H20 + CO2 = ??? - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, March 15, 2012

H20 + CO2 = ???

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 

aku merantau di FACEBOOK AKU,, pelik la,, nape la fb dah tak attract me as it used to before,, i am bored ok,, tapi nothing interesting until i found this,, the answer for the question why we are not encouraged to breath into the glass when drinking... check it out!!!!

H20 + C02 = H2CO3 (VINEGAR)
 
can u imagine you, drinking a glass of vinegar?? a highly acidic chemical... nampak je pure,,, suci bersih,, but,,, acids corrode things,,, your inner parts of your body,,,,

“Apabila seseorang daripada kamu minum, maka jangan dia bernafas di dalam bekas.” (HR al-Bukhari)

Daripada Ibn ‘Abbas ra, Nabi katanya:
"Bahawasanya Nabi saw melarang daripada bernafas di dalam bekas (makanan atau minuman) dan meniup di dalamnya.” (HR al-Tirmizi dan Abu Daud, al-Albani mensahihkannya di dalam Sahih al-Jami’)

Al-‘Allamah al-Mardawi al-Hambali di dalam al-Insaf (8/328) berkata: “Kata al-Aamidiy: “Tidak dimakruhkan meniup makanan yang panas.” Aku (al-Mardawiy) berkata: “ia benar jika ada keperluan untuk makan pada ketika itu juga.”

Al-Syeikh Muhammad bin Soleh al-Uthaimin berkata di dalam Syarh Riyadh al-Solihin: “Melainkan sebahagian ulama mengecualikannya (larangan meniup di dalam bekas) jika ada keperluan, seperti jika minuman itu panas dan seseorang perlu bersegera, maka sebahagian ulama meringankan perkara sebegini. Akan tetapi yang lebih afdhal, jangan tiup walaupun minuman itu panas, jika minuman itu panas dan ada bekas yang lain, maka gunakan bekas itu, menuman itu dituang ke dalamnya dan diulang perbuatan (macam buat teh tarik) itu sehingga menuman itu menjadi sejuk.”

dari segi saintifik :
ada yang menjelaskan secara teori bahwa: apabila kita hembus napas pada minuman, kita akan mengeluarkan CO2 yaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dengan air H20, akan menjadi H2CO3, yaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic.Rasulullah juga menuntut supaya kita minum air seteguk demi seteguk kerana di bimbingi akan jadi asid kerana bernafas dalam gelas.
 


ISLAM AGAMA YANG SYUMUL 
(SEMPURNA atau MENYELURUH)

do not hesitate to read yang kat bawah ni k,, :D
 

No comments:

Post a Comment