerana Penaik Seri Wonder Lips Anugerah pasti membuatkan anda menawan sepanjang masa. Lihat magisnya pada bibir anda. Membantu melembut, melembap & mencantikkan. Memang menawan & menjimatkan. Tiada lagi masalah bibir hitam, gelap, kering dan menggelupas. 

5 langkah mudah untuk kulit yang lebih gebu dan cantik. Amalkan pencuci, penyegar, pelembap dan sapuan ‘foundation’ dari rangkaian kecantikan Anugerah. Anda pasti dapat melihat perbezaannya. Inilah khasiat untuk kecantikan.

produk kecantikan anugerah, produk semulajadi oleh anugerah

Dapatkan set lengkap kecantikan dari Anugerah dengan hanya RM 150 (harga asal bernilai RM 250) yang terdiri daripada Pencuci Muka Anugerah, Pelembap 24 Moist Anugerah, Penaik Seri Essence Toner Anugerah, Penaik Seri UV Foundation dan Penaik Seri Wonder Lips Anugerah. Juga percuma Minyak Kasturi Anugerah (bernilai RM 96.00) untuk setiap pembelian set kecantikan ini .

Anugerah…..Amalan kecantikan secara semulajadi. Dapatkan dari pengedar, toko kecantikan berhampiran anda. 

Untuk sebarang pertanyaan: 

✔ PM kami di http://bit.ly/PMAnugerah
✔ SMS/Whatsapp ke 019-222 7006 untuk maklumat lanjut

Hantaran Wangian Set Raikan Cinta Dari Set One Drop Perfumes

Edit Posted by with No comments
Hantaran Wangian Set Raikan Cinta dari Set One Drop Perfumes  | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Dekorasi perkahwinan atau pertunangan tidak semestinya perlu untuk kelihatan sangat romantik dengan ratusan bunga-bungaan. Apabila berbicara tentang perihal perkahwinan, tentunya perkara pertama yang terlintas di dalam fikiran adalah hantaran. 

one drop perfumes, minyak wangi one drop, perfume one drop

Untuk mendapatkan suasana yang menarik dan kasual, hantaran juga memainkan peranan penting untuk melengkapkan persiapan perkahwinan. Trend hantaran perkahwinan sentiasa berubah-ubah saban tahun. Dari hiasan klasik tepak sireh sehinggalah ke trend moden dimana pelbagai jenis hantaran boleh diubahsuaikan serta setiap hantaran memiliki ciri-ciri yang tersendiri.

hantaran one drop perfumes, hantaran minyak wangi, minyak wangi

Sudahkah anda merancang perkara yang mesti dilakukan dan diselesaikan dalam proses perkahwinan anda? Berikut adalah sedikit sebanyak panduan dan senarai semak untuk proses pertunangan dan juga perkahwinan.

one drop perfumes hantaran, hantaran minyak wangi, hantaran one drop

Anda mesti terfikir apa barang hantaran yang sesuai untuk diberikan kepada pasangan bukan? Baju? Minyak Wangi? Kek? Beg Tangan? Alahai peningnya, di sini, kami kongsikan tips yang sesuai boleh dijadikan panduan untuk anda. 

Idea Gubahan Hantaran Ringkas & Minimalis

Setiap perkahwinan pasti lebih diserikan dengan tema. Apatah lagi jika tema perkahwinan yang dipersembahkan adalah unik dan menawan. Idea dan konsep perkahwinan juga boleh dijadikan rujukan untuk hantaran. Misalnya konsep rustic, moden inggeris atau tradisional. Rangkaian wangian dari One Drop Perfumes pula memiliki lebih 96 jenis wangian dan pelbagai set pilihan dan pasti hantaran si gadis menjadi lain dari yang lain. 

one drop perfumes, minyak wangi murah, one drop perfumes murah

Penggunaan warna senada bagi bunga segar pada hantaran wangian One Drop Perfumes memancarkan aksen romantik dan ‘classy’ pada keseluruhan gubahan. Juga jika, penggunaan bunga segar di tambah pada gubahan hantaran tidak memerlukan perincian lain lagi untuk memberikan kesan menawan. Sekiranya anda mempunyai bajet yang lebih, penggunaan perincian yang minimal sudah memadai.

Set Kombo Raikan Cinta One Drop Perfumes

Untuk sepanjang bulan November ini, One Drop Perfumes memperkenalkan promo terbaru kombo raikan cinta yang terdiri daripada set normal dan wangian semburan, hanya RM 100 untuk setiap set. Para penggemar wangian boleh memilih wangian yang disukai dan amat sesuai untuk dijadikan hadiah hantaran pertunangan atau perkahwinan. Sangat berbaloi dan pasti gubahan wangian itu tampak meriah tanpa berbelanja lebih.

hantaran wangian, wangian hantaran kahwin, hantaran one drop perfumes

Wangi, Tahan Lama, Berkualiti Tinggi Dan Ekonomikal 

Manakala, jika ingin sebuah gubahan hantaran wangian itu kelihatan besar dan banyak, boleh juga mencuba wangian set Normal dan Set Medium atau Set Mini. Harga setiap set bermula dari RM 28 hingga RM 50 sahaja.


Untuk Set Normal, setiap set tersedia 8 wangian berbeza. Super jimat! Dengan hanya satu pembelian sudah boleh bertukar wangian setiap hari tanpa perlu berbelanja ratusan ringgit lagi! 

Diinspirasikan dari jenama terkenal seperti Ralph Lauren, Giorgio Armani, Chanel, Gucci, Calvin Klein, Escada, Cerutti, Body Shop, Hugo Boss, Estee Lauder, Lancome, Dior, DKNY, Clinique, Elizabeth Arden, Coty, Davidoff dan banyak lagi!

Kini anda dan bakal raja sehari juga boleh kekal harum dengan wangian dari selebriti terkenal dunia dengan Normal Set Celebrities’ Special dari One Drop Perfumes yang berinspirasikan jenama terkenal dunia dan haruman dari selebriti terkenal seperti Britney Spears, Paris Hilton, Kate Moss, Sarah Jessica Parker, Kylie Minogue, Mariah Carey, David Beckham, Sean John, Usher, Antonio Banderas, Andre Agassi dan ramai lagi. Pilihan yang sungguh elegan, istimewa untuk bakal raja sehari.

Tips-Tips Barang Hantaran

Oleh itu, disini ingin dikongsikan sedikit senarai barang hantaran yang boleh dijadikan sebagai rujukan. Tetapi sebelum kita bermula, bilangan dulang barang hantaran adalah ganjil. Dan pihak perempuan pada kebiasaannya akan menghadiahkan lebih dua dulang berbanding hantaran pihak lelaki.

· Wang mas kahwin dan/atau hantaran

· Barang kemas, boleh jadi cincin, rantai, gelang. 

· Senaskhah Al-Quran atau telekung atau sejadah

· Set Wangian

· Sepasang set persalinan samada sudah lengkap atau kain pasang

· Buah-buahan

· Coklat atau manisan

· Tepak sirih

Walau apa jua pilihan yang dibuat, pastikan kita tidak berbelanja terlalu berlebihan dari bajet telah yang dirancang. Juga apa yang paling penting, setiap pilihan dan gubahan barang hantaran pastinya mengikut citarasa bakal raja sehari. 

Dapatkan set wangian raikan cinta One Drop Perfumes dengan hanya RM 100 sahaja.


Ingin tahu mengenai rangkaian produk One Drop Perfumes daripada pengedar, kiosk dan toko kecantikan berhampiran anda, sila hubungi +6011-11995535.

Jika anda mahu menambah pendapatan, One Drop Perfumes inginkan anda menjadi pengedar/stokis, dengan modal serendah RM200 atau jadilah ‘dropshipper’ secara PERCUMA! Tradisi One Drop Perfumes ialah mahu membantu usahawan secara ‘online’ atau penjualan di kiosk dengan produk berkualiti One Drop Perfumes.

Layari laman web rasmi, www.onedropperfumes.com atau layari www.facebook.com/onedropperfumes

Thursday, November 09, 2017

Sistem SAPS Ibu Bapa- Terima Kasih KPM

Edit Posted by with 1 comment
Sistem SAPS Ibu Bapa- Terima Kasih KPM | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Aku sebenarnya baru sahaja menghabiskan cuti bersalin selama 3 bulan. Bila kena masuk sekolah balik, terus kena hadiri kursus CEFR yang bakal dijalankan untuk subjek Bahasa Inggeris tahun depan. Tetiba, dapat mesej daripada guru ganti untuk isi markah murid di SAPS.

CEFR tu apa? Kalau ada kelapangan, aku share dalam blogpost yang akan datang. Insya Allah. Kali ini, kita fokus untuk SAPS dulu.


Sistem SAPS


SAPS adalah singkatan kepada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah manakala NKRA adalah singkatan kepada maksud National Key Result Areas (Bidang Keberhasilan Utama Negara). SAPS NKRA dicipta bagi digunakan oleh para ibu bapa, guru-guru dan juga setiausaha peperiksaan (SUP).




Untuk menggunakan laman SAPS, semua guru diberikan username dan password masing-masing untuk sign in. Sudah isi semua markah, klik Submit. Kalau ada yang tersalah isi, kita boleh edit balik. Tak delah maklumat terhilang ke hape bila semua dah dimasukkan dalam satu laman macam ni. Guru nak semak progres murid pun senang. Yang penting, ada internet. Wifi di sekolah pun dah agak laju juga sekarang.

SAPS NKRA Ibu Bapa pula merupakan sistem yang menyimpan data para pelajar. Ia diasaskan oleh bekas Menteri Pelajaran Malaysia iaitu Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa beliau masih menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Sistem ini mampu meluaskan akses kepada sistem pendidikan yang lebih bermutu dan sistematik.

SAPS Ibu Bapa sememangnya satu laman yang memudahkan para ibu bapa melihat sendiri prestasi anak-anak secara online. Ini adalah salah satu usaha oleh Kementerian Pendidikan Malaysia untuk memastikan tahap pendidikan negara kita selari dengan arus kemodenan dan tidak ketinggalan di belakang berbanding dengan negara-negara lain.Senanglah ibu bapa nak periksa prestasi anak selepas ini.

Kelebihan SAPS


Sekarang, bukan cikgu sahaja yang mempunyai SAPS, ibu bapa pun ada laman SAPS mereka sendiri. SAPS boleh diakses di url http://www.sapsibubapa.co/

  1. para guru dan ibu bapa boleh melihat progres para murid pada satu laman web yang sama
  2. memudahkan para guru menghimpunkankan markah ujian dan peperiksaan para murid
  3. mengelakkan keputusan peperiksaan para murid hilang
  4. memudahkan para ibu bapa melihat sendiri keputusan dan prestasi anak-anak
  5. menjimatkan masa ibu bapa untuk mengetahau keputusan peperiksaan kepada guru
  6. ibu bapa boleh melihat prestasi anak mereka pada bila-bila masa sahaja


SAPS IbuBapa sangat senang untuk digunakan tanpa memerlukan kepakaran yang mendalam dalam penggunaan komputer. mereka hanya perlu mengklik di beberapa link mengikut arahan yang diberikan untuk melihat markah setiap subjek anak masing-masing. Sangat mudah dan cepat. Jadi, ibu bapa tidak perlu lagi bertanya pada guru,'Berapa markah kertas Bahasa Inggeris anak saya, cikgu?'. Jimat masa juga. Tak perlu ambil cuti semata-mata nak pergi sekolah nak berjumpa guru.

Jadi, bagi semua ibu bapa yang mempunyai anak yang masih bersekolah di sekolah kebangsaan, anda bolehlah bookmark page http://www.sapsibubapa.co/ supaya senang nak check markah anak-anak setiap kali ada ujian atau peperiksaan selepas ini. Nanti, anak-anak pun tidak boleh menipu keputusan peperiksaan mereka sebab ibu bapa dah boleh check dari web rasmi terus.

Semoga dengan adanya SAPS Ibu Bapa, sistem pendidikan kita akan bertambah baik dan mampu menghasilkan pelajar yang lebih bermutu sebagai modal insan negara. Insya Allah.

Wednesday, November 08, 2017

Makanan Tambahan Untuk Wanita Dari Mengandung Sampailah Dalam Tempoh Menyusu- MAMTEEN

Edit Posted by with 2 comments
Makanan Tambahan Wanita Dari Mengandung Sampailah Dalam Tempoh Menyusu- MAMTEEN | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Lepas dah masuk golongan mak-mak ni, barulah tahu betapa penatnya nak uruskan seorang anak kecil Ingatkan senang. Nangis, sumbat susu. Nangis, basuh berak. Rupanya, susahnya bila dia nangis, tapi tak nak susu. Dia nangis, tapi kita ngantuk. Dia nangis, tapi kita tahu dia nak apa. Stress weh sebab bayi ni sejenis manusia yang semua benda kita kena uruskan dari dia bangun, sampailah dia tidur.


Pengalaman aku sendiri, 2 minggu pertama, aku berpantang dengan Nik. Yes, kami berdua sahaja. Lepas cuti Nik habis, aku duduk kat rumah umi aku, kemudian 4 hari di rumah mertua, dan habiskan di rumah umi aku sampailah Nik balik masa cuti Deepavali. Di rumah umi, aku duduk sorang jela kat tingkat atas bila umi kerja kat klinik dia di tingkat bawah. Imagine amateur mother macam aku nih kena uruskan semua benda sendiri. Nasib baik kerani klinik ada tolong sedikit sebanyak. Fuuuh.

Habis cuti Deepavali, aku dengan Nik balik ke Muar untuk habiskan sisa cuti yang tinggal sebelum kembali bekerja. Guess who will take care of Baby Naz ALONE masa Nik pergi kerja dari kul 6.30 pagi hingga 4 petang? AKU. Basuh kencing berak, Muja. Mandi, Muja. Pujuk kalau nangis, Muja. Buat dan bagi susu, Muja. Pam susu, sah sahlah Muja. Dan dan tulah tak sabar tunggu suami balik and say,'It's your turn baby.' (smiling)


One more time aku tegaskan, jaga bayi ni tak senang dan sangat meletihkan kalau ibu tak mendapat tenaga yang mencukupi. Letih hoi nak kena dakap, tawaf segala perabot dalam rumah tiap kali dia nangis tapi tak nak tidur dalam buai. EP mom macam aku lagilah. Stress lebih bila nak kena basuh segala peralatan mengepam berkali-kali sehari. Menyesal bila teringat selalu buat perangai masa kecil-kecil dulu sampai menyusahkan Umi Abah. Nak dapat bayi, susah. Bila dah dapat, lagi susah. Tapi tulah, lepas dapat sorang, rasa tak cukup pulak. Nak tambah lagi. Kih3

Apa-apa pun, itulah namanya pengorbanan.  Sebenarnya, semua ini boleh dimudahkan.  Antara usaha yang sangat berbaloi untuk dicuba adalah pengambilan makanan tambahan yang boleh membekalkan lebih tenaga secara istiqamah. Kalau korang tengah mencari makanan tambahan yang sesuai, boleh rasa kehebatan Mamteen sebab tablet dia rasa yang sedap amat! Macam gula-gula weh. 

Mamteen, Tablet Susu Dengan Kebaikan Delima dan Kurma



MAMTEEN adalah produk makanan tambahan yang memberikan tenaga berpanjangan serta mampu menstabilkan hormon wanita. Kestabilan hormon bagi wanita adalah sangat penting kerana ia mempengaruhi berat badan, pertumbuhan jerawat, emosi, dan masalah kesuburan.  Apabila hormon dalam keadaan stabil, kita lebih berpotensi untuk mendapat berat badan yang ideal, kulit yang sihat, emosi yang terkawal dan terhindar daripada masalah kesuburan.


Mamteen yang berfungsi sebagai pengawal hormon sangat sesuai untuk diambil oleh golongan wanita yang sedang berusaha untuk hamil kerana ia meningkatkan kesuburan. Malah sewaktu hamil dan menyusu juga, Mamteen boleh diambil sebagai sumber tenaga tambahan dan milk booster. Oh yer, kalau anak dara nak cuba Mamteen pun boleh sebab akan membantu mengurangkan masalah period yang tidak teratur. Senang cerita, semua golongan wanita pun boleh mengambil Mamteen untuk menyelesaikan masalah yang biasa dihadapi oleh wanita. 

Mamteen adalah

  • tablet berperisa susu dan delima 
  • boleh diambil secara isap atau kunyah
  • boleh diambil oleh wanita hamil seawal 12 minggu kandungan dan keatas.

Kandungan Dalam Sebotol Mamteen



Semua bahan dalam Mamteen memang terkenal dengan kelebihan masing-masing untuk kesihatan dan kecantikan. Ia terdiri daripada
  • delima
  • kurma
  • susu
  • brokoli
  • tomato
  • badam
  • safron
  • daun zaitun

Kalau nak ambil makanan berkhasiat macam ni dalam bentuk original memang susah. Tak ramai yang mampu. Jadi, daripada kita bersusah payah nak makan macam-macam, baik kunyah Mamteen 2 biji sehari, insya Allah kita akan dapat semua kebaikan dalam bahan-bahan di atas.


‌Golongan Yang Sesuai Mengambil Mamteen


  • ‌Wanita dalam pantang
  • Wanita yang sedang menyusu kerana kandungan Mamteen merupakan Milk Booster
  • Wanita yang sedang ikhtiar hamil kerana kandungan Mamteen dapat menyuburkan hormon wanita (vitamin C, kurma, olive leaf extract, saffron powder dan DHA)


Detail Mamteen

  • 30 tablet yang boleh dikunyah
  • 2 biji sehari diambil secara berasingan sebelum makan
  • sebotol tahan 2 minggu
  • selamat untuk digunakan bagi mereka yang alahan pada kolagen
  • selamat untuk ibu dan bayi dalam kandungan
  • dihasilkan di kilang yang berstatus GMP
  • mempunyai sijil kelulusan daripada KKM
  • RM65 SM / RM69 SS

Review Mamteen, Tablet Susu Berkhasiat Yang Sedap Dikunyah




Aku sendiri sudah cuba Mamteen. Alhamdulillah. Susu ada sentiasa walaupun dalam 4 ke 5 jam sekali aku pam. Aku rasa bertenaga je walaupun kena uruskan Naz sengsorang. Masa dia tidur adalah masa yang aku guna untuk mandi, kemas mana sempat, pam susu dalam 3 kali sehari paling kurang 15 minit satu sesi, basuh pengepam dan botol susu, dan tulis blog.



Alhamdulillah, walaupun tak tidur, masih bertenaga. Bila bertenaga, barulah susu tetap ada dan bertambah walaupun my son tak nak direct breastfeeding. . Siap boleh main internet lagi. Bukan senang nak ada semangat tegar kalau tak de tenaga lebih bagi EP mom macam aku ni tau. 

Yang paling penting, rasa dia sedap. Kalau berkhasiat, tapi rasa out, tak jadi juga. Tak sanggup nak telan. Nak kunyah apatah lagi kan.


Bagi semua yang berminat dengan produk terbaik daripada Fatin Suhana, blogger terkenal ini, anda bolehlah layari

Insya Allah, when there's a will, there's a way. Sekian, wassalaam.