cara guna google analytics - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Friday, February 17, 2012

cara guna google analytics

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

hye korang untuk entry first yang tak berapa nak emo buat minggu ni,, aku nak cakap pasal google analytics,, korang dah buat k???? senang je.

  • korang gi je ke GOOGLE ANALYTICS
  • then korang click SIGN IN untuk yang dah memang guna. just click sign in kalau korang dah on blogger.com. dia automatic. CREATE ACCOUNT kalau yang tak pernah.

  • then akan keluar TITLE BLOG dengan URL BLOG korang. korang click URL BLOG (1) then baru la yang Title Blog yang bawah (2)
  • then korang kena paste kan TRACKING CODE kat EDIT HTML. so korang click ADMIN. Ada kat bahagian atas sebelah kanan.

  • then click TRACKING INFO.


  • akan keluar TRACKING CODE yang dikehendaki.
  • then paste bawah tag 'head' kat EDIT HTML kat blog korang,, ia takkan mengubah rupa blog korang.
  • then, korang kena tunggu dulu for sehari or 2 so that blog korang punya data keluar. so tak perlu terkejut la tengok korang punye visitors tu 0.
untuk check,,, 
  • korang click SIGN IN
  • click lagi URL BLOG
  • then akan kuar TITLE BLOG.
  • then korang boleh la check dekat STANDARD REPORTING.. 
  • menu untuk korang check ada kat sebelah kiri,,, check la sepuas hati,, aku pun dok tengah godek-godek lagi benda ni,, tak tau banyak pun,,,
  • ps- t aku rajin,, aku print screen,, then aku edit balik entry ni k,, :D
UPDATE: WAH!!! AKU DAH EDIT!!! :D
 

1 comment:

  1. Muja.. AA dah lama sign in google analytic, tapi tak guna sepenuhnya.. sbb biasa guna webmaster.. baru buka, tengok2 kosong je statistik.. terkejut.. Rupanya2 tak pasang skrip kat blog.. -_- ok fine..

    ReplyDelete