Blogging Tip- Cara Letak Linkwithin Dalam Blog - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, June 11, 2013

Blogging Tip- Cara Letak Linkwithin Dalam Blog

ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
Join Them If You Are a Blogger :D . 
join exabytes here :D

Dalam entry sebelum ni, ada someone requested tutorial untuk letak Linkwithin. Muja rasa ramai dah tahu apakah Linkwithin tapi bagi yang tak tahu, di bawah ini adalah rupa Linkwithin apabila dipasang pada blog kita.

Kelebihan Linkwithin
  • memaparkan gambar dan tajuk entry yang lepas. makin menarik gambar dan tajuk, makin menambah minat dan meningkatkan rasa ingin tahu dalam diri pembaca.
  • mempromosikan entry-entry yang mungkin sudah lama kita tidak promote dan mungkin kita dah terlupa kewujudannya. insya ALLAH meningkatkan pageview
Kelemahan Linkwithin
  • dia still akan paparkan entry yang kita sudah delete. Maksdnya, bila kita click, dia akan direct ke page yang tertulis 'sorry, the page you are looking for does not exist'
  • muja ada baca google tak suka Linkwithin ada dalam blog. Ada yang cakap blog kita berkemungkinan didelete. Yang ni muja tak pasti. Wallahu a'lam.

Ok. Sesapa yang rasa nak pasang Linkwithin dalam blog dorang boleh la ikut steps di bawah.


  • Firstly korang -- )) Click HERE  dan korang akan dapat lihat benda yang macam kat bawah ni.



  • Then, isi semua tempat kosong macam muja isi tu;

Kat bahagian platform, sila pilih la platform yang korang guna, kalau guna wordpress jangan pilih blogger macam muja tulis tu pulak.

Kat bahagiaN width tu pulak, korang boleh pilih berapa kotak akan keluar. Muja pilih 5 sebab makin banyak pilihan untuk pembaca click dan baca.

Kat bahagian yang ada tempat kena tick tu, terpulang la pada appearance blog korang
Then, korang click Get Widget and korang akan nampak la benda macam kat bawah ni.



  • Click Install Widget then korang akan nampak page Add Page Element macam kat bawah ni. Kalau korang ada beberapa blog, korang kena pastikan nama blog tu sama dengan nama blog bagi url yang korang dah isi masa langkah pertama. Title tu kekalkan pun tak pe. Terpulang. After that, dengan penuh suka hati, korang click Add Widget



  • Maka korang akan didirectkan ke page Layout blog.


  • Drag gadget Linkwithin, letak bawah entry. Bagi muja, bawah entry adalah tempat paling tepat untuk letak Linkwithin. Lagipun, time benda tu dok kat tempat atas sekali tu, muja dapati widget tu tak keluar. Korang kena pastikan sendiri. Click Preview kalau tak yakin.
  • Kalau dah puas hati dengan kedudukan Linkwithin tu, click Save Arrangement.You are finally done!!! :D
  • Don't forget to say 'Alhamdulillah'

xoxo :D

15 comments:

  1. tengs ats tutorial nie...dah lama mencari tapy skunk bru jpe..

    ReplyDelete
  2. link within nie x elok untuk bounce
    kalo le jangan pakai

    ReplyDelete
  3. thanks muja sharing nie..ada betulnya tu..

    ReplyDelete
  4. dah try banyak kali..tp still xkuar.. dye kate dlm mase sejam..cane ek ?

    ReplyDelete
  5. dah letak dari semalam.. tp x keluar2. . mcmane ye ? boleh ajar x ?

    ReplyDelete
  6. salam. hana nak tnye. dah lama dah letak linkwithin nie tapi bila try klik one of the entry dekat widget. dia cakap post does not exist. padahal hana tak pnh delete pown dan entry tu msih ada. mcm mana ea nak buat? dah banyak kali dah reinstall tp still the same.

    ReplyDelete
  7. erm nak tanya kenapa takde code apa apa pun dia bagi. ada yang saya lupa ke? edit content tu nak letak apa? kena biar kosong ke? sebab lepas saya buat macam tu. keluar yang whoops bla bla bla. maksudnya tak boleh.

    ReplyDelete
  8. TQ dik..singgah sini tadi tgk tutorial ni :)

    ReplyDelete
  9. memang best lah blog walking kat sini muja!! banyak info dapat..tenkiu!! :)

    ReplyDelete