cara pasang google+ badge - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, March 15, 2012

cara pasang google+ badge

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

Google Products 

hye korang!!!! aku seriously excited ni!!!! korang tau tak,, aku nak wat pengumuman,, aku dah berjaya pasang GOOGLE PLUS BADGE KAT BLOG AKU!!!!! dari tahun lepas kot aku try tak dapat,, rupanya kena untick kat  hebatkan?? walaupun lambat,, biar lambat asal selamat, tepat dan hebat (do not include in your bahasa melayu essay,, watchout!!) so,, aku nak buat entry la pasal camne nak pasang benda ni,,,

CARA CREATE GOOGLE+ PAGE
1. korang masuk kat korang punya GOOGLE PLUS.
2. tengok bahagian kanan korang page korang tu,,, ada benda ni CREATE A GOOGLE+ PAGE..korang click la ayat tu k,, :D
3. korang tengok bahagian kanan, PICK A CATEGORY,, yang ni suka hati korang la,, korang pilih je,, aku pilih others,, sebab aku pun tak tau blog aku ni kategori ape,, ngeh3
4. korang tulis nama blog korang or nama korang or apa saja kat PAGE NAME, masukkan la url blog korang kat WEBSITE, tick kat AGREEMENT.
5. click CREATE.
6. upload la gambar kalau nak,, describe blog korang apa yang patut,, click CONTINUE. then FINISH.

CARA PASANG GOOGLE+ BADGE KAT BLOG KORANG
1. lepas korang click finish tadi,, akan kuar page yang tertulis congratulation bla bla..
2. korang tengok bawah,, kat kotak connect your website tu, click GET THE BADGE.
3. then, korang isi la style badge korang,,, aku punya STANDARD BADGE,, korang tick mana korang suka.
4. language pulak aku pilih ENGLISH.
5. click advanced options, untick Asynchronous, tickHTML5 VALID SYNTAX.
6. kat bawah tu ada 2 kod. JANGAN silap. 
7. first kod yang ada ayat ni 'Place this tag in the head of your document', korang copy,, bukak EDIT HTML.. then korang paste bawah tag head. 
8. then korang copy kod yang ada ayat ni 'Place this tag where you want the badge to render'. bukak PAGE ELEMENTS.. paste kat ADD A GADGET.
then korang tengok la hasilnya,,, korang boleh adjust height and width dya kat kod yang korang paste kat add a gadget tu,, :D

done,, kalau tak jadi,, SILA JANGAN MARAH AKU,,, hehe,, ps- kalau aku rajin,, aku edit la tambahkan print screen ke hape,, aku memang sangat pemalas bab print screen ni,, ngeh3 chow!!!! :P
 

No comments:

Post a Comment