gedik nak berdiet,, tapi.... - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Wednesday, October 12, 2011

gedik nak berdiet,, tapi....

assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D

ari ni kan,,, muja makan sekali je,,,
gtau mukmin,, terus kena marah,, aiyaaa,,,
alaa,,, bukannya muja tak makan kan?
muja makan diah suap satu sudu.. hehe

is this what you call a beauty????!!! bluekkk!!!

disebabkan benda ni jadi,, datanglah idea nak menulis bertimpa-timpa
hehe
muja nak cakap pasal apa yang salah tentang diet,,
those yang nak diet,, sila baca sampai habis,,

jangan nak gedik what peraturan yang macam ni!!! we eat to live.. it is nature.

p/s: ayat digunakan agak harsh supaya ada lebih effect menusuk kalbu,,
sila take everything positively k,, this is for our own good.. happy reading,,, :D

ape yang salah tentang diet

korang paham tak gambar ni nak cakap ape? orang yang kat dalam gambar ni je yang rasa dye gemuk,, padahal,, dah tinggal tulang,, still nak berdiet sakan. 
JANGAN JADI MACAM NI!!!
  1. nak diet sebab nak cantik bukan untuk sihat.. cantik yang dapat tak setara mana,,, lama-lama cengkung and berkedut jugak,, tapi sakit yang dapat selama-lamanya,, timbul masalah baru,, duit lagi abis, tak hingin den..
  2. nak diet, tapi tak tau camne. yang dye tau diet ni tak makan,, hello?? who said that?? padahal kena banyak kali makan dalam kuantiti yang sedikit. sila check cara diet yang betol,, baru la effective.. search kat google.. berlambak kot,, jangan malas,, type then tekan search. tu je pun,,,
  3. nak diet tapi bersenam tak nak,, ni satu lagi,, alahai,, diet memang la kawal pemakanan,, tapi,, nak buang lemak-lemak yang terkumpul sepanjang kita hidup ni camne?? tk de cara lain daaah,, bersenam tu penting,, percayalah,,, jangan nak malas-malas! tido je kje,, huh.
  4. nak diet tapi tak reti nak istiqaamah. diet bile ada function or hari raya or birthday mak tiri atuk dye je,, or time baju dye nak pakai dah tak muat and hampir koyak.. mane boleh macam tu,, diet is about nutrition. it is a whole-life-journey.. 
  5. nak diet tapi tak berdisiplin. jadual pemakanan yang doktor peribadi bagi bukannya nak ikut.. nak ikut gak nafsu yang ckap 'makan la banyak2,, rugi,, bufet kot' huh,, kalau macam ni,, baik tak payah gi jumpa doktor,, mahal agi bayar,, buang karen jelaa,,,
  6. nak diet tapi tak de determination. pantang tengok yang favourite terus nak ngap and cakap 'esok la start diet' esoknya ulang lagi ayat ni, lusa, tulat,, ulang ayat same.. sampai la badan dah naik 100kg.. masa ni jangan nak menyesal!
  7. nak diet sampai menyeksa diri sendiri. tak makan langsung sampai berhari-hari. terketar-ketar. nak jalan pun susah. sampai camtu sekali? tak tau ke nak digest makanan tu kena ada energy,, dah kalau tak makan,, gemuk camtu la jugak weh,,, alahai,,, failed.
  8. nak diet tapi dekatkan diri dengan peruntuh semangat. dekat-dekatkan diri ngan cafe and kantin. camla port nak lepak yang lain tu tak de,, nak gak dok kat situ,, memang nahas. pastu mula la terliur tengok kawan makan,, pastu makan kawan punye,, tak de maknanya diet hang,,,
  9. nak diet tapi suka bagi excuse untuk hilangkan rasa bersalah kalau dah langgar peraturan,, then excuse sama digunakan hingga niat nak diet dah hilang.. then kembali kepada cara yang lama.. tak de rasa rugi.. adoilaaa...
  10. korang ada idea lagi tak,, kalau ade,, letak kat no 10 k,, :D

jom kite berusaha ke arah kehidupan yang lebih sihat dan bahagia,,,:D



5 comments:

  1. btul jgak kan..kdg2 tu pelik jgak tgk org yang gler diet ni..bdn da kurus langsing still kate 'alamak..saya da gemuk'...dahtu, sampai sanggup beli ubat pelangsingan...buang duit je kan..

    ReplyDelete
  2. betol3,,, kite kalau nak diet,, kena sabar,, its a process,,, it needs time..

    ReplyDelete
  3. yup..btol..yg pnting kne disiplinkn diri..!

    ReplyDelete
  4. Pemakanan Seimbang. Paham x MUJA !!! Bukan 1 Sudu.

    ReplyDelete
  5. marah orang je reti budak cengeng busuk nih!

    ReplyDelete