ape duty korang? cer citer,, - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Friday, October 28, 2011

ape duty korang? cer citer,,

assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D


hye3!!!

entry ni dah tak tau dah entry muja ke berapa untuk hari ni

sebelum pape nak tulis ni dulu

" mukmin,, cian dye kena keje esok,, PADAN MUKE!!!" ok,, sekian


ape duty kite??

cer citer.. dulu,, kalau citer pasal duty mesti teringat kat duty roster warna-warni macam pelangi yang kite tepek ngan gam kat tepi papan hijau,, masa zaman sekolah,,, hari-hari benda tu la yang kitorang dok telek<< cam lawa sangat. yela,, sebab kitorang kena tau sape on duty,,

kalau tak kena marah ngan cikgu,, takuuuut,, takut kena rotan,,,


kalau ngan cikgu kite takut and kite boleh buat duty tu supaya tak kena marah or worse kena rotan,,, camne lak duty kite sebagai manusia?? cer citer..

tak rasa ke DIA pun marah kalau kite tak jalankan duty kite,, sebagai manusia,, cer pikey,,


admit again,, ada sumber lain yang inspire idea nak tulis ni,, tapi muja dah lupa sape,,,

yang pasti,,


3 tugas utama manusia adalah sebagai:



  1. ABDILLAH<< hamba ALLAH... see the word hamba? muja pernah baca,, the word abdi or hamba ini sebenarnya adalah panggilan istimewa yang diberikan kepada manusia yang dijadikan untuk beribadah kepada ALLAH,, bukan seperti yang kite anggap sekarang,, hamba=dera+luka+derita,,


  2. KHALIFAH<< wakil, pemimpin. kita yang kena jaga bumi ni,, jaga jangan sampai 'cedera' dengan deforestation, jangan sampai 'kotor' dengan zina dan darah, jangan sampai 'hancur' dengan perang.


  3. DAEI'<< pendakwah,, manusia kena berusaha sebarkan ISLAM,, yakni cara hidup ISLAM yang sebenar,, bukan ISLAM keturunan atau ISLAM pada kad pengenalan,, mahu ke kite disalahkan orang orang bukan ISLAM di 'sana', bayangkan dorang cakap camni 'kitorang tak tau pun ISLAM, kitorang tak salah. diorang la salah tak gtau kat kitorang',, cer imagine kejap and pikey camne mau jawab,,,

jom kite laksanaka 'duty' kite yang sebenar


sebab kite ni


MANUSIA.. :D


No comments:

Post a Comment