cara sejukkan badan time panas membara,,, - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Sunday, November 27, 2011

cara sejukkan badan time panas membara,,,

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

hye u olz!!!
last few days memang rase sangat teruk sebab tak de idea nak tulis blog,, geram weh,,,
telah ku perah segala kudrat,, lastly,, join GA ngan copy dari fb je,, ade faedah la jugak,,,

hari ni pulak,,, muja rase panas la cuaca,, walaupun sekarang musim hujan kat tempat muja ni,, tapi mesti ade gak time panas,, berpeluh-peluh,, nak kata tak mandi,, pagi2 lagi dah mandi,, salu lepas zohor baru mandi,, hek3,, cuti kan,, consider la sikit,,,

lets check these out, cara-cara sejukkan badan!!!

  1. MANDI AWAL-AWAL PAGI!!! ok,, kalau boleh before subuh tu dah mandi,, afdal la kan so that time kite solat tu badan segar, wangi, solat ni penghubung kita ngan ALLAH,, tanpa kite sedar,, kita sedang menghadap ALLAH time kite solat tu,... mandi la dalam 3 kali sehari,, kalau sekali shari,, boleh la siap-siap untuk duduk dalm hutan,, tak gitu?
  2. MINUM AIR BERDOZEN-DOZEN!!! kiding,, tu hiperbola jer,, minum la air banyak-banyak so that it will reduce our inner body temperature,, memang salah satu function air untuk benda ni pun,, minumla air masak n bukan air sejuk or berais kerana tak baik untuk kesihatan..  opps!! satu lagi kebaikan minum air, organ dalam badan akan berfungsi dengan lebih baik insya Allah,,,
  3. BUKAK TINGKAP!!! time panas ni biasanya angin bertiup,, nak regulate temperature kan,, so,, bukak tingkap tu,, jangan jadi kera sumbang sampai tingkap pun nak tutup 24/7. pengudaraan pun akan lebih lancar dengan cara ni,, kotoran udara boleh keluar,, lebih senang nak tarik nafas,, banyak oksigen masuk,, tak caye cer try,,, :D
  4. PASANG KIPAS!!! sape yang ade air-cond pun tk jadi masalah,, tapi yang muja tak berapa berkenan dengan air-cond ni,, dye wat kulit kering sebab dye menyerap lembapan daripada kulit,, tapi memang tak dinafikan air-cond alat yg paling umphh untuk sejukkna badan,, hehe
  5. PAKAI BAJU KAIN YANG SERAP PELUH!!! jangan la plak ego nak bajet korea time-time kemarau ni,, pakai baju bulu-bulu bagai,, dorang tu takpe la sejuk manjang,, ni penting k,, so that korang tak rase rimas dengan peluh yang meleleh-leleh manjang time musim panas ni,,,
  6. ELAKKAN KEMARAHAN!!! marah itu datang daripada setan,, setan itu datang dari api,, api itu panas,, so,, bile berjaya elakkan kemarahan,, insya Allah rase sejuk n damai gitu,, kalau marah,, lari dari tempat kejadian cepat-cepat,, lecturer muja yang pesan,, :D
  7. MAKAN BUAH-BUAHAN!!! buah yang banyak air cam tembikai, tomato, timun, rambutan, memang sesuai la time-time panas,, perghh!! tapi yang jadi masalhnya bile manis dorang tu wat kite      haus palak,, lastly kena cari air gak,,sila elakkan yang buah yang ini,, makin membara kepanasan nye nanti,, kan tak pasal-pasal kena cari bomba,..hek hek 
setakat ni dulu petua untuk hari ni,, hope it helps you a lot,, cer komen,, bagus,, :D

 

2 comments:

  1. Salam..panas dalam badan saya nie turun naik da dua minggu tak tahu kenapa..nak kata demam saya da baik cuma panas dalam badan yang buat saya susah nak buat keje rumah..jadi apa awk rasa saya harus buat dalam hal cm nie..

    ReplyDelete