po nee po (go away. please, go away) - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, December 29, 2012

po nee po (go away. please, go away)

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D


source

few weeks ago, my anak sepupu telah sebarkan virus yang sangat menyedihkan buat aku. sangat sedih sampai hingus meleleh-leleh. jarang aku minat cerita tamil but this tamil movie has made me crying by just listening to the songs. :'(

this type of film la yang aku harapkan masih ada di bolywood. tapi filem hindustan dah melencong jauh. semua filem nak buat kat london, paris, new york. kalau aku nak tengok setting kehidupan dan tempat omputeh, baik aku tengok cerita orang puteh terus. james bond ke.. desperate housewives ke.. sejak kecik aku hidup dalam zaman kuch kuch hota hai, tak terbandingnya cerita tu dengan cerita namaste london tuh. menyampah lak aku tengok.

back to PO NEE PO. uwaaa!!!! sesapa yang suka giler citer jiwang yang boleh buat korang gelak sakan then nangis macam time korang cabut gigi zaman kecik-kecik dulu, silakan tengok cerita PO NEE PO yang sangat best giler. daripada orang yang tak suka citer hindustan boleh suka. daripada orang yang tak suka dengar orang tamil bercakap boleh jatuh cinta. inikan pula aku yang memang dah addicted dari kecik. uuuuu uuuu *aku nangis. hahaha

REVIEW FILEM PO NEE PO

  • A very nicely done film yang dah buat aku nangis hanya dengan dengar lagu sambil baca translation. translation dia memang sesuai sangat dengan situasi aku yang dalam proses melupakan yang tidak nampak sebarang perkembangan sekarang ni. :'(
  • Very good actors and actresses. walaupun hero tu memang sangat tak berkenan di mata pada mula-mulanya, kat part-part last tu tetiba dia jadi handsome di mata aku hanya dengan menambah jambang. hey, i never like jambang before!!! but he made me fall in love.
  • aku rasa kalau dia tak tunjuk part Ram mati yang mula-mula tu cerita ni akan lebih menarik, lebih suspens sebab kita akan tengok Janani sedih tanpa kita tahu sebab dia. kan? tak tahu la kalau betul buat gini jadi tak best lak. hehe
  • Ram is so much romantic. aku harap akan ada suami macam dia. tidak mengenepikan keluarga dalam percintaan, sayang bini sepenuh hati, romantic, lawak, tak leh tengok bini sedih. sentiasa nak bini dia happy dengan dia. sanggup berkorban demi kesejahteraan bini. :'(



Lyrics in Thanglish
Exact translation of tamil words

Po nee po, po nee po

Thaniyaaga thavikindren,
thunaivendaam anbe po
Pinamaaga nadakindren,
 uyir vendaam dhooram po
Ne thotta idamellam erikirathu anbe po
Naan pogum nimidangal unakaagum anbe po

Idhu vendaam anbe po
Nijam thaedum anbe po
Uyirodu vilaayada Vidhi seidhaai anbe po

Thaniyaaga thavikindren,
thunaivendaam anbe po
Pinamaaga nadakindren,
uyir vendaam dhooram po

Unnaale uyir vaazhgiren, unakaaga penne
Uyir kaadhal nee kaatinaal, vaazhvene penne

Idhuvarai unnudan vaazhndha en naatkal
marumurai vaazhnthida vazhi illaya
Irul ullae thediya thedalgal ellaam
vidiyalai kaanavum vidhi illaya

po de po, po de po
en kaadhal puriyalaya,
un nastam anbe po
en kanavu kalaindhaalum ,
ne irunthaai anbe po

ne thotta idamellaam,
erikirathu anbe po
naan poogum nimidangal unakaagum
anbe po

Idhu vendaam anbe po
Nijam thaedum penne po
Uyirodu vilaayada Vidhi seidhaai anbe po

Thaniyaaga thavikindren,
thunaivendaam anbe po
Pinamaaga nadakindren,
uyir vendaam dhooram po
English Translation 
I tried my best :)

Go away. Please go away

I am longing alone,
I don’t need your company, please go away
I am walking as a dead body,
I don’t need my soul, please go away
Places you touched are burning, please go away Every minute where I go is all yours, please go away

I don’t want this, please go away
Searching the truth, please go away
You made fate to play with soul, please go away

 I am longing alone,
I don’t need your company, please go away
I am walking as a dead body,
I don’t need my soul, please go away

I am living coz of you, its for you my love
Give your love, I will live for ever

Is there no way to live the life that
I lived till now with you?
Is there no way to find a way that we searched in dark?

Go away, please go away
Don’t understand my love?,
its your loss, please go away
My dream is dead,
you lived, please go away

Places you touched are burning,
please go away
Every minute where I go is all yours,
please go away

I don’t want this, please go away
Searching the truth, please go away
You made fate to play with soul, please go away

I am longing alone,
I don’t need your company, please go away
I am walking as a dead body,
I don’t need my soul, please go away

LYRICS AND TRANSLATION SOURCE

para pelakon yang dah buat aku nangis dengan dahsyatnya. uwaaa!!!!!



sedey giler cerita ni!!!!!!!!!!!!!!!! aku dah tengok 2 kali masa anak sepupu aku balik kampung hari tu. but i wish to watch it again and again and again. menyesal tak bawak balik pen drive ke kampung. seriously. tapi bila dah masuk part sedih tu aku berenti dah tengok. aku nak tengok time janani flash back masa dorang bercinta. atas jalan, atas bumbung, dalam kelas tuisyen, atas motor, dalam rumah janani. waaaahhhh!!!!! bestnya dapat merasai pengalaman bercinta yang cenggitu!!! hehe. sorry la aku terjiwang hari ni. aku kan perempuan.

kalau korang nak download movie, sila la download cerita ni. serious best nak mam! lagu dia yang Why This Kolaveri Di, dari segi cerita bermaksud Kenapa Buat Begini Padaku (sila search and listen to the song!!! you won't regret seriously!!! ) dah 26 juta viewers di Youtube, nampak tak hebatnya cerita ni???


Hello Boys.... I am Singing Song..
Soup Song......Flop Song..
Why this kolaveri kolaveri kolaveri de
Why this kolaveri kolaveri kolaveri de
Rhythm correct.Why this kolaveri kolaveri kolaveri de
Maintain please
Why this kolaveri kolaveri kolaveri de

Distance-u la moonu moonu
moon-u  color-u  white-u
White background night-u night-u
night-u color-u black-u

Why this kolaveri kolaveri kolaveri de
Why this kolaveri kolaveri kolaveri de

White-u skin-u girl-u girl-u
girl-u heart-u black-u
Eyes-u eyes-u meet-u meet-u
my future dark-u
why this kolaveri kolaveri kolaveri de
Why this kolaveri kolaveri kolaveri de

Maama, notes eduthuko
Apdiye kaila snacks eduthuko
Pappa papaan pappa papaan papaapa paan

Super maama ready, ready 1 2 3 4

What a change over maama
Ok maama, now tune change-u

Hmmmm ,kaila glass, only english huh ..
Hand la glass, glass la scotch
eyes-u full-ah tear-u

Empty life-u, girl-u come-u
life-u reverse-u gear-u
Love-u love-u , oh my love
You showed  me pow-vu
Cow cow holy cow-u
want u here now
God i am dying now-u
she is happy how-u ?

This song-u for soup boys-u
we dont have choice-u

why this kolaveri kolaveri kolaveri de
why this kolaveri kolaveri kolaveri de
why this kolaveri kolaveri kolaveri de
why this kolaveri kolaveri kolaveri de
Flop song ...

ps-bila la cerita melayu nak buat style zaman dulu, ada lagu best. indahnya kalau P Ramlee masih ada. al Fatihah untuk Lagenda kita...


6 comments:

  1. sis tak pernah berminat nak tgk citer tamil..hehe

    ReplyDelete
  2. dulu saya ada suka satu cerita tamil. tapi satu tu jela yang saya paling suka.. saya tengok tajuk cerita tapi saya ingat lagu dia..

    "welcome girl, welcome boy"

    tu je bait yang saya tahu. hahaha

    ReplyDelete
  3. cerita tamil adalah yg terbaik..
    walau saya orang melayu.
    pelakon paling best vijay, surya, and danush

    ReplyDelete

  4. i really thank for uploading lyrics is meaningful and awesome... i would love to visit this website again and again... Thanks again .... looking for more awesome melodies to be read...

    ReplyDelete