cara mengetahui muka surat setiap juzuk al-QURAN - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Sunday, April 01, 2012

cara mengetahui muka surat setiap juzuk al-QURAN

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. menangi samsung galaxy note kat sini :D

menarik amat benda yang aku jumpa kat facebook hari ni,, rasa macam tak puas mempublish,, kih3,, ni salah satu kebesaran AL-QURAN,, yakni mukjizat terbesar yang diturunkan oleh Nabi Muhammad SAW (selawat kejap,, kena! :D)


TIPS MUDAH UNTUK MENGETAHUI MUKA SURAT SETIAP JUZUK AL-QURAN

Contoh 1

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:

5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8

Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82

Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?



Contoh 2

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:

10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18

Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182



Contoh 3

Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:

23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44

Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442



Subhanallah, memang menakjubkan kan kawan2. Sama2 kita kongsikan kepada kawan2 kita, adik2 kita, famili2 kita supaya kita sama2 mendapat pahala...


ps- still lapa,, tapi malas nak makan,, kalau ada yang nak belanja ok gak kan,,? mz!!!!!!!!!!!!

2 comments:

  1. Wow... Mmang menarik... Menakjubkn. Aq bru tahu... Thanks muja... <3 hehehe.

    ReplyDelete
  2. thnaks for info yg berguna ni :)

    ReplyDelete