BLOG IETA - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, December 29, 2012

BLOG IETA

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
Join Them If You Are a Blogger :D . 
ketahui kuasa internet yang boleh bagi pendapatan sampai 30 ribu :D 
join churpchurp here :D  
join blin here :D  
join says.my here :D 
join nuffnang here :D 
join exabytes here :D

ps-semua yang dinyatakan adalah pendapat muja semata-mata. terpulang kepada pemilik blog untuk mengikut atau membiarkan pendapat ini. harap tiada kecederaan hati berlaku.

hari ni giliran BLOG IETA menjadi mangsa review kaw-kaw daripada muja.

pujian:

  • thank you sebab sudi join giveaway free domain hari tu. you are so much appreciated. kalau tak de yang join rasa macam sia-sia jela usaha muja mempromote tu. huhu
  • tahniah sebab blog kak ieta dah berdomain sendiri. suka kan bila ada domain sendiri? feeling dia lain sikit. semangat nak blogging pun jadi mencurah-curah. hehe
  • thank you sebab selalu jengah and comment blog muja. sangat peramah. sudi kawan ngan muja. walaupun hanya di alam maya.

kritikan:

  • gadgets yang tak perlu: jam, twitter counter, recent visitors, feedjit, blog labels, satu daripada dua banner pasal gaza, need a free counter, visitors come from. semua birthday tu rasanya tak perlu sebab mesti tuan punya blog dah ingat kan. yang penting bagi blog ni adalah loading time. minimumkan gadgets yang tidak perlu supaya loading time jadi secepat yang boleh. 
  • follower maybe letak kat sidebar kat atas sebab dia gadget paling slow loading. nanti jadi nampak kosong kat paling atas sebelum page load sepenuhnya. nampak tak cantik. kalau di sidebar, dia tak menjejaskan view of the blog sangat.
  • tempat untuk follow and like semua tu letak dekat-dekat supaya senang readers nak buat. tak perlu tercari-cari. contohnya follow blog, follow g+, follow twitter, like fanpage, letak dekat2.
  • nuffnang di sidebar kena ada paling atas untuk peluang dapat CPUV AD lebih cerah.
  • sebab blog ni tak leh right click, sila buatkan fungsi AUTO OPEN LINK IN NEW TAB. senang sikit orang nak buka site lain tanpa meninggalkan blog ini. kalau betul tak nak dicopy, buat jugak funsi tak leh highlight k, kalau unable right click sahaja tidak cukup. nak copy je boleh highlight dan click ctrl + c. terus boleh copy.
  • semua banner blogger lain letak dalam satu tempat, samakan size, and centerkan semua banner. bagi nampak kemas dan teratur.
  • banner ping sites tu pun kod dia boleh letak sekali dalam satu tempat sahaja. copy semua kod, letak dalam satu tempat yang ADD A GADGET tu. ping site ada di dua tempat. kenapa ye? tersilap ek? buang salah satu.
  • buatkan SCROLL BOX untuk BLOG ARCHIVE dan BLOGLIST. nampak lebih kemas and tidak panjang berjela sangat. nampak lagi cantik.
penambahan:

  • pemilik blog bolehla buatkan header untuk blog dan centerkan. sebab header ni dia macam satu logo untuk satu-satu blog. muja pernah baca teknik berblogging daripada blog yang dapat berjuta-juta dollar setahun, yang logo buatkan pembaca ingat tentang blog kita.
  • perkara yang perlu ada dalam entry: fb send button, fb like button, tweet button. salah satu teknik blogging memang kena ada social networking yang perkasa. disebabkan fb dengan twitter ni paling hot, letaklah segala button dia. insya Allah blogging lebih menjadi nanti.
  • buatkan fan page untuk blog supaya pembaca boleh like and keep updated dengan blog. terutama buat yang tak leh follow guna GOOGLE FRIEND CONNECT
  • izinkan juga bloggers untuk add personal fb. boleh buat project pape ke. senang. juga memperkasakan networking. jangan terlupa lak share entry di fan page. selalu la juga post di fan page.
alamak,, terpanjang la pulak.. hehe... hope you will always succeed in whatever you do in life k. happy blogging :D


5 comments:

  1. tERIMA KASih... kerana sudi puji dan komen. Mmg dah blur sgt2 nak tachap blog ni dlm kekalutan nk siapkan assignment. Nanti2 bl ada masa lapang akan di tambah baikpulih blog. Nak upah org rasa tak kot... Terima kasih banyak2 tau... sukahati sgt :)

    ReplyDelete
  2. serius kata blog ni laju lodingnya

    ReplyDelete
  3. Hehe... review dari Muja ni yg membuatkan akak lg pandai nak tachap2 blog akak. Tp, still tak puas ht lg. Still dlm proses edit blog lg. Thanks Muja :)

    ReplyDelete
  4. Nice Blog. and Walaikum assalam

    ReplyDelete