cara pasang QR code pada blog - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Monday, May 27, 2013

cara pasang QR code pada blog


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

dah baca ke ENTRY INI yang muja bagitahu yang dah ada orang yang sudi bertukar QR CODE dengan muja?

hari ni muja nak cerita pulak tentang QR CODE. apa itu QR CODE? korang pernah beli cool blog kan? nampak tak ada satu gambar macam kotak-kotak warna hitam putih? tu la QR CODE. QR CODE ni bila kita scan guna scanner kat smart phones kita yang canggih manggih tu, automatically direct ke url bagi QR CODE tu. so, kita perlu la download scanner dulu untuk scan QR CODE ni.

contoh pihak yang muja tahu dah guna QR CODE ni, wechat, line, blog muja, blog coklateyes and blog aina ni. hehe. tak terlupakan juga pada packaging my favourite blended ice, COOL BLOG!!! :D lame. sekali lagi cool blog. pfft! haha

QR CODE SCANNER pula boleh download kat playstore je. contoh app yang muja guna nama dia QR DROID. lepas korang download, open, then talakan camera kat QR CODE tu, without clicking korang akan automatically directed to that url. sebagai contoh, cer korang download scanner and scan QR CODE kat bawah ni.

QRCode
eh, eh, blog sapa yang pemilik dia comel sangat tuu.. comel kan? hehehe. so, sapa yang nak buat cer angkat jari kaki tetinggi!!! ok 1 2 3 eh lebih 10. ok ok. muja nak ajar la ni. :D

firstly, korang click url sebelah ni : http://qrcode.kaywa.com/. then follow arahan dalam gambar tu k.


lepas korang click sign in tu, dia akan keluar sign in with facebook or twitter. korang pilih je facebook then allow la macam biasa. then, dia akan keluar sort of registration form, ada tempat hp no, korang tak yah isi pun tak pe yang tu, terus sign up je k. :)


senang je kan??? sape yang nak tukar-tukar QR CODE ngan muja pun boleh tau. jom!!! buat QR CODE!!! :D


2 comments: