Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

differences between acronym and mnemonic. what is brume?

Nurmujahidah Ismail | 5/03/2012 | 2Comments |
ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
kalau sayangkan ibu-ibu di dunia ini :D
edited version

i am currently having language development,, and we are learning the effective ways of summarizing,, and my lecturer introduces us to the word BRUME. BRUME is a mnemonic,, i just knew the difference between mnemonic and acronym,, rupa-rupanya acronym is for a long name or a phrase,, by mnemonic is about different words but in the same group.

for example,, IPGKKB is an acronym which represents Institut Pendidikan Guru Kampus Kota Bharu. same jugak dengan KL representing Kuala Lumpur and KB representing Kota Bharu,,, Mcam yang lana tanya,,, OMG representing Oh My God,, juga dianggap acronym,, yang merupakan kependekan daripada satu ayat,,, it is about a phrase... satu perkataan yang berkaitan dengan yang seterusnya,,

 BRUME is a mnemonic which represents the ways to summarise,, mnemonic ni kita nak summarise kan satu kumpulan perkataan,, yang bukan la satu ayat,, dia dok sengsorang,, contohnya mnemonic yang digunakan untuk ingat susunan warna pelangis, nama planet, satu-satu perkataan tu tidak membina satu ayat dengan perkataan lain,,

senang cakap acronym is short form of a sentence,,, mnemonic pulak bukan sentence,, hanya himpunan perkataan,, understand?

B- 
bracket

R-
read

U-
underline

M- 
make notes

E- 
expand (write th summary)

so,, jangan lupa apply techniques to summarise ni k,, kalau tak,, sia-sia jela aku tulis kat blog aku yang haru biru ni,, hehe

 Banner

2 comments:

  1. Salam..kalau yg LOL, OMG tu kira sbg mnemonic tak muja?

    Contoh tu, kurg jelas la, faham tu,paham. tpi myb muja leh bgi contoh yg lebih praktikal..yg org luar tak prnh blaja bhsa,leh paham.. :)

    ReplyDelete
  2. Salam..oh..muja..tima kasih komen..camtu ea..1st time lana dengar..petua tu, banyak kali baca dimana2..tpi takda penerangan rasional disebaliknya..

    ReplyDelete

jot down your opinions here.. thank you for reading :)