guna ini untuk jadi parents terbaik abad ini,,, :D - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, December 04, 2012

guna ini untuk jadi parents terbaik abad ini,,, :D

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
gajoh pun buleh terbey loni dih :P

bila blogwalking dalam masa yang singkat ni,, kita kena guna peluang yang ada dengan sebaiknya,, bila blogwalking just now,, i found something interesting and important for all parents outside,,,, will be important to me also insya ALLAH,, hahaha,,,

Ajarlah ANAK LELAKI

  • solat di masjid atau surau supaya mereka boleh jadi imam untuk keluarga
  • mendengar ceramah agama untuk disampaikan kepada keluarganya
  • ilmu pertahankan diri supaya dapat menjaga keluarga dengan lebih baik
  • bertutur dengan tegas kerana mereka bakal ketua keluarga
  • menjadi penyayang kerana ketua harus dihormati oleh manusia jagaannya
  • bertukang supaya boleh guna barang terbuang untuk jadi berguna
  • membaiki peralatan supaya tak payah dah nak hantar pergi workshop
  • tentang electric yang asas supaya tak menyusahkan TNB
  • tentang perpaipan sedikit supaya tak payah nak upah plumber yang cekik darah
Ajarlah ANAK PEREMPUAN
  • menjadi penyayang kerana suami mesti disayangi oleh seorang isteri
  • menjadi guru berdedikasi kerana anaknya adalah pelajarnya
  • erti pengorbanan kerana mereka akan berkorban untuk keluarga
  • memasak kerana seberapa berjaya pun dia memasak tetap utama
  • menjahit supaya dapat dia melakukan kerja yang paling mulia
  • mengemas rumah supaya keluarganya bahagia aman dan sentosa
  • bertutur kata dengan sopan kerana itu ciri-ciri wanita sejati
  • berkata benar walaupun pahit kerana dia bakal penasihat kepada suami
  • supaya bersabar kerana kebahagian keluarga ada dalam tangan mereka
ROTANLAH MEREKA MENGIKUT SYARIAT AGAMA.
ROTANLAH APABILA MEREKA MENINGGALKAN SOLAT YANG LIMA.


tidakkan perkara di atas sangat-sangat penting untuk diberitahu kepada ibu bapa pada zaman ini,,, ya,,, it is very important you know,, if parents follow all the guidelines,, insya ALLAH they will be able to produce new generations with all the good qualities that we need to enhance the development of our beloved ISLAMIC COUNTRY, MALAYSIA,, pakat-pakat la persatuan ibu bapa malaysia and antarabangsa,, didik anak-anak menjadi manusia yang berguna,, bukan menjadi malukut di tepi gantang yang ada atau tiada dirinya tiada beza...

 Banner

4 comments:

  1. betul la...kalau ikut semua ni..InsyaAllah...anak akan jadi lebih baik

    ReplyDelete
  2. hehe awesome entry.. moga saya ada tersenarai seperti yg berikut hihi ^_^

    ReplyDelete