CERITERA MISS NUR DEELA - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, January 12, 2013

CERITERA MISS NUR DEELA


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

ps-segalanya sekadar pendapat aku. kalau tak setuju sila abaikan. jangan simpan di hati.


click header comel to visit
http://ceriteramissnurdeelaa.blogspot.com/

semalam pergi lagi di pizza hut kota bharu guna voucher yang kena print tu. banyak tol pizza hut buat benda cenggini. so, sebijik jadi RM9 je berbanding RM18 sebab beli satu percuma satu. tak rugi la dakwat printer aku tu. siap print colour lagi. ces!!!! aku lupa nak tukar jadi black. LOL

so, aku teruskan lagi segmen review blog aku ni. sorry ye wahai peserta. perkembangannya slow sebab aku rasa macam best review time aku kat rumah je. yakni di hujung minggu. kih3

pujian:

  • tahniah sebab guna my favourite colour yakni pink!!!! omg!!!! i am totally crazy about pink colour. hehe. sangat sweet. feminine. memang memikat hati. aku memang pantang sikit tengok warna merah jambu. hehe
  • tapi header tu macam tak menyerlah sangat pulak bila guna nada colour yang sama dengan background. per kata tukar salah satu pink sama ada kat header or background kepada pink yang lebih pekat or guna purple or brown. sangat sweet bila match dengan pink :D
  • blog loading sangat perghhhh!!! sangat amat laju. sangat amat suka kalau bukak blog yang laju loading. tapi jelez lak rasa bila blog kite sendiri tak selaju dia punya. kih3
  • google friend connect untuk followers follow blog. updates akan keluar kat dashboard followers. followers yang guna blogger.com sahaja yang boleh follow guna benda ni. disarankan di sidebar.kedudukan dah ok. pembaca tak perlu scroll banyak untuk follow. butang follow yang kat atas tu kalau boleh bezakan warna dengan header.

kritikan:

  • header. kena ada sebagai logo dan meninggalkan imej blog kita dalam fikiran readers. sila centerkan dia. kalau muja, muja lebih prefer header yang ada gambar sikit-sikit or paling kurang gambar tuan punya. lebih meninggalkan imej yang lebih kepada pembaca and nampak sangat blog tu kita punya :D
  • fanpage. selalu la beramah mesra dengan likers. disarankan di sidebar. ada problem dengan fan page button. sila check balik. sebab muja tak leh click like kat situ. yang follow fb tu boleh. sila check apa problem kat situ k.
  • yang kat bahagian contact me tu, rasanya macam tak perlu ada 2 button untuk dibacklinkkan ke twitter. yang dibacklink tu rasanya ke page yang sama. kalau muja tersalah faham dengan 2 button tu sorry k sebab muja tak main sangat twitter.
  • nuffnang. dapat duit sambil blogging. sambil menyelam minum air. bukan susah. letak code di blog sahaja. disarankan di bawah header, skyscrapper (paling atas di sidebar) dan di bawah entry. yang di sidebar tu naikkan ke part yang paling atas k. moga dapat cpuv ad dengan lebat lepas ni. :)
penambahan:
  • google+ followers untuk bloggers yang guna platform lain selain blogger.com seperti wordpress and tumbler. updates yang dishare akan keluar di home google+. hanya untuk yang ada google. disarankan di sidebar. 
  • search the blog. senang followers nak cari benda-benda yang dia nak cari. tak perlu belek blog archive satu persatu. mana la ada stalker mana-mana yang rasa nak tahu lebih lanjut tentang pemilik blog, terus meningkat pageview blog. ambil segala peluang untuk tingkatkan pageview k.
  • blog hits. supaya orang tahu yang blog kita ada pembaca menyebabkan orang lain pun nak baca jugak. bukanlah niat nak riak. sebagai daya penarik. bila kita tengok pageview satu-satu blog tu beratus ribu, otomatik kita rasa macam nak baca and check apa yang menarik sangat kat blog tu kan?
  • sitemap yang memudahkan stalker mengecheck kandungan blog. mana la tau blog kita ada stalker. sitemap jugak sangat mesra SEO. moga blog ni jadi sahabat kamceng google lepas ni. tutorial DI SINI
  • ping sites. bagus untuk seo. moga blog kita boleh dok di page pertama google search setiap kali. muja pun salu aplikasi benda ni and memang hasil dia lumayan. dah banyak entry muja dok di carian pertama google tau. dapatkan DI SINI.
  • link within yang akan promote entry-entry kita yang dah lama. memang sangat amat membantu dalam blogging.
saranan:
  • kurangkan sebanyak mungkin gadgets terutama yang tidak perlu supaya blog tidak berat.
  • segala butang follow dan like dan g+ tu diletakkan berdekatan supaya senang follower nak click semua tu.
  • buat fungsi automatic open in new tab terutama bagi blog yang disable right click supaya senang nak bukak link lain tanpa meninggalkan blog


6 comments: