10 soalan- lelaki tolong jawab. - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Monday, January 14, 2013

10 soalan- lelaki tolong jawab.

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

hari ni tetiba kawan baik aku call mengadu nasibnya
yang tertipu dengan tunang yang dikasihi dan dicintainya
baru je aku yang terjangkit penyakit derita cinta
kini kenapa kawanku juga menjadi mangsa


soalan pertama buat para lelaki di luar sana
apa tujuan kamu memikat seorang wanita
adakah sebagai alat mainan memenunuhi tuntutan sebagai lelaki semata
tidakkah kamu tahu berdosa memikat wanita tanpa niat mengahwininya.? (UAI yang kata)


soalan kedua buat para lelaki di luar sana
kenapa diberi harapan tanpa ada rasa cinta di jiwa
harapan yang membuat hati wanita berbunga-bunga
yang membuat wanita menaruh percaya

soalan ketiga buat para lelaki di luar sana
kenapa membuat janji yang memang tidak akan dikota
tidakkah tahu yang memungkiri janji itu berdosa
antara ciri munafikun adalah memungkiri janjinya

soalan keempat buat para lelaki di luar sana
kenapa tetap mencari yang lain bila kamu sudah punya
punya wanita yang kamu tahu memang kamu cinta
dan wanita itu juga sudah terima kamu apa adanya

soalan kelima buat para lelaki di luar sana
kenapa buat kaum hawa ini percaya
yang cinta kamu hanya untuknya
bila kamu sebenarnya suka membahagi cinta

soalan keenam buat para lelaki di luar sana
kenapa begitu senang kamu berubah dan melupa
segala kenangan itu dianggap tiada makna
sekadar mengisi masa lapang yang ada

soalan ketujuh buat para lelaki di luar sana
adakah wanita di sisimu itu memang tiada harganya
sekadar pengisi dan hiasan masa-masamu di dunia
tiba saat dan ketika dibuang merata-rata

soalan kelapan buat para lelaki di luar sana
bagaimana kalau saudara perempuanmu sendiri diperlakukan sebegitu rupa?
saudara perempuan yang kamu selalu manjakan dan jaga
dihancur lumatkan sehingga kronik sekali parah di hatinya

soalan kesembilan buat para lelaki di luar sana
mengapa suka bermanis bahasa dan kata?
mengatakan yang indah tapi tidak benar belaka
sekadar sedap di dengar tiada gunanya


soalan kesepuluh buat para lelaki di luar sana
kenapa tidak diluahkan saja hasrat untuk mengakhiri segala
sengaja menggantung wanita tanpa tali yang nyata
buat apa pertahankan hubungan yang sudah tiada makna

pelik sangat bila lelaki tu dah buat hal, perempuan mintak putus, lelaki tidak setuju untuk putus, hubungan tergantung di awangan, tak tahu status perhubungan dah. masih ke... dah putus ke? masih tapi dah putus ke.. (yang ni pelik) or masih tapi dah boleh slow2 cari lain ke... seriously pening. complicated amat.

ps- those lelaki yang tak buat tak perlu nak terasa sangat. aku kok sorang-sorang. yang terasa tu dipersilakan jawab. moga-moga aku dapat tahu semua misteri yang berlegar-legar di kepala otak.


29 comments:

  1. Mgkn ad jdoh lain yg tlah ditetapkan dan bkn dia laki tu.

    ReplyDelete
  2. Salam Muja,
    kalau sentuh bab ni agak complicated sikit nak jawab sbb soal ni agak menyentoh soal hati dan perasaan.. apa2 pun simpati dgn kawan Muja tu.. mungkin dah tersurat jadi mcmtu apa lagi blh kita buat...kawan Muja tu lebih kenal siapa lelaki tu.. atas dasar apa dia buat... atas dasar apa dia jadi mcmtu? banyak kemingkinan... tak semua org nak hidup dalam kesengsaraan..klu benar lelaki tu sygkan dia pasti dia datang dan perbetulkan kesilapan dia... tapi lelaki ni ada beberapa jenis;

    1.Ikhlas - serius dalam percintaan.
    2.Serius - Bersungguh2 nak dapatkan cinta seseorang, walhal di sudah ada kekasih, tunang, istri.
    3.kasanova - Jenis ni suka permainkan hati wanita dan tinggalkan setelah dapat apa yg dia mahu. Tak kiralah dari segi meterialistik, SEKS, berSosial.
    4.PenCinta Wanita - Jenis ni baik, suka beri harapan pada wanita, suka bila di cintai tapi gemar membuat wanita bertepuk sebelah tangan..
    5.Tiada Perasaan - orang bercinta dia bercinta tapi... macam tak ada perasaan.. tak call/sms. tapi di syg kat wanita tu. Kalau wanita tu cari Pakwe lain pun dia biasa2 je. Takde perasaan lah katakan.

    Kesimpulannya; Perlu kenal betul2 jiwa lelaki kalau nak bercinta, sbb lelaki ni tak suka curahkan isi hati sepenuhnya kepada wanita. wanita cum blh kenal 70% jek lelaki... 30% adalah rahsia.. dalam pada dok bercinta andaikata lelaki tu jumpa yg lebih baik untuk diri dia... lelaki tak akan minta putus dgn kekasih dia... biarlah rahsia......... so atlast... putusnya satu2 perhubungan tu biarlah ponmpuan tu yg mintak putus... sbb kebanyakkan lelaki tak suka tinggalkan pompuan ...biarlah pompuan tinggalkan lelaki tu... PERNAH JUMPA TAK lelaki mcmni? RAMAI KAN MCMNI?

    Moral of the story; kalau korang serius nak bercinta khususnya pada kaum wanita. Toloong!!!! tolong!!!!tolong!!! bawak lelaki tu jumpa mak bapak korang dulu... jgn kata TAK SEDIA LAGI!!!! SBB bila korang putus ada korang tanya diri korang TU DAH SEDIA KE BELUM..??? "abg... ayang tak sedia lagi nak putus..." EKEKEKEK,.... ada ke???? so bilamana lelaki yg korang anggap kekasih tu sanggup jumpa mak bapak korang maka dari situlah korang blh tau dorg ikhlas ke tak...SO bila ada jadi apa2 senangkan nak rujuk kat jantan mana?

    INI CUMA PENDAPAT AKU LAHH..
    aku rasa mamcam dah lari topik..
    aku lelaki juga...
    walaupun pernah ada pengalaman bercinta..
    Aku masih setia sampai sekarang
    so dont judge lelaki tu sama.. aku percaya bla dah jadi mcni mesti kaum hawa ni kata "alah... lelaki sama je........"
    pernah korang kata menda tu kat ayah korang??? ayah korang sama je ke dgn lelaki2 lain?

    Pada MUJA;
    Maaf sbb dah mcm lepas geram plak kat sini... dah mcm entry plk komen Potia ni... sorry..
    *pada kawan Muja plz cool down... awk patut bersyukur jadi mcmni... sbb ALLAH nak bagi yg lain yg lebih bagus dari dia...
    Sayang??? kita bukan nak hidup dgn perkataan SAYANG... CINTA... untuk apa bercinta klu sengsara...
    FIKIR-FIKIRKANLAH................saya juga lelaki...

    ReplyDelete
  3. @MAY yang muja pelik, kalau dah ada orang lain, nape tak setuju on the spot bila girls mintak putus,, pelik amat.

    ReplyDelete
  4. @potia casadelarossa macam mana pulak dengan lelaki yang tak nak setuju bila girl dorang tu dah mintak putus tapi pada masa yang sama dok menggatal dengan perempuan lain ataupun dia sebenarnya memang tersangat bosan dah dengan girl dia tu,,,

    ReplyDelete
  5. simpati dgn kwn muja.. muja teruskn bg smgt, sokongn dan kekuatan kat dia ye.. jgn toleh ke blkg lg.. xpyh cr sbb dh, look forward,take time, cri hikmah, cri ibrah, insyaAllah ramaii lg yg boleh kt hrgai, dn hrgai kt. dan insyaAllah bl kt redha pd ssuatu yg mngecewakn kt, Allah akn ganti yg lebih baik !!

    ReplyDelete
  6. @mahirah hanania dah serious pun still gatal nak cari pmpuan lain,, aiyaa,,

    ReplyDelete
  7. payah,payah.. bab ni memang payah sebab melibatkan dua orang.. nak salahkan sorang je tak boleh jugak.

    ReplyDelete
  8. @Mohd Lokman Bin Ramli tapi perlu ke membiarkan hubungan status tak jelas??

    ReplyDelete
  9. sebenarnya ada dua peringkat dalam kehidupan lelaki ni...

    1. Sekadar nak cari teman tapi mesra...biasanya lelaki camni umur masih muda...masih byk hal2 dunia dia nak kejar AKA kerjaya dan sebagainya....dia berkawan dgn seseorg pompuan kdg2 tu sekadar nak memenuhi tuntutan alam...yalah...nak berlagak dgn member2 yg dia ada awek...

    oleh itu, kalau si pompuan berkenalan dgn lelaki yg masih di stage ini...silalah bersedia dgn sbrg kemungkinan yg tak best...haha

    2. lelaki yg memang merasakan dia dah sampai seru....tak kira la dia muda atau tak, lelaki yg dah sampai stage ni biasa mmg berniat nak cari pasangan hidup....

    tapi pompuan yg berkenalan dgn laki peringkat ni kenalah bersedia kalau2 si lelaki tak berkenan dgn perkara2 dan kelakuan pompuan tu...mungkin juga dia akan berkenalan dgn pompuan lain dalam masa yg sama...maklumlah lelaki pon ada ciri2 wanita ideal utk dijadikan isteri...jadi dia akan cuba memilih yg terbaik....

    PS: tapi kan muja...dua kategori kat atas ni bukan sekadar berlaku kat lelaki je....kdg2 pompuan pon ada jugak yang mcm tu...hihi

    ReplyDelete
  10. @Hatimi Tahirruddin alamak,, bila ada yang nak jawab berdasarkan no soalan ni,, hehe

    ReplyDelete
  11. Ye para lelaki di luar sane sila lah jawab dengan kadar segera ye..cheqkaq perempuan..duk diam2 sudahhhhh...panas panas panassss...

    ReplyDelete
  12. Soalan panjang sangat, nanti la balas huhuhu

    xbanyak soalan pun yang bro rasa ada kaitan dengan bro.

    masih menyayangi isteri, belum terplan nk beristeri2

    ReplyDelete
  13. kita diberi mata dan fikiran untuk mnilai ssorg itu sblm mengagap dia yg lbh smpurna atau nk mnaruh harapan kpda dia..

    slg dia bkn suami, dia bukan siapa2..allah dah mnntukn jdoh kita sperti apa..tp dgn cra kita mengaplikasikn jdoh itu..kalo buruk..buruk la yg kita dpt kalau baik..baiklah kita dpt :)

    simpati dgn kawan muja~

    ReplyDelete
  14. sabar..mungkin itu bukan jodoh muja

    ReplyDelete
  15. saya tak berapa setuju dengan soalan2 ni sebab nampak berat sebelah . cuba tujukan soalan2 macam ni kat kaum wanita, tengok respond sorang2 . tak adil kalau semua kesalahan tu kita letak kat kaum lelaki je sebab soal perasaan dan hubungan ni melibatkan dua pihak iaitu lelaki dan wanita .

    p/s : sorry and no hard feelings

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak,,, kan kat title pun dah tulis soalan untuk lelaki,, bukan about berat sebelah but these are questions to ask the boys, bukannya cakap tak leh tanya benda yang sama kat perempuan. sila create question to girls kalau sudi. -.-'

      Delete
  16. soalan2 ni agak sentap jugak,

    okayy, first of all, soalan cam ni agak complicated dan juga berat sebelah .
    cuba kita fikir balik, bila kita cakap soal perasaan dan hubungan antara manusia macam ni, ia melibatkan dua pihak, lelaki dan perempuan .
    jadi kenapa semua kesalahan mesti ditujukan kepada lelaki ?
    adakah lelaki je yg memainkan peranan dan perempuan tak buat pape selain 'tunggu dan lihat' miracle tu datang ?
    cuba tujukan soalan2 macam ni kat kaum perempuan, mampu tak dieorang jawab .
    sekian .

    p/s : komen kat atas tu semuanya berdasarkan pengalaman sendiri dan kawan2 serta observation yg dibuat setiap hari . sorry kalau terasa . no hard feelings

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni soalan dari orang yang sama ke? refer jawapan di atas ukie? >.<

      Delete
  17. 1.saye dah serik memikat.. bukan kecewa.. tapi rase lebih bagus cari ilmu dulu ..sebenarnye bukan perempuan sahaja yang pernah ditinggalkan, lelaki pun pernah jugak.. so win win,..

    2.harapan tu sesuai diberi sesudah kahwin..dan harapan sebelum akad nikah yang ditujukan kebanyakannye dusta..bukan sahaja lelaki yang menaruh harapan.. perempuan pun same dah menaruh harapan lepas tu tinggalkan je lelaki macam tu je..tanpa belas cinta kasihan..

    3.janji yang di tujukan pade bukan mahram adalah kebanyakan dusta.. so hati-hati.. janji insan banyak ikut nafsu..

    4.sebab seseorang itu tinggalkan kita kerana die tidak terima kita seadanye..dan sudah tidak diperlukan lagi dalam hidupnye..

    5.sebab hubungan sebelum nikah ini banyak dusta dari kebenaran.. so terima jika die buat salah dan terima jika die hiburan buat kita.. terima sebagai ibadat bukan khianat..

    6.sebab mereka(lelaki dan perempuan) tidak sanggup terima manusia macam kita dalam hidupnye.. dan mereka menganggap ade yang lebih baik untuk hidup mereka,.. kebanyakannye dusta..

    7.manusia(lelaki dan perempuan) memerlukan zuriat tidak kira samaada die jahat ,penyamun ,penjenayah antarabangsa dan mahupun si firaun laknatullah.. kita memerlukan sesama kita ..so jangan putus asa bila mencari pasangan hidup..sebab tulah allah menjadikan manusia berpasangan ..untuk mengetahui isi hati budi masing-masing ..

    8.seperti yang saye dah terangkan untuk soalan pertama ,kita kene ade ilmu sebelum meneruskan hidup bersama insan yang lain..

    9.lelaki suka memanjakan perempuan ,.. dan perempuan suka terima pujian lelaki.. same jugak sebaliknye perempuan suka memanjakan lelaki ..dan lelaki suka terima pujian perempuan.. think about it. we fair, and like i wrote love before marry is lying

    10. bukan senang zaman sekarang manusia nak kahwin.. kebanyakan wali meminta wang kahwin yang mahal.. bukannye xmampu tapi xpatut... kita hidup sementara dan memerlukan zuriat yang bole menyambung wasiat ilmu.. bukan susah nak susah bukan senang nak senang..

    p/s : semua xsempurna .. so carilah yang adil dan jujur setia..

    ReplyDelete
  18. itulah dunia percintaan.sesungguhnya cinta kepada Allah pasti takkan kecewa. :)

    ReplyDelete
  19. kenapa kita telefon dia,dia angkat lepas aku ckp macam ni "zaki siapa suka kau dlu , aku ke kau' aku cakp mcm tu lepas tu diatuup handphone dia tu geram ............................ je macm nk merajuk or P.U.T.U.S

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar la dulu,,, jangan gopok,, gaduh tu biasalah,, hehe

      Delete