kalau macam ni, alamatnya bankrupt la penjual payung. - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Monday, December 17, 2012

kalau macam ni, alamatnya bankrupt la penjual payung.

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

minggu ni activity English teaching tak berjalan macam biasa. students aku ramai yang tak datang sebab hujan. 3 orang students aku datang dengan motosikal. memang tak la dorang nak redah hujan semata-mata nak belajar bahasa Inggeris. lain la kalau gi Konsert Jom Heboh. hujan pun kuredah. ye tak murid-murid. yang sorang lagi lagi la. datang ngan kete tapi bagi jugak alasan hujan. sedey tol. hampagas. hampeh. hampa. ham. am. h. geram.

aku memang tak bangun awal la pagi tadi sebab semalam pun 2 orang je datang. hari ni lagi teruk. sorang je datang. sadis tul. sebab kelmarin hanya 2 orang yang datang, aku ingat hari ni memang tak de dah yang nak datang. tup tup pagi ni saat aku dok online dengan tak mandi lagi, Mok He datang ke bilik aku gitau budak darjah dua tu datang. so berjalanlah teaching and learning process antara cikgu busuk tak mandi dengan budak cute yang wangi. :D

yang sorang ni pulak budak darjah dua tahun depan. membaca still sangkut-sangkut. memang rasa macam dah hot giler. hahaha!!! aku kena tingkatkan lagi ni kesabaran aku untuk jadi seorang guru yang berjaya dan berdedikasi dalam membentuk generasi baru yang cemerlang gemilang dan terbilang!!!! << sila baca dengan satu nafas. hehe

aku salu ajar grammar. i am definitely a grammarian and i don't know the right methods to teach students on how to enhance their vocabulary. aku macam tak reti sangat nak ajar dorang hafal benda-benda ni. aku belum lagi start belajar mengajar k. susah woo nak bagi dorang ni ingat, walaupun hanyalah 12 bulan yang ada dalam setahun. ada la dalam seratus kali aku suruh budak tu sebut August still tak ingat. tiba-tiba rasa berterima kasih untuk guru-guru yang susah payah mengajar aku tu datang. sob3.

'terima kasih sangat kat cikgu. mesti cikgu pun susah mengajar saya dulu time saya tadika. dah la saya suka merajuk and susah dipujuk tapi cikgu sabar je pujuk sebab cikgu sayang budak comel cute pintar rajin bernama Nurmujahidah ni kan. hehe. so cikgu kat sekolah rendah darjah satu dah untung tau sebab saya reti membaca umur 6 tahun. so, cikgu dah dapat student comel yang pandai membaca dah pada umur 7 tahun. alhamdulillah.' << sila bayangkan anda budak comel itu :D

so, buat students di luar sana,

genggam bara api biar sampai jadi arang

alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan

jangan la sebab dugaan sikit dah nak berenti buat sesuatu. cari la penyelesaian. kan ke setiap masalah ada penyelesaian masing-masing. tinggal kena fikir and guna common sense semata-mata. that's all. ni tak, hujan sikit je, terus tak nak gi kelas. aduss,, rugi wooo...

kalau hujan, payung ngan baju hujan kan ada. apa gunanya dorang tu kalau time hujan je dok dalam rumah, alamat bankrupt la orang yang jual payung

kalau sakit, ubat kan ada, kalau tak larat or memudaratkan baru la dok umah. jangan tambah-tambahkan pulak sakit yang sedikit.

takkan la sebab benda camni nak kena lupakan semangat yang membara-bara pada permulaan journey kita dalam melakukan sesuatu yang kita tahu penting. jangan la hangat-hangat tahi ayam. tak sampai seminit dah sejuk. padahal nak keluar kan tahi tu punya la susah tambah-tambah bagi yang sembelit. fikir-fikir dan renung-renungkanlah.

ps- rasa macam nak buat gath untuk blogger di kb. ada tak ek yang nak join. mmm


6 comments:

  1. bolat jadi cikgu sekali je baru . esaimen guru dan alam . pehhhhh budak tuu org sebut 'putrajaya' dia sebut 'putrasaya' mmg mnguji betul . ahahaa

    #bakalcikgu haha

    ReplyDelete
  2. tu dia..ucapan dan nasihat dari seorg cikgu! terbaik :)

    ReplyDelete
  3. @Nadia Johari students ni yang kurang rajin,, cikgu dorang dah semangat kemain dah,, hehe

    ReplyDelete