Climbing Gunung Tahan. - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Friday, April 26, 2013

Climbing Gunung Tahan.

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

have i told you that i had once climbed the great Mount Tahan when i was in Form 4? of course i haven't because i did not write in this blog yet at that time. rasa rugi and menyesal tetiba. hee.. ok. serba sedikit pasal zaman aku mudo-mudo dulu yang konon nak gi daki Gunung Kinabalu. hahaha.

asalnya kami nak buat trip to Sabah and the main activity was to climb Mount Kinabalu but then bajet tak cukup so kitorang pun gi daki Gunung Tahan je. je??? sebenarnya dye lagi mencabar tau. seminggu diperuntukkan untuk daki gunung and turun gunung. turun? err,, sorry, can't find the correct word. hehee. kalau Gunung Kinabalu, i think it takes shorter time and it has the stairs. tak tahu la betul ke tak.

semua yang daki dapat sijil tahu. memang berbaloi sangat daki gunung ni. kaki sakit, bau busuk, keringat melekit, pengalaman berharga, panorama indah, suhu sejuk macam hape,  gambar menawan dengan tudung kelepet tak gosok. sangat hebat pengembaraan kami di sana. haha. nah, few pictures time aku form 4. jangan terkejut dengan kehitaman kulit seorang pemain basketball. it is part of the game. LOL. :D

nah gambar aku cilok kat fb our leader, Izzat.



chef fikri masak. fikri ni seingat ku memang tak pernah suka aku. tup tup dalam gambar ni aku dok belakang dye. err,,, memang dia sangat anti-muja. sebab dia tak suke kot orang kegilaan macam aku ni. aku memang sangat pelik kot. kalau aku jadi dye pun aku takkan suka aku. suara kelelakian, lari berterusan, kengkadang aku terfikir jugak, aku ni tergolong budak hyperactive ke? maybe dye rasa aku terencat but the problem was i liked him so much. hahaha.



i cant remember gambar ni on the way up ke on the way down tapi yang pasti tudung aku memang sangat teruk time ni. adesss.. separuh serkup dapat dilihat di situ. kah kah kah. sebab tu la sampai sekarang aku tak suke berbawal. biar la orang cakap berselendang panjang tu tabarruj ke, over ke, i know what i am doing, they dont know what i feel wearing bawal yang cerewet and kena gosok penuh cermat tu. opsss!! bawal lovers, this is only MY opinion. hee



sunrise. memang tersangat la rugi tak try naik and daki gunung at least once in a lifetime. mana nak dapat view camni kalau asyik dok kat tanah rata je. tapi, as a friendly advice, do some preparations so that you can enjoy the adventure. work out sikit, kuatkan kaki tu, banyak benda nak kena angkut naik tau. berat amat. dengan khemah lagi, baju, alat mandi. memang kena do some exercise la before pergi. baru puas hati :D



part sampai puncak la paling membanggakan. before sampai kat puncak, kena tidur semalaman kat Bukit Botak. entah berapa kali aku kekejangan malam tu. tak leh tidur sebab kesejukan melampau. mandi tak leh guna sabun sebab sabun tu akan beku pada badan, masak nasi periuk kecik tu kena guna 2 Bunsen burner baru masak nasi tu. memang sejuk yang korang boleh rasa bila gi sana je.



i am so much proud to be a Farisian, student of SMS Tengku Muhammad Faris Petra. kih3



me, izzat, mimi. mimi, where are you dear? facebook tak aktif. no hp tak de. :'(



next two weeks, i am going to Gunung Tebu with other IPG students, girls only. kind of sad sebab none of my classmates wanna join me. it is time for me to prove that girls also can. kih3. just can't wait to go there. i had paid RM80 for the registration and going with my few other friends. hope to enjoy the trip to the fullest!!! :D


2 comments:

  1. tak pernah daki gunung tinggi2 kat malaysia ni selain gunung tebu je. tupon bukan daki mana pon. jungle trekking je.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tk lama lagi nak g gunung tebu jgk.. Hehehe.. Lan.. U should try climbing gunung tahan. Best sgt. :-)

      Delete