tips membuat kerja sekolah di rumah - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Monday, March 25, 2013

tips membuat kerja sekolah di rumah


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

ok. tajuk di kerja sekolah. aku kenalah biasakan diri dengan term ni kan. hey,, aku bakal ajar budak sekolah rendah k. bagi korang yang kurang tahu or masih tak tahu, sekarang ni musim cuti sekolah. so sebagai pelajar ipgkkb yang berwibawa, kami pun diberikan cuti juga. nak biasakan diri dengan situasi di sekolah katanya. bab cuti nak samakan tak pe. sangat dimaafkan dan dihargai. tapi bab bagi kerja sekolah melambak tu, kurang perlu untuk disamakan dengan budak sekolah. tapi nak buat macam mana, hadapi jelah.

disebabkan aku tengah menghadapi persamaan yang hebat dengan budak budak sekolah yang bakal hadapi upsr tahun ni, aku pun nak kongsi la ngan korang tips tips yang aku tengah CUBA nak apply dalam proses aku buat kerja ni. yeahhh!!! tengah cuba ye. cuba. tak tahu lagi berjaya ke tak aku habiskan 6 assignments in this short two weeks!!! ok. emo di situ.

  • benda pertama yang aku buat before starting the process of finishing the assignments adalah aku pergi berjimba dengan kawan-kawan aku kat kbmall dari pukul dua petang sampai la malam. satu kbmall tu aku tawaf so that aku rasa happy giler!!!! walaupun aku sebenarnya dok pusing follow kawan aku je tawaf kbmall tu. for your information, aku jenis tak suke shopping sebab aku kedekut and aku senang jumpa barang yang aku nak. sesapa yang nak shopping, sila jangan ajak aku. hehehe
  • then bila kerja dah banyak giler macam ni, elakkan la balik rumah. kalau balik ke rumah dua hari lewat daripada orang lain pun it should not be a big matter la for me. cuti kan seminggu. actually aku nak stay longer kat ipg. sampai sabtu. unfortunately, tetiba kawan aku yang dah janji nak stay sama ngan aku tu diajak balik oleh kakaknya yang ada hal dengan tempat berhampiran ipg kami. so, the stay-at-hostel plan had to be cancelled. shoot!!! aku dah risau giler weh sebabnya memang tak lah aku buat kerja kalau kat rumah. tapi i have to change.
  • next tip is to start your day early. yang boleh solat tu sila solat subuh seawal mungkin. baca Quran, yasin ke, mathurat pun ok gak. then, doa pada ALLAH bagi 
    • betulkan niat belajar kerana DIA semata-mata
    • elakkan gangguan syaitoonirrajiim semasa mengadap assignments
    • kekuatan yang maha besar untuk hadapi assignments
    • idea yang maha banyak untuk hadapi assignments
    • tubuh badan yang sihat bagi hadapi assignments
    • korang tambah la doa lain yang korang rasa korang nak. ALLAH suka hambaNya meminta-minta daripadaNya.
  •  bukak blog, facebook, twitter, check semua benda yang korang nak check and bila done with everything korang bukak kerja korang tu. so that korang tak rasa curious, tak rasa addicted nak bukak. tapi jangan exceed daripada sejam. then, korang buat la dalam 5 muka surat keje korang tu or sampai korang rasa tak larat. then korang check social media korang but pastikan 5 minit aja. then sambung buat kerja. benda ni untuk elak korang rasa mengantuk time buat kerja. hehehe. sambil itu untuk dapatkan idea untuk tulis assignments. macam yang aku tengah buat sekarang ni la. idea kering. godek google ke hape ke. dont take things for granted pulak tau!
gambar english teacher hitam tersunburnt dengan teruk time KURSUS BIG kat pantai merang. nangis sangat tengok muka aku time ni,, uwaaaaaaaaa!!!!!
  • jangan lupa sediakan air masak banyak-banyak letak kat tepi meja, supaya korang tak bazir masa dah nak ke dapur ke hape ke. boleh terus amik and minum. sediakan la sekali jajan ke, makanan ringan yang korang boleh kunyah dengan senang hati time buat kejer tu. tapi bagi yang on diet like me,sediakan air masak sudah cukup. kalau nak lagi power, suruh adik bongsu korang buat air sunquick. hana suka buat. lalala. bagi yang suka dengar muzik, pasang la muzik yang slow. jangan yang head banging pulak. lagi bagus kalau denganr ayat AlQuran. hehe.
ada satu kajian menyatakan, benda yang mula-mula dan yang dekat-dekat akhir yang kita belajar lebih mudah untuk kita ingat dan lama remain dalam kita punya memori. aku pernah dengar dalam satu ceramah. so, ada satu tip belajar, korang belajar dalam 15 minit, korang berenti kejap. minum air ke take a nap ke. then sambung balik 15 minit lagi. berenti lagi. so that, masa yang kat tengah-tengah tu pendek. masa permulaan dengan akhir jadi lebih banyak. so tak rugi masa korang belajar benda yang korang susah nak ingat. ayat keling ek? kalau tak faham tanya k,, :D

ps- ok. nak sambung kejer!!! chaiyook muja!!!


4 comments:

  1. waa.. buat homework pom ade tips eh? Superb! Chaiyok sis! ^^

    ReplyDelete
  2. @Eiyka Rieyxa kena ada,, baru teratur sikit,, hehe

    ReplyDelete
  3. masa study2 dulu, kakak selalu suka buat homework last minute...lepas tu pulak...suka buat sambil dengar music or depan tv...not so healthy kan? he he he...

    ReplyDelete
  4. @Farah Waheda Wahid tak de la,, ok je,, ada orang macam kekita ni kak,, idea mencurah time masa sikit,, hehe

    ReplyDelete