peniaga dan pembeli online,, tolong bace boleh tak? harap jadi nasihat berguna. - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, December 10, 2011

peniaga dan pembeli online,, tolong bace boleh tak? harap jadi nasihat berguna.

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

rezeki yang haram tu layak ke kite panggil rezeki??? cer bace ni,, 
aku ingin fokuskan benda ni untuk blogshop keh,, korang kena la jujur k,, 

korang yang tak buat penipuan,, berniaga dengan jujur,,, sila jangan terasa dengan statement ni,, kalau korang tak makan cili,, korang tak perlu nak rase pedas,,, 

kisahnya camni,,,, cam biasa kalau beli online ni,, customers kena masukkan duit dulu kan?? so,, bile customers dah masukkan duit tu,, mksudnye,, dorang dah percaya kat korang,, nape la ade peniaga yang tak reti bahasa adab budaya dosa pahala tak hantar barang macam yang dijanjikan???

SILA JANGAN HANCURKAN KEPERCAYAAN CUSTOMERS,,

bayangkan kalau korang menipu SEKALI JER,,,, maybe korang dapat RM10,, lepas tu customers dah tak singgah dah kat blogshop korang,,, so,, korang dapat RM10 tu jelah,, bayangkan kalau customers suka ngan korang punye bisness,, confirm dorang recommend kat kawan-kawan bagai,, tak ke dari RM10 berkembang menjadi RM100 nanti??? pkeyla dah TUHAN bagi akal!!!

Barangsiapa memperoleh harta dengan cara yang haram, kemudian ia sedekahkan, maka tidak akan mendatangkan pahala, dan dosanya ditimpakan kepadanya
 (HR. Ibnu Hibban)
"Barangsiapa tidak memperdulikan dari mana ia memperoleh harta, maka Allah tidak perduli pula dari mana Dia memasukannya ke neraka" 
(HR. Abu Manshur Ad-Dailani)
"Siapa saja yang membeli pakaian dengan harga sepuluh dirham, satu dirham diantaranya wang haram, maka Allah tidak akan menerima solatnya selama pakaian itu dikenakan"
(HR. Ahmad)
"Ketahuilah, bahwa suapan haram jika masuk ke dalam perut salah satu dari kalian, maka amalannya tidak di diterima selama 40 hari"
 (HR At-Thabrani) 

yang pembeli pulak,,, tak payah la mintak2 nak barang dulu baru bayar boleh tak? kalau kite beli kat kedai biasa pun,, kite bayar dulu baru dapat barang kan??? bile kite nak nak berurus niaga ngan blogshop,, kite kna yakin dan redha je,, lagi bagus kalau kite dah dapat confirmation blogshop tu tak menipu,, daripada kawan ke,, kalau kat fb,, korang dah nampak comment ke hape ke yang customers comment bile dorang dah receive barang ke hape,, korang kena check dulu<< berdasarkan pengalaman.,, bagi yang berjaya pujuk nak barang dulu tu plak,, jangan la tak bayar lak time barang dah dapat,, aniaya orang ni dapat karma atas dunia lagi dengan izin ALLAH,,, INGAT LAA,,,,,, kalau tak sedar jugak,, repeat bace hadith2 kat atas tu,,,

sila la bertaubat andainya ade antara korang yang MAKAN CILI SECARA SENGAJA...

PS-sekali lagi,, peniaga online yang tak melakukan benda menipu customers ni,, tak perlu nak terasa sangat k,,, ditujukan untuk orang tertentu sahaja :D
 

2 comments:

  1. salam..saya pun buat blogshop.. so far saya xpernah tipu customer..customer yang banyak tipu...sedih sangat2..

    ReplyDelete
  2. @my little baby sebab tu kena customers yang bank in dlu,, sabar k,, jangan anta before dorang bank in,, doakan dorang sedar n bayar k,, t muja edit lagi entry ni,,, kasi adil antara penjual dan pembeli,, tak mo sedey2 k:D

    ReplyDelete