marahkan nyamuk ke kelambu? - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Friday, January 04, 2013

marahkan nyamuk ke kelambu?

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

aku cukup anti dengan diskriminasi
terutamanya dalam satu famili
dibezakan perempuan dan lelaki
kenapa banyak perbezaan terjadi
daripada cara seseorang dilayani

aku cukup anti dengan diskriminasi
hanya satu pihak yang sentiasa mengalah
macamla pihak satu lagi tak pernah buat salah
sakit hati ini bagai dibelah-belah
bila tengok pihak yang sama je asyik dimarah

aku cukup anti dengan diskriminasi
tapi feminism movement aku tak sebulu
over benar nak samakan taraf ayah dan ibu
sedangkan dalam Islam memang bukan begitu
3 kali lebih kita perlu hormati ibu

aku cukup anti dengan diskriminasi
yang aku harapkan sifat hormat-menghormati
bukan sentiasa 'membetulkan' anak emas di hati
tiada manusia yang sempurna di dunia ini
harap sedar wahai penghuni duniawi

aku cukup anti dengan diskriminasi
aku menuntut layanan yang seharusnya adil diberi
bukan memenangkan pihak yang beraja di hati
bukankah konflik berlaku bila ada dua pihak yang berkelahi
tepuk sebelah tangan masakan berbunyi

aku cukup anti dengan diskriminasi
marahkan nyamuk kelambu dibakar
marah aku bagaikan panas berlahar
oleh seseorang yang harus ditampar-tampar
mungkin lepas tu dia boleh sedar

ps- seksanya bila hp tiada di sisi.


18 comments:

  1. Salam.

    Lana tak suka bila budak baru dilayan endah tak endah..ditempat keja. hehehe.

    Org lama patut belajar terima org baru..supaya diorg rasa seronok bekerja. Ni tidak, asyik nak tayang 'hebakk' memanjang.

    ReplyDelete
  2. bukan dah ada hp baru ka ari tue??

    ReplyDelete
  3. hehe sabar lah muja...awk anak sulung kan...mengalah bukan bererti kalah...dan hanya org yg kuat je yg mampu nak mengalah ni...(sila abaikan komen ni jika tidak ada kena mengena dgn entri di atas....)

    ReplyDelete
  4. marahkan nyamuk deno guna ubat nyamuk spray nyamuk! hehehe

    ReplyDelete
  5. @Tinta Lana manusia lana,, biasa la tu kalau bajet hebat tanda inferiority complex,, haha

    ReplyDelete
  6. @Puteri Izzati mmg ada.. muja tinggal kat ipg.. muja lak kat umah,, saje,, hehe

    ReplyDelete
  7. @Mama Adam tq,, tak de la creative sangat sebenarnya,, idea datang je,,, time tak de tu tak denye nak bercreative,, :D

    ReplyDelete
  8. kreatif
    anti diskriminasi jua
    :-)

    ReplyDelete
  9. memang tak suka diskriminasi. membantutkan kemajuan je sume tu.hmmm

    ReplyDelete
  10. aku suka diskriminasi..aku dpt tgk kebodohan manusia.

    ReplyDelete
  11. lyla juga sngat tak suka dgn diskriminasi, susah nk improve diri..

    xde hp? seksanye, hp g mane?

    ReplyDelete
  12. @Nurlyla hari tu muja balik umah,,, hp tinggal kat ipg :D

    ReplyDelete