cara rukuk yang betul.. PENTING! - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, December 17, 2011

cara rukuk yang betul.. PENTING!

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

hye,,, lama nye muja tak tulis tips kan,, muja solat dan solat dan solat,, tapi,, kadang-kadang timbul keraguan jugak,, cara muja solat ni dah betol ke,,, camni ke cara rukuk,, camni ke cara sujud dan sebagainya,, tapi for this entry muja investigate cara rukuk dulu,,, penting k,, sebab kite tak nak sia-siakan pergerakan kite dalam solat yang sepatutnya memberi kebaikan kepada tubuh badan kite,, kan solat itu satu bentuk senaman jugak,, hehe,, 

Bace sampai habis kalau kite pentingkan solat kite,,, tiang agama kite!

RAsulullkah saw bersabda, "Apabila engkau rukuk, hendaklah engkau meletakkan dua tapak tangan engkau ke atas lutut engkau. Kemudian enggau renggangkan antara jari2 tangan engkau. Kemudian engkau menanti seketika sehingga setiap anggota engkau berada pada tempatnya."[HR Ibn Khuzaimah dan Ibn Hibban]
OK,, muja wat gune bullets for easy viewing k
  • bongkokkan badan ke depan lebey kurang 90 darjah. belakang diluruskan sehingga kepala,, bukak dada. angkatkan kepala. so,, dari belakang sampai ke kepala akan berada dalam garisan yang lurus. 
  • letakkan kedua-dua tangan di atas lutut. letakkan betul-betul atas kepala lutut sehinggakan kalau orang duduk pun kita tak rebah. 
  •  bawak badan ke depan so that kita bergantung pada ruas kaki. so that punggung tidak ke belakang, so,, membentuk betul-betul 90 darjah. penting untuk betulkan tulang belakang.
    • regangkan jari2 tangan dan pegang lutut dengan kemas. gerak-gerakkan jari so that dapat merangsang sistem saraf di bahagian itu.
    • yang menanti tu,, muja kurang paham,, sorry,,, muja rasa apabila yang diatas dilakukan,, dengan automatik,, semua anggota lain akan berada pada posisi yang betol.
     
    kalau perempuan,, rapatkan sehingga ada jarak dalam sejengkal antara kedua-dua kaki kite tu k,,, :D


    Dalam hadis yg lain mengatakan bhw Nabi saw menekan kemas tangannya kpd dua lututnya.[HR Bukhari dan Abu Dawud]

    Bukhari dan al-Baihaqi meriwayatkan hadis menyatakan apabila Baginda saw rukuk, beliau meluruskan belakangnya dan meratakannya. Dalam hadis yg lain riwayat Ibn Majah, Ahamad dan lainnya mengatakan bhw lurusnya belakang Nabi saw ketika rukuk, sehinggakan seandainya dicurahkan air atasnya, tidak akan jatuh ke bawah.

    Manakala kepala Nabi saw, tidaklah ia menegak dan tidak pula meninggikannya iaitu kepalanya separas dgn belakangnya.[HR Muslim]


    alang2 dah bace entry ni,, luangkan sesaat je untuk CLICK SINI,, support muja untuk berblogging and terus berusaha sebarkan ideologi,, hehe.. tq! :D
     

    3 comments:

    1. oke2..awk guna templete free kat 'the cutest block on the blog' tu eh? templete skali atau background je?atau guna templete blogspot? sebab saya guna templete dari blogspot je.senang nak edit..nak tukar2 background.kalau mcm awk ni,dia mmg bagi coding terus.Kalau nak tukar pun susah.sebab background dia sekali dengan templete.nak amik url je pun tak bole.
      sy dulu pun ada guna templete free ni jugak.nak buat apa2 susah sebab takde tuto tuk templete cmni.Ramai yang guna dari blogspot jek.last2 sy tukar,hee :D
      hope membantu^^

      ReplyDelete
    2. owh lupa,kalau awk guna templete blogspot..tp background je guna 'TCB' awk padam jek coding yg dah letak kat "add a gadget".Tu pun kalau guna background sahaja taw.bole carik backgroung kat sini,

      http://www.mycutegraphics.com

      Yang ni bole amik URL atau save.
      Tapi kalau templete jugak dari 'TCB' tak bole lar guna cara ni. :)

      ReplyDelete