cara tidur dengan betul (al-Mulk yang lama merindui aku) - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Wednesday, November 30, 2011

cara tidur dengan betul (al-Mulk yang lama merindui aku)

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM.

hye u ols,, semalam kan,, aku tdo lewat la jugak,, lebey kurang pukul 2 pagi gitu,, sebabnye hanyalah aku dok giler menghias blog aku yang satu lagi tu,, aku takleh bagi link kat sini sebab blog tu tempat aku meluahkan kegilaan walaupun aku tak privatekan dye,,, pagi ni aku bangun dan bertanya pada diri sendiri

'KENAPA AKU SANGGUP BUAT BENDA TAK BERAPA PENTING MACAM TU SAMPAI TIDUR KEMAIN LEWAT SEDANGKAN AKU MALAS BACA AL-MULK'
eh,, adakah ayat aku pelik?

aku seems like dah lupe ajaran daripada warden aku kat asrama dulu,, kat asrama tiap-tiap malam kitorang kena bace al-Mulk. bile kua je dari asrama  faris petra tu,, aku dah lupekan sume nye,,, al-Mulk yang dulunya aku hafal,, sekarang hilang entah kemana,, alangkah ruginya aku,,, menyia-nyiakan ajaran berharga yang aku dapat di sekolah dulu,,,, maybe sekarang aku dah rasa 'HEBATLA SANGAT' or 'AKU DAH BESARLA SANGAT'  or 'TAK DE DAH ORANG NAK MARAH AKU SEBAB TAK BACA AL-MULK'
camtu ke ek?? aku pun tak tau laa,,, yang penting aku rase menyesal sangat ni,,, yeah,, bile dah stop,, it is hard to start over dengan godaan setan @ jin @ iblis @ nafsu yang tak reti erti penat lelah nak berenti menghasut,, nauuzubillah,, jom kite start sama-sama nak tak??? aku kalau ade geng lagi semangat nak buat nih,, jom!!!

ok,, sebenarnya,, aku nak tulis pasal adab-adab nak tidur,, kalau korang nak add-on,, korang plus-plus la kat komen,, t aku edit balik entry ni k,, ok,, lets start!
  • FIRST, before tidor,, korang kena pastikan korang dah solat ISYA'... yeah,, kena tanya diri sendiri sebab ISYA' ni antara solat yang susah kite sebagai manusia nak laksanakan,, aku juga manusia,, aku tahu manusia itu bagaimana.
  • SECOND, before korang tidur, silalah amik wudhuk dulu,, insya Allah dapat elakkan gangguan musuh, setan-setan dan kaum kerabat dye tu,, kalau korang baru je solat isya' so wuduk tu jage k,, :D
  • THIRD, jom kite bace aL-Mulk,, surah ni pendek je sebenarnya,, jauh lagi pendek daripada surah Yasin,, korang tak caye ek?? cer scrolll lagi ke bawah ni,, see???? pendek je,, tapi,, aku tau,, tetap susah bagi kite nak wat banding ngan tonton muvie 3 jam or bace novel ombak rindu kan?? tekan sini for surah AL-MULK.
  • FOURTH, kite bacela ayat kursi dulu,, ayat kursi ni bagus,,, mesti kite pun dah tau kan kebaikan ayat kursi ni,, :D
  • FIFTH,,, kite bace pulak dua kalimah shahadah... bagus untuk kita perbaharui shahadah kite sebab manusia yang mudah lupa.
  • SIXTH.. korang bace dulu doa yang korang nak,, cam doa penerang hati ke,, untuk kesejateraan hidup dunia akhirat nih,, aku tak letak,, sebab ni kire part doa personal yang kite nak la kan,,, insya Allah mujarab.
  • SEVENTH,, baru la kite tido dengan cara Rasulullah.. i mean kedudukan time tido,, ni salah satu je sebab banyak lagi adab lain yang Rasulullah amalkan,,, sebab muja nak tulis yang ringkas je,, yang muja rase measurable n masih boleh muja lakukan... boleh rujuk sini for full version. 
Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan da tapak tangan di bawah pipi.
Banyak lagi sunnah Nabi saw yang boleh diamal, semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night cream sebelum tidur. Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur.
Pesan Nabi saw, dilarang tidur meniarap terutama lelaki. Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidak menimbulkan fitnah.

happy trying!!!
 

No comments:

Post a Comment