Mendaki Gunung Tebu, Lata Belantan, Jabi, Terengganu. (Part 2; Flora dan Fauna) - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Saturday, May 11, 2013

Mendaki Gunung Tebu, Lata Belantan, Jabi, Terengganu. (Part 2; Flora dan Fauna)

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

hai allss!!! i nak kena saving coz i am going to kuala lumpur next coming Thursday!!! *clap clap clap. looking forward to meet other kl bloggers. hehehe terutamanya bro framestone, my best friend in my online world :')

so, for this entry, i want to continue my entry on my climbing activity. dah baca lom entry yang pasal mendaki Gunung Tebu Part 1? 'LINK DI SINI' kalau belum baik baca dulu so that ada dapat feeling lebih bila tengok gambar-gambar menarik kat bawah ni. found and snapped along the way up the mountain. no Google Search used so maybe tak cantik sangat kot because i am not a photographer hokay. ok lets begin.



uuuuu... ni apa namanya ni???? ulat gonggok gergasi maybe? time ni muja cepat-cepat keluarkan kamera nak snapp sebab dia dah macam nak gelongsor dah. haissyyy. cer sabar sikit boleh? lebih bagus kalau tunjuk pose menggoda. ahaks! i dont know its name. sorry. you may search with the keyword, 'ulat gonggok gergasi' maybe.. why not kan,, :) subhanallah



time dok rehat-rehat tu, jumpa pulak binatang putih berbentuk pelik ni. binatang ni paling pelik yang muja jumpa sepanjang perjalanan. tak leh nak cakap dia ni menatang apa. maybe species ulat? serangga? whatever la yang penting it really caught my attention. tengok macam habuk je tapi dia memang bergerak. macam melompat-lompat gitu. tersangat unik. subhanallah.



ni time kat taman bonzai yang kami pergi just before climbing down, kira jenjalan di puncak Gunung Tebu la. cuma yang bezanya, yang ni versi bonzai tak-cenonet-sangat macam yang kita salu tengok dalam pasu tu. ni yang versi tinggi sikit. one thing bout this bonzai tree, dahan dia nampak je kecik tapi sangat kuat. tak caye? tengok gambar kat bawah ni



opps botol air mineral ter enter frame la pulak. sorry tak buang dulu before snap gambar. hehe. see how strong bonzai tree is? ni baru sorang. yang muja tengok time almost all guiders panjat satu bonzai tree ni and the tree remained stern and strong. hebat sungguh. pengajarannya, dont judge a book by its cover. hokey? :D



sepasang periuk kera? eh, macam la dorang dah kawin. hehe. aku kena sindir gak la time amik gambar ni sebab kitorang dah came across to bigger one before going to taman bonzai, tapi yang kecik ni jugak yang aku snapped gambar. dah nak buat camne bang? takdir. ketentuan. jodoh muja dengan yang sepasang ni dah. rugi lak tak try masak dalam periuk kera ni. hmm,, next time maybe.

on the way up the mountain tu, muja berasa tersangat letih. so, i tried to find ways to overcome my tiredness or at least to distract my attention from it. then, i found one. i spent my sort of recess time to snap pictures. so, the recess time will become useful la. when i met interesting things, i stopped to catch my breath. it really worked for me. yes, you should try so that you will feel less tired.



cendawan kuning yang sangat attractive even i dont really prefer yellow colour. this is only found in the jungle, to be more exact when you have a walk in a jungle, climbing a mountain.



another type of mushroom. tak tahu la jenis boleh makan ke jenis kalau makan terus mati. hehe



warna yang ni memang tersangat menggoda. merah gittew..



ni versi ada chicken pox sikit sebab dia bertompok.



yang ni macam pernah kulihat, tapi di mana ya?



yang ni maybe adik beradik dengan si chicken pox. kih3



suasana di subuh hari dari puncak Gunung Tebu. bertemu jugak aku dengan sunrise dekat sana. syukur. alangkah indahnya alam ciptaan ALLAH SWT ini. tapi masih ada lagi antara kita yang kurang bersyukur. subhanallah. moga bertemu lagi dengan suasana setenang ini.



punca air yang dijumpai just before reaching the peak of Gunung Tebu mountain. dari jalan yang diambil, kena turun dalam 120m. Jika terjadi pada kamu, sila jangan turun. letih giler nak naik balik tuuuu, uwaaaaa!!!!


still can't believe that i actually passed this test!!! alhamdulillah. Thank you ALLAH for giving me nikmat kaki untuk mendaki, nikmat hidung untuk bernafas.

so, for those yang minat mendaki or baru nak try experience climbing, Gunung Tebu would be a very good choice for you. it is full of adventure. kalau yang dah try but want to have another try, you can try Climbing Gunung Tahan like me it tests you in all aspects; physically and spiritually. at the same time, you will definitely enjoy yourselves with the magnificent splendid panorama. dont worry, you won't regret being there. kalau menyesal pun, time keletihan melampau yang akan buat korang rasa nak give up, tu je hehe..

7 comments:

  1. yang spesies ulat gonggok gergasi tu selalu nampak kalau masuk hutan. Macam besi pon ade tgk ulat tu kuikui ;)

    ReplyDelete
  2. ena pernah jumpa gonggok gergasi tu... siap main lagi.. pdhal berbahaya kot kalau terpegang cecair kuning kt bdn dy tu... btw, cantik sungguh kehidupan liar kat sana

    ReplyDelete
  3. besor bebenor ulat tu haha takot lak

    ReplyDelete
  4. besor bebenor ulat tu haha takot lak

    ReplyDelete
  5. yg pokok bonzai tu sgt aneh ok...

    ReplyDelete
  6. flora dan fauna. cantiknya bonsai tu

    ReplyDelete
  7. lucky muja..:) lenkali ada trip jom pergi sekali~

    ReplyDelete