ANAK TABUAN - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, April 25, 2013

ANAK TABUAN

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

EH, tak habis lagi review blog habis-habisan di blog aku ni ye. haha. aku mintak maaf sangat tapi alhamdulillah aku tak lupa janji. so, korang pun boleh la tengok apa-apa yang berguna dalam entry ni. mana la tahu korang pun nak repair and upgrade korang punya blog :D


ps-segalanya sekadar pendapat aku. kalau tak setuju sila abaikan. jangan simpan di hati.

PUJIAN
  • header. tersangat amat cool header blog ni. saya suka. pada header ada perkataan COLOURFUL RAINBOW. tapi for me it would be a better one kalau ada tertulis sekali url blog pada header. mudah orang ingat sebab ada kemungkinan dorang nak drop lagi kat blog kita. kan? dorang tak leh search melalui perkataan yang ada pada header semata.

kritikan
  • lagu. muja aku semua lagu yang diletakkan dalam blog ni memang best. button stop pun ada. tapi muja tetap prefer blog yang tak de lagu. lagipun, blogger lain dah ada favourite song dia sendiri. dia pun boleh pasang di blog dia. kan?
  • welcome note. sorry to say tapi memang welcome note yang ada kat blog ni tak perlu ada. tiap kali muja tekan our past keluar note ni. then kena click secret balik. aduss. then baca entry, click our past, click secret. begitulah seterusnya. hal ini tidak perlu.


penambahan
  • google friend connect. i dont know why tapi muja tak jumpa google friend connect pada blog ni. mungkin muja yang tak terjumpa atau memang owner tak letak. kalau memang tak letak, muja prefer letak sebab updates boleh dilihat oleh follower and kalau dah letak, make it easier for the readers to find it ok :D
  • google+ followers untuk bloggers yang guna platform lain selain blogger.com seperti wordpress and tumbler. updates yang dishare akan keluar di home google+. hanya untuk yang ada google+. disarankan di sidebar. yang ni pun muja tengok tak de lagi. sila la letak k. sangat berguna ni. traffic muja pun banyak dari google+.
  • fanpage. untuk keep in touch dengan likers. easy accessed. selalu la beramah mesra dengan mereka sebab tanpa mereka sapelah blogger. disarankan di sidebar. fanpage ni membolehkan kita ping entry kita sesuka hati tanpa spam tanah jajahan orang lain. best. hehehe. traffic blog muja pun banyak datang daripada facebook
  • twitter sangat hot di saat ini. ramai sangat penggunanya. ramai yang lagi suka twitter daripada facebook. curilah traffic daripada twitter. tak kena bayar pun. disarankan di contact me dan tweet button di setiap entry. ini membolehkan kita tweet setiap entry yang kita tulis. traffic lagi, ish3
  • personal facebook. untuk lebih dekat dengan bloggers. senang nak reach and bincang pape ke. so bagi je bloggers add di personal fb. hehe. depends. blogger sama blogger ni kena kamceng. baru boleh buat networking yang meluas. boleh saling berbacklink and sebab bloggers duk jauh from one another, facebook is definitely the answer.
  • nuffnang. dapat duit sambil blogging. sambil menyelam minum air. bukan susah. kalau ada orang baik hati and curious dengan ads yang ada, dia click, kita dapat duit. tak rugi. latest code daripada nuffnang jugak tidak menjejaskan loading time. canggih gitu. letak code di blog sahaja. disarankan di bawah header, skyscrapper (paling atas di sidebar) dan di bawah entry.
  • search the blog. senang followers nak cari benda-benda yang dia nak cari. tak perlu belek blog archive satu persatu. mana la tahu blog tu ada stalker or things yang dikehendaki, search ni la yang akan membantu. pageview meningkat lagi ye dengan benda ni. tahniah :D
  • blog archive dengan scroll box. blog archive ni membolehkan pembaca baca older entries dengan lebih senang. tak perlu baca satu persatu. tinggal pilih je. senang followers nak belek entry lama-lama. scroll box pulak buat bloglist nampak lebih kemas dan tidak memanjang ke bawah sangat.
  • bloglist dengan scroll box. senang nak blogwalking di blog-blog kegemaran. menyatakan sokongan sambil mempromote blog sendiri. dengan mencomment di blog orang lain, kita dah tinggalkan backlink ke blog kita,
  • blog hits. supaya orang tahu yang blog kita ada pembaca menyebabkan orang lain pun nak baca jugak. bukanlah niat nak riak. sebagai daya penarik. muja pun akan tertarik tarik nak baca entry kat blog yang berpageview tinggi,, :D
  • sitemap yang memudahkan stalker mengecheck kandungan blog. sangat SEO friendly ni. dah banyak entry blog muja yang picisan ni dok kat first search google lepas guna benda ni. mana la tau blog kita ada stalker. tutorial DI SINI
  • ping sites. bagus untuk seo. moga blog kita boleh dok di page pertama google search setiap kali. dapatkan DI SINI
  • link within yang akan promote entry-entry kita yang dah lama. memang sangat amat membantu dalam blogging.

  • disarankan:
    • kurangkan sebanyak mungkin gadgets terutama yang tidak perlu supaya blog tidak berat.
    • segala butang follow dan like dan g+ tu diletakkan berdekatan supaya senang follower nak click semua tu.
    • buat fungsi automatic open in new tab terutama bagi blog yang disable right click supaya senang nak bukak link lain tanpa meninggalkan blog
    • buat fungsi disable highlight terutama bagi orang yang tak nak entrynya dicopy. sekadar disable right click tidak memadai.


    1 comment: