HAZIRAH MUSLIM - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, March 26, 2013

HAZIRAH MUSLIM



ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

ps-segalanya sekadar pendapat aku. kalau tak setuju sila abaikan. jangan simpan di hati.


first thing first, aku nak mintak maaf sangat amat kat blogger ni sebab lama sangat tunggu baru la aku tulis entry review ni. sebenarnya, kehidupan di ipg yang tersangat best tu telah membuat aku terlupa tentang SEGMEN REVIEW BLOG yang aku anjurkan lama dulu. ada 6 buat blog lagi aku tak review. aku mintak maaf sesangat amat. baru hari ni aku ingat balik yang aku tak selesai lagi mereview 23 buah blog yang join. sorry :(

so lets proceed. our next lucky blogger yang dapat review free from me is Hazirah Muslim

pujian
  • header. kena ada sebagai logo dan meninggalkan imej blog kita dalam fikiran readers. sila centerkan dia. dah ada and sangat cool dengan watak Sinichi. peminat Detective Conan kah? tapi header dia ni tak leh copy. rasanya dah jadi sebahagian template. dengan gigihnya muja print scree semata-mata nak letak dalam entry ni tau, hehe
  • google friend connect untuk followers follow blog. updates akan keluar kat dashboard followers. followers yang guna blogger.com sahaja yang boleh follow guna benda ni. disarankan di sidebar. dah ada and kedudukan di pun dah ok. tak de la ke bawah sangat. senang blogger lain nak jumpa and follow.
  • fanpage. untuk keep in touch dengan likers. easy accessed. selalu la beramah mesra dengan mereka sebab tanpa mereka sapelah blogger. disarankan di sidebar. yang ni dah ada and kedudukan pun dah tinggi senang peminat nak like. bagus. i like those people yang make things easy for me.
  • blog archive dengan scroll box. senang followers nak belek entry lama-lama. scroll box buat nampak lebih kemas dan tidak memanjang sangat. bagus sangat dah buat scroll box for blog archive. nampak kemas and tak meleret sangat ye. hehe
kritikan
  • nuffnang. dapat duit sambil blogging. sambil menyelam minum air. bukan susah. letak code di blog sahaja. disarankan di bawah header, skyscrapper (paling atas di sidebar) dan di bawah entry. dah ada satu yang floating tu kan, tapi muja kurang senang dengan benda yang floating. tak tahu kenapa. maybe sebab dia menghalang muja tengok full view kot.
penambahan
  • google+ followers untuk bloggers yang guna platform lain selain blogger.com seperti wordpress and tumbler. updates yang dishare akan keluar di home google+. hanya untuk yang ada google. disarankan di sidebar. yang ni belum ada. rugi sebab google follower dah tak boleh diguna oleh blogger yang guna platform lain macam wordpress. and dengar ceritanya google follower akan dibubarkan. sila guna google+ k.
  • twitter sangat hot di saat ini. ramai sangat penggunanya. ramai yang lagi suka twitter daripada facebook. curilah traffic daripada twitter. tak kena bayar pun. disarankan di contact me. letakla untuk follower kita follow twitter kita and jangan lupa share links kat twitter tu k.
  • personal facebook. untuk lebih dekat dengan bloggers. senang nak reach and bincang pape ke. so bagi je bloggers add di personal fb. hehe. depends. yang ni pun penting rasanya sebab it shows that we are close to other bloggers. berbanding dengan likers semata-mata. just my opinion.
  • search the blog. senang followers nak cari benda-benda yang dia nak cari. tak perlu belek blog archive satu persatu. manalah tahu ada stalker yang nak stalk. kita bagi senang kat dia la bila kita letak tempat mencari ni. bila dia jumpa, dia baca entry kita, pageview kita increase. best kan?
  • blog hits. supaya orang tahu yang blog kita ada pembaca menyebabkan orang lain pun nak baca jugak. bukanlah niat nak riak. sebagai daya penarik. mana yang lagi kita tertarik nak baca? pageview 20 juta macam fl punya blog ke 100k macam muja punya blog? mestilah yang 20 juta. huhu. so, letak la blog hits sebagai daya penarik.
  • sitemap yang memudahkan stalker mengecheck kandungan blog. mana la tau blog kita ada stalker. yang ni memang bagus sangat. seo friendly lagi you. moga blog kita berada di first page google search k. tutorial DI SINI
  • ping sites. bagus untuk seo. moga blog kita boleh dok di page pertama google search setiap kali. dapatkan DI SINI
  • link within yang akan promote entry-entry kita yang dah lama. memang sangat amat membantu dalam blogging. biasanya orang letak bawah post. kalau tajuk entry tu menarik, confirm orang click untuk baca. pv pun increase. hehe

moga entry ni membantu sedikit sebanyak. happy blogging!!! :D


6 comments:

  1. insya-ALLAH banyak membantu.hehehe

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum si cantik. diera singgah blog glamour nih.subhanaALLAH. indah spt pemiliknya. suka2 :)

    ReplyDelete
  3. terima kasih untuk review ni ^^
    Hazirah akan perbaiki dan menambah mana-mana yang boleh :D

    ReplyDelete