gender inequality,, is it important to defend our own gender? - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, April 19, 2012

gender inequality,, is it important to defend our own gender?

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM.

ok,, aku sekarang nak kongsi ngan pembaca tak berapa nak setia blog aku ni benda-benda caca marba that i wrote in my journal,, kire korang bertuah waras la jugak dapat baca sebab this is a secret and very confidential you know,,, kih3

ok,, for this entry,,, i would like to talk about gender which we, TESL students are studying for the Social Studies subject. this topic is very interesting,,, menarik sangat amat sebab biasa la,,, laki ngan pompuan kan salu gaduh,,, nak menang je manjang,, eh,, aku la tu,, hahaa,,, as i get to know the world better, i find that,, the world is all about men and women, boys and girls,, alamak both phrases aku letak untuk lelaki dulu,, hmm,, ada feminism movements nak marah ke,,, haha,, wekkk,, tak kisah pun,, :P

in this subject we learn about the current happenings that involve men and women plus feminism movement,,, seriously speaking,, aku tidak menyokong sangat la feminism movements ni,, walaupun aku ni dah confirm-confirm la pompuan yang sangat amat la feminin nye,,, dont worry,, i am a true girl,,, original,, unlike those yang merewang kat chow kit tu,, opppsss... kalau ada feminism nape tak de masculinism?? see??? how bias this world is? manjang je cakap wanita tidak diadili dengan betul,,, iT might be true puluhan tahun dulu,,, but why now??? aku pompuan, aku boleh study, aku diizinkan pergi mana je aku suka, aku boleh pilih laki aku sendiri,, opppss sekali lagi,,, haaaa,,, tang mana yang tak adil sangat di zaman sekarang ni??? cer hang habak mai,,,

perbezaan tu memang la ada,, but they exist to give balance to the world,,, kalau macam tu,, korang rasa Allah tu tidak adil ke buat wanita menanggung kesakitan semasa mengandung dengan give birth??? ALLAH it dah terang-terang Maha Adil kan??? so,, the differences exist just for the balance,, ok? understand,,, ok,, satu lagi situasi aku nak bagi,, kalau girls and boys pergi hutan,,,, confirm2 la laki yang kena jadi pencari kayu api,,, angkat barang-barang berat,,,,dah tu nape time ni tak nak gunakan the term gender equality??? korang yang gegurl pun pergi la sekali,,,, dah kata nak equal,, barulah equal macam tu,,, kan??

so,,, dah abis modal rasanya nak bebel kat gegurl yang selalu nak luahkan ketidak puasan hati,, feminism movements ni asal dari barat,,, nape kita nak follow dorang???? Islam adalah agama yang syumul,, follow Islam and we will be safe forever,,,, i am not saying that it is wrong to defend our rights,, but everything has its limit,,,

so,, feminism movementa la konon???? think!!!!

5 comments:

  1. love your opinions Ms Muja. kerana lelaki dan wanita itu berbeza yang jadikan kita saling melengkapi. we complete each other kan?

    :))

    ReplyDelete
  2. hmmmm...betul tu.memang la takleh nak sama.tuhan dah jadikan laki & perempuan ni lain,ada fungsi masing2,ada kelebihan dan kekurangan masing2.mana leh nak sama kan.

    ReplyDelete
  3. gile r muja.... X dpt aq bayangkan wajahmu yg tension ketika nk post bende ni kn... Kah3...

    ReplyDelete
  4. LELAKI N WANITA TU SALING MELGKAPI SBNARNYA... :-)

    ReplyDelete
  5. betul,mai setuju ngan Muja. takyah nak mogok2 sangat. saling melengkapi sudah... ikut fitrah semulajadi. kann simple...

    ReplyDelete