Tuesday, November 29, 2011

Cara Kenal Lelaki Yang Sedang Jatuh Cinta

Edit Posted by with 50 comments
ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

hai you olz. tadi muja tengok tv and terpikey, drama melayu selalu buat cerita lebih kurang macam ni:
Lelaki suka kat kawan baik perempuan. Lelaki ni selalu tolong usaha dapatkan apa sahaja yang perempuan ni nak. kita yang menonton ni memang dah nampak sangat dah lelaki ni suka kat perempuan ni, tetapi yang si perempuan ni dok nampak lelaki lain. pastu timbul lak wanita lain yang menjadi tempat lelaki ni meluahkan rasa sedih bila tak dapat luahkan perasaan dia sedang lelaki ini juga tak sedar perempuan kedua ni suka kat dia. 

contoh cerita: kuch kuch hota hai , kelas kau maria. so, untuk entry kali ni, muja nak kongsi macam mana nak kenal lelaki yang sedang jatuh cinta. cinta sebenar adalah melihat orang yang kita cinta bahagia, walaupun kita bukanlah penyebabnya. namun, kalau kita sendiri yang buat orang tu bahagia, of course la kita pun berlebih-lebih lagi suka.


Pertama, lelaki yang sedang jatuh cinta akan suka membuat perempuan yang dia suka gembira dan bahagia. lelaki yang sedang jatuh cinta suka mendengar pujaan hatinya ketawa walaupun perempuan itu suka menyakitkan hatinya. suara yang macam hantu pun jadi merdu di telinga. tak kisahlah perempuan itu suka berkasar dengannya. malah, dia memang tak kisah bahkan lagi dia suka. sebab dia suka wanita itu apa adanya. yang peliknya, kalau perempuan itu berubah lagi dia rasa tak selesa. dia suka wanita itu begitu selamanya. kan mukmin? kih3

Ketiga, dia suka sangat bermesej dengan perempuan yang dia cinta. kalau perempuan tu tak nak bermesej sebab berbeza telco, dia sanggup tukar nombor telefon dia. baguskan? kalau perempuan tu buzy manjang dok online sampai lupa untuk mesej dia, dia terasa hati. merajuk. dia sengaja biarkan perempuan itu pulak yang mesej dia banyak-banyak kali. padahal, rasa nak reply tu membuak-buak dalam hati dia. hahaha!!! :D

Keempat, lelaki yang sedang jatuh cinta suka bercakap dan berbual dengan wanita yang dia cinta. dia suka kalau dapat on phone dengan perempuan tu. walaupun dah bermesej hampir setiap masa, dia tetap nak bercakap. tak kiralah banyak habis duit untuk topup pun. asalkan dapat cakap. seminit pun jadi la. setakat say hye dan bai pun kira ok. dia sebenarnya rindu nak dengar suara perempuan tu. jatuh cinta la katakan, mana boleh lari dari merindu. eceyh :P

Kelima, lelaki yang sedang jatuh cinta suka belanja perempuan yang dia suka. kalau dekat, bagi gula-gula sebji setiap hari. kalau jauh, dia rela poskan. balut cantik-cantik. tak kisah la bawal ke, topup ke, paling tak, buat header untuk blog perempuan tu. header tu pulak, buat banyak kali pun tak pe asalkan menepati apa yang perempuan tu nak. sweetkan? kan3? hahahahaha

Keenam, lelaki yang sedang bercinta tidak suka kalau perempuan yang dia suka risaukan dia. mula-mula dia rasa gembira sebab dia tahu perempuan itu ambil berat, tetapi hanya setakat itu. dia tak suka perempuan yang dia suka bimbang, tak tenang sebab dirinya. bila cakap pasal benda yang merisaukan, cepat saja dia tukar topi. dia janji tak nak gitau papa dah kat perempuan tu. padahal perempuan tu risau sebab perempuan itu peduli. grrr!

Ketujuh, lelaki yang jatuh cinta juga pantang kalau perempuan itu buat icon yang sedey dan sadis. dia  takut pompuan tu merajuk, denda dia dengan mogok tak nak cakap sebab hari dia mesti gloomy tanpa mesej daripada pompuan tu. contohnya : ( ataupun =( ataupun : < ataupun = < terus dia risau. dia nak smiley camni jer : ) ataupun  : > ataupun = ) ataupun = >... smiley je pun, kih3

Kelapan, lelaki yang sedang jatuh cinta pantang tahu, melihat atau mendengar perempuan yang dia suka menangis. terus dia rasa nak cari orang yang buat perempuan tu sedih. kalau diri sendiri yang buat pun dia dah rasa nak hantuk kepala sendiri, apatah lagi kalau orang lain yang buat. grrr! mula la dia rasa nak bertukar jadi Hulk hijau!!!

ade sape2 yang bace ni terasa tak??? hahaha!!!! wassalaam. :D

50 comments:

  1. Sy trase lha ngn ayat nh . . , bb adew yg sme dgn ksah hdup sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada iras tu, mungkin betul dia suka awak :D

      Delete
  2. haha.. memang betullah tu.. tapi cintakan die kerana Allah lebih membantu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga pasangan bercinta kerana Allah,, amiin

      Delete
  3. Betol la kot.. Huhu . Ble buat cerpen nie.. :)

    ReplyDelete
  4. Lepas pertama terus ketiga. Kedua dirahsiakan ke camne?

    ReplyDelete
  5. saya pernah juga macam tu ..tapi itu dulu skrg tidak lagi ..sebab sekarang saya sudah percaya bahawa sabun pencuci joy boleh membasuh pinggan dari malaysia ke singapore

    ReplyDelete
  6. hurmm macam cara nie lebih kepada saya je..hukhuk...si dia entah la.. macam tak je.. :(

    ReplyDelete
  7. Sgala usaha sy sia2 rupanya..dia x tnjukkan mna2 tnda yg awk tulis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau betul awak sukakan dia in term of nak kawin ngan dia.. usaha lg.. smpailah dia jd org lain punya.. hehe

      Delete
  8. dari dlu sampai sekarang saya ada suka dekat seorang perempuan ni, suka sangat....dari darjah 5....tapi si dia selalu nampak macam nak mengelak dari saya, kadang2 tu sedih jugak nampak macam kita je yg beriya-iya.....apa tanda2 atau sebab seseorang perempuan itu lari atau mengelak dari kita??? boleh tolong jawab tak?? nak sangat tahu sebabnya....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lamanya.. hebat.. heee.. bagi muja.. ada dua kemungkinn. satu postif satu negatif. muja pun pernah mengelakkan diri drp somone yg muja tersangat obses. suke giler. sbb tu mengelakkan diri sbb neves giler kalau dia ada. satu lg.. mengelakkan diri sebb dye tau awak suke dye pdahl dye tak suke awak.. sekian. good luck :-)

      Delete
    2. ouh...ok....terima kasih ye....assalamualaikum.

      Delete
    3. btol xsemestinya mengelak xsuka..

      Delete
  9. kalau lelaki tu tiba2 x text 1-2 minggu apa sebab? sy suka jg lelaki tu tapi dia x bagitau direct yg dia suka kat sy.. sy pun xnak la tiba2 bg signal sy suka dia. Lagi pun kmi jarang jumpa, belum kenal btl2. sllu whtsapp je. :l

    ReplyDelete
  10. Haha..penulis nih ada pengalaman ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada la sikit sikit.. seposon dua tu ade la.. hehehe

      Delete
  11. salam. oohh..macam tu lelaki kalau jatuh cinta heee..nice info!

    ReplyDelete
  12. Sye suke sorg laki ni,dri drjh6..sye dh surh kwn sye bgtau kt laki ni yg sye suke die, tpi smpai skrg sye xtahu laki ni suke sye ke x..ape nk uat??xkn sye sndri nk tny die??sye mlu lh

    ReplyDelete
    Replies
    1. pd pndpt muja.. tanya je sndri kt dye.. sbb muja pernh suke someone tu lama giler.. tp smpai dah brpisah pn muja still x tau dye penah tak suke kat muja and i will regret it forever.. malu tu kejp je.. better hidup dgn tau drp xtau.. kalaupun dirject.. at least kita dh usaha.. kita puas hati.. tp mcm mana kalau dia terima.. untg kita jugak.. good luck. ;)

      Delete
  13. pengalaman saya lain. lelaki tu yang start text dengan saya. so saya layan ler. tapi dah dua hari dia hilangkan diri. bila saya text dia langsung dia tak reply. bila saya chat dengan dia di wechat, dia tak balas. tapi status saya dia like. hurm macam mana nii :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yang macam tu jangan layan. sy pn ada pnglaman cenggitu. dye memain je tu. sorry to say.

      Delete
  14. assalamualaikum..sma apa yg dia buat kt ikin. tpi skrg dia jauhkn diri dari ikin ..cuz dia nk fokus study dlu..dia nk ambl exam tahun nie..dia ckp dia nk tnangkn fikiran..

    ReplyDelete
  15. Sy ade ska laki ni..sy x nk dia tau n x mghrp dia akn suka sy pun..one day,kwn sy bgi tau laki tu..tnpa pengethuan sy..bila sy tau sy tanye kwn sy ape lki tu jwb..kwn sy ckp dia jwb "tgk la dulu..bgi aq fikir dulu.."..sy tanye kwn sy, knp dia sibuk nk bgitau laki tu sbb sblm ni klu sy ska mne2 lki dia x prnh pun bgitau lki tu..alsn dia sbb dia dpt rse yg kli ni lki tu akn bls cinta sy..n dia rse lki tu ska sy..blh jdi ke mcm tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedua dua kemungkinn ada dalam kes awak. tak boleh kata apa sebelum laki tu cakap ok dan setuju. kuncinya jangan ptus asa dan ikhlas. tujukan perhubungan tu ke arah jalan yang betul,, yakni perkahwinan. insya Allah, Allah bantu. :)

      Delete
  16. Sy ske kat sorg mamat nie.. Knl die dh 2 thn stgh.. X penah jmp skali pn...
    Sy penah luahkan kat die tentang perasaan sy tp die akn snyp bbrpa ari lps sy tny cmtu...
    Tp ble sehari sy x msg.. Die akn cll then tny knp sy x msg padahal klu sy msg pn die x penah nak reply..
    Die sgt2 x ske sy cntct dgn lelaki lain...

    ReplyDelete
  17. Terbaekk info...saya pon ad minat kt sorg perempuann nie.tpi nmpk mcm sy yg bersunguh..nak bgthu takot.jenis sy cepat jatuh hati kt seseorg..berkwn dekat setahun lebih dh.huhuhu

    ReplyDelete
  18. sy sgt mudah jatuh cinta.. kdg2 sy pun heran dgn hati sendri... 3hari kenal sy dh blh addicy dgn dia...sakit bila kt tau dia xrasa apa pun dgn kt... tp kt je perasan lbh... dh cuba mcm2 tips tp hati ni mudah terpaut.... sy yg terlalu mengharap ke? atau dia yg terlbh prihatin?

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum muja...awk lawa lah..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalaam.. hye anon.. awak lawa laa.. heee

      Delete
  20. Assalamualaikum muja...awk lawa lah..hihihi

    ReplyDelete
  21. Salam muja..99% sama laa..haha..paling suka yg pertama..tp x bole proceed la..ckup la suka diam2..bahaya..hehe..tp sentiasa doakan dia dijodohkan dengan lelaki lebih baik n jga dia..tgh typing ni duk teringat kacau2 dia..

    ReplyDelete
  22. Saya masih sygkan arwah walaupun dia dah lama pergi.I miss him :"*(

    ReplyDelete
  23. Saya suka kat seorang lelaki ni.Kami dua orang best friend.Tiap2 hari dia buat lawak kat saya.Kawan saya kata dia pon ada hati kat saya.Bila saya tanya Best Friend lelaki dia "***** suka sapa?" dia kata budak tu dekat dengan dia.Saya asyik terfikir siapa perempuan tu? Adakah saya?

    ReplyDelete
  24. semua yg tetulis nih ade pd org yg sy suka...bukan dy jew tpi 4 org laki yg sy knl ade...MALUNYA...apa patot sy buat?

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum admin. Sekarang saya dah masuk form 6. Dekat sekolah ni ada sorang budak lelaki yang saya kenal kali pertama di perpustakaan. Masa tu tengah ada orientasi. Saya ada nama whatsapp yang unik. Saya letak 'chan' belakang nama saya. Waktu tu dia duduk belakang saya. Dia sebut Shin Chan. Saya terasa macam dia panggil saya. Lepas tu, saya toleh belakang. Nampak dia duk tersengih sambil kata mengaku pun Shin Chan. Saya pandang depan balik. Dia asyik panggil Shin Chan banyak kali sampai saya asyik toleh kat dia banyak kali. Sampai satu masa tu, tiba2 dia tanya saya soalan. Soalan dia macam ni. Muka saya jambu tak? Saya pandang la muka dia. Lepas tu, saya jawab coklat. Lepas tu, saya dengar ada bunyi gelak ketawa dekat belakang. Lepas tu, dia ada whatsapp saya tiba2 nak kenal dengan saya katanya. Sampai sekarang dia selalu whatsapp saya. Saya pun selalu whatsapp dia. Dia pernah mintak nak bercinta dengan saya tapi saya cakap dekat dia saya tak nak bercinta. Lagipun saya tak pernah kapel. Saya pernah suka seseorang dalam diam je. Hehe. Tapi serius kadang2 saya rasa dia comel dan hensem walaupun pada pandangan mata orang lain dia tu biasa2 je atau tak hensem langsung. Dia suka buat lawak dalam kelas. Bila mata kami bertentangan, dia selalu tersengih. Hahaha.

    ReplyDelete
  26. sy pernah buat s0me0ne ni mrh gler kt sy .. tp bler sy msj tnye dy bla bla bla .. el0k² 0k jer dye reply .. tp ble tnye dye dh k kte .. muler laa angin dye dtg.. :(

    ReplyDelete
  27. dunia khayalan mana ni?

    ReplyDelete
  28. nice thought. thanks artikelnya mengajak berpikir

    ReplyDelete
  29. HAHAHA! Dari awal sampai akhir dok tergelak je baca.
    Saya pun tak tahu kenapa saya boleh sampai ke entry ni.
    Mungkin saya rasa ada orang yang tengah jatuh cinta dengan saya.

    Kahkah! Rasanya semua tu memang betul xD

    ReplyDelete
  30. macam best je lelaki yang sedang jatuh cinta..kalau perempuan bagaimana pula

    ReplyDelete
  31. Jatuh cinta tak salah janji jangan hampiri zina. Antara pbuatan mghampiri zina ialah bermesekj dgn ajnabi.

    ReplyDelete
  32. wah ngeri juga kalo gak banyak nyari info y, moga dengan artikel disini saya jadi bisa lebih menjaga diri,,,amin

    ReplyDelete
  33. best laaa... akq .. semua nyaa btol hhaha.. tpy study diutamkan .... sya ng si dia nk sma blaja smpai berjayaa.. ya laa.. umoq sya muda lgy.. dya pla umoq 3 xhun lbh 2a....

    ReplyDelete