patut ada dan tak patut ada pada blog - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, December 25, 2012

patut ada dan tak patut ada pada blog

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

ps-segalanya sekadar pendapat aku. kalau tak setuju sila abaikan. jangan simpan di hati.

aku buat entry ni sebagai panduan untuk aku tulis entry review yang akan start malam ni jugak dengan peserta pertama. senang. supaya aku tak tertinggal apa-apa nasihat yang aku nak sampaikan dekat pemilik blog.

yang perlu ada di blog:

  • header. kena ada sebagai logo dan meninggalkan imej blog kita dalam fikiran readers. sila centerkan dia.
  • google friend connect untuk followers follow blog. updates akan keluar kat dashboard followers. followers yang guna blogger.com sahaja yang boleh follow guna benda ni. disarankan di sidebar.
  • google+ followers untuk bloggers yang guna platform lain selain blogger.com seperti wordpress and tumbler. updates yang dishare akan keluar di home google+. hanya untuk yang ada google. disarankan di sidebar.
  • fanpage. untuk keep in touch dengan likers. easy accessed. selalu la beramah mesra dengan mereka sebab tanpa mereka sapelah blogger. disarankan di sidebar.
  • twitter sangat hot di saat ini. ramai sangat penggunanya. ramai yang lagi suka twitter daripada facebook. curilah traffic daripada twitter. tak kena bayar pun. disarankan di contact me.
  • personal facebook. untuk lebih dekat dengan bloggers. senang nak reach and bincang pape ke. so bagi je bloggers add di personal fb. hehe. depends.
  • nuffnang. dapat duit sambil blogging. sambil menyelam minum air. bukan susah. letak code di blog sahaja. disarankan di bawah header, skyscrapper (paling atas di sidebar) dan di bawah entry.
  • search the blog. senang followers nak cari benda-benda yang dia nak cari. tak perlu belek blog archive satu persatu.
  • blog archive dengan scroll box. senang followers nak belek entry lama-lama. scroll box buat nampak lebih kemas dan tidak memanjang sangat.
  • bloglist dengan scroll box. senang nak blogwalking di blog-blog kegemaran. menyatakan sokongan sambil mempromote blog sendiri.
  • blog hits. supaya orang tahu yang blog kita ada pembaca menyebabkan orang lain pun nak baca jugak. bukanlah niat nak riak. sebagai daya penarik.
  • sitemap yang memudahkan stalker mengecheck kandungan blog. mana la tau blog kita ada stalker. tutorial DI SINI
  • ping sites. bagus untuk seo. moga blog kita boleh dok di page pertama google search setiap kali. dapatkan DI SINI
  • link within yang akan promote entry-entry kita yang dah lama. memang sangat amat membantu dalam blogging.

yang tak perlu ada di blog:

  • lagu. blogger lain dah ada favourite song dia sendiri. dia pun boleh pasang di blog dia.
  • jam. jam di komputer sudah ada.
  • twitter counter. tidak perlu. follow button kan dah ada
  • recent visitors. tak perlu sangat. lebih baik hargai top commenter.
  • feedjit. kita tak perlu kisah readers kita datang dari mana
  • blog labels. perlu hanya di blog informasi
  • need a free counter. blogger dah ada blog hits sendiri. pakai je yang tu. ringan.
  • visitors come from. tak perlu kita tahu.
  • daisy path. kita dah ingat sendiri kan.
disarankan:
  • kurangkan sebanyak mungkin gadgets terutama yang tidak perlu supaya blog tidak berat.
  • segala butang follow dan like dan g+ tu diletakkan berdekatan supaya senang follower nak click semua tu.
  • buat fungsi automatic open in new tab terutama bagi blog yang disable right click supaya senang nak bukak link lain tanpa meninggalkan blog
  • buat fungsi disable highlight terutama bagi orang yang tak nak entrynya dicopy. sekadar disable right click tidak memadai.
23 blog yang akan direview, nantikan :D




23 comments:

  1. sangat setuju. terima kasih bagi info yang berguna ni. ;)

    ReplyDelete
  2. he3..tips yg akn diguna pakai..he3..

    ReplyDelete
  3. berikut adalah apa yang bakal ada dan takde kat blog saya mulai 01/01/2013 nanti..hehehe

    * header - kompom kena ada..
    * google friend connect - takde..sebab dah ada widget follower
    * google follower - yg ni widget kan? ok2, ada..
    * fanpage - akan ada balik..:D
    * twitter - pun akan ada
    * personal pesbuk - akan ada jugak
    * nuffnang - forever takde..-_-"
    * search blog - takde jugak
    * blog archive dgn scroll box - blog archive ada, tapi scroll box xde..huk2
    * bloglist dgn scroll box - bloglist dah siap, tapi buat kat blog yg berasingan..xde scroll box jugak :P
    * blog hits - xde..
    * ping sites - pun xde jugak..

    * jam - kompem takde
    * twitter counter - pun xde..
    * recent visitor - xde jugak
    * feedjit - apa tu?
    * blog label - tak hade..
    * need a free counter - takde gak..
    * visitor come from - takde
    * daisy path - tak pernah ada..hehehe

    ReplyDelete
  4. Nice info.. Entry nie menarik perhatian saya...

    ReplyDelete
  5. nak g buang feedjit la.. hehe bteul gak cm ade xde same jeee haha, bek buang kan :D thx muja ^^

    ReplyDelete
  6. hihii pas baca ni..terus jue buang feedjiit..kikiki tu dulu excited . lupa nak padam..

    skrg x pakai da.

    ReplyDelete
  7. letak mana yg penting je. nnt org komplen blog berat

    ReplyDelete
  8. berguna entry ni.. saya dah follow awak. sy newbie lg. silalah follow sy pulak yer.. karyainalisa.blogspot.com

    ReplyDelete