Thursday, January 10, 2013

the meaning of a unique visitor

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

aku pernah jadi seorang newbie satu ketika dulu
even sekarang masih lagi newbie itu adalah aku
aku tak tahu la berapa lama blogger diletakkan dalam golongan newbie itu
bagiku selamanya newbie itu adalah aku

aku pernah blurr dengan terms yang bloggers guna
aku pernah tak tahu unique visitor tu ape
aku pernah tertanya-tanya SEO tu kebenda
alhamdulillah sekarang aku dah boleh jawab bila orang tanya

hari ni seorang blogger tanya unique visitor tu siapa
the word siapa tu buat aku terketawa dengan tidak sengaja
kih kih kih kecik dan slow je bunyinya
petanda perkataan itu lucu sedikit sahaja

aku google untuk dapatkan maksudnya
aku harap entry ni menjawab pertanyaannya
kalau tak faham juga memang aku tak leh buat apa
kena jampi dulu kot baru berjaya

Unique visitor is a term used in Web analytics to refer to a person who visits a site at least once within the reporting period. Each visitor to the site is only counted once during the reporting period, so if the same IP address accesses the site the site many times, it still only counts as one visitor.
SOURCE

penerangan buat yang kurang jelas lagi:

pelawat unik ni adalah satu perkataan yang digunakan oleh web analisis untuk merujuk kepada seorang manusia (hahahaha) yang melawat satu web tu sekurang-kurangnya sekali dalam satu jangka masa. jangka masa tu maybe depends pada web site tu la. setahu aku biasanya website tetapkan sejam. tapi tak semestinya kot. ada yang tetapkan sejam or dua jam. so, kalau pun manusia tu baca banyak page pada website yang sama dalam tempoh yang ditetapkan, dia tetap dikira sebagai satu pelawat unik.

analogy:

sorang manusia hensem masuk blog aku pada page pertama
terlihat header aku yang warna warni dia terus jatuh cinta
then click older post je kerja dia dalam sejam yang pertama
nak find out aku ni single ke atau dah berpunya

maka meningkatlah page view blog aku dengan laju
tapi bilangan unique visitor tetap tak bergerak dan kaku
kerana dengan adanya dia dalam tempoh sejam itu
dia hanya mewakili satu unique visitor bagi blog aku

kalau tak faham sila tanya,, medium pertanyaan korang carila sendiri kat blog aku nih. banyak sangat cara nak contact ngan aku. hehe


9 comments:

jot down your opinions here.. thank you for reading :)