suke makan sandwich?? jom wat solat sandwich! :D - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Wednesday, October 26, 2011

suke makan sandwich?? jom wat solat sandwich! :D

assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D

blog: hye MUJA... jom solat sandwich!!!
muja: solat sandwich kebenda pulak wahai blog tersayangku???
blog: muja,, jangan main2 tau,, solat pun ada bentuk sandwich tau,,,baca ni,,

solat sandwich= solat rawatib

Berdasarkan Hadist yang diriwayatkan dari Ibnu Umar r.a bahwa
Saya menghafal sepuluh rokaat dari Rosulullah: dua rokaat sebelum sholat zhuhur, dua rokaat setelah sholat zhuhur, dua rokaat setelah sholat maghrib di rumah beliau, dua rokaat setelah sholat isya’ di rumah beliau, dan dua rokaat sebelum subuh. Sebelum subuh ini adalah waktu di mana tidak seorang pun yang datang kepada Rosulullah SAW. Hafshah memberitahuku bahwa jika muazin mengumandangkan adzan dan fajar telah terbit, maka beliau sholat dua rokaat.


ok,, ni entry nak gtau pasal yang muja rasa kite salu tak amik berat.. ni patutnye jadi common knowledge untuk kite orang ISLAM

ok,, camni,, solat rawaatib ade 2,,, QABLIYAH DAN BA'DIAH..
  • qabliyyah- 2 rakaat sebelum solat
  • ba'diyyah- 2 rakaat selepas solat

TIADA SOLAT BA'DIYYAH BAGI SOLAT SUBUH DAN ASAR
di tempat lain selain di Masjidil Haram.ingat tau,,


penting3!!!!
solat ni la yang membantu menyempurnakan kekurangan dalam solat muja tau,, misalnya,,, muja ada salah baca ke kat mne2,, or kurang khusyuk kat mana2,, solat ni la akan menampung sedikit sebanyak ketidaksempurnaan dalam solat muja tu,,

analogy:
kite ada kereta,, kereta kita besar,, mahal,, canggih manggih,, kite sangat saaaaayang kereta kite tu,,,
cinta sama kamu and mabuk kepayan gitu loh wahai kereta!!! muahhhXX,,!!! malangnya,,
tayar kete kite tu bocor,,, n kat pintu tu ade kesan calar ckit,,, so,, mesti kite kena tampal cepat2 walaupun kereta kite tu still boleh bergerak,, n gi polish kereta kite tu kan??kan?? kalau biarkan,, tak pasal2,, hancuss,, sape nak jawab??

so ingat wahai authorku,,,

IT IS VERY IMPORTANT to perform sandwich prayer!!!
(lain lah kalau muja dah rasa solat muja tu sudah terlampau sempurna,, so,, tak pyah la buat k,, :D)


kalau ade yang nak tegur or ade yang nak ditambah boleh la kongsi kat tempat komen sebab muja bukan orang yang arif... tolong ek,, kalau tak yakin tanya ustaz ke,, yang boleh dipercayai,,,
pleez,, takut gak menyebabkan ajaran sesat,,,tapi still nak berkongsi yang muja tau,, hehe

blog: harap muja boleh start wat,, chaiyokkk muja!!!
muja: insya ALLAH,, I CAN DO THIS!!!
(tak janji,, takut jadi munafik kalau tak tepati,, tapi jangan gune alasan ni untuk tak try langsum!!! :D)

2 comments: