cara2 kasi tergerak kaki nak solat awal waktu,, jom solat awal2!!! :D - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Monday, October 24, 2011

cara2 kasi tergerak kaki nak solat awal waktu,, jom solat awal2!!! :D

assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D

ari ni,,,

muja blogwalking
letey walking, muja jogging
letey jogging,, muja running
letey running,, muja speeding
smpai la muja 'semput-ing'

so,, ari ni muja nak kongsi cara2 nak bagi kita solat awal waktu,,,

before that,, muja bagi tazkirah kecil-kecilan dulu k,,
almaklumlah,, sampai ilmu walaupun sepotong ayat,,,
juzt nak gtau,,

' LEWATKAN SOLAT PUN DOSA BESAR JUGAK.. BUKAN TINGGAL SOLAT JE '
sekian sesi tazkirah,,

takuuuuuuuuuuuuuuuut!!!!
time muja blogwalking tu,,
muja terjumpe entry yang tulis pasal dosa-dosa dan hukuman dye,,
sorry,, muja dah lupe blog spe,,

tapi yang paling menarik perhatian adalah,,
>> dosa melengahkan waktu solat <<

alamak!!!!
tertembak di jantung and hati serta paru2,,
benda memang tak dinafikan muja salu buat,, isk3

HARAM bagi seseorang yang melewatkan solat sehingga habis waktu solat tersebut, tanpa sebab-sebab yang dibenarkan oleh syara' [al-Mausu'ah al-Fiqhiyyah,10/8]. Setiap solat itu ditetapkan pada waktu-waktunya, firman Allah swt :-

إِنَّ الصَّلَاةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَوْقُوتًا
"Sesungguhnya sembahyang itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman, yang tertentu waktunya. " [al-Nisa' : 103]

cer koran terjah sini,, dah bace cerita dye,, fuuuh,, seramm,,,,,

ni plak hukuman 3 fasa
click sini

then muja pun pkey2,, cmne la nak bagi kita solat awal,,, hmm,,
jom,,

  • tetapkan disiplin 'dengar azan, terus solat'. kite dengar je azan,, kita tinggalkan je sume yang tak penting,, tv ke,, laptop,, ps ke,, radio ke,, mp3,, segala yang tak menghalang tu,, TINGGALKAN. yang penting.. DISIPLIN!
  • masukkan software yang dengar azan time solat,, muja lupe dah nama ape,, korang mesti tau kan,, muja ni memang kuno sikit,, benda ni akan menyedarkan kite time solat sudah sampai terutama kat tempat yang azan dia tu dengar tak dengar je,,
  • tampalkan poster ke printed version ke pasal azab, balasan, or hukuman orang yang lambatkan solat,, WAJIB KEJUT PERUT LA,, bila dah kecut gler,, mesti rasa tak nak lewat sesaat pun kan,,, before azan tu dah amik wudhuk,, lagi senang,,
  • mintak tolong kawan2 nasihatkan kita kalau kita lalai,, of course la kawan kita tu kena jadi cermin kita,, sebab kita takleh nampak diri sendiri tanpa cermin.. tak caye?? tengok la muka anda tanpa gune cermin,, boleh??
JOM KITE SOLAT AWAL,,


muja harap,, muja pun boleh jadi disiplin n lakukan yang muja tulis kat entry ini hari ni,,
ps-yang tak solat lagi tu,, paham2la yer

gambar ihsan google


5 comments:

  1. Tibe-tibe je terasa diri aku slalu buat camtu...hahahahahaha.....ok berazam untuk ubah...

    ReplyDelete
  2. bagus entry ni.

    awak terasa dengan tajuk entry saya ye? sori. saya dah tukar tajuknya.

    ReplyDelete
  3. moga kita sama2 memperbaiki amalan kita... thanks 4 sharring adik...

    ReplyDelete
  4. jom3... kite sme2 berubah ke arah kebaikan,, yeahh!!! go go go!!!

    ReplyDelete