educational trip to taman negara, KUALA TAHAN. - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Wednesday, July 11, 2012

educational trip to taman negara, KUALA TAHAN.

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
now,, it is not only churp2 giving us money,, blin too!!! how cool is that??? :D

ALERT!!!! 
55 PICTURES ARE IN THIS ENTRY!!!!

before going there,,, kitorang memang reluctant sangat nak pergi as it cost us RM155 just for 2 days,,, time tu rasa nak kunci my purse not to let money out,, kih3,,,, pastu nak buat2 pengsan the moment the bus move,,,, sampai macam tu sekali aku ni,,,, kedekut and jimat punye pasal,,,, yela,,, RM155 is almost three week food supply,, sape tak sedey kan,,, nasib baik la mrs doctor di rumah sponsor,, hehehe...


rasanya ni time kitorang berenti makan kat jerantut,, yang pasti makanan kat sini tak memenuhi cita rasa langsung,,, so,, kalau korang nampak environment macam ni,,, sila pergi kedai lain,,, err,,, nama kedai tak sanggup la pulak aku nak cerita,, karang dikata menutup periuk nasi orang pulak,, hehe,,, tapi,,, dah memang tak menepati cita rasa,,, tak kan la nak menipu pulak kan,,, kih3


despite kitorang yang reluctant nak gi sana,,,, kalau tak tido,,, terus amik gambar,,, biasala,,, perempuan like i ols ni kan,, hehe... yela,,, tak senang gak kita bila pergi somewhere yang kita langsung tak terlibat dalam pelaksanaannya,,, tau menumpang je,, not cool at all,,, rasa kecik je,,,, tapi when we are forced to go along,,, it becomes quite cool,, hehe,, tq sangat to those who had worked so hard,,,, tesl 1,, :D

before continuing our journey,, snapped class picture dulu,,, yela,, malam tu gerak dalam kul 12.30 malam,, tak do maknonye nak amik gambar,,, kang tak pasal-pasal bertambah jumlah peserta,,, berambut panjang bermata merah menyala,, tak ke naya,,,, nauzubillah sangat,,, aku ni bukan kuat semangat,,, bajet kuat tu ada la jugak kot sikit2....


river view,,, sungai tembeling,,, the penyambung kehidupan the aborigins,,, sungai ni la yang menyambungkan kehidupan mereka di hutan with us,,, kalau tak dapat binatang buruan,, terus pecut drift boat dorang then beli ikan ke hape kat darat,, haha,, cam kekita jugak akhirnya,,,


aku memang pantang nampak mamat hensem,, terus aura kegedikan menyerlah,, lalu ku perintahkan sahabatku yang tersayang,, dah lupa sape,, untuk mensnap picture kitorang ni,, hensem kan mat saleh tepi aku tu,, amboila,, novos mak standing beside him tau,,, kulit 100x lagi putih dari aku yang er,,,, tanned ni,, hehehe,,, yang dia nak tinggi sangat tu pehal? cer tinggi lagi,,, tak leh? sje la tu nak suh aku nampak pendek,, pffftt,,,


nampak tak restorang terapung kat belakang tu,,, restoran tu jugak la jadi tempat kitorang naik boat untuk menyeberang ke sebelah sana,,,, malam tu ada tapir sekor,, mula-mula aku ingatkan bab*,,, besar giler kot,, dah memang kawasan tu dorang biar je binatang berkeliaran,, aku hanya boleh bersabar,,,, tapi serious,, tapir memang sangat besar,, bukan kecik macam gambaran otak aku time tengok gambar tapir dalam buku kaler-kaler time tadika dulu,,, seram kot!!!!!!


dalam boat nak gi melawat orang asli bateq di kampung dedari,,,, ingat kan boleh stay kering,, rupa-rupanya,,, hampeh,,, lencun kot!!!! grrrr,,,, nasib baik kamera waterproof and hp yang ada lampu suluh je,,,,, alhamdulillah tiada kerugian dilaporkan bagi aku,, yang lain ada gak yang rosak,,, tapi dah baik balik kot,,,


bersungguh-sungguh benar abang saufi merangkap tour guide kitorang ni mengsplashed kan air kat kitorang,,, grrrr,,,, rambutnya kerinting,, tq! dendam tol ngan this bro,,, saje je,,, nikmat benar nampaknya nak basahkan orang,,, basahkan diri sendiri sudah la,, grrrr,,, but stll,,, bro saufi is the cooooool one,, tengok rambut la kan,, hahaha!!!! :P


see how lencun i was at that time???? benci3,,, tapi suka gak,, hehe,, with my shopping bag yang buatkan sume gelakkan aku,, terutama madam,,, ish madam ni,, malu i tau,, hehe,, look at the small small huts belakang aku tu,, those are the aborigines' house,,, yeah,,, aku tak dapat nak bayangkan aku tinggal di situ,,, but,, they are there,,, safe and sound,, big applause for them actually,,, dorang yang tinggal kat situ still nomad tau,, berpindah randah kalau ada kematian,, atau ada la sebab lain,, mayat digantung atas pokok,,,


rumah yang dibina untuk penggambaran filem negara apa ntah,,, rasanya Germany,,, tapi,, orang asli tetap memilih untuk duduk and tinggal dalam pondok dorang,,,, itu la identiti dorang kan,,, what can we do,,, they have the right to decide for their life :D


anak-anak orang asli yang memang kuat physically and mentally,,, then can run very fast,,, can climb a straight tree,,, can walk freely bare feet,,, perghh,,, in a forest? and you are actually bare feet walking????


they get food from hunting animals in the forest,, but there are only 10 animals listed that they can have,, including pig, monkey, and others,,, this is to avoid them from catching the nearly extinct animals,,, moga dorang patuh pada peraturan untuk kebaikan semua,,, amiin


peralatan memburu,, mereka buat sendiri ni tau,,, no extra tools,,, only their hands,,, mana nak cari buluh sesuai,,, ukiran,,, ukuran,, pergh,,,, how can they be this smart???? i should figure it out one day,,,,


di atas bot,,,, just left the floating restaurant,,



this is the way used to carry heavy, large luggage,,, creative!!! :D



yang ni la gambar favourite aku,, hehe,,,



see how unique the leaf is??? this is called tapak kaki hantu if im not mistaken,,, creative kan our beloved ALLAH,,, :D



nampak tak betapa birunya pokok di atas?


makan ni sedap ni,,,, yum3!!! :D



halia hutan,,, useful for those thirsty travelers ,, see there is water in each petal,,, bijak bijak bijak,, :D


kalau hujan tak basahkot,,, kih3





alang and me,,,


with a teacher from holland,,,, his husband with the blue shirt on,,, he is a truck driver,,,, they spend more or less R20 K just to visit and travel all Malaysia,,, and yet,,, kite sendiri nak gi melancong ke luar negara,, yang dalam negara ni pun tak habis jelajah lagi,,, alahai,,,, so,,, cuti-cuti malaysia :D


how lucky i was to be able to snap a flying hornbil,,, wah,,, walaupun blurr,, it is a proud thing to happen to me,, :D


do we match each other,,, kih3





canopy walkway,,, high,,, very high,,,, seram kot,,,


i am walking in the air,, can you believe it???? it is cool,, cannot deny it,, :D




those two monkeys really attracted my attention,,, can you see its child at her stomach? oooo,,, tacim mak,,,, :')




we are room mates!!!! :D








nak bawak kamera masuk taman negara??? check dulu benda kat atas tu dah ada ke belum,,, aku punye disponsor,, kih3

 Banner

6 comments:

  1. hahahah!!! tipu.. tak ada pun sampai 55 keping gambar..hahahaa

    ReplyDelete
  2. Salam.

    Muja..lana pun dah smpai tempat2 ni muja..apa yg boleh lana katakan..

    Lana nak pergi lagi!!! Best! Masuk gua is the best! >_<

    ReplyDelete
  3. eh xnyusahkn pun..oh shida jus amik dorg nye link FP then masukkn dlm kode like mcm biasa itu sja..xde yg special pun hehee ;)

    ReplyDelete
  4. wow....bestnya.bila la nak jejak kaki ke taman negara.tulah rakyat malaysia.lagi suka melancong oversea walaupun hakikatnya banyak lagi yang leh teroka dalam negara sendiri.

    ReplyDelete