SHOPPING online,,, wat you must do.. - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Sunday, November 13, 2011

SHOPPING online,,, wat you must do..

assalaamualaikum w.b.t. ahlan wasahlan wa marhaban bikum. :D

in the prev entry,, muja gtau pasal berniaga online,, so skarang,, kalau membeli camne plak???

  • first skali, korang mesti mempunyai keyakinan yang tinggi dengan peniaga online tu. ye. muja pernah rase takut amat nk shopping online ni. yela. kite bayar duit. ti kite tak dapat barangnye camne? lebey2 lagi kalau kite fes time try. kawan-kawan kite pun tak de yang pernah beli ngan orang tu. kalau bleh, yakin itu kena tambah dengan adanya kawan kite yang dah pernah beli barang ngan orang tu. suh kawan beli dulu. baru kite plak. hehe.
  • survey harga. pastikan korang bandingkan dulu harga and pilihlah harga yang paling murah. yang ni memang penting kalau korang kedekut yang amat cam muja. dont think that every kedai jual harga same. SALAH tanggapan itu. survey harga. cari yang paling murah untuk barang yang kite nak tu. kalau boleh cari yang ade free postage. maybe dye suh beli lebey dari satu baru dapat kan. so, cari la kawan, ape susah, pmpuan ni, pantang dapat shopping, konfem cairlah.
  • survey kejujuran peniaga. aku dah tulis pengalaman ditipu ini, so harapnya korang tak tertipu macam aku. korang boleh check wall page tu ada tak yang post tq barang dah sampai ke, ada tak diorang letak testimoni ke, ada no pendaftaran perniagaan ke, ada tak tercatat tracking number ke, ada tak peniaga tu update page dia selalu, ada tak blogger recommend page tu. bila dah lengkap semua ciri-ciri ni, baru la korang boleh taruh kepercayaan sikit pada page tu. sedikit sahaja, bukan sepenuhnya!
  • kalau barang tu konfem mahal giler, contohnya, kamera, handphones, other gadgets, senang citer barang yang RM200 ke atas la, korang JANGAN gune pos kecuali keadaan tak mengizinkan dah memaksa. face to face. bayar by hand. BAHAYA jugak kalau bank in je tapi kadang-kadang benda ni takleh nak elak, nak wat camne kan. ni untuk yang cam ade peluang and ruang jumpe. better korang jumpe. it is safer and more secured. korang pun mesti nak check barang tu ke ape ke dulu kan. kalau COD korang boleh la check k :D
  • kalau korang beli barang yang memerlukan size, better cari kedai yang provide size tu waima handbag sebab mesti kite dah ade plan barang ape nk sumbat dalam bag tu kan n kalau size is provided, jangan pulak kite malas nak ukur. baju ke, seluar. kang dapat teramat kecik or teramat besar, sape yang rugi,?? habak mai sini.
last sekali,, tawakkal jela. memang benda-benda online ni banyak risikonye. kalau tak dengan penjual, maybe mase posting tu berlaku yang tak diingini. jangan plak mengamuk tak tentu pasal kalau benda yang kite nak tak jadi cam yang kite rancang. anggaplah takde rezeki. happy shopping!!! muahhhxxxx!!!

ps- paling baik adalah,

ELAKKAN BELI ONLINE KALAU BENDA TU KITA BOLEH BELI DI ALAM REALITI

No comments:

Post a Comment