Mendaki Gunung Tebu, Lata Belantan, Jabi, Terengganu. (Part 1; Perjalanan dan Pengembaraan) - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, May 07, 2013

Mendaki Gunung Tebu, Lata Belantan, Jabi, Terengganu. (Part 1; Perjalanan dan Pengembaraan)


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

gambar tidak mengikut susunan. lebih kepada mengikut tahap keletihan, keexcitedan, kepenatan, kehyperactivan. fiyuuuuuhhhh!!!!! krak krak krak... regangan jari untuk tulis entry yang maybe akan panjang berjela. maybe, not confirmed yet. tapi, tengok la nanti how it progresses. before that, korang dah baca lom ENTRY CLIMBING TAHAN MOUNTAIN ni? hee.. rugi tak baca tahu. :D

ok, on the last Thursday, i joined a trip to Lata Belantan, Jabi, Terengganu with my other friends. our main objective was to climb the magnificent Gunung Tebu. at first, it was meant only for girls tapi terselit juga few boys to carry the heavy things. for your information, along the way, tak de sebatang pokok tebu pun yang aku jumpai, apatah lagi kedai menjual air tebu. so, the name of the gunung does not picture what it actually has okay. hehe. jangan pulak peminat air tebu daki semata nak rasa beza tebu di Gunung Tebu k. :)

gambar letih, penat, fatique, exhausted. horrornya ye muka kita time keletihan. baru sedar. kih3





kitorang started gathering kat cafe ipg dalam kul 5 petang, plus tunggu yang lewat, add tunggu bas yang lewat, loaded in barang, cop tempat atas bas (aku dok sengsorang, classmate aku tak de yang join walau seorang, aku hanya, hanya aku, trupp trupp air mata), buang air semua bagai, dalam kul 5.40 petang kitorang gerak then sampai Lata Belantan time maghrib. then kitorang checked in hostel, solat maghrib, makan malam, solat Isyak, ice breaking dalam group, taklimat ringkas, supper, last checking barang untuk bawak naik, then tidur. simple. :)

esoknya tu dalam pukul 5.40 bangun, mandi ala kadar, solat, makan, packing barang group, dalam 8.30 pagi, kitorang started climbing. tak sampai satu persepuluh perjalanan my heart beat increased dengan hebatnya. teruk bebenar aku nih. patutlah berat naik sampai 4kg. stamina decreased dengan hebatnya. ok, memang lepas ni berazam nak tingkatkan stamina nih. nak wajibkan jugak turun padang setiap hari and run for 2km everyday and sit-up 50 times a day. harap-harap ini bukan manifesto bukan janji. hehe


gambar beramai-ramai dalam membuat fake smile padahal rasa nak terjelir lidah letih punya pasal. amat tahu amat!!!





on the way tu memang banyak kali la aku berenti mintak oksigen daripada pokok-pokok menghijau tu. heart beat aku memang jauh daripada normal. first berhenti kat Sungai Cakah. kat situ kitorang berenti sekadar lepas lelah. then sambung lagi sampai ke Batu Mat Hassan, dinamakan sempena batu yang yang menjadi tempat pertapaan Saudara Mat Hassan satu ketika dulu katanya. jalan lagi, sampai ke kawasan punca air. bila sampai tu, kita kena turun dalam 120m ke bawah untuk sampai ke kawasan air terjun, seriously, menyesal aku turun! uwaaaa!!! tak pe, letih itu yang manis.

then sambung lagi perjalanan sampai ke puncak Gunung Tebu. pundi kencing tok sah cakap. keras kejang macam belon aku punya rahim. aduss. seksa. dah tu nak buat camno? kena sabar jugak biar sampai camping site dulu baru boleh nak melabur. kih3. alhamdulillah sampai gak akhirnya orang kampung weh!!!! aku ingat perjalanan aku ni non-ending. hahaha. aku jadi peserta no 7 yang sampai ke puncak. no 3 dalam kalangan wanita. hmmm.. still not bad for a newbie like me i guess. tapi memang bangga sangat bila tengok sign board yang cakap

'TAHNIAH, ANDA BERADA DI PUNCAK GUNUNG TEBU' :')

gambar time cilok keluar dari tapak berkhemah ke kawasan amik gambar yang lawa giler. of course la kita kena rasmi dulu. kalau dorang dah notice, kita yang terkebelakang pulak. ye dak.





gambar guiders yang bapak tough giler!!!!! tak penat ke weh!!! siap bawak tembikai 4 bijik naik gunung. korang ni makan apa sampai gitu sekali toughnya. dah kawin lom? hehe


gambar berseorangan menikmati keindahan alam.

di subuh hari
on the way up the mountain

taman bonzai

bangga tu toksah cakap la, yang mulut nguk ngak mintak nyawa. uwaaa!!! rasa nak nangis sesangat amat. sepanjang process climbing up tu, aku tak target nak sampai awal pun sebenarnya. banyak masa dihabiskan menangkap gambar benda-benda yang BAGI AKU menarik and aku jarang jumpa di tanah landai. tu je. jumpa cendawan pelbagai warna. sangat indah ciptaan ALLAH SWT. walaupun letih, insya ALLAH my next mountain would be Gunung Stong. hehehe.

then, we kept moving to our camping site pulak. adussshhh. nak kencing weh!!! aku ingat nak berkhemah kat situ terus. betapa seksanya nak angkat beg balik lepas dah dok sedap-sedap menyandar kat batu besar tu. tapi tak logic gak nak nginap situ. bukannya kitorang je yang mendaki. ramai lagi. traffic jam tak pasal-pasal lak sebab kitorang. naya. so, sambung lagi pergerakan yang aku ingat dah tamat. issshhh!!! dalam 15 minit gitu sampai.

gambar suasana tapak perkhemahan


memasak itu hak kami. eh,, kamu. haha
machonya guider kat belakang ter,,,
gambar di puncak

puncak sebenar gunung tahan; batu yang lecturer duduk. sampai gak akhirnya :')
sinilah rasa bangga mencurah-curah ke ladang gandum

sampai tapak berkhemah, letak beg, tidur atas tanah tanpa rasa geli walau sedikit, solat asar, pasang khemah, kencing, masak, makan malam terus tidur sampai keesokan harinya. pukul 9 lebih aku dah tidur. sorry guys. aku memang bukan jenis yang boleh tahan kalau keletihan sudah mencapai tahap maksimum. sorry sangat. aku juga sorry sebab aku tak pandai masak. hanya mampu menyuluh time korang yang suka memasak sedang memasak. sorry sangat. uwaaaaa!!!!!

esoknya, masak lagi, makan, then jenjalan kat sekitar puncak Gunung Tebu. ada batu bentuk macam pelana kuda, then pergi ke puncak gunung tebu yang sebenar (ada seketul batu besar), beberapa tempat penamat silat (zaman dulu-dulu), taman bonzai, sungai yang ada dua punca (amik air for down the mountain). then balik ke tapak berkhemah semula. time sort of bersiar-siap ni, aku boleh pulak pakai selipar jamban. jatuh terduduk pun ada. alahai sangat time tu. sila amik pengajaran daripada sifat ignorant aku ni tahu. jangan pakai selipar jamban time atas gunung.

gambar di sungai. air dia memang sangat air spritzer. cuma lagi sedap je sebab sejuk sangat tahu. korang tak gi korang tak rasa. hee




then, kami kemas barang, it was time to climb down the mountain. kitorang start dalam pukul 1 petang. aku solat di Batu Mat Hassan. time ni lebih ramai yang ikut kemampuan sendiri dah untuk turun. tak rigid dah. tak semua kena kumpul untuk solat semua. tapi sedeyh bila peserta lelaki ada yang tinggalkan peserta perempuan macam tu je. tapi tak pe. we are also strong in our own way okay. maybe our inner self is stronger than yours tau! aku sampai Lata Belantan dalam pukul 5.30 petang. then, mandi sampai bercerita itu ini dengan those yang dah sampai.

risau sangat bila dah maghrib still ada 8 orang yang tak sampai. guiders yang kat bawah ni dah sedia nak naik balik untuk cari dah. tup tup dorang pun sampai. rupa-rupanya dorang bukanlah sesat cuma ada peserta cramped kaki. alhamdulillah. semua lancar walaupun kitorang bergerak balik lewat 3 jam daripada jadual asal. dalam pukul 10.30 malam sampai ke ipg. those yang boleh mengundi pun balik mengundi. aku masuk bilik, solat isyak tidur, esoknya pulak ke rumah.

the end.


11 comments:

  1. terselag muka kepenatan di situ.... wahh bestnyaa, ena tak pernah mendaki lagi.... teringin

    ReplyDelete
  2. kalu main redah jer ..boleh ke join climbing nih. ke kena daftar mane2 dulu ?

    ReplyDelete
  3. @PakcikLie PCL rasanya kena report somebody dulu, polis sekali klau tak silap. cuma kalau yang belum ada pngalaman kena ada guider la. kalau yang tak de pngalaman tak yah ada guiders. kena gak tngk jadual dia, tk nk traffic jam kat atas.

    ReplyDelete
  4. @✿AINAA ROSEBERRY✿ sangat amat,, pucat kot,, nanti muja tulis entry apa yang harus dibawak pulak :)

    ReplyDelete
  5. gigih betul adik akak ni mendaki ek... he he he... tapi nampak muka seronok walaupun keletihan di situ...

    ReplyDelete
  6. @Farah Waheda Wahid seronok sangat,, lagi lagi tang air yang sejuk,, muja suke sejuk,, hehe

    ReplyDelete
  7. homaiiihhh kalau namee dah pengsan. hehe.dulu suka gak ikut daki2 macamni...pastu lama dah tak praktis. hhehe

    ReplyDelete
  8. @Namee Roslan adussh,, bangganya bila namee mengoment,, hehe

    ReplyDelete
  9. yang penat tu tolak tepi, story awak sangat best menyebabkan saya teringin sangat buat macam ni, gi camping, panjat gunung dll. keep up for the good writing..

    ReplyDelete
  10. salam..boleh ke sy join team ni g hiking..sy berminat tp xde geng nak naik...

    ReplyDelete