walaupun aku tak pernah merasakannya - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, June 21, 2012

walaupun aku tak pernah merasakannya

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
aku beci bau hok busuk,, ikut la gapo pun,,,

hari tu hanis zalikha ada buat post pasal benda PTPTN ni,, aku pn pelik nape tetiba blogger famous amos tu tertulis dengan sengajanya pasal PTPTN,, bila aku bukak MR CHURPIE baru la aku tau,, ada ads pasal PTPTN rupanya,,, cis,, tertipu gak guwe,, so,, aku pun nak kongsi la pendapat aku pasal PTPTN ni,, walaupun aku tak pernah lagi merasa penangan PTPTN ni,, aku dengar ramai yang sakit jiwa dan raga hidup dengannya... wallahu a'lam

campaign image
nak tau lebey lanjut pasal PTPTN click gambar k :D

tapi,, pada pandangan aku,,, dok pandai berhutang,, pandai la bayar,,, kalau cakap pasal bunga tinggi ni,, dah tau bunganya tinggi macam klcc,,, nape nak jugak berhutang dengan PTPTN nya,,, mintak la biasiswa pama,,, kalau tak de jugak,,, tak yah belaja la senang,,, tapi,, sanggup ke kita nak tinggalkan pelajaran kita macam tu sebab takutnya nak kena bayar PTPTN,, sanggup??? bukak mata tanya selera k,,, berapa sangat nilai wang compared to the knowledge that we can get using the money lent to us,,,, pikey,,,,

bercakap pasal hutang,,, ni citer pasal umi aku,, dia jugak pernah berhutang dengan kerajaan kalau tak silap dalam rm70k,, tu pun lepas berapa kali buat rayuan turunkan denda,,, benda ni berlaku apabila umi nak berenti daripada jadi doctor kat hospital and nak bukak klinik sendiri,,, now... alhamdulillah,, semua hutang sudah setel,, hidup sudah tenang,, aman dan damai,,, back to PTPTN.. bukanna dia minta bayar sekali harung,, sikit-sikit,, so,,, supposed there should be no problem,,, kalau dah malas nak bayar sangat kan,, apa kata belajar rajin-rajin,, dapatkan 4.0... kan ke PTPTN ni tak perlu bayar kalau kita cemerlang,,,??? pk3!!!

masa nak berhutang kemain lembut gigi dari lidah,,, time nak bayar,, macam belut dalam lumpur,, lari situ,, lari sini,,, grrr,,, kengkadang geram jugak,,, sorry,, ter emo sikit,,, kih3,, alhamdulillah aku dapat elaun study kat ipg,, pesanan terakhir,,, jangan kasi malu masyarakat Malaysia dengan berdemonstrasi semata-mata tak nak bayar hutang,, tak de faedahnya.... hehe

 Banner

5 comments:

  1. yang dah berhutang tu patutnya bayar la kan.untuk next ni,kalau nak gak ada ptptn, cuba la kurangkan bunga tu kalau tak mampu nak buat pendidikan free macam turki dan lain2.syukur la dulu dapat scholar.takyah pening pale.hehehe

    ReplyDelete
  2. Kerja nnti untuk tanggung hutang. Bukan semua peminjam PTPTN dpt dijanjikan dgn kejayaan, tp dijanjikan dgn perlu membayar semula, malah digalakkan lg untuk org berhutang. Ini bukan pilihan yg wajar. Kan Muja. Mmg bukan semua org mmpu untuk membayar kos pembelajaran di ipt/ipta, tetapi ada cara lain yg harus dipertimbangkan oleh pihak2 tertentu. :-)

    ReplyDelete
  3. Demonstrasi bukan atas dasar tidak ingin membayar hutang. Peruntukkan untuk pembelajaran mmg sudah tersedia, tetapi mengapa diberi didalam bentuk Hutang? Sedangakn peruntukkan RM 20 Juta setiap tahun ada tersedia bagi peniaga. Tapi berapa ramai yg tahu. Mungkin 1 dlm 100. Bg mereka yg dpt elaun tidak akan merasai apa yg dirasa oleh si peminjam. Baru-baru ini, pencen bg swasta dinaikkan. Dasar yg sebenar ialah pada KWSP. Tapi berapa ramai yg tahu. Sekadar renungan. :-) Muja, kita kwn kn.. Huhu.

    ReplyDelete
  4. back to the basic..hutang wajib dilunaskan..

    ReplyDelete
  5. hutang tetap hutang.. xnak hutang takyah pinjam..

    tak bersyukur langsung siapa yang merungut tu.. pegi pinjam kat along la kalau nak rasa pinjaman yang sebenar.. grrr

    ReplyDelete