cara buat ga cara muja je,, hehe - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Friday, March 30, 2012

cara buat ga cara muja je,, hehe

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. menangi samsung galaxy note kat sini :D


terharunya muja hari ni,, baru je first time buat ga,, peserta ga pun tak seberapa lagi (baru 13 orang) dah ada yang minta ajar wat ga,,,, adess,,, camne nak ajar ek? adess,, muja just bagi tau yang muja buat je la ek,, tak tau la efektif ke tak,, kalau ada kekurangan or nak tambah pape,, gitau la k :D

bukti.. jengah blog penanya DI SINI
  • first sekali,, muja cari sponsor semasa follower muja 900 orang,, kan ga muja tu dibuat sempena follower ke 1000.. just nak emphasize bahawa kita kena cari sponsor dalam waktu yang sesuai,, janganla esok nak launch.. hari ni baru nak cari sponsor,, nak cari lagi,, nak tunggu sponsor reply lagi,, nak tunggu sponsor setuju lagi,, adess,, lelah deh,,, :D
  • better contact melalui email or facebook je dengan sponsor sebab takkan la nak contact guna comment form dengan shoutbox,, sume orang nampak perbincangan kita,,, tak best la macam tu kan,, nampak macam caca marba banyak,, hehe :D
  • bagila tawaran yang terbaik untuk sponsor. contohnya wajibkan peserta follow blog dorang, like fanpage dorang, buat sticky post entry, buat bloglist khas untuk dorang, and bagi la sponsor tambah apa-apa syarat tambahan, contohnya like gambar yang dorang join contest ke, follow twitter ke hape,, dorang kan sponsor,, bagi la can k :D
  • bagi muja, bila dah launch je ga tu, pencarian sponsor harus dihentikan. ini mengelakkan kerugian di pihak sponsor la kan,, bayangkan esok ga dah nak tamat,, still ada yang nak sponsor,, kesian kan kat sponsor tu? rugi la dorang,,, lain la kalau ada sponsor yang tak kisah kalau peserta yang dah join tak like or follow blog dorang,, kes ni bagi ga yang baru-baru nak start boleh la dimaafkan,, tapi bagitaula sponsor keadaan sebenar k :D
  • just before launching tu,, for me better kita confirm dulu dengan sponsor-sponsor tu,, or ingatkan dorang,, takut-takut dorang berubah hati atau dah terlupa,, kan? :D
  • bagi muja jumlah sponsor jugak mempengaruhi,, kalau terlalu ramai,, adess,,, muja pun pernah cancel join ga sebab banyak sangat yang nak kena like and follow,, kita jangan la tamak,, kita boleh jugak buat 2 ga berasingan kalau sponsor ramai sangat.. bagi muja la,, ada gak berpendapat makin banyak sponsor, makin banyak hadiah, ramai nak join,, terpulang pendapat masing-masing k :D
  • kalau nak traffic lebey melalui ga, buat la entry ga satu, entry hadiah satu, entry senarai sponsor satu,, kan? satu ga dah dapat 3 entry,, hehe,, tapi muja baru je terpikey yang ni,, muja buat satu entry gabung semua,, hehe,, menyesal ni,, :D
  • pasal banner pulak,, banner kenala menarik,, kalau boleh banner tu ada nama ga, title blog, url blog, tarikh start and tamat ga,, banner muja tu tak de tarikh sebab masa muja terima banner tu tarikh ga tak tau lagi muja nak tamatkan,, dont try this at home :D
so,, takat ni jela dulu k,, hehe,, chow :D


1 comment: