patient umi berminat dengan aku - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, November 29, 2012

patient umi berminat dengan aku

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

hari ni aku ajar students aku pasal articles. articles ni macam penjodoh bilangan jugak la tapi tak dela complicated macam dalam bahasa melayu tu. have i told you how easy English can be?

articles are divided into 2. definite article and indefinite articles

indefinite articles; 'a' and 'an'
- not specific
- to refer to one count of a noun
- to refer to a general noun

  • a - refers to a noun that starts with a consonant sound. for examples, a cat, a rat, a university
  • an - refers to a noun that starts with a vowel sound. for examples, an hour, an opportunity
definite article; the
  • refers to a specific noun, the one among all same thing
  • refers to a noun that has explanations after it 
  • refers to something that has already been mentioned earlier in an essay
  • refers to superlative adjective
common mistake melibatkan article ni apabila students menganggap semua consonant letters produce consonant sounds and semua vowel letters produce vowel sounds. sebenarnya, ini tidak tepat. memang kebanyakan mereka begitu tapi ada beza antara perkataan letters dengan sounds. letters bermaksud huruf. sounds bermaksud bunyi.

example: nouns that start with consonant letter, but produce vowel sound
  • hour
  • honesty
example: nouns that start with vowel letter, but produce consonant sound
  • university
  • unity
 ada yang confusing or tersalah mention in comments k.

peristiwa yang menarik hari ni adalah, when i was telling things above, datang sorang mak cik ni. dia keluar daripada bilik rawatan umi aku. maybe dia dengar kot suara yang macam halilintar seorang teacher who was trying to make her students understand ni. dia keluar then tengok sekeliling then sengih kat aku. dia pun cakap;

'next week nak anta gak la anak mak cik join kelas ni. anak mak cik belajar depan tu je'

aku excited sebenarnya to receive a new member but at the same time rasa takut lak sebab bila students bertambah, perhatian aku untuk each student makin berkurang. aku jadi risau. tapi insya ALLAH, i will handle it as best as i can. aku tahu ALLAH sentiasa ada bersama-sama aku. and for sure HE will help me like what HE has been doing all this while. :)

hari ni shazim dah datang awal. mula-mula malu jugak budak tu. tahun depan masuk darjah satu. dah kenal A to Z. alhamdulillah, senang keje aku. time aku explain about articles aku just suruh dia tulis ayat dalam bahasa Melayu and ayat yang first sekali aku suh dia tulis, 'saya mahu kahwin'. sebenarnya dia tulis tu apa yang ada dalam kepala otak aku. LOL!!! teacher gedik!!! :P

today jugak aku hadapi sedikit masalah bila anasir-anasir luar dok critic my method of teaching. dorang bukan tak leh advise aku time lepas kelas. nak jugak jual kredibiliti aku in front of my students. aku kan baru nak kumpul experience. there is a lot more for me to learn and figure out about the best teaching method. umi aku pun advise and suggests things lepas kelas. 

sila tiru umi aku wahai pengcritic tidak dialu.

dulu aku selalu dengar yang 2 orang tukang masak tak leh ada di dapur bersama-sama. 
now i know that 2 orang guru pun tak leh ada di kelas yang sama.

3 comments:

  1. Salam.

    "saya mahu kahwin" ----> ishh3, cikgu muja ni, babab baru tau,hahahaha

    Sian ur student taw..plishhh teacher muja, kawin secepat mungkin,ekkkk,hahahah.

    Ha muja, bila lana masuk U, baru lana tau kenapa kita guna 'an hour'. Instead of 'a hour'. Bayangkanlah..dah masuk u baru paham benda2 ni..tah apa la lana belajar time sekolah dulu kan..nampak sgt suka main dlm kelas je,hahaha

    Oh, sebab tu la juga, takleh ada dua ketua dalam satu masa. Sebab nanti masing2 nak tegakkan pndgn msing2, susah layan camni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduss,,, kalau kawin tu senang, 5 tahun dah muja bergelar isteri orang lalala,, yup,, tak leh ada 2 ketua. sebab tu ALLAH pun ada satu je.. hehe

      Delete
  2. muja!!! nk jugak tuisyen English. best plak baca entri muja ni pasal mengajar. pandai abeskan masa cuti. :D

    ReplyDelete