rekrut: aku dan histeria. - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, June 23, 2012

rekrut: aku dan histeria.

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
gajoh pun buleh terbey loni dih :P

sekarang nak cakap pasal histeria pulak,, aku dengar mana-mana kem or program,, tak lepas daripada kejadian histeria,,, masa rekrut pun sama,, aku tak nak cerita panjang macam mana ia berlaku tapi aku just nak kongsi ngan korang apa tindakan yang aku buat sepanjang tempoh yang tinggal selepas kejadian itu berlaku,..

aku beci bau hok busuk,, ikut la gapo pun,,,

for your information,, aku punya semangat diri ni agak lemah sebenarnya,, pernah berlaku when i was 9 if im not mistaken,, i went to visit my neighbour who their son had just died in an accident,,, i saw his corpse lying on the floor,,, his face was not damaged at all but i can see blood over his head,, then,, i went back home,,, dah start feeling pelik,, starting from that moment,,, i lost my appetite to eat,, even to eat my favourite food,,, i felt very hungry,,, weak of lacking of energy,, but the food did not seem to be able to go through my trachea,, huh,,, it was so suffering ok,,, alhamdulillah,, abah called somebody to cure me,, and i am fine,, safe and sound now,, but from that incident,,, i know la yang semangat in my inner self ni tak kuat sangat,,, and it scared me kalau-kalau aku pun berjangkit dengan kejadian histeria tersebut,,, which did not happen to me,, alhamdulillah,,,

blogger prihatin adalah prihatin bukan untuk diri sendiri sahaja

tapi still i took strict precautions to avoid that thing,,, you all should do the same too,,, in my opinion,, it really works you know because,, walaupun aku ni lemah semangat,, see? tak berlaku pun kat aku dengan bantuan ALLAH SWT.... kalau ada sapa-sapa nak amik tips elak histeria ni,,, baguslah,, kalau yang nak ignore je,, i hope you won't regret your decision because malang itu tidak berbau,, we do not know what will happen in the future kan? so,,, take these precautions very seriously if you don't want to be a hostage for the genies and syaitaanirrajiim... you know what i mean kan?

amalam harian yang patut

  • lepas subuh kita baca SURAH YASIN (jantung al Quran)
  • 28 minit selepas subuh tamat adalah waktu untuk SOLAT SUNAT DHUHA (tambah rezeki)
  • lepas asar kita baca AL MA'THURAT or AL MANZIL(menghalang gangguan)
  • lepas maghrib kita baca SURAH LAIN DALAM AL QURAN (penenang jiwa)
  • sebelum tidur kita baca AL MULK (peneman di alam barzakh,, membantu mengurangkan seksaan kubur)dengan ASSAJADAH (sangat dituntut,, ). Rasulullah tidak tidur sebelum baca both surah.
sebenarnya jadual aku just nak mudahkan je untuk kita bahagikan masa untuk cover semua yang penting ni,,,  sebenarnya asalkan kita tak tinggalkan QURAN,,, it should be fine,, kita baca je bila2 masa kita suka,,, even when we are lying on the floor, on the bed,, kita boleh baca al Quran tau,, tak de dosanya,,, walaupun adab membaca al Quran sepatutnya duduk secara sopan dan menghadap kiblat,, tapi,, manala tau kita tengah baring,, tup tup rasa nak berALQURAN,, teruskan je sambil baring,, tiada masalah,, bagi lelaki,, wajib tutup keseluruhan aurat dulu untuk baca al Quran,, tapi no need for women,,, tapi of course la sebaik-baiknya tutup habis dulu,, ok? :D

who are we without friends to offer their shoulders for us to cry on

so,, time kejadian tu,, memang aku jarang lepaskan yasin dengan al mathurat,,, juga tidak lepaskan doa masa solat supaya dielakkan gangguan,, aku juga harap kita akan dapat menjaga ibadah kita,, yang tu la penguat sebenar roh kita,, solat itu tiang agama,, tanpa solat,, tidak malukah kita mengakui kita ni seorang Islam yang bertuhankan ALLAH SWT? makanan rohani adalah solat,,, solatlah kita sebelum kita disolatkan,, wait,, aku ada dengar something yang lagi best,,, 'solatlah di belakang seorang imam sebelum imam solat di belakang kamu'.. kita paham kan? solat berjemaah la kalau berkesempatan,,, 27x pahalanya,,,, ni tak,, imam tengah solat pun,, boleh lagi kita buat dono,,, solat sorang-sorang,,, haisy,,,,

kalau adalah kawan kita yang diserang benda-benda durjana ni,,, please,,!!! jangan kita biarkan dia seorang diri,,,, at least ada 2 to 3 people to take care of him or her,, ajarkan dia ayat kursi,,, yes!!! ayat kursi,,,, ayat hadiah yang ALLAH dah bagi untuk hambanya, manusia, sebagai pendinding,,, perlukah kita menyia-nyiakannya? tolong la,,, for those yang tak hafal lagi,, do hafal this ayat because you will always feel safe and secure bila kita amalkan ayat ni,, umi aku pernah pesan,, even when you are hanging your clothes and you dont want them to get stolen,, baca ayat kursi time jemur,, insya ALLAH pakaian kita selamat,,, :D

semasa aku gi rekrut,,, tetiba aku rasa nak belajar ilmu pengubatan ISLAM,, korang rasa ok tak? hehe

 Banner

10 comments:

  1. Iris rasa ok ja...dah g berguru nanti boleh share ilmu dgn Iris..hehe

    ReplyDelete
  2. semoga kita dibawah perlindungan allah dan terhindar dari sihir dan godaan syaitan ..amin.


    dear,actually kalau nak join GSF,kena tunggu ada pengunguman penambahan ahli :) setakat ni tiada penambahan lagi,sebab hari tu dah tambah :)insyaallah lepas ni akan ada juga :) so rajin2 lah jenguk entri saya ye :)

    ReplyDelete
  3. Salam muja :)

    Lana pun skdr nk berkongsi je ni.. alhamdulillah..lana pun tak pernh lgi berdepan ngn situasi cmni..

    Lana amalkan Ayatul Kursi.. kita sedia maklum ttg kelebihannya kan..

    dan baru ni, dkt tv3 tak silap ke tv9, ada Ustaz ajar langkah asas mengeluarkn jin dalam badan. Tapi, lana dah lupa plak caranya,heh3. Kalau ada masa, cubalah cari kat Tonton.. mudah2an dpt manfaatnya ya :)

    ReplyDelete
  4. Belajar tentang Islam x ada yg x ok. Ilmu x akan hbis di bumi Allah ini. :-)

    ReplyDelete
  5. sekarang saya tengah amalkan al-mathurat :)

    ReplyDelete
  6. @myself tu perancangan di masa akan datang yang tak tau bila lagi,, tapi insya ALLAH.. doakanla muja dapat buat k,, :D

    ReplyDelete
  7. @Tinta Lana tq lana,, really appreciate your concern :D

    ReplyDelete