tutorial: add another admin to write on our blog - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, December 06, 2012

tutorial: add another admin to write on our blog

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 


blog yang banyak admin ni biasanya blog yang kongsi information meletup seperti BLOGSERIUS and BUASIROTAK. dorang ni kira blogs which have several admins to manage the blog. korang yang rasa nak tambah admin bagi blog korang pun boleh tau.

lantik mereka sebagai new admin tak semestinya korang perlu bagi password kat admin baru tu. korang yang rasa macam jarang boleh online and update entry, or time korang gi holiday tapi tak nak kasi blog traffic menurun, boleh la try tutorial ni k.  lets check it out. :D

  1. click Dashboard 
  2. click Settings 
  3. scroll down to Permission
  4. see kat bahagian blog authors tu ada kotak senarai admin
  5. click +authors bawah gambar admin utama
  6. tulis email admin baru dalam kotak yang disediakan
  7. click Invite Authors
  8. then suruh la admin baru check email inbox dia 
  9. click verification link dalam email pasal invitation tu
  10. admin baru refresh dia punya blog
  11. admin baru will see ada 2 blog untuk dorang manage

done. :D

buat masa sekarang, muja tak de lagi niat nak kongsi menulis dalam blog ni. personal blog la katakan. good luck!!! :D

16 comments:

  1. Nice tuto :) Hehehe .. Naseb baek wa ajar .. Kalau tak smapai ke sudah lu tak reti :o

    ReplyDelete
  2. xcukup glamour nak tambah author..

    ReplyDelete
  3. saya pn belum lagi nak berkongsi dengan orang. hehehe

    ReplyDelete
  4. thanks muja kongsikan tutor ni..ko nak tulis dak kat blog sampah aku..hahaha..

    ReplyDelete
  5. share ler dgn adek.. bergabung meletop! :p

    ReplyDelete
  6. @Fendy akan glamour lagi nanti,, dah glamour pun,, hehe

    ReplyDelete
  7. @Ym.Bundle boleh jugak kalau sudi nak bagi,, haha sudi ke? :P

    ReplyDelete
  8. info yang menrik..leh suh bakal husband nant jadi admin..hehee...

    ReplyDelete