Mendaki Gunung Tebu, Lata Belantan, Jabi, Terengganu. (Part 3; Must-have Items When Climbing) - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, May 14, 2013

Mendaki Gunung Tebu, Lata Belantan, Jabi, Terengganu. (Part 3; Must-have Items When Climbing)


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
join exabytes here :D

sekarang ni aku dalam my precious study week but seriously reading seems endless that i have to put a temporary end to it. so, aku stop kejap and sambung for the third entry about climbing a mountain or hill. for me, listed items kat bawah ni macam must-have items yang korang tak guna sangat dalam kehidupan seharian but tersangatlah penting when it comes to climbing a high altitude place like Gunung Tebu which i climbed two weeks ago. before proceeding, why dont you right click on the 2 links below and open them in new tabs. baru tahu hujung pangkal cerita. hehe

entry perjalanan
entry flora fauna

firstly, you definitely need a suitable bag pack. aku memang tak leh imagine people carrying those heavy big bags with rollers while climbing. macam yang aku punya ni, it is waterproof to prevent your stuff from soaking wet (dalam hutan ada sungai, kamu berpeluh), it has to be a comfortable one.



  1. waterproof, banyak gunung yang kita kena rentas sungai untuk daki. you won't want your stuff soaking wet upon reaching the peak of the mountain
  2. suits the size of the user, not too big for small people. kalau yang kecik sikit daripada ownernya aku tak rasa ada masalah
  3. light enough (suitable), kalau beg dah 3kg, barang 5kg, dah 8kg. pandai-pandailah cara korang minimise the usage of clothes. only bring necessary ones
  4. strong, kalau lompat sikit dah koyak sana sini, rasanya baik korang bawak beg biasa yang tahan lasak. perjalanan dah la lama. so, fikir-fikirkanlah
  5. comfortable to use, you won't want your 8-hour travel to feel like 13 hours + give you bad back ache. keselesaan buat kita rasa best menikmati suasana dalam perjalanan jugak
  6. have many compartments, kalau sumbat semua dalam satu tempat, susah la nak cari barang. so, different compartments make it easy especially to keep the small things
  7. have this so-called jaring antara beg dengan our back so tak de la panas sangat belakang tu. angin sepoi-sepoi boleh lalu. get it? kalau tak leh imagine kena gi tengok beg k. :)

secondly, a must have item juga for climbers is a head lamp. benda ni nampak macam hebat je time citer pelakon guna dalam investigation movies kan? hehehe. i prefer this one compared to lampu suluh biasa sebab when climbing, we dont want to hold anything sebab akan ada time kita rasa nak paut kat pokok, nak pegang akar bila nak memanjat so barang kat tangan sangat la tidak perlu. bila kat kepala, it is easier and the light will spread wider. penting juga time kita nak buat kerja pada waktu malam, masak ke, borak ke, cari barang.



  1. murah tapi terang, kalau beli tapi tak leh buat kita nampak baik tak payah. bazir. tak yah la beli mahal-mahal kot. sebab kita bukan salu guna and aku tak rasa benda ni cepat rosak. lain la kalau bajet nak guna lama. kalau just to climb for once, no need
  2. bateri, sila guna yang guna bateri, elakkan yang kena cas sebab kat atas gunung rasanya tak de plug but now ada power bank, ok gak la. tapi yang tak de benda tu, guna bateri and spare extra battery kot-kot terhabis before turun.

thirdly, the most wanted stuff for you when kena menginap atas gunung adalah gloves. believe me, the temperature up there is much colder than down here. time aku kat Bukit Botak just before reaching the peak of Gunung Tahan, berapa kali cramp kaki time tidur sebab kesejukan melampau. for if you want to sleep soundly even when you are at a very high altitude, a pair of gloves is a must.



  1. murah, jarang je pakai. tapi kalau nak lama, beli la yang kualiti sikit
  2. ringan, kita kan nak minimise the weight of our beg
  3. memang berupaya memanaskan, avoid gloves yang guna for perbarisan k. weee :P
ok, tiga benda ni memang korang kena ada time mendaki gunung selain other normal stuff that we have always used in our daily life. you know, toiletries, baju, yada yada, bla bla bla... ponco (baju hujan) pun ok gak la but bila aku guna, panas dia tu lain macam weh. boleh jugak guna to cover the beg terutama bagi beg yang non-waterproof. for me, while climbing, memang baju yang dipakai akan basah dengan peluh. so, the only thing that i want to take very good care of adalah my bag pack yang full of stuff that i will need upon reaching the camping site. baju yang aku pakai tu memang dah tak berapa penting.

waittt!!!! dont forget small towels if you use to sweat like daa macam aku ni. sangkut kat leher or tali beg. jangan sumbat masuk dalam pulak. susah susah je :D

ok, see you in the next entry la pulak k :)



6 comments:

  1. amboi.. beg tu macam lagi besar dari tuan beg je.haha

    ReplyDelete
  2. wah bestnyer memanjat..hehe..(^_^)

    ReplyDelete
  3. Selalu berangan bila la aku dpt guna beg mcm tu..sbb x prnah g camping yg btul2 camping..
    Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

    insanbiasabiasa.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. @boni kacak haissy,, tuan dia besar lagi,, tak tunjuk je,,, haha

    ReplyDelete
  5. @Eyma su sangat amat la pulak bestnya tu,, hehe

    ReplyDelete
  6. @Teena Tna you should try climbing,, it is much more exciting than blogging,, hehe

    ReplyDelete