DELIMA ZAMRUD - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Sunday, February 03, 2013

DELIMA ZAMRUD

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

ps-segalanya sekadar pendapat aku. kalau tak setuju sila abaikan. jangan simpan di hati.

DeLiMa ZamRuD


pujian
  • simple yet interesting blog. banyak resepi yang dikongsikan. macam best je bila baca resipi. buatnya idok sekali kali lagi setakat ni. hahaha. perhatian, muja tak suka masak, kih3
  • google friend connect untuk followers follow blog. updates akan keluar kat dashboard followers. followers yang guna blogger.com sahaja yang boleh follow guna benda ni. disarankan di sidebar. memang dah ok sangat sebab kedudukan dia memang dah dekat atas. tak perlu dah readers nak scroll down ke hape ke semata-mata nak follow.
  • thank you sebab sudi letak blog muja dalam bloglist. siap nama bloglist tu blog aku suka lagi. wah,, kembang setaman hati ni tau. kih3
kritikan
  • google+ followers untuk bloggers yang guna platform lain selain blogger.com seperti wordpress and tumbler. updates yang dishare akan keluar di home google+. hanya untuk yang ada google. disarankan di sidebar. lebih baik letak di atas. senang readers nak follow. letak dekat dengan friend connect and fb.
  • nuffnang. dapat duit sambil blogging. sambil menyelam minum air. bukan susah. letak code di blog sahaja. sila tambah kan yang square shaped bawah entry. mana la tahu peluang lebih cerah untuk dapat cpuv ads after this. hehe
  • blog archive dengan scroll box. blog archive dah ada tapi belum ada scroll box. scroll box buat blog nampak lebih kemas dan tidak memanjang sangat. nampak cool pun ada gak. nampak canggih. ek?
  • bloglist dengan scroll box. senang nak blogwalking di blog-blog kegemaran. menyatakan sokongan sambil mempromote blog sendiri. scroll box akan buat blog nampak lagi kemas and tak panjang sangat ke bawah. senang sikit nak view your favourite blog tu.
penambahan
  • header. kena ada sebagai logo dan meninggalkan imej blog kita dalam fikiran readers. header ni macam logo. macam logo kfc, mcd. sila centerkan dia. blog ni still tak de header. header ni senang je nak buat. guna paint pun ok. unik lagi. jangan lupa k.
  • fanpage. untuk keep in touch dengan likers. easy accessed. selalu la beramah mesra dengan mereka sebab tanpa mereka sapelah blogger. disarankan di sidebar. penting ni. boleh guna rss feed untuk linkkan blog dengan fan page. in sya ALLAH blog will be better.
  • twitter sangat hot di saat ini. ramai sangat penggunanya. sebabnya ada yang suka privacy sikit,, twitter kan more private daripada fb. ramai yang lagi suka twitter daripada facebook. curilah traffic daripada twitter. tak kena bayar pun. disarankan di contact me.
  • personal facebook. untuk lebih dekat dengan bloggers. senang nak reach and bincang pape ke. so bagi je bloggers add di personal fb. mana la tahu kita akan collaborate ke.. join venture in the future,, tapi it depends.... not a must-to-do.
  • sitemap yang memudahkan stalker mengecheck kandungan blog. mana la tau blog kita ada stalker. tutorial DI SINI
  • ping sites. bagus untuk seo. moga blog kita boleh dok di page pertama google search setiap kali. dapatkan DI SINI
  • link within yang akan promote entry-entry kita yang dah lama. memang sangat amat membantu dalam blogging.

yang tak perlu ada di blog

  • recent visitors. tak perlu sangat. lebih baik hargai top commenter.
  • live traffic feed. kita tak perlu kisah readers kita datang dari mana

disarankan:
  • kurangkan sebanyak mungkin gadgets terutama yang tidak perlu supaya blog tidak berat.
  • segala butang follow dan like dan g+ tu diletakkan berdekatan supaya senang follower nak click semua tu.
  • buat fungsi automatic open in new tab supaya senang nak bukak link lain tanpa meninggalkan blog

moga you will always be happy with what you do and dont stop in the middle of a process. :D good luck!!! :D

6 comments:

  1. Thanks adik fuhhh byk info dan tip2 yg berguna adik bg maklum lah akak blogger baru lom sampai setahun pun byk lg kena blaja hehhehe, In Shaa Allah akak akan cuba buat .. Rasa cam dapat hadiah birthday je ngan N3 nie mekasih banyak2 dik sayang adik lebay muuuuaaahhhhh :D..

    ReplyDelete
  2. @Delima Zamrud laa,, birthday ke,, happy birthday,, ala,, biasa2 aje,, hope you like it :D

    ReplyDelete