728x90

Diari Diet V2.0 | Senaman Saintifik 7 Minit Untuk Kurangkan Berat Badan

Nurmujahidah Ismail | 9/27/2016 | 0Comments |
Diari Diet V2.0 | Senaman Saintifik 7 Minit Untuk Kurangkan Berat Badan | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Pada keluaran Mei-Jun 2013, Amerian College of Sports Medicine's Health & Fitness ada memuatkan sebuah artikel mengenai 'The Scientific 7-minute Wourkout' atau 'Senaman Saintifik 7 Minit'. Biar betul boleh kurus dalam 7 minit je??

diari diet, diari diet 2.0, dd2.0, cara kurangkan berat badan, panduan kurangkan berat badan, bagaimana kurangkan berat badan
Khusyuk sebab Diari Diet 2.0 ni best. Tak bosan baca dengan illustrasi dia. Comel! :D

Senaman yang disokong dengan penjelasan saintifik ini merupakan satu cara senaman yang mengambil masa selama 7 minit sahaja berpandukan kajian kecergasan terkini. Terdapat 12 senaman yang menggunakan berat badan sendiri sebagai beban. Semuanya tidak menggunakan sebarang alat senaman. Dengan hanya 7 minit, kita akan dapat faedah seperti bersenam selama berpuluh-puluh minit. Bersenam ini tak susah untuk nampak hasilnya, asalkan kita tahu cara.

Senarai 12 Senaman Dalam 'Senaman Saintifik 7 Minit'

1. Jumping Jacks

  • melompat sambil membuka dan menutup kaki sambil menepuk tangan

2. Wall Sit

  • duduk tanpa kerusi dengan menahan belakang badan pada dinding

3. Push Up

  • tekan tubi

4. Abdominal Crunch

  • baring dengan lutut di atas sambil mengangkat kepala menghampiri dada

5. Step Up Onto Chair

  • naik turun kerusi

6. Squat

  • turunkan badan 90 darjah dengan betis dan lutut tidak melebihi hujung jari kaki

7. Triceps Dip on Chair

  • tangan diletakkan di atas kerusi dari belakang dan bengkokkan lutut

8. Planking

  • meniarap dengan menahan badan di atas lengan dan hujung kaki

9. High Knees Running In Place

  • berlari setempat sambil mengangkat lutut sehingga 90 darjah

10. Lunges

  • satu kaki di hadapan, satu lagi dibelakang, badan diturunkan, tukar kaki

11. Push up and Rotation

  • tekan tubi sambil memutar badan di atas tangan bergilir-gilir

12. Side Planking

  • tekan tubi dengan sebelah tangan bergilir-gilir


bacalah diari diet 2.0, diari diet 2.0, diari diet, cara kurangkan berat badan, panduan untuk kurus
Dah baca, kena amal, tahu tu Muja?

Sebenarnya, penerangan setiap senaman tu, ayat aku sendiri. Kalau tak faham, pandai-pandailah Google. Malas nak google sebab nak jimat kuota? Senang je. Korang dapatkan Diari Diet V2.0. Tak payah nak google search bagai. Kenapa kena ada Diari Diet V2.0? Kan dah bagitahu hari tu.

Apa korang nak tahu pasal diet? Bukan setakat senaman 7 minit ni je. Semua berkaitan diet dimasukkan dalam Diari Diet 2.0 termasuklah:

  • Kelas kalori
  • Perancangan menu
  • Panduan kalori makanan
  • Panduan senaman
  • Penilaian kemajuan

Dah ramai berjaya mengurang berat badan dengan hanya berpandukan Diari Diet V2.0 ni tau. Dengan segala detail tentang diet yang sihat, ia memang memberi inspirasi untuk kita mengamalkan pemakanan yang sihat dan gaya hidup yang aktif. Kita pun boleh nampak progress from day to day. Tak delah rasa nak mengalah cepat sangat sebelum mencapai target.

diari diet, cara kurangkan berat badan, panduan kuruskan badan
Gaya hidup aktif cara aku, memanjat gunung. Korang macam mana?

diari diet, susu sejat, diari diet 2.0, panduan kurangkan berat badan
Nilah Diari Diet 2.0 aku. Korang punya mana?

diari diet, panduang untuk kurus, cara kurangkan berat badan
Perbandingan yang sebelum ni dengan yang baru. Cantik betul yang baru!

Sesiapa yang berminat dengan Diari Diet 2.0, boleh hantarkan butir-butir berikut ke email sususejat[at]gmail.com atau menerusi direct message di Facebook rasmi Susu Sejat untuk menempah.

Nama:
Alamat Pos:
No. Tel:
Jumlah Item:

Nota 1: Tempahan 2 unit DD v2.0 ke atas akan diberikan diskaun istimewa (mengikut bilangan item yang ditempah).

Nota 2: Stok DD v1.0 (keluaran 2013) masih ada. Pada yang berhajat untuk mendapatkan kedua-dua versi Diari Diet ini sebagai KOLEKSI akan turut diberikan diskaun istimewa.

Nota 3: Anda juga boleh mendapatkan DD v2.0 ini secara COD (Cash on Delivery) dari pengedar di kawasan anda. Sila semak senarai pengedar di Sini.

Kepada sesiapa yang berminat menjadi pengedar Diari Diet di tempat/komuniti/gym/kedai buku anda, boleh hubungi juga. Komisyen istimewa akan ditawarkan kepada pengedar yang berminat.

----

Apabila kita nak mengurangkan berat badan, kita tak boleh bertangguh. Bila dah rasa nak, terus start on the spot dan Diari Diet 2.0 memang sesuailah untuk guide kita dalam perjuangan melawan berat badan berlebihan sebab dia tak de tarikh. Bebila nak start pun boleh. 

Bila dah start kena komited dan berdoa secara istiqamah. Insya Allah, kita akan dapat apa yang dihajatkan. Aku doakan korang yang beli Diari Diet 2.0 ini berjaya jadi ramping dan korang pun jangan lupa, doakan aku sekali ye.

Wassalaam.

7 Tip Memelihara Teacup Cat, Si Kucing Kecil

Nurmujahidah Ismail | 9/19/2016 | 1Comments |
teacup cats, kucing kecil, 7 tip pelihara teacup cats
Image source : catbreedswithpictures.com


7 Tip Memelihara Teacup Cat, Si Kucing Kecil | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Kucing adalah makhluk ciptaan Allah yang sangat mudah untuk kita sayangi dan cintai. Sebab itulah, ramai yang sanggup memelihara kucing dan terus rasa terikat kasih sayang antara satu sama lain. Hari ini terpanggil pula untuk bercakap pasal kucing. Kucing kecil. Hehe.

Aku sendiri ada kucing kat rumah. Adik aku si Huda tu yang selalu jaga. Walaupun dia macam cacat sikit, kitorang semua sayang kat dia tau. Termasuklah abah dengan adik lelaki aku. Macam manalah dia boleh buat manusia jatuh cinta pada dia ye. Tapi, da satu lagi jenis kucing yang pemilik kucing akan lebih sayang daripada kucing mereka yang biasa; TEACUP CATS. 

Teacup Cat, Kucing Miniature Paling Comel di Dunia


Teacup Cats ni sebenarnya kucing biasa sahaja yang ada semua ciri seekor kucing normal, kecuali saiznya yang lebih kecil. Teacup Cat jantan biasanya akan mempunyai berat sehingga 7 pounds, berbanding kucing jantan biasa yang biasanya seberat 17 pounds. Sama juga dengan kucing betina. Beza berat Teacup Cat dengan kucing biasa biasanya sebanyak 10 pounds. Perbezaan pada Teacup Cats ini sebenarnya terjadi hasil daripada mutasi genetik yang sangat jarang berlaku. 

Disebabkan mutasi ini, agak sukar bagi Teacup Cats nak membiak. Masih boleh, tapi ambil masa yang agak lama. Kesian korang. Banyak pula masalah sebab dorang lain dari yang lain kan. Sebagai pemilik Teacup Cats, ada benda yang anda boleh buat untuk membantu Teacup Cats hidup dengan lebih selesa.


teacup cats, kucing kecil, 7 tip pelihara teacup cats
image source http://www.petwellbeing.com/


1. Pastikan Teacup Cat mempunyai ruangnya sendiri.


Anda perlu menyediakan Teacup Cat dengan ruangnya sendiri. Anda boleh membeli kitty box. Kalau rasa mahal, buat sendiri pun boleh. Jangan lupa untuk letakkan selimut dan bantal dalam kotak tu supaya dorang tidak kesejukan dan sentiasa selesa. 

Teacup Cat ni sensitif sikit berbanding kucing biasa. Fragile kata omputeh. Sebab tulah dorang perlukan lebih kehangatan dan perlindungan. Korang kenalah faham tu.

2. Pastikan makanan Teacup Cat cukup


Kalau dengan kucing biasa, anda ada banyak cara untuk bagi makanan untuk binatang peliharaan anda tu. Banyak produk dengan pelbagai tahap kualiti di kedai yang anda boleh pilih. Tapi kalau dengan Teacup Cat, korang kena hati-hati semasa membuat pilihan. 

Teacup Cat perlu diberi makanan dengan kualiti terbaik sahaja sebab Teacup Cap lebih lemah. Dorang perlukan lebih protein berbanding kucing biasa. Pastikan anda periksa dulu kandungan protein dan tenaga yang anda berikan kepada Teacup Cat. 

Benda ni penting supaya makanan itu sesuai dengan keperluan nutrisinya. Kalau tak tahu nak pilih, tanyalah vet anda secepat mungkin. Jangan lupa juga untuk memberi makan dalam 3-4 kali sehari.

3. Pastikan Teacup Cat anda sentiasa terhidrasi


Teacup Cat memerlukan lebih tenaga dan protein sebab badan mereka yang kecil. Samalah juga dengan keperluan hidrasi mereka sepanjang hari. Letakkan mangkuk leper berisi air untuk Teacup Cat anda supaya mereka boleh minum air dengan lebih mudah.

4. Latih Teacup Cat membuang air awal


Nasihat nombor 4 ini sesuai untuk semua pemilik haiwan peliharaan. Latihan membuang air bagi Teacup Cat dari peringkat awal akan membantu menjadikannya suatu kebiasaan. Pastikan anda mengisi kotak kucing dengan pasir pembuangan dan letakkan kucing anda di situ dalam 5-6 kali sehari. Lakukan langkah ini selama beberapa minggu untuk menjadikannya suatu kebiasaan.

5. Lindungi teacup cat anda


Bila saiznya kecil, susah sikit orang yang perasan kehadiran kucing anda. Tanpa sengaja, dorang boleh tercedera. Jadi, bila anda sedang menerima tetamu di rumah, pastikan anda sentiasa ada dengan Teacup Cat anda itu. Kalau susah sangat, letak dorang dalam bilik yang selamat. 

Kemalangan kecil seperti jatuh atau terpijak sikit sahaja sudah boleh menyebabkan kecederaan parah. Senang cerita, tak payahlah pelihara teacup cat kalau anda ada anak kecil atau binatang peliharaan lain yang lebih besar.

6. Jaga kesihatan mereka


Memang tak dinafikan yang teacup cap perlukan perhatian lebih. Anda kena fokus kepada kebiasaan dan kesihatan mereka. Mungkin anda rasa macam melebih-lebih, tapi anda perlu jadi melebih-lebih kalau dengan teacup cat. 

Teacup cat biasanya mempunyai muka yang leper, menyebabkan mereka lebih terdedah kepada masalah pernafasan. Jadi, selalu selalulah perhatikan mata mereka kalau-kalau jadi merah, batuk-batuk atau bersin atau apa sahaja yang buat kucing kecil anda itu tidak selesa. 

Teacup cat juga terdedah kepada jangkitan kuman dan penyakit Polycystic Kidney. Polycystic Kidney Disease ini adalah masalah kegagalan buah pinggan akibat daripada kekurangan protein dalam pemakanan teacup cat anda. Antara simptom biasa bagi penyakit ini adalah kurang selera makan, nafas berbau dan kencing berdarah.

7. Sayangi kucing kecil anda


Sentiasa sayangi kucing anda sebanyak yang mungkin. Teacup cat adalah makhluk yang lemah. Peliharalah mereka dengan baik supaya mereka sentiasa selamat. Kalau teacup cat anda rasa sunyi, dorang boleh rasa tidak dihargai dan menjadi tertekan. Luangkan masa dengan mereka supaya mereka sentiasa gembira.

teacup cats, persian teacup cats, kucing kecil, 7 cara pelihara teacup cat
image source http://www.enkivillage.com/

LOVE CATS!!!

Sayangilah kucing anda. Dia saham ada di sana nanti, insya Allah.

Teacup cats adalah antara makluk paling comel yang anda akan jumpa di seluruh dunia. Mereka adalah kucing kecil yang sangat mudah disayangi. Bagaimanapun, kucing miniature ini memerlukan lebih perhatian dan kasih sayang disebabkan oleh saiznya yang kecil. Mereka perlu diberi makanan yang betul dan sentiasa terhidrat sepanjang hari. Perhatikan habit mereka sebab dorang sangat mudah mengalami masalah pernafasan yang kadang-kadang sukar untuk dikenalpasti. 

Teacup cats mungkin memerlukan anda lebih berusaha, tapi itulah yang boleh buat anda jadi lebih bertanggungjawab. Mereka ini kucing yang sangat menakjubkan dan sangat berbaloi untuk dipelihara.

Wassalaam.

Pembukaan Butik Benang Hijau Terbaru di Wakaf Che Yeh, Kelantan

Nurmujahidah Ismail | 9/17/2016 | 2Comments |
Pembukaan Butik Benang Hijau Terbaru di Wakaf Che Yeh, Kelantan | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Sebelum raya Aidiladha hari tu, butik terbaru Benang Hijau telah dibuka di Wakaf Che Yeh, Kota Bharu, Kelantan. Tahniah Benang Hijau untuk butik yang ke 16 ini. Rasa baru je branch Benang Hijau dibuka di AEON Mall. Tup tup dah ada yang lagi baru. I feel so proud tau dengan produk tempatan kita ni. Terinspirasi pula nak berbisnes. Kih3

Pembukaan Butik Benang Hijau Terbaru di Wakaf Che Yeh, Kelantan
Kalau nampak banner ni, singgah jangan tak singgah!

Butik Benang Hijau Dibuka di Wakaf Che Yeh


Benang Hijau Wakaf Che Yeh Grand Opening telah berlangsung selama tiga hari dari 9 hingga 11 September. Aku pergi masa hari pertama lagi. Bangun pagi-pagi, gosok baju, mekap, terus gerak dan breakfast kat Wakaf Che Yeh. Betapa excitednya aku dengan event Benang Hijau ni. Masa aku sampai, pekerja dorang tengah busy buat persiapan terakhir. Aku malas nak kacau. Aku ambil peluang buat sesi fotografi dengan Sony Alpha 5000 baru aku tu. Manalah tahu nanti ada yang nak hire aku jadi photographer. Practice makes perfect kan. Kih3

Pembukaan Butik Benang Hijau Terbaru di Wakaf Che Yeh, Kelantan

Cantik sungguhlah model kat banner besar Benang Hijau Wakaf Che Yeh. Dari seberang jalan pun dah nampak tersergam. Senang je nak jumpa BHWCY ni. Satu bangunan dengan Ariani dan Old Town White Coffee. Kalau tak jumpa juga, boleh Waze Benang Hijau Wakaf Che Yeh. Mesti jumpa. Sepanjang pembukaan selama 3 hari ni, 1000 helai tudung percuma diagihkan kepada pelanggan Benang Hijau. Diskaun dari 50% hingga ke 70% turut diberikan. Bukan itu saja, dengan setiap pembelian RM100 dan ke atas, pelanggan dihadiahkan dengan brooch eksklusif Benang Hijau. Memang langkah kananlah kalau shopping kat Benang Hijau sepanjang 3 hari tu.

Selfie dulu sementara tunggu nak masuk butik Benang Hijau.

Antara Koleksi Menarik di Benang Hijau Wakaf Che Yeh


Banyak sangat pilihan tudung yang menanti para pelanggan. Yang instant, yang tak instant, long shawl, bawal. Tinggal pilih je ikut selera masing-masing. Kalau aku, mestilah long shawl jadi pilihan. Suami pun suka. Aku ikut je. By the way, bukan tudung je ada. Blouse dengan dress pun ada. Berkenan betul aku dengan dress Autumn Tree. Cantik tau tak? :D

Pembukaan Butik Benang Hijau Terbaru di Wakaf Che Yeh, Kelantan

Pembukaan Butik Benang Hijau Terbaru di Wakaf Che Yeh, Kelantan


Tudung sarung pula menarik minat aku. Mana satu lagi cantik?

Amacam? Tergugat tak tengok koleksi terbaik yang tersedia di Benang Hijau Wakaf Che Yeh ni? Kalau ikutkan hati, nak je borong semua bawa balik, tapi kena tahan la. Poket tak tebal mana. Kena pilih-pilih juga. Hehe

Butik Benang Hijau Wakaf Che Yeh, Inspirasi Wanita Anggun


Bila buka saja pintu butik pukul 10 pagi tu, berderu-deru peminat Benang Hijau menyerbu masuk. Nasib baik tak tercabut pintu. Aku faham je kenapa dorang beria-ia sangat nak masuk. Yelah, dorang mesti tak nak tudung dan dress idaman sold out. Kan menyesal sudah terlambat. Tak masal berbaldi-baldi pulak air mata nak kena tadah. Sadis pulak.



Lepas membeli belah, pelanggan dijemput untuk menjamu selera. Macam-macam makanan dihidangkan termasuklah bihun goreng, kuey tiaw goreng, pulut bakar dan muffin. Terima kasih Citarasa Linda Catering yang dah masak makan sedap-sedap. My favourite mestilah bihun goreng. Bertambah aku makan hari tu. Siyes tak tipu. 


Selfie sementara tunggu makanan.

Sporting je peminat Benang Hijau ni. Sua je kamera, terus senyum. :)
Ada 3 orang blogger yang hadir sempena pembukaan Benang Hijau Wakaf Che Yeh termasuk aku, Hazanis dengan Puteri Memory. Jadi, mestilah nak kena tepek juga gambar kami kan? Bila lagi nak kongsi kalau bukan sekarang. Jangan muntah atas laptop hoiiii..

Orang kata aku kurus. Dia tak tahu aku tahan nafas.

Tak puas rasanya berselfie dengan Hazanis. Setahun lebih tak jumpa. Rindu sangat!

Nanti jumpa lagi tau. Tau tau tau....


Pembukaan Butik Benang Hijau Terbaru di Wakaf Che Yeh, Kelantan
Gambar penutup, model tak bertauliah Benang Hijau.

Terjah


Terima kasih buat pihak Benang Hijau sebab sudi jemput kitorang datang grand opening ni. So happy to be part of it. Nanti kalau ada lagi, ajaklah lagi. Kalau lapang, mesti pergi punya. Korang pulak, jangan lupa singgah kat butik Benang Hijau Wakaf Che Yeh tau. Macam-macam ada. Rugi kalau tak pergi. Tu jela ceritanya hari ni. Chawww! 

Wassalaam.

Website WordPress Dengan Speed Paling Laju dengan LittleBizzy.Com

Nurmujahidah Ismail | 9/15/2016 | 1Comments |
littlebizzy.com, pembina website laju, cara lajukan speed website
LittleBizzy.Com, pembangun WordPress terhebat.

Website Hebat Dengan Speed Paling Laju dengan LittleBizzy.Com | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Bila tengok ramai kawan blogger berpindah ke WordPress, rasa teringin juga nak berpindah sama. Buat perkampungan kat sana. Kih3

Kat luar sana, ada tak yang tercari-cari cara untuk berpindah ke Wordpress? Nak tapi tak tahu cara? Ada tak yang baru nak buat website untuk bisnes? Kalau ada, baca ni. Aku nak cerita sikit pasal LittleBizzy.Com. Sibuk sangat bunyi bizzy dia tu kan. Hehehe

LittleBizzy.Com adalah sebuah syarikat pembina laman web dari Las Vegas yang mempunyai satu matlamat besar iaitu menghasilkan laman web paling laju dan stabil bagi semua syarikat dan perniagaan tanpa mengira saiz bisnes.

Yang paling penting, LittleBizzy telah berjaya menghasilkan laman-laman web terbaik dengan cara yang efektif dan  kos yang sangat berpatutan. Sukalah tu dapat website canggih macam Lazada dan Zalora. Speed pula laju. Harga pula murah. Berbaloi-baloi... :P

Standard Plan - $20/bulan     Business Plan - $40/bulan     Premium Plan - $80/bulan


LittleBizzy.Com Pembina Website Terlaju


LittleBizzy adalah sebuah website builder yang memfokuskan kepada penghasilan lawan web WordPress dan WooCommerce dengan masa loading yang pantas.

Kenapa kita mahukan laman web yang laju? Sebab pelanggan sangat suka website yang tidak menyusahkan hidup mereka. Mereka juga tidak mahu membuang masa berharga semata-mata nak tunggu semua gambar dan perkataan keluar di skrin.

Dengan kelajuan yang tinggi juga, website kita juga akan mendapat kedudukan yang baik dalam ranking Google supaya laman web menjadi lebih mesra SEO.

Selain itu, LittleBizzy juga menyediakan server yang berkualiti tinggi (terletak di pusat data yang berdekatan dengan target audience) untuk memastikan kelajuan loading yang terbaik. Mereka menggunakan Nginx, CloudFlare dan PHP dan MySQL versi terkini.

Kenapa Perlu Pilih LittleBizzy.Com


Bagi pemilik perniagaan kecil atau baru nak bermula, LittleBizzy boleh dirujuk untuk mendapatkan nasihat dan pandangan teknikal mengenai WordPress dan SEO. Yelah, sebelum kita memulakan sesuatu, kita kena ada ilmu dulu. Betul?

Bukan itu sahaja, dalam setiap servis yang diberikan, LittleBizzy turut menyediakan akaun CodeGuard secara PERCUMA! Akaun backup ini menjamin keselamatan yang terbaik. Tak lupa juga beberapa servis yang lain.

Nak dapatkan pandangan percuma? - Hubungi LittleBizzy.Com

Antara Servis dan Kelebihan Yang Boleh Didapati daripada Littlebizzy.Com

  • Ranking carian bertambah baik
  • SEO audit
  • PERCUMA 100% setup dan pemindahan
  • Harga terbaik dalam industri
  • Mesra WooCommerce
  • Tanpa risiko diblacklist
Banyak lagilah. Tengoklah. Berlambak kelebihan yang diberikan oleh LittleBizzy.Com untuk klien yang mereka sangat hargai. Memang pelanggan dorang sangat penting bagi dorang tau.

cara lajukan website, pembina website laju, pindahkan blog ke wordpress


Review Klien Littlebizzy.Com


“Hands down one of the best partners we’ve worked with in our businesses. Can’t speak more highly of the experience we’ve had with LittleBizzy.”
— Cyrus, United States

“Jesse migrated and optimised my page load times and got them from around 10 seconds to 1 second. He totally exceeded my expectations and even suggested further improvements to my page load speeds. Within 24 hours of hiring Jesse much of the work was complete and I found that I was the only real bottleneck. A rare find, thanks.”
— Kunle, United Kingdom

“LittleBizzy brings the art of simplicity to managed WordPress hosting. I didn’t realize how bloated our standard hosting service was until we engaged LittleBizzy, and we haven’t looked back since. The level of customer service, and advice is first rate. The extra occasional SEO tips are also excellent, and a grateful addition to our arsenal to be the best in our field. Thanks!”
— Alexander, Canada

Boleh baca lagi di Review LittleBizzy.Com

Nak tahu lebih lanjut tentang LittleBizzy.Com? 

Cer singgah kat media sosial dorang kat bawah ini.

Setakat ini sahajalah review aku kali ini. See you again in another entries k.. Papaiii.. :D

Entri ini ditaja oleh LittleBizzy.Com

Kenapa Kena Ada Diari Diet v2.0 Untuk Kurangkan Berat Badan?

Nurmujahidah Ismail | 9/03/2016 | 0Comments |
Cara Paling Berkesan Kurangkan Berat Badan Dengan Diari Diet Versi 2.0 | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Macam mana nak kurangkan badan dengan berkesan? Macam mana nak istiqamah dengan diet yang sihat dan senaman yang efektif untuk bakar lemak? Macam mana nak kekalkan momentum dalam usaha menguruskan badan? Semua ni selalu mengganggu fikiran aku dan korang. Yes, aku tahu itu. Jadi, hari ini, aku nak bagi satu alternatif sebagai salah satu cara untuk menjawab semua soalan tadi tu.

Kalau dulu-dulu, aku selalu baca tulisan di makmal sains sekolah. Lebih kurang macam ni. Apabila kita baca, kita tahu. Apabila kita tulis, kita faham. Jadi, sesuatu ilmu akan lebih masuk dalam otak dengan lebih efektif kalau kita tulis. Sebab tulah, aku selalu tulis balik apa yang aku baca bila dah nak exam. Sebab ini jugalah, aku setuju sangat kalau orang yang tengah berusaha untuk kurangkan berat badan untuk mempunyai diari diet masing-masing 

diari diet, cara diet, cara kurangkan berat badan

Diari Diet v2.0 Merancang Perjalananmu Untuk Mencapai Berat Badan Ideal


Diari Diet v2.0 (DD v2.0) merupakan instrumen yang menggabungkan konsep “Planner harian + Buku + Personal Coaching” – kesemuanya 3 dalam 1.


Kenapa Kena Ada Diari Diet?

Diari Diet 2.0 dan Diari Diet versi terdahulu. Cantik betul yang baru tu kan?

  • Untuk membantu kita beristiqamah. Diari Diet adalah salah satu cara untuk memastikan kita sentiasa konsisten dalam usaha mengurangkan berat badan. Dalam Islam pun diajarkan untuk kita istiqamah dalam membuat kebaikan. Lebih baik buat amalan yang sedikit tapi berterusan, daripada banyak tapi hanya sementara. Inilah yang kita hendak terapkan dalam proses berdiet.
  • Untuk membantu kita merancang keperluan diet harian. Diet bermaksud cara pemakanan, bukan cara untuk tidak makan. Ia akan membantu kita memutuskan apa yang nak makan hari Khamis, berapa kalori kena ambil hari Selasa, banyak mana nak makan nasi hari Ahad. Bila dah tulis semua dalam diari diet, tak perlu fikir banyak, tinggal ikut sahaja. 
Contoh muka surat panduan kalori makanan dan panduan senaman dalam Diari Diet V2.0

  • Untuk membantu merancang aktiviti senaman. Bila kita bersenam untuk kurangkan berat badan, kita perlu variasikan. Contohnya, hari Isnin buat kardio, Selasa fokus lengan, Khamis buat angkat berat. Setiap hari juga, kita kena decide, nak buat kardio dulu ke, weight lifting dulu. Banyak juga nak kena fikir. Kan bagus kalau orang lain dan tolong fikirkan untuk kita?
  • Untuk merekod kemajuan yang dicapai. Mencatat kemajuan sangat penting. Bila kita boleh melihat dengan jelas kemajuan yang kita telah dicapai untuk satu tempoh, kita akan berasa lebih bersemangat untuk teruskan. Tak delah nanti kita rasa nak putus asa hanya sebab kita tak nampak apa-apa perubahan. Padahal, perubahan itu ada. Kita je yang tak rasa lagi.
  • Untuk buat rujukan pada masa depan. Aku tahu ramai yang on off dalam usaha mengurangkan berat badan. Bila dah berhenti, susah nak start balik. Tak tahu nak mulakan macam mana. Manusiakan mudah lupa. Masa tu, diari diet inilah yang akan jadi tempat untuk kita buat rujukan semula. Apa yang perlu buat, perlu makan, perlu lakukan. 

Diari Diet v2.0 (DD v2.0) dihasilkan oleh 2 orang blogger berpengaruh di Malaysia iaitu Joy Kalonas sebagai penulis (sususejat.com) dan Fadhli Hamdan sebagai pelukis (contengconteng.com). Diari Diet merupakan planner diet pertama dihasilkan di Malaysia dalam bahasa Melayu, oleh anak Malaysia. Diari Diet menggunakan konsep 3 dalam 1 iaitu sebagai Planner harian (macam diari harian khas untuk diet), buku info diet (sesuai untuk newbie) dan personal coaching kerana pengguna akan rasa seperti berinteraksi dengan buku (macam buku amali). 

Macam mana nak elakkan berat badan 'rebound'? Tengoklah dalam Diari Diet V2.0


Sebuah Diari Diet v2.0 boleh digunakan untuk 6 bulan, dengan ruang rekod 1 muka surat untuk 1 hari. Kalau target nak guna setahun, boleh beli 2 buah sekaligus dengan harga istimewa.

Cara Mendapatkan Diari Diet v2.0


Senarai kalori makanan pun ada. Tahulah lepas ni mana boleh dan tak boleh makan kalau nak kurus.

Sesiapa yang berminat, boleh hantarkan butir-butir berikut ke email sususejat[at]gmail.com atau menerusi direct message di Facebook rasmi Susu Sejat untuk menempah.

Nama:
Alamat Pos:
No. Tel:
Jumlah Item:

Ready stok masih banyak.

Nota 1: Tempahan 2 unit DD v2.0 ke atas akan diberikan diskaun istimewa (mengikut bilangan item yang ditempah).

Nota 2: Stok DD v1.0 (keluaran 2013) masih ada. Pada yang berhajat untuk mendapatkan kedua-dua versi Diari Diet ini sebagai KOLEKSI akan turut diberikan diskaun istimewa.

Nota 3: Anda juga boleh mendapatkan DD v2.0 ini secara COD (Cash on Delivery) dari pengedar di kawasan anda. Sila semak senarai pengedar di sini.

Kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi pengedar Diari Diet di tempat/komuniti/gym/kedai buku anda, boleh hubungi saya juga. Komisyen istimewa akan ditawarkan kepada pengedar yang berminat.

ps- tak sabar nak kurus dengan Diari Diet v2.0 aku nanti. hehehe
Wassalaam.

Hantar Anak Belajar Bahasa Inggeris di United Kingdom

Nurmujahidah Ismail | 8/08/2016 | 2Comments |
Hantar Anak Belajar Bahasa Inggeris di United Kingdom | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Suatu hari nanti, aku nak pergi London, United Kingdom. Ada 2 sebab. Pertama, sebab aku nak rasa guna bahasa Inggeris di tempat yang memang bahasa itu digunakan sebagai bahasa utama. Kedua, umi aku pernah bagitahu, dia pernah bercita-cita nak pergi England. Terbercerita angan-anganlah pulak. Kih3

Belajar Sambil Melancong di United Kingdom, UK


Berbalik kepada perihal belajar bahasa Inggeris di United Kingdom. Mula-mula sekali, kita kena tahu di mana letaknya United Kingdom. United Kingdom ini terdiri daripada 4 buah negara iaitu England, Scotland, Wales dan Ireland. Jadi, elakkan menggunakan England bila bercakap pasal United Kingdom. Kecil hati pula 3 negara lagi tu.

Bila cakap pasal UK, aku terus terbayangkan kota London di England. Terus terbayang-bayang jambatan London yang gah selalu keluar dalam tv. Mesti seronok kalau dapat peluang selfie kat situ. Boleh jumpa orang ramai yang tak sama warna kulit, tak sama bahasa, tak sama budaya. Lepas tu, kita akan merasa pengalaman menyesuaikan diri di sana.

kursus musim panas bahasa inggeris di uk
Jambatan London yang sangat cantik menarik tertarik!

Kalau berpeluang, aku teringin pergi ke United Kingdom untuk sambung belajar dalam bidang TESOL. Kalau kat Malaysia, TESL; Teaching English as a Second Language. Kalau kat sana, TESOL; Teaching English to Speakers of Other Languages. Sama je bagi aku. Lepas tu, ambil IELTS untuk membuktikan kemampuan aku aku sebagai cikgu bahasa Inggeris. Kalau tengah stress, boleh jenjalan kat jambatan cantik tu. Mesti tenang je rasa.

Antara universiti di United Kingdom yang ada kursus bahasa Inggeris adalah:


kursus bahasa inggeris musim panas di manchester uk
University of London

belajar bahasa inggeris semasa cuti musim panas di uk
University of Manchester

belajar bahasa inggeris di uk, belajar inggeris di united kingdom
University of Birmingham

belajar inggeris di united kingdom, belajar bahasa inggeris di uk
University of Cambridge

belajar bahasa inggeris di united kingdom, belajar inggeris di uk
University of Oxford

Kursus Bahasa Inggeris Untuk Family dan Anak-anak di United Kingdom


Teringin tak kalau kita boleh belajar bahasa Inggeris sambil melancong di United Kingdom? Pastu, boleh bawa anak-anak sekali. Tak payah menetap kat sana lama-lama pun. Pergi kejap, pastu balik Malaysia semula. Lepas balik Malaysia, bahasa Inggeris kita insya Allah bertambah baik, bertambah hebat. Nak tak?

Kini boleh! Di Manchester, terdapat kursus berkumpulan yang diadakan semasa musim panas. Kursus ini berjalan dari pertengahan bulan Jun sehingga pertengahan bulan September. Kursus ini akan memfokuskan kepada situasi harian sebenar yang memerlukan penggunaan bahasa Inggeris. Sebagai contoh, situasi membeli cenderamata dan hadiah, meminta tunjuk arah, berkongsi tentang hobi dan merancang sebuah percutian.

Selepas penilaian secara online dan lisan dilakukan, peserta akan diletakkan di dalam beberapa kumpulan, sesuai dengan tahap bahasa Inggeris masing-masing. Peserta akan diajar menggunakan pendekatan komunikatif oleh guru yang berpengalaman. 

Tempat untuk kursus ini adalah sangat terhad. Buat mereka yang berminat, bolehlah menempah tempat secepat mungkin di pautan di bawah

Email- office[at]communicateschool.uk
Telefon- + 44 (0) 161 235 8480

Sekarang bulan Ogos. Sempat lagi kalau nak join. Kalau ada rezeki lebih, apa salahnya melabur untuk ilmu dan pengalaman. Anak-anak pun suka. Mesti dorang senyum je sampai telinga. Tak de salahnya. Selamat maju jaya!

Wassalaam.