Blogging Tip- Cara Backup Blog - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Thursday, June 06, 2013

Blogging Tip- Cara Backup Blog


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
Join Them If You Are a Blogger :D . 
join exabytes here :D

Sejak pemilik fuh.my bercerita kisah tentang blognya yang telah didelete gara-gara mendelete entry, muja mula rasa takut kalau-kalau muja ditimpa nasib yang sama. Ada ke yang nak blog dia hilang kan? Mestilah tak de. Tak pelu tanya kot. So, muja memang ingin berusaha untuk elak benda ni berlaku. Antara caranya adalah dengan mendelete url entry dengan webmaster tool. Tapi macam mana pulak kalau-kalau blog kita DI HACK???

Nak dijadikan cerita, time dok chatting ket group wechat blogger, blogger ini ada suggest supaya muja backup blog. So, apa lagi, google la jawabnya. So, tutorial kita pada hari ini adalah cara backup blog. Baca tajuk macam susah je kan? Padahal yang teramat la senang. Muja tak rasa pulak nak berprint screen bagai sebab, sebab terlalu senang tu la. Lets backup our blog sekali ngan comment. Kalau ada orang hack ke apa, blog kita masih hak kita!!! Hoooyehhh!!! OPPss. over.
  1. Pergi ke Dashboard
  2. Click Go To Post List
  3. Click Settings
  4. Click Other
  5. Click Export Blog (pada bahagian Blog Tools)
  6. Click Download Blog
kalau nak guna template tu lak, korang ikut cara yang sama tapi click Import Blog. Pilih la template yang korang save tu. Then, you are done. take action today because you may regret if you hesitate :D


3 comments:

  1. tips yang menarik muja..thansk sharing

    ReplyDelete
  2. salam . thanks .
    btw my blog has a problem . ;(

    bila sy update entry , ia tak muncul kat dashboard org yg follow sy . hmm . last entry yg blogger.com show 2 months ago . entry latest tak naik ?
    any solution please . thanks . if ada email la sy , hellokittyholics@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. memg menkutkan kalo ilag..menagis x berlagu la..

    ReplyDelete