mulakan sekarang jangan berlengah - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Wednesday, December 28, 2011

mulakan sekarang jangan berlengah

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

hye u ols yang ternampak, terbaca dan terserempak dengan entry ini,,,, muja harap korang sentiasa sihat di tengah-tengah musim banjir ni,, :D 

hari ni muja nak cerita pasal 

AZAM TERPENTING DARIPADA AZAM MUJA YANG LAIN...

ape ek??? yes,,,, TO BE A HEALTHY ME,,,:D

sebelum ni muja masukkan gambar muja and the gang makan kat kepsi,, mukmin tengok,, mukmin cakap dye tengok macam hana si cute dah nampak kurus sikit,, ye ke?? muja nampak macam biasa je,, hehe,,, tapi kalau betol la,, muja bersyukur sangat amat sebab muja teramat risau tengok hana jadi besar macam tu,,,, memang la ramai orang yang jumpa budak badan besar otomatik cakap macam ni

'eh,,, sihat nye dye,, comel,, cute,,, hehe'

hakikatnya???? it is actually the opposite,, budak yang berbadan besar sudah overweight,, risiko dapat high blood pressure pada usia yang muda,, tidakkah itu bahaya???? there is no such thing that this kind of budak SIHAT,, salah,, totally wrong ok,,, hari tu muja ajak adik-beradik muja jalan kaki balik gong jering,, nak baca entry tu??? CLICK HERE... lama gak kitorang jalan,, ada la dalam sejam including masa melaram bergambar,, hek3.. korang rasa dalam masa sejam tu,, cukup tak 10 RIBU LANGKAH??? harap-harap cukup lah,, :D

muja jujur je k,, dulu kat sekolah muja main basket ball,, with those hard core training,, berat muja memang best time tu,,, tak berganjak,, tak turun tak naik,, happy sangat.. muja makan dengan banyaknye tanpa rasa ragu sebab muja tau,, semua tu diperlukan,, yes,, we need to eat according to our needs ok,, korang bayangkan la muja lari 800mx2 at least + latihan atas court at least sejam sehari,,, banyak la energy yang muja perlukan,,,, tapi,, bile dah berenti main,, muja still ngan habit muja yang suke sangat makan banyak-banyak,, kesannya,, berat muja naik dengan mendadaknya,,, 6 kg in 2 years!!!!!! can you imagine???

thanks to ALLAH,, sekarang muja dah sedar balik,, dah back to reality,, muja dah boleh kawal nafsu makan,, dah keluar berjogging and bersenam time petang,,, alhamdulillah,, muja dah sedar diri,, dah tau i dont need those heavy meals anymore,, muja harap korang yang baca entry ni pun akan dapat kesedaran untuk menjaga kesihatan gak,, jom la kita banyakkan pergerakan,,,, BANYAKKAN BERJALAN,,,
  •  jangan terus-terusan nak guna lift je,,,, tak kan la naik satu tingkat pun net elevator bagai,, pemalas bebenor,,
  • setakat kedai 200m dari rumah tu,, jalan kaki je pun sampai,,, tak payah naik kete.. kurangkan pencemaran udara sambilan.
  • banyak-banyakkan kemas rumah sampai berkilat,, ade je yang tak kena,, baiki terus,,
jom MULAKAN 10000 LANGKAH,, jangan berlengah.. 

 

No comments:

Post a Comment