Blogging Tip- Cara Delete URL Guna Webmaster Tools - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Wednesday, June 05, 2013

Blogging Tip- Cara Delete URL Guna Webmaster Tools


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM.

Sebelum ni, muja ada bagitahu bahaya mendelete entry, check it out why then you know. it is very important k. then for today muja akan bagitahu pulak cara untuk delete entry di webmaster tools.

Mula-mula sekali, korang sign in blog macam biasa. Pergi ke WEBMASTER TOOLS. Search kat google. Then click first link kat first page tu. Memang tu la web nya. Then, kita akan dapat tengok list blog yang kita ada.

Korang click blog yang ada url entry yang korang nak delete. Macam dalam bulatan merah tu.

1- click Optimization
2- click Remove URLs


1- Click Create a new removal request
2- Paste bahagian url yang korang nak delete

CONTOH:

Ini url entry yang korang nak delete-
http://gengmuja.blogspot.com/2012/12/tujuan-bloglist-nurmujahidah.html

Korang copy bahagian warna merah yang muja bold tu je. 

SO, ini bahagian yang korang kena copy dan paste pada bahagian nombor 2-
2012/12/tujuan-bloglist-nurmujahidah.html

3- Click Continue

1- korang akan nampak url asal url yang korang nak delete. Pastikan url yang nak didelete tu betul.
2- pastikan keluar 'Remove page from search results and cache' (memang default)
3- click Submit Request

you are done!!! :D
status removal tu akan pending untuk few hours, then url itu akan didelete.

ps- ada orang cakap, kalau dah remove url pun, url tu still ada tapi akan didirect ke URL NOT FOUND. so, masih ada urlnya. ok, now it is time to learn a new thing la pulak. xoxo :D



5 comments:

  1. thanks muja.. senang lah ena nak rujuk nanti.. hehehe

    ReplyDelete
  2. Good tutorial jom pindah ke WP :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.

    Tq muja. This is really new for me. Lana pun ada delete entry subjek study masa mula2 berblog dulu. Bila cek balik, still ada, tpi..dah blakang2 sgt..biar kan jelah kat situ,hehe

    ReplyDelete
  4. untuk keselmtn..i follow muja..hehe

    ReplyDelete
  5. fuu ,.susah jugak nak remove url indexed . thanks for tutorial. :)

    ReplyDelete