Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

728x90

Kembalikan Cincin Tunang Saya

Nurmujahidah Ismail | 7/29/2015 | 1Comments |

cincin itu mungkin saiznya kecil sahaja
tapi besar benar maknanya di hati saya
cincin itu mungkin nampak biasa biasa sahaja
tapi luar biasa kedudukannya di jiwa saya

jika anda masih berperikemanusiaan
jika anda masih ada yang namanya kewarasan
jika anda masih ada rasa kasihan
saya mohon sepenuh jiwa untuk kembalikan

cincin tunang saya
kenangan bermakna saya
saya bayar duit pun tak pe
saya nak cincin saya semula

tolong.. tolong doakan aku semua
doakan hati dia terbuka
untuk balikkan cincinku pada tuannya
doa korang mesti ada gunanya..

ps- maafkan saya abang... saya cuai.. saya bersalah.. maafkan saya abang.. maafkan saya.. :'(

Kafe Dip 'n Dip- Kenangan Kuala Lumpurku

Nurmujahidah Ismail | 7/28/2015 | 0Comments |
Kafe Dip 'n Dip, Kenangan Kuala Lumpurku

Dip n Dip- Kenangan Kuala Lumpurku | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Lama sungguh aku tak jejak kaki ke Kuala Lumpur lepas aku masuk ipg. Kalau pergi pun, under program ipg yang memang terhad la jangkah kaki. Teringat kenangan ke Kuala Lumpur Performing Arts Centre. Lepas pergi sana, tengok gajah kat Kuala Gandah, terus balik Kelantan. Sadis di situ.

Aku berpeluang lagi jenjalan ke Kuala Lumpur time adik Huda nak masuk UPM (sekarang tak study sana dah. -_-). Masa tu dekat dah dengan exam tapi aku redah juga sebab lama sangat dah nak jenjalan sana. My family doesn't travel much tau. KL pun dah cukup lejen bagi aku. Fyi, time tu, baru second time kitorang satu family pergi KL tahu. Aku bersungguh je beli tiket AirAsia walaupun first time jugak tu tempah sendiri. Pastu, terlambat masuk kapal, agak memalukan. Kih3

Kafe Dip 'n Dip, Kenangan Kuala Lumpurku

Antara benda best time pergi KL mestilah masa pergi IOI City Mall dengan sepupu aku, Kak Ina dengan suami dia. Actually, Zie nak beli Asus Zenfone 2. Tup tup, Kak Ina ajak makan kat Dip 'n Dip. First time dengar sebenarnya walaupun Zie cakap benda ni famous amous kat Instagram. Mmm.. Aku hadap je. Sedap pulak. Sedap sedap makanan kat sini, tak sesedap makan kat Nasi Ulam Cikgu kot. Sebab benda ni cepat muak. Makan sekali sekala tak pe la.. Buat hilang mengidam. Huhuu.

'A Taste Will Make You :)

Silalah jilat screen semuanya ye. :)

Kafe Dip 'n Dip, Kenangan Kuala Lumpurku


Kafe Dip 'n Dip, Kenangan Kuala Lumpurku


Kafe Dip 'n Dip, Kenangan Kuala Lumpurku


Kafe Dip 'n Dip, Kenangan Kuala Lumpurku

Honestly, makanan kat sini agak mahal, agak pricey sikit. Kalau taraf aku ni, dalam setahun sekali bolehlah kot jejak kaki kat sini. Buat hilang terliur tengok gambar orang dok share gambar chocolate itu chocolate ini. Tu pun pilih satu dessert, satu beverage. Tu jela yang mampu. However, thank you sangat dengan Kak Ina n husband yang dah relakan diri membelanjakan sepupu mereka yang jakun jejak kaki kat KL nih. Huhuu

Toodles. Wassalaam. :)

Nik dengan Muja Dah Kahwin Hooiii!!!

Nurmujahidah Ismail | 7/27/2015 | 16Comments |

Nik dengan Muja Kahwin Dah Hooiii | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Apalah sangat nak tulis untuk majlis akad nikah ni kan, gambar jela mampu ditempek. Tu pun lepas gigih mengedit tak nak kasi korang muntah tengok pengantin tak berapa lawa macam iols. Yelah, iols bukan pengantin baru cantik jelita Hazanis. Selamat pengantin baru beb. Muahxxx!!! Oh ye, ingat tak sebab-sebab aku nak kahwin awal? Baca k. :P

7 Januari 2014: Perkenalan kami
7 Jun 2014: Keluarga Nik datang merisik
30 Julai 2014: Majlis pertunangan di rumah Muja
5 Jun 2015: Akad nikah di rumah Muja
6 Jun 2015: Majlis kesyukuran di rumah Muja
8 Jun 2015: Majlis sambut menantu di rumah Nik

Tarikh pun dekat sama je sebab semua time cuti sekolah. Dedua cikgulah katakan.  Kih3

Ecececeyy. Dah berani bahu ke bahu dah sekarang. Kui3

Jumaat, 5/6/2015. Ramai sangat kahwin tarikh ni termasuklah Hanis Zalikha. Bangga sikit di situ. Kata orang sebab tarikh ni cantik. Photographer memang fully booked. Kalau last minute memang tak dapat. Kitorang pula pilih tarikh ni sebab masa ni cuti sekolah. Memula nak buat 6 Jun 2015. Cadangnya nak akad nikah pagi, majlis petang. Tapi, mak Nik takut kalut pulak. So, awallah sehari aku jadi bini. Jumaat pun macam hari elok. Aku hokey. Janji kami kahwin! :P

Kalau tak de yang pakai baju biru tudung pink, aku tak lahir
Kalau tak de yang pakai songkok baju biru, aku tak leh kawin.
Dedua penting. Ekekekee.

Honestly speaking, sebelum kahwin, dugaannya teramat banyak. Jangan tak percaya sebab ini kebenaran semata. Kami bertunang dekat setahun and it was not easy! Duduk jauh-jauh. Yang ada cuma komunikasi. Berjumpa mata sekali sekala pun payah. Masalah kewangan lagi. Bayangkanlah sebulan sebelum kahwin, hampir-hampir jugak runtuh masjid kitorang sebelum terbina. Salah faham, keletihan, emosional. Gabungan semua tu memang buat kitorang tertekan. Tapi,

BERTAHANLAH!!!

Nilah orang kuat majlis kahwin aku. My beloved family.

Berapa kali lafaz baru boleh angkat tangan camni? Koranglah teka. :P

Bertabahlah semua yang bakal mendirikan rumah tangga. Anggaplah segala ujian itu sekadar tornado. Berbahaya, tapi pasti berlalu. Semua yang buruk tu cara syaitan tak kasi kita kahwin. Berkahwin ni terlalu banyak nikmatnya. Taraf ibadat si bujang dengan si berkahwin pun dah lain tahu. Tu yang iblis tak nak kita kahwin. Takkanlah kita nak mengalah pada dorang pulakkan? Kita ni kan sebaik-baik umat. Malulah kalau kalah dengan dorang. Don't ever give up your spouse!!! Hold strong!!! As long as dia tak de orang lain tu, kira ok la. Masalah lain tu, pejam mata jelah.

Ceyhhh. Malu cenggini kekal 5 minit je. -_-

Lepas tu, dah start nak jenjeling dah.

Once upon a time, aku pergi kenduri kawan aku. Aku tengok dia dengan suami dia kemahen lagi. Aku kenal dorang. Memang jenis menjaga. Aku curious betul macam mana seorang yang tak pernah bersentuhan, tetiba je boleh amik gambar kemahen manja manja, romantik romantik lepas kahwin. Macam too immediate pun ada. Macam mana??? Lepas kahwin baru aku tahu. Kan dah lama tunggu, jelez tengok gambar orang lain. Bila dah halal, on jela ambil gambar macam mana pun. Kih4

Our first handshake. Mohon nampak dengan mata hati betapa nervousnya aku masa ni.

Alhamdulillah. :')

Dengan rendah dirinya, aku mintak sangat doakan kami dan keluarga yang kami bina. Mohon doakan kami akan berbahagia sehingga ke syurga, diberikan kekuatan luar biasa menghadapai tornado rumah tangga, dikurniakan zuriat soleh solehah yang mampu membantu kami apabila kami sudah di alam kubur, dan perkara-perkara baik je berlaku dalam hidup kami. Berharap sungguh-sungguh nih. :')

Akhir kata, terima kasih aku ucapkan untuk semua yang dah membantu menjayakan majlis perkahwinan aku nih. Dari persediaan sebelum, semasa dan selepas kahwin, ramai betul membantu. Umi abah, keluarga, kaum kerabat, sahabat handai, catering, wedding planner, photographer, tetamu, dan keluarga suami aku. Semualah yang aku tak tertulis kat sini ke. Semua ye. Jangan ada yang nak tacim lak. Aku luku sorang-sorang kang.

Sekeping gambar sanding yang masih sanggup aku share. Kening pelik. Mata pelik. Dont have the heart to share more. T_T

Insya Allah. Bila korang doakan kami, doa tu terpalit kat korang balik tahu. Aku kat sini dah sedia mengaminkan. Wassalaam. :)

Mertuaku

Nurmujahidah Ismail | 7/14/2015 | 7Comments |

Ibu mertuaku
Beliau tahu aku tak tahu masak
Tapi dia tak keji.. Tak umpat..
Dia cool je.. Tak buli aku sangat..
Sayang beliau sarat sarat..

Ibu mertuaku
Beliau tahu aku belajar lagi..
Asyik berpesan jangan berhenti..
Ilmu itu berterusan kena cari..
Baru hidup diberkati..

Ibu mertuaku
Aku dapat rasa sayangnya beliau pada aku..
Perhatiannya beliau pada aku..
Penantiannya pada kepulanganku..
Sungguh! Beruntung!! Hatiku terharu..

Ibu mertuaku
Yang respon dengan cara yang aku mahu..
Kalau aku tak call.. Hatinya tak menentu..
Memang tertanya tanya.. Mana menantu aku..
Ma.. I love you..

^^

Pakej Percutian Bajet Murah ke Korea- Bulan Madu Impian Kami Ni!!

Nurmujahidah Ismail | 7/10/2015 | 1Comments |
Pakej Percutian Bajet Murah ke Korea, pakej bajet ke korea, pakej murah ke korea, pakej percutian ke korea, pakej korea 2016
Pemandangan Musim Luruh di Korea- macam bumi emas

Pakej Percutian Bajet Murah ke Korea- Bulan Madu Impian Kami Ni!! | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Masa zaman bujang dua tiga bulan lepas, aku ngan husben ada cakap pasal bulan madu. Kami tak pergi bulan madu lagi sebab still tak de masa. Normallah, semua pasangan pengantin baru berhajat nak spend time together, berdua, pengalaman pertama bercuti bersama. Perghhhh!!! Tak sabar! Time ni la nak mulakan kehidupan berdua.

Yang aku tahu, suami aku ni memang lama dah berhajat nak bulan madu kat Korea. Of all places in the world, abang? Lahai, jiwang sungguh. Aku syak, dia mesti suka sangat drama Winter Sonata atau Autumn In My Heart. Sebab tu nak sangat lawat Pulau Jeju dengan Pulau Nami. Tak pun, mesti sebab pelakon dia lawa. Nak kata dia suka kpop, tak pernah pulak nyanyi lagu Good Boy depan aku.

Pemandangan Yang Sangat Indah di Korea


Pemandangan kat Korea memang cantik sungguh. Memula orang Malaysia menggila nak pergi Korea, dari mula drama Korea masuk ke Malaysialah. Start dengan Winter Sonata. Pandai je orang Korea ni ambik shot shot cantik masuk drama dorang. Terus ramai sampai termimpi-mimpi nak jejak kaki ke sana, termasuklah husben aku and aku sekali.

Pakej Percutian Bajet Murah ke Korea, pakej bajet korea, pakej murah korea, pakej percutian korea, pakej korea 2016
Pemandangan musim bunga di Korea- Alamak! Cantiknya bunga sakura!

Pakej Percutian Bajet Murah ke Korea, pakej murah korea, pakej bajet korea, pakej percutian korea, pakej korea 2016
Pulau Nami, Korea yang sangat popular.
Pakej Percutian Bajet Murah ke Korea, pakej bajet korea, pakej percutian korea, pakej murah korea, pakej korea 2016
Taman Hutan Seoul, Korea yang sesuai untuk aktiviti keluarga 

Makanan Popular Wajib Cuba di Korea


Orang kata, curiosity kills the cat. Satu benda yang buat aku nak pergi bulan madu kat Korea mestilah sebab makanan dia. Daripada pembacaan aku, aku tak de lah expect makanan dorang ni sedap sebab lidah aku ni duduk dalam mulut Melayu. Tapi tulah. Nak tahu sangat macam manalah dorang boleh makan kimchi macam makan nasik. Padahal, sayur je pun. By the way, I am a picky eater and sayur tu macam last choice dah. Kalau aku makan pun semata mata sebab aku tak nak membazir je. Kih3

kimbap, Pakej Percutian Bajet Murah ke Korea, pakej murah korea, pakej bajet korea, pakej percutian korea, pakej korea 2016
Camchi Kimbap- kata orang sana, benda ni must try kat Korea.
Pakej Percutian Bajet Murah ke Korea, pakej bajet korea, pakej murah korea, pakej percutian korea, pakej korea 2016
Seafood Hot Plate. Yang ni nanti, aku pass kat husband jelah.
pakej percutian korea, pakej murah korea, pakej bajet korea
Bibimbap ni macam sedap je kan? Tapi...
-----

Aku nak sangat suami aku ni dapat tunaikan impian dia. Dah lama kot dia mengidam. Pada masa yang sama, aku tak nak bebankan suami aku jugak. Aku syak, pakej percutian Korea mesti besar kos dia. Kan bagus kalau ada pakej Korea 2016 yang tak terlalu membebankan. Yang within our budget.

Aku pun tercari-cari juga. Tak nak la manjang jelez je tengok kawan aku tak jemu-jemu share gambar jenjalan sana. Excited semacam je aku tengok. Gambar cantik je yang dorang share. Yang tak cantik tak nak lak bagi aku tengok. Kerek. Saja nak buat aku kempunan. Tak patut ke aku hangin??? Grrr!!! Pakej Korea 2016, come to mama please... T_T

-----

Muslim Travel Bug Merealisasikan Impian Korea Anda


Pakej Percutian Bajet Murah ke Korea, muslim travel bug, pakej bajet korea, pakej murah korea, pakej korea 2016

Tiap kali nak pergi bercuti, berbulan madu, melawat, benda yang jadi penghalang mestilah bab bajet. Sapa yang tak rungsing fikir duit tiket, makanan, tambang, hotel. Semua perlu duitkan? Tapi, kalau kita jumpa orang yang tepat, kita boleh bercuti dengan pakej murah ke Korea macam Muslim Travel Bug ni lah.

Dengan Mulism Travel Bug, semua perihal bercuti, merewang kat Korea dah tak jadi masalah. Pakej bajet ke Korea yang dorang bagi memang terbaik. Harga yang dorang tetapkan memang tetap. Tak de bayaran tersembunyi. One day, kalau ada rezeki untuk aku pergi Korea, aku tak nak sibuk sibuk cari lain. Muslim Travel Bug kan ada?

Kita boleh pilih pakej yang ada bergantung kepada bajet sendiri. Antara pakej popular mereka adalah pakej budget korea backpackers muslim style sesuai untuk mereka yang datang kumpulan kecil dan usia muda kerana bergerak secara backpackers gunakan public transport.

Mereka ada sediakan pakej korea mewah harga murah lengkap hotel 3 bintang, private transport (van atau bas private) & makanan halal sesuai utk senior citizen dan kumpulan besar. Dorang memang lama dah duduk kat sana. Kira dah expert dengan keadaan kat Korea. Tak delah risau sangat nak cari makanan halal kat sana ke. Nak stay kat mana. Semua dorang boleh uruskan.

Alhamdulillah, jumpa juga dengan Muslim Travel Bug yang dah banyak tunaikan impian Korea orang Malaysia. Insya Allah, bakal tunaikan impian aku dengan husband sekali suatu hari nanti. Kalau korang pun tengah cari pakej yang sangat bagus dan memuaskan hati, bolehlah pilih Muslim Travel Bug untuk jadi guide korang kat sana. Korang bolehlah guna info kat bawah nih.

Laman Web: Muslim Travel Bug
Fanpage: Facebook Muslim Travel Bug
Instagram: @muslimtravelbug
Nombor Telefon: 017 3777754 | 013 3546577 | 019 8100010
Email: info@muslimtravelbug.com

Ya Allah, semoga satu hari nanti, kami akan berjaya menunaikan impian bulan madu Korea kami nih. Amiin. Wassalam.

Kerinduan Isteri Pada Suami

Nurmujahidah Ismail | 7/07/2015 | 7Comments |

Rindu pada tunang dengan rindu pada suami lain giler. Aku boleh cakap dengan pasti yang rindu pada suami adalah berganda ganda lebih daripada rindu pada tunang or boyfriend. Tambah tambah kalau jenis perkahwinan jarak jauh macam aku dengan laki aku nih.

Memula tu, rasa malu jugak nak mengaku sebab tak biasa dengan status baru. Kalau dulu mana nak mengaku rindu, ego, malu. Takkanlah perempuan nak lelebih pulak teringat kat lelaki. Tapi, benda dah berubah. Yang dulu tunang dah jadi suami. Yang dulu haram dah jadi halal. Seriously, aku rindu sangat dengan suami aku. :'(

Di sini bukan lagi tempat untuk aku. Betullah, tempat isteri di sisi suami. Aku sekarang bukan berada di tempat sepatutnya. Bagi aku, i no longer belong anywhere but with my husband. That's it.

Dalam seminggu lepas aku balik dari Johor,
tetiba ibu jari kaki kanan aku sakit yang teramat. Boleh jugak kata tanpa sebab. Memang aku tak ingat pun terjatuh kat memana. Memang tiba tiba. Suami aku pulak tak de. Salah. *menangis

Pernah sekali, suami aku demam teruk. Pakej sekali dengan batuk selesema. Ulser pulak dalam mulut. Nak cakap pun susah. Puasa lagi. Panas. Aku tak de. Tak de sape nak jaga dia. Sangat salah. *menangis

Tapi, terpaksa. Desakan dunia. Pelajaran aku di IPG memang kena habis. Setahun setengah dengar macam kejap je, tapi orang yang lalui je yang boleh rasa. Patutlah, lecturer aku pernah cerita. Dia dah lalui berjauhan dengan family masa ambik master. Memang terus tertutup niat nak sambung untuk pHd pula. Tak sanggup dah dia. Jauh dengan family, suami, jawapannya derita.

Dari jauh, aku hanya mampu menunggu. Kalau kalau ada cuti or hari minggu. Manalah tahu, terpacak suami yang dirindu. Tetiba tersengih di muka pintu. Alangkah sendu. Pilu hatiku. Abang, jangan lengah lagi. Pulang cepat ke pangkuanku. T.T

Mohon doakan masa setahun setengah ini cepat berlalu. Cepat juga aku tamatkan degreeku. Tanak tangguh ke, tunda ke, tamatkan jadi nombor satu.

Testimoni Pengguna Krim Herba Kemboja- KHK Buat Pelanggan Puas Hati!

Nurmujahidah Ismail | 7/06/2015 | 1Comments |
testimoni krim herba kemboja, testimoni khk, bukti khk berkesan, bukti keberkesanan krim herba kemboja

Testimoni Pengguna Krim Herba Kemboja- KHK Buat Pelanggan Puas Hati! | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Mula-mula dulu, aku sendiri tak yakin nak guna Krim Herba Kemboja ni. Bukan apa, dulu jenis pandang rendah produk herba. Nama dah lain macam. Tak macam produk lain, nama nak bunyi mat salleh. Tapi lepas tu, aku menyesal lak lambat guna. Sebab tak boleh nafi dah keberkesanan produk ni. Herbalah bagus! :D

Dulu aku pernah bagi testimoni krim herba kemboja lepas seminggu aku guna sendiri. Memang ramai yang kagum dengan kesan dia termasuklah diri ini sendiri. What? How come this product being so effective? Eh, jerawat makin hilang? Laa, mana pergi parut jerawat yang dalam dulu? Bila letak gambar sebelah-sebelah tu, aku sendiri terkejut. Apatah lagi korang kan? Hahaha.

testimoni krim herba kemboja, testimoni khk, bukti krim herba kemboja berkesan, bukti khk berkesan
Tak per sis, nanti sis dah ada bajet, roger je. Krim herba kemboja untuk sis pasti ada. :)

testimoni krim herba kemboja, testimoni khk, bukti krim herba kemboja berkesan, bukti keberkesanan khk
Lepas ni boleh la repeat order krim herba kemboja dengan saya lagi k sis. :)

testimoni krim herba kemboja, testimoni khk, bukti khk berkesan, bukti keberkesanan krim herba kemboja
See, pelanggan lelaki pun puas hati dengan krim herba kemboja ni tau. :)

testimoni krim herba kemboja, testimoni khk, bukti krim herba kemboja berkesan, bukti keberkesanan khk
Bau herba kan sis. Ok je sebenarnyakan. :)

Ternyata! Terbukti! Jelas terang dan nyata! Bukan aku je yang dah berpuas hati dengan keberkesan krim herba kemboja ni. Pelanggan aku yang lain pun setuju tahu. Korang pun bakal bersetuju bila korang dah mula menggunakan krim herba kemboja yang mampu buat muka korang bebas daripada cela, acne-free dan bebas parut jerawat. Yang penting disiplin, doa dan tawakal. Insya Allah boleh.

testimoni krim herba kemboja, testimoni khk, khk berkesan, terbukti keberkesanan krim herba kemboja
Yang pink tu packaging baru Krim Herba Kemboja. Comel je. Hehehe

Muka masih berjerawat
Raya dah nak dekat
Cepat order KHK cepat
Lambat nanti tak dapat

Harap korang terima pantun aku tu dengan seikhlas hati. Kalau ada testimoni best lagi, aku share lagi dengan korang k. Ekekeke
Wassalaam. :)

Sabun Herba Kemboja- Bersihkan Wajah dan Badan Sekali Gus!

Nurmujahidah Ismail | 7/05/2015 | 3Comments |
khk soap, khk face and body soap, sabun herba kemboja, shk

Sabun Herba Kemboja- Bersihkan Wajah dan Badan Sekali Gus! | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Selepas kejayaan besar Krim Herba Kemboja yang dah banyak buat ramai anak dara, isteri mahupun janda menjadi cantik, kini terhasil pula produk baru daripada Krim Herba Kemoja iaitu Sabun Krim Herba Kemboja. Lorrh, makin lengkap, makin cantiklah! :D

Kalau dulu, KHK dah tunjukkan kemampuan membersihkan, melicinkan, mengclearkan wajah kita daripada masalah jerawat, sekarang KHK Soap pula akan menolong membasmi jerawat dengan membersihkan muka kita sebersih-bersihnya so that jerawat yang hilang tu pun seram nak datang balik. Makin hebat defense team wajah kita ye. Padan muka jerawat. Tak de rumah nak tinggal dah.

Ramuan 

sabun herba kemboja, sabun krim herba kemboja, sabun khk, khk face and body soap

- Pati bawang putih
- aloe vera
- madu kelulut
- Tea tree oil
- minyak zaitun

Berfungsi untuk merawat

  • jerawat / jerawat batu
  • blackhead / whitehead
  • parut jerawat & cela
  • pori-pori terbuka
  • jeragat
  • mencerahkan bahagian muka dan badan
  • meratakan tona kulit muka
  • mengurangkn kedutan
  • mengawal minyak berlebihan 
  • memberi kelembapan kulit
  • membuang parut kecil seperti sel kulit mati
  • membaiki lapisan kulit yg bermasalah

Berat: 45gm 
Harga: RM44

Set Krim Herba Kemboja dan Sabun Herba Kemboja


set krim herba kemboja dan sabun herba kemboja, khk soap, khk face and body doap, shk

Harga Set Krim Herba Kemboja + Sabun Herba Kemboja

Krim rm59 + sabun rm44 + rm6 kos ps smnjg = RM109
Krim rm59 + sabun rm49 + rm10 kos pos sabah sarawak = RM118

Jangan tunggu lagi!!! Whatsapp aku cepat di nombor,

01126947035

PM di Facebook pun boleh. Search je Nurmujahidah Ismail. Mesti jumpa punyalah. Sementara aku ada internet lagi nih, sementara aku masih menunggu, sementara pejabat pos tak cuti raya lagi, baik cepat. Kang menyesal tak sudah pulak. Hehehe. Wassalaam.

Apabila Isteri..

Nurmujahidah Ismail | 7/04/2015 | 16Comments |
Just want you to know that I'm married. Yeaayyyy. :D
Apabila Isteri.. | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Hye guys. I don't know what to write actually. Tetiba teringat,  Bila aku bercerita dengan my guy friends, dorang selalu cakap women are complicated, hard to understand, hard to please, yadaa yadaa. Dorang macam risau je sebab dalam beberapa tahun lagi, dorang pun nak kahwin kan.

So, chill guys. I'm helping you here. :)

By the way. Women are not that hard to understand pun. Ingat tak aku bagi peringatan kat para isteri dulu? Sekarang peringatn untuk para suami pulak. It is just a matter of korang sudi tak buat perkara-perkara yang boleh menyenang hati para isteri nih. Sebab ramai jugak yang rasa macam tak perlu, tak penting, leceh sedangkan isteri lebih kepada rasa ia sangat penting. Gitchew.

Now, lets start.

1. Bila Isteri Tanya


Bila dia tanya, rambut macam mana sesuai untuk dia, siap tunjuk gambar. Korang tak boleh cakap, 'Ikutlah. Mana-mana pun boleh.' It shows you're not interested and it hurts. Go for, 'Yang ni nampak cute. Yang ni nampak matang. And abang suka sayang nampak matang. Cantik'. Gituu.

Actually, bila dia tanya kamu, it means your opinions matter. Kamu suami k. Nothing is more important for us than you. Never consider our questions as 'not important' because they are! At least for us. Bila korang macam tak sudi bagi opinion, we will feel less important and you know it is bad when that happens. :P

2. Bila Isteri Bercerita


We, wives, consider our husband as our best friend! Kalau boleh semua benda nak cerita kat dia. Nothing is not important. It's our nature to be a story teller and it is your nature ,supposedly, to become our listener. Kawan yang mendengar, yang respon, yang never look down on us.

Even berbuka lauk apa pun boleh jadi perkara yang menarik. Mungkin kami nak gitau lauk ni sedap, kami suka. You might think benda bebudak sangat, tapi you should not let us know that. Layan je. Give us your precious  2 minutes, will you? Kejap je pun.

3. Bila Isteri Sedih


Ini paling senang! When we are quiet, not smiling, looking deep through the wall, our eyes macam berkaca, it just means we are sad. Jangan marah or ejek kami nangis. Again, it is our nature. Tears is Allah' gift to soothe our sadness. Maybe kitorang tengah pms ke hape. Tak leh elak!

Bukan sengaja pun. Just come near, hug, and rub our shoulder. Just show that you care. Just show that korang ada di sisi time korang diperlukan. Tahu korang ada pun, dah cukup besar nikmatnya bagi kami. Tak perlu tanya pape sebab nanti kami akan cerita jugak bila rasa nak cerita. Normallah tu. ^^

4. Bila Isteri Manja


Bila kami nak manja, pegang tangan, letak kepala atas bahu, tiup telinga, selak-selak rambut, janganlah tolak, janganlah marah. Women are childish. Embrace the fact. UAI pun cakap, wanita sejenis makhluk pelik yang akan jadi baby sampai dia tua. Bukan selalu pun kan? Cute apa. :P

5. Bila Isteri Minta


As far as I'm concerned, isteri yang sayang suami dia akan berusaha untuk menyenangi dan memahami suami dia. So, bila kami ada benda nak mintak, show effort untuk penuhi. Kalau memang tak boleh, just tell us the reasons. Insya Allah, kami boleh terima. Yang ni macam masalah sikit.

----

Wanita makhluk yang detail. Lelaki makhluk yang ringkas. Bila wanita bertanya, dia nak tahu terperinci tapi lelaki suka gitahu benda at the surface je. Bagi aku, bila dah jadi suami isteri, there is no such thing as secret between the two. Isteri ni dia curious lebih pasal suami dia and curiousity lead to suspicion. Elakkan kami tertanya-tanya. Tell us everything.

That is how you maintain a good marriage. :)

---

I love you, husband. More than you will ever know.

Macam tak cukup je 5 benda nih. Nanti mungkin aku sambung untuk para lelaki lebih mudah nak faham wanita dia. Maybe, isteri dia. Perkahwinan is a process. There is always something new to learn every day. In fact, every single second. Hehehe

ps- thank you Allah for your gift and blessing in the form of my husband and my new family. i am so the luckiest girl on Earth having them in my life. :)

Toodles. Wassalaam. :D