entry balas tweet Julia Perez!!! - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Friday, December 14, 2012

entry balas tweet Julia Perez!!!

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

sapa Julia Perez?
aku malas nak tepek muku huduh porno dia dalam blog aku

sapa Julia Perez?
penyanyi yang guna body lebih daripada suara untuk laku

sapa Julia Perez?
penyanyi dari seberang yang sedar diri nyanyi macam kayu

sapa Julia Perez?
penyanyi konon hebat kritik drama Malaysia macam la perlu

korang google la sendiri aku malas nak bantu. bukan susah pun search benda tak elok kat internet ni. dia sekarang dok tengah berlakon kat Malaysia. perlu ke amik dia ni jadi pelakon wahai orang Malaysia? macam tak de orang lain. tak puas hati betul aku. drama Malaysia lagi realistik, memberi pengajaran walaupun asyik-asyik iklan. hahaha!!! sila refer TANAH KUBUR. tak ke insaf kita tengok drama tu kat  channel OASIS?

aku ni patriotic jugak sebenarnya walaupun aku tak minat and tak tengok bola Malaysia lawan Thailand semalam. aku pantang tol la ada yang sokong Ganyang Malaysia punya orang. mula la aku hot. yang pasti entry aku nak balas balik kata-kata di twitter si Julia Perez ni tentang drama Malaysia.

ciri-ciri sinetron Indonesia yang terus kita tahu dia tu dari Indonesia bila tengok:
  • bila watak baik ke jahat ke beragama ke atheist ke.. semua seksi giler nampak peha, nampak bahu, nampak segala, berzina sampai mengandung, sila kenang sineton Bawang Merah Bawang Puteh. watak Alia mengandung and beranakkan anak sape? anak Ferdi. Alia tu sape? heroin. pandai. Ferdi tu sape? hero. pandai. clap clap clap. :D
  • bila watak tu membenci, mereka membenci sepenuh hati, limpa dan paru-paru. aku rasa Hitler pun ada sayang kat mak dia. watak ni pulak mesti la orang yang bijak giler nih merancang. ironi kan? jahat tapi bijak. sila refer jugak watak Siska dan emaknya dalam Bawang Merah Bawang Putih. yang tak tahannya watak penjahat mesti wanita. realkah?? 
  • bila watak mencintai, manusia sanggup serahkan segala-galanya. dara? harta? tak de masalah. cinta adalah segala-galanya. aku tak ingat cerita apa tapi memang ada yang tidur dengan boyfriend dia then mengandung. yang laki kengkonon bertanggungjawab. nak kawin. tak pikir dah nafkah tak leh bagi sebab dorang sekolah lagi time tu.
  • bila hampir semua watak adalah sewel atau gila atau tidak betul sebab suka sangat bermonologue @ cakap sorang-sorang, kuat pulak tuh. nak suruh semua orang dengar. tapi tak de pulak yang bawak ke mental hospital. bukankah yang suka cakap sorang-sorang kuat-kuat ni orang gila? kalau aku nak cakap sorang2, dalam hati sudah. correct me if i am wrong. 
  • bila wataknya selalu tak reti jaga anak sampai bertukar dengan yang itu ini. time tu mak sakit tak berdaya. anak ditinggal merata-rata. suami entah ke mana. maybe pergi kejer. tak perlu aku nak bagi contoh. almost semua cerita guna plot yang ni. ke kena bagi jugak ek?
  • bila cameranya selalu zoom muka nak tunjuk kulit yang pulus dengan make up 4 inci. TASBIH CINTA!! obvious giler. terutama part kengkonon terkejut giler. maka makin lama la penonton asyik meneliti muka pelakon satu persatu. nganga? menguap? gelak? kemut? eh. bukan hampir. tapi memang semua sinetron macam ni. :)
  • bila rahsia besar atau dikuatkan volume supaya seluruh alam mendengar macam iklan. yang tak dok dalam bilik, yang dok bilik sebelah. semua boleh dengar. hebat pendengaran dorang. lain ke ek telinga kita ngan dorang? terutama telinga penjahat. dengar je dia orang cakap apa. suka kacau tepi kain orang jugak penjahat dorang. semua macam ni.
  • bila ada watak yang dengan tidak semena-mena, tiba-tiba masuk dalam setting tak tahu datang dari mana tiba-tiba ada. Tasbih Cinta paling obvious. semua macam ni. :)
  • bila setting tempat kita tak boleh nampak dengan jelas sebab dok fokus muka pelakon. aku nak gak tengok besar mana rumah orang kaya dorang tu kengkadang.
  • bila ada aja penghalang bila rahsia nak nak terbongkar. tu pun adala dalam 100 kali. yela, mestilah kena buat scene sama banyak kali dah episod pun nak kena ada dalam 300. nak taruk apa lagi kan?
  • bila hero dengan heroin saling mencintai susah giler nak bersatu. sila refer cerita Anugerah di TV9. perghhh,, aku sempat tengok tadi je sebenarnya ni. yang pasti aku dah tahu pasal citer Anugerah pada zaman dahulu kala lagi. clap clap clap :)
  • bila salah sorang hero atau heroin miskin pastu keluarga yang kaya tak suka yang miskin. perlu ke aku mention cerita ape???
macam mana aku tahu? sebenarnya dulu aku ngaku je aku minat Bawang Merah Bawang Putih tu,, sapa tidak? tapi serious aku menyesal. dah la cerita mengarut dengan pari-pari nya. alhamdulilah aku sedar jugak peri tu tak wujud. fenomena kot. tapi kalau dah jalan cerita sama sebijik je tiap kali ada cerita baru, aku rasa macam bodoh pulak dok tengok. tengok pun bukan ada jalan cerita baru. sama. macam baca buku novel yang aku dah khatam berkali-kali. kalau Al Quran or buku ilmiah tak pela jugak. ni tak. macam baca buku kartun. sangat tak berfaedah. :D

ada peminat sinetron nak marah? nak comment mencarut? silakan. aku delete jugak nanti. aku mengaku aku tak leh terima kritikan tak membina. harap maklum :D




6 comments:

  1. haha sangat tepat dongg.. dolu2 layan le ms zmn bawang2 bagai tu.. lama2 rasa cam eK?? aku tengok aku kutuk aku yg meroyan kalau layan sbb nympah gle. n bole wat sakit jntung wo.. haha.
    #muja, tanah kubur tv alhijrah ke oasis ? ^^

    ReplyDelete
  2. serius betul !
    sbenarnya indonesia yg tak maju . lepas2 tgok Julia Peqehh punya tweet sakit gila hati ni . terus benci INDON serta merta .

    manusia yg tinggal dekat indon mmg tak class lgsung . rkyat Malaysia yg miskin pun x hidup mcm diorg . eeee bencii Indonnn .

    ReplyDelete
  3. tau xpe.. btol sangat2 la tu... xde sape yg salah.. satu lagi, kalau watak baik keluar, skit2 nangis, skit2 nangis, senang giler r watak dia.. nangis.. nangis.. nangis.. menyampah pulak nengoknya..

    ReplyDelete