my first batch students, pray for us. - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Wednesday, November 21, 2012

my first batch students, pray for us.

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

Pada satu ketika dulu, maybe dalam bulan lepas, aku pegi buat facial kat D'han salon. Dekat amat je dengan rumah aku. Setahu aku this salon is the only salon yang ada dekat Selising nih. Tempat potong rambut tu adalah dalam 2 or 3 buah. Selising ni pekan kecik. Nak ada banyak-banyak buat apa? Ye dak?

Salon ni la tempat umi aku and tak jugak ketinggalan aku sendiri membeli the needs for women. THE NEEDS not THE WANTS ok. So, memang perkara asas yang korang paham-paham sendiri memang kat kedai ni la tempatnya, sebab Kak Han ni stokis for Avon. Kak Han best, masuk air macam aku jugak and dia punya banyak cakap tu maybe melebihi aku la kot. Cikit. Never mind. Kite geng kan Kak Han. hehehe. Time dia buat treatment tu, dia boleh bagi macam tips kecantikan, berbual isu itu dan ini. Yang nak tutup mata tiba-tiba boleh terjegil. Banyak lapisan gak la disapunya muka aku nih. Kak Han ni best sebab dia ada tahi lalat macam aku jugak. Kalau tak de, maybe kurang sikitlah kehebatan dia tu. Kih3.

Lepas first time aku try buat facial treatment yang menyeksakan tahap macam sakit time nak cabut gigi first time tu, boleh BACA SINI, aku rasa tak puas pulak. Haisyyy.. tak puas. Despite feeling hurt masa dia proses buang jerawat and jeragat tu, aku rasa nak buat lagi. Korang jangan tak tau yang facial treatment ni dalam geng the best activity to do during leisure time jugak kalau tolak tang sakit tu. Muka kita ni dibelai, dimanja, diurut, ahhh,best!!! Hasil buat facial treatment setakat ni memang aku puas hati. Memang rasa lain la.Kalau mampu memang I'll definitely do it weekly. Tapi, aku students lagi kot. Annually tu kira syukur amat dah. You should try! :)

Jadi aku pun gi la D'han Salon ni for my second facial treatment in my life. Excited sangat sebab I just can't stand looking a my own face full of pimples here and there. Dah la ada 2 pimples ni, 2 bulan pun tak hilang lagi, punya maha degil. Macam-macam ubat aku try tapi dorang ni mungkin tuntuk ilmu kebal kot, ubat aku kasi tak jalan. Korang tau tak tahap stress aku ni boleh sampai tahan hantuk-hantuk kepala dekat dinding bagi mati those stubborn pimples. Nasib baik aku tak tergerak guna kertas pasir. Nauzubillah. Tiap kali nak marah aku pun teringat,' Sabar itu separuh daripada iman'. Then, I breath in, breath out, and smile. :)

Masa treatment tu, aku ada la bagitau Kak Han yang aku tak tau lagi nak buat apa that coming holiday (now), then tiba-tiba we talked about having her children learning English with me. Actually I've been planning about this but it is so scary la. Aku ingat she will immediately forget about this but it turns that she doesn't. That agreement goes like this, 'Kalau aku ajar aku dapat 2 free facial treatment sessions'. a materialistic teacher that i am. :)

Persoalannnya:

  • Apa aku nak ajar? English, Maths, Science?
  • Kalau aku ajar English, bab mana aku nak ajar? Tenses? Vocabulary? Nouns?
  • Macam mana kalau bebudak kecik tu tak paham aku ajar?
  • Macam mana aku nak tau dorang paham ke tak?
  • Macam mana nak bagi dorang tak ngantuk and boring?
  • Aku nak kena garang ke baik ke?
  • BERSEDIA DAH KE AKU JADI GURU??? 
Uwaaaaaa!!!!!!!!

FEW DAYS AGO
mak su yah:
Kak, ni no Kak Dihan. Dia suruh call. Nak tanya pasal tuition anak dia (dengan penuh dedikasi)
aku:
(amik kad. tinggal atas kerusi tanpa rasa bersalah,padahal cuak) nantilah orang call. .

TODAY
umi:
kak, kak han suruh call. dia mesej dah ni.

mak su yah:
Kak, Kah Han tanya lagi. Dah call ke belum?

aku:
yela. Orang call la ni. (call and cakap dengan pekerja D'han Salon)

FEW HOURS LATER 
(setelah dapat no aku)
Kak Han:
Kak, jadi ke tak ni? Dah ada dah beberapa orang ni. Bayaran pulak macam mana?

Aku:
Ok la. Start Ahad ni. Kak Han belilah buku yang nak diguna. Kiranya orang ajar dengan bantu dorang jawab soalan dalam buku tu. Standardisekan semua students tu supaya guna buku sama. Beli la satu copy untuk orang gak. Orang tak bawak balik buku ni. Sume tinggal kat :) (bajet hebat, mantap, berdedikasi, dan berwawasan padahal nak ajar apa pun tak tau)

sebelum start mengajar; menuntut dulu dengan kengkawan tempat mengadu suka dan duka.

So, aku harap you, all my readers, will pray for me so that i can do the best for my first batch of students. Seriously i am scared to death ni. Salu aku gitau kawan-kawan aku je what i know and they are already TESL students. What i am going to face next Sunday is of course a thoroughly different matter.

PS- sabtu, gi SMO, beli buku grammar sebiji, maths sebijik. aku nak ajar tajwid sekali boleh gak nih. :)


5 comments:

  1. 1st of all..gud luck!selamat menjadi cikgu yg sukses..:)

    oklah tu akak ni nama je dh keja,facial treatment sekali pun tak penah buat.save duit bley cmtu?haha..

    ReplyDelete
  2. sya datang follow awk..sudi follow balik..http://mawarberduri4147.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. bukan blog MLM dah ye....hehe
    bersedialah bergelar guru

    ReplyDelete