cara mengemas rumah yang berkesan - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Monday, November 28, 2011

cara mengemas rumah yang berkesan

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

hye u ols!!! sekarang aku cuti kemain sebab aku adalah seorang yang bakal menjadi guru yang akan bercuti seperti budak-budak yang akan wat orang yang bace entry ni jeles manjang kat aku seperti mukmin yang dah lama meraung disebabkan kejelesan melampau,, huh,,, sudah boleh tarik nafas,,, kih3

so,, time cuti ni la anak bajet mithati cam aku ni nak berbakti pada agama, bangsa dan negara dengan mengemas rumah yang bagaikan rumah tinggal di kampung gong jering iaitu kampung aku,, sesungguhnya berbakti pada rumah ini sangat mencabar jiwa dan raga dengan adanya adik lelaki bawah umur seramai 2 orang ditambah dengan puteri raja yang manja yakni yang bongsu,,, geram juga merajai bile dikritik, dimarah, dikomen oleh orang yang berkuasa tentang baju dan jeans yang melata di depan tibi.. geram aku!!!!

maka dengan itu datanglah idea nak menaip entry yang belum tentu ade orang bace ini dengan  harapan orang lain pun ade jugak yang kepanasan hatinya dalam mengemas rumah yang tidak kekal lama ini sama level dengan aku,,,

  1. KUTIP SUME BARANG YANG TAK BERHARGA LETAK DI TEMPATNYA. senang proses nak sapu lantai yang berkarat dengan debu yang bertempek dengan tenang dan berkuasanya di dalam rumah,
  2. SAPU RUMAH DENGAN SEBERSIHNYA HINGGA BERKILAT. boleh la wat cermin lantai itu nanti,, supaya menjadi petanda sudah tiada lagi debu, musuh abadi yang tak mati-mati. grr!!!
  3. MOP HINGGA BERKILAT. tak perlu la dicurahkan air untuk budak-budak main luncur kerana susah kering, susah bersih, bazir air. cukup dengan mopkan lantai itu dengan mana-mana alat pencuci.
  4. BARULA SUSUN LEPAS LANTAI DAH KERING. so that lepas tu tak de dah perkara yang nak dibuat. insya Allah tak bergerak dah susunan itu kecuali time adik nak tengok tibi tapi kalau dok kat kusi tu tak nampak tivi.. maka akan beralihlah kerusi itu.
  5. SILA BAGI AMARAN KEPADA MANUSIA BERKENAAN. sekeras batu berlian habib jewels supaya tidak mengotorkan tempat yang telah dikerah keringat untuk dikemas.
sekian

 

2 comments:

  1. Time cuti sek mmg kejadian spt ni akan berlaku di tiap rumah. Hehe..

    ReplyDelete