Jew or Zionist, a religion, a race, or an ideology? - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Wednesday, November 21, 2012

Jew or Zionist, a religion, a race, or an ideology?

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

CAUTION!!!!
BACA DENGAN BAIK. SILA FAHAMKAN DENGAN SEFAHAMNYA. KALAU TAK FAHAM, SILA RUJUK SUMBER LAIN. WALLAHU A'LAM.

i just chatted with my friend studying in Canada and we talked about the most current thing now which is the genocide happening between Palestine and Israel. During the conversation, she told me something very interesting. Lets just read the conversation below

KAWAN AKU

  • 1. Jews ni sebagaimana yang kita tahu antara ahli kitab pada zaman lampau. Dia kan ada bina temple kat Jerusalem. Masa mula-mula temple tu musnah, Jews ni pun jadi terbahagi kepada banyak bahagian. Macam syiah dengan sunni la. Then temple tu dia bina balik tapi musnah buat kali kedua sebab ditakluk. Start pada tu Jews semua scattered all over the world tanpa negaraaku tak tahu ada dalam quran ke tak tapi ada orang pernah cakap kat aku Tuhan memang punish diorangg jadi bangsa yang tak de negara. Kalau tak de dalam quran maybe ada dalam kitab taurat sebab masa zaman Nabi musa dulu, Tuhan dah selamatkan mereka daripada kekejaman firaun and gave them everything, tapi mereka ingkar and back when zaman Nabi Ibrahim lagi, kitab Taurat tu kata bangsa yahudi ni dimuliakan Tuhan and Tuhan anugerahkan mereka tanah hok Palestin tu loni lah tapi sebab mereka ingkar they lost the land.

    • KAWAN AKU

      and then masa kemusnahan temple kali kedua tu they were scattered kan
      • Nurmujahidah Ismail

        sebab tu dorang still claim tanah tu tanah dorang...
        • KAWAN AKU

          so start pada tu
          • KAWAN AKU

            ajaran judaism tu dah x standardize dah
            • KAWAN AKU

              Dia x ikut sangat kitab Taurat tu. Dia jadi emphasize on ajaran rabbi dia.
              • Nurmujahidah Ismail

                jom skpe,, hehe
                • KAWAN AKU

                  kitab taurat tu diresap masuk sbg kitab org christian dia panggil old testament

                When talking about the homicide happening there, we Muslims keep on using the phrase, 'Jews are cruel', 'Yahudi jahat', 'Yahudi kejam' without us knowing that there are various differences between Jews and Zionists. of course we at present time don't know the difference between different types of Jews after they scattered all around the globe. She said that not all Jews are cruel.

                Jews ni agama ke bangsa ke or sekadar fahaman semata???

                For example, in Canada, to be specific at the place where my friend is staying now, there is nothing harmful for her there. Moreover, they live very harmoniously and they are not even worried of having houses without fences and most of the time they don't bother much if they forget to lock their houses. It is just that, it has become a very sensitive issue when talking about genocide in Palestine. It is because Israel is kind of a branch of Jews. They feel something when Jews become a symbol of war and genocide even though they are not involved.

                a simple analogy, i once watched a drama on tv. It is about a young boy, very young boy, still at primary level, being sent to US and he got adapted by the culture there to the extent that he asked why his dead father was lying of the floor instead of being kept in a coffin like what he used to see during funerals of the Christians. So, even he is still a Malay, he has been carrying out a different type of life compared to us. We can consider him a bad guy for not conducting his life as a true Muslim but still he is a Malay. He is a Malay but he is different. I really hope you readers can understand what i have in mind to convey to you.

                gelaran nabi yaakub adalah israel. maka bani israel tu maksudnya children of israel

                I heard that even Nabi Yaakub AS is a Jew. Nabi Yaacub was called Israel back then and automatically Bani Israel means children of Nabi Yaacub. I also heard that Jews who are cruel are called Zionist (those living in Palestine).
                1. Is it fair for us to generalise all the Jews as cruel when even a Prophet is also one of them?  
                2. so, it is better to say Zionists are cruel rather than Jews are cruel right? 
                So, it is totally not appropriate for us to consider them ALL as cruel. It is a humiliation to one of the prophets. Don't you think so?  just sharing. i don't know the truth as my knowledge is limited but still I hope people will change change the word Jews and Yahudi to Zionists. yang kat bawah ni pulak document yang kawan aku tulis khusus untuk pemahan kita. maybe ringkas tapi harap membantu kita.

                *******************************************

                Alkisahnya,
                Yang aku belajar dalam comparative religion kan. Ketiga-tiga agama Islam, Kristian, Yahudi ada sama perkaitan dengan Nabi Ibrahim, and scholars comparative religion pun ramai yang setuju Ibrahim is like the start of monotheistic religion. Dalam kitab Taurat, disebutkan Tuhan buat perjanjian dengan Nabi Ibrahim. Kalau Nabi Ibrahim mentauhidkan-Nya sebagai satu-satunya Tuhan dan tak menyembah tuhan-tuhan lain, then Tuhan akan memuliakan keturunan dia dan akan menganugerahkan keturunan dia dengan tanah-tanah yang this present day merupakan tanah Palestin.

                Then, Tuhan suruh dia berhijrah macam Nabi Muhammad jugala, tapi berhijrah ke tanah yang disebutkan tadi tu. The second time Tuhan buat perjanjian dengan dia masa Tuhan suruh dia sembelih Nabi Ismail, tapi ada scholars kata dalam Quran dia tak jelaskan Nabi Ismail ke Nabi Ishak yang nak kena sembelih, kalau kitab Taurat and Bible dia kata Nabi Ishak. And then sebab Nabi Ishak/Ismail merelakan dirinya disembelih, then Tuhan kira reward la muliakan jugak keturunan dia. 

                And normally, biasala untuk tujuan politik, mesti either one of Nabi Ishak ke Nabi Ismail. Orang cerita he became the unfavourable child. Sebab orang Yahudi kan asal keturunan Nabi Ishak, orang Arab daripada Ismail, so selalu jadi dispute between them. Keturunan Nabi Ismail ke Nabi Ishak yang sepatutnya inherit tanah tu. But of course, aku pun kurang pasti, ni ikut apa yang aku baca la. Tapi masa kita belajar kisah nabi dulu mana ada one or the other jadi unfavourable.

                So, after zaman Nabi Ibrahim, orang Yahudi kena enslaved dengan orang Mesir sebab mengikut kitab diorang la, they forgot about their deal with God which was to sembah Dia je, then kira punishment la kena enslaved. Then datanglah Nabi Musa and selamatkan diorang, then God macam renew perjanjian dengan orang Yahudi. Senang cerita perjanjian in diorang punya terms is called “Covenant”.

                So, orang Yahudi ni pun dapat tanah mereka balik and Tuhan bagi banyak gila kemewahan. Then turunlah the Ten Commandments that they have to obey to show that they mentauhidkan Tuhan. But of course lah mereka ingkar lagi buat sapi emas semua tu. Since Nabi Musa takde then kaum mereka pun terus dengan keingkaran mereka. Disebabkan keingkaran mereka, they were punished to lose their lands and jadi sesat. That’s why orang Yahudi sekarang takde negara dia sendiri, semua scattered je.

                Most of the times yang bab-bab bala yang diorang face sebab kena punish sebab ingkar ni pun memang ada dalam buku diorang pun. Dia asalnya ada Taurat, ada 5 jilid. Taurat tu the first book dalam 3 jilid buku macam diorang punya “prophet” tulis la. Buku 1st pasal creationism semua tu la. Pasal commandment Tuhan, kisah Nabi Ibrahim, second book pasal kejatuhan orang Yahudi and third book pasal nak bangkit balik, dia banyak prophecies dalam tu. Buku-buku Yahudi ni dia more macam cerita. More like peringatan kepada mereka tentang diorang punya Covenant with them. Dia tak global or general macam Al-Quran. Dia macam specific untuk kaum mereka. 

                So, ada satu zaman ni pulak. Yahudi dia bina satu temple kat Jerusalem ni la. Untuk kegunaan semayang semua tu. Masa ni pun Yahudi dah banyak berpecah macam Sunni dengan Shiah lah kiranya. So, mana yang aliran dia paling banyak influence, then orang lain pun kena ikut fahaman dia. Tak lama lepas tu temple tu kena musnah sebab kena takluk. Then after that dia bina pulak temple kedua. But after that kena musnah lagi. Lepas temple kedua tu musnah then masa tu diorang paling terpesong dengan kitab Taurat. Taurat macam dah tak penting sangat to them as compared to buku tulisan rabbi dia, dia panggil Talmud. Dalam Talmud ni macam compilation apa “sheikh2” diorang ajarla. Macam buku fekah diorang tapi lagi strict. And then Taurat ni dia diresap jadi kitab Kristian, the old testament. Sampai zaman sekarang mainly diorang ikut aliran ni la. Dia panggil “rabbinic Judaism”

                So, after musnahnya second temple tu, memang Yahudi scattered all over without Negara. And memang bangsa diorang throughout history memang dibenci, and mistreated. Jadi tawanan la. And then masa agama Kristian mula jadi popular. Orang Kristian benci Yahudi sebab mereka percaya orang Yahudi tu sesat sebab masa Jesus sebar agama Kristian tu orang Yahudi taknak terima. Orang Kristian lak percaya masa Jesus bawa ajaran Kristian, kira agama Yahudi tu dah tak valid sebab dah ada agama baru. So, throughout history orang Yahudi ni kena discriminate, kena bunuh suka-suka. Ada satu tahap tu, diorang kena titah dengan kerajaan Poland kena pakai ekor musang. 

                Tanda ekor musang ni untuk bezakan dengan orang ramai. And orang yang pakai ekor musang ni normally orang-orang yang ada penyakit berjangkit, ada penyakit leper (you can look this up, aku lupa term Melayu dia). So yeah, there’s a lot of oppression terhadap bangsa Yahudi ni. So, most of them ada percaya one day akan ada Messiah (macam imam Mahdi dia la kira) that will save them from this oppression and dapatkan balik tanah diorang.

                A 23-year-old man infected with leprosy.
                And at the same time, Yahudi ni pun ada banyak jenis. Bangsa Yahudi pun ada banyak jenis, ada Sephardic (yang sebelah Sepanyol, kalau tak silap), Askhenazi (Hitler semua keturunan ni. Ni bangsa Yahudi Eropah. Sebenarnya genetically tak related pun, tapi sebab dia ikut ajaran Yahudi and then pass it down melalui susur galur dia), pastu apa lagi entah. And then bangsa Yahudi yang asal kesemuanya ada 12. Because it comes from the adik-beradik anak Nabi Yaakob. Simeon, Judah, apa lagi banyak sangat aku tak ingat. Itu dari segi bangsa pun dah banyak bahagian dia. Then dari segi agama lak ada banyak aliran jugak. Orthodox, Liberal, Rabbinic, Hasidic, and then yang geng Kabbalah. Sama jugak macam Islam pun kita ada Sunni, ada Shiah, dalam Shiah pun ada banyak bahagian dia, and then we also have Sufi, diorang pun kira sama la jugak, tapi lagi banyak, and of course yang paling banyak mestilah Kristian.

                Then masa terjadinya Holocaust tu sebenarnya, itulah satu-satunya cara orang Yahudi nak dapatkan balik tanah dia. Sebab kalau tak terjadi pembunuhan besar-besaran tu UN takkan bagi legislation untuk wujudkan Negara Israel. So, technically, thanks to Hitler, diorang dapat balik tanah diorang tu. Tapi, bukan semua Yahudi tu jahat.

                Sekarang, kita beralih kepada ideology Zionis pulak. Ideology ni baru je sebenarnya masa zaman awal 1900’s gitu. Kalau tak silap. Yang mencetuskan (ceh) idea tu ialah Theodor Herzl. Yahudi bangsa Jerman, yakni Yahudi Askhenazi. He’s like sick and tired tengok orang Yahudi kena oppress kat merata-rata tempat sebab diorang takde tempat to belong, so dia suggest untuk bina sebuah Negara untuk Yahudi sahaja. So, pendek kata, Zionis ni bukan bertunjangkan agama sebenarnya. It’s just an ideology nasionalis, but maybe sebab the term “Yahudi” tu susah dikenalpasti memaksudkan agama atau bangsa dia jadi sentiment agama bila berbicara pasal Zionis ni. 

                So, ada basically orang Yahudi yang TAK PEGANG IDEOLOGY ni bukan Yahudi jahat. And ada je orang Yahudi kat sini pun oppose benda yang terjadi kat Gaza tu. Hak pegang ideology Zionis ni la hak extreme sangat. Bagi aku, Yahudi itu agama, and aku tak rasa agama dia ajar dia hancurkan umat kita, walhal asal usul ketiga-tiga agama ialah sama. Aku just rasa yang pegang fahaman Zionis itu yang bermasalah. Aku duk Malaysia kan tak pernah kenal orang Yahudi tak pernah pun exposed dengan maksud Yahudi tu apa. Aku tak pernah tahu Yahudi ni ada banyak jenis. Ada banyak maksud. Aku rasa kat Malaysia tu mesti ramai je tak tahu apa itu Yahudi. Is it a race or a religion or a negara? Is it just satu race or satu religion? 

                Aku belajar pasal cara orang Yahudi punya religious lifestyle kan. Almost sebijik dengan kita. In fact, aku rasa kita lagi dekat similarity dia dengan Yahudi. Diorang semayang 3 kali sehari, pergerakan semayang sama, Cuma takde sujud. In terms of makan pun, kita boleh makan semua makanan dia, kecuali dia punya wine la. Tapi tak semestinya mereka boleh makan makanan kite sebab diorang punya regulation makanan lagi strict. Diorang makan, pinggan untuk daging and pinggan untuk sayur and benda lain mesti pinggan berbeza. It’s interesting really belajar pasal diorang ni.

                But in Malaysia, you don’t get that experience. You don’t know anything pasal Yahudi in Malaysia except daripada apa yang orang post kat FB. Itulah aku rasa sebab kurangnya awareness kat Malaysia. Orang senang-senang je demonize semua orang Yahudi, which bagi aku, aku rasa tak patut. And of course, surprisingly, orang Melayu sebenarnya genetically paling sama dengan orang Yahudi. And ada dalam buku Bible, Ibrahim ada tiga orang isteri, Sarah, Hajar and Keturah, and kononnnyala orang Melayu tu asalnya daripada Keturah. Kalau nak tahu lebih lanjut, you can kind of google “The Malay Theory” dia cakap pasal pertalian Yahudi dengan Melayu. Tapi banyak sources dia daripada kitab Mormon la. Salah satu aliran orang Kristian la. But that’s a completely different story la, kalau mung nak tahu boleh je aku cerita next time aku lapang.
                So yeah, begitulah kisahnya. 

                Memang panjang gila. But pendek cerita, sejarah orang Yahudi ni sangat menarik, and before you point fingers, know what you are pointing to. 

                THE END.
                *********************************************

                kesimpulannnya:

                • zionists dan yahudi dan israel itu 3 istilah yang berlainan.
                • jangan diguna nama ISRAEL apabila mempersalahkan orang Zionists.
                • Zionists adalah golongan yang menyerang Palestin, bukanlah semua orang Israel. malah, di Israel jugak terdapat orang Islam. tidak adil menyamakan Muslim di sana sebagai orang yang sama dengan Zionist.
                • doakanlah keselamatan dan kesejahteraan saudara seIslam kita di Palestin daripada serangan Zionists, bukanlah Israel. GUNAKAN ZIONISTS.

                you can visit my friend's blog HERE :D wallahu a'lam.

                9 comments:

                1. kupasan yang menarik...research yg mendalam

                  ReplyDelete
                2. Of course, feel free to look up the internet and check if my facts are right. Wrote it based off of memory, and I didn't include my citations, so some parts may not be accurate. It's good to check the facts to avoid misinformation.

                  ReplyDelete
                3. good info..
                  www.dresslover84.blogspot.com

                  ReplyDelete
                4. good info!
                  www.dresslover84.blogspot.com

                  ReplyDelete
                5. tq kerana bgtaw , info okeyh tapi kupasan tuh agak susa orang nak paham , kalaw bg CP , CPboleh paham takut orang laen la , then , yang merisaukan , dah larr tak paham then misunderstanding lak , tafsir salah then sebarkan , agak bahaya tuh ...

                  ReplyDelete
                6. Apa yang "susah faham" ? Bahasa ? Penyampaian ? Boleh dibaiki jika diberitahu secara jelas.

                  ReplyDelete