blogging tip- kisah mendelete entry menganiaya blog sendiri - Nurmujahidah

Latest

Lifestyle / Personal / Review / Beauty / Cosmetics

Tuesday, June 04, 2013

blogging tip- kisah mendelete entry menganiaya blog sendiri


ASSAALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKAATUH AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIKUM. 
Join Them If You Are a Blogger :D . 
join exabytes here :D
jom join HAPPY HOLIDAY GIVEAWAY BY NURMUJAHIDAH here :D

dalam tempoh cuti selama tiga minggu ni, muja memang sangat berusaha untuk lebih berjaya dalam our blogging world ni. i try hard to create relationships with other bloggers, to perform better in advertising and in affiliate and try to have more knowledge about SEO. ececececeyyyy

suatu ketika dahulu muja banyak mendelete entry ga yang muja rasa tak perlu ada dah di blog muja bila tempohnya dah tamat. nak dijadikan cerita, few days ago, muja ada check kedudukan salah satu entry muja di google search dengan satu keyword ni. entry mana biarlah rahsia. then, muja tengok kedudukan dia di kedudukan keempat sebab tajuk entry yang tak kena dengan searched keyword. haissyyy, muja pun rasa nak edit la entry tu.

so, muja pun bukak entry tu, copy keseluruhan entry, paste di ruangan compose, edit balik bagi lagi detail, guna tajuk entry yang baru then publish dengan tajuk baru yang sesuai dengan search keyword, lastly entry lama tu muja delete. i thought that i have done a very good job. macam puas hati amat kot time tu. muja tak tahu apa yang menanti kat masa depan. kih3

rupa-rupanya tindakan muja mengopy dan mendelete walaupun pada blog sendiri membawa bahana pada blog muja sendiri. begini ceritanya, entry yang sebelum ni tu, kejap je dah masuk first page walaupun di tempat keempat tapi entry kedua tu memang tak de langsung for a few days. url lama masih ada tapi bila click confirm la keluar -

SORRY, THE PAGE YOU ARE LOOKING FOR DOES NOT EXIST

sebab memang entry tu muja dah delete. perkara ini sangat bahaya kalau banyak sangat url di blog kita yang membawa kepada entry yang sebenarnya dah tiada. banyak blog yang sudah didelete oleh  google dengan sebab ini sebab url sebegini dianggap sebagai spam link. contohnya, blog lama blogger mksyahir

as the conclusion, kalau kita ada nak remove mana-mana entry, lakukannya dengan cara yang betul iaitu dengan mendelete url tersebut di webmaster tool supaya url itu tidak lagi wujud and google pun tak letak dah kat page carian google. mungkin muja akan buat tutorial cara delete ni kalau ada yang request, so sila request k. haha. xoxo

ps- muja dah check, entry baru tu dah dok kat tempat kedua first page google. alhamdulillah walaupun sedikit lambat,,, hee


8 comments:

  1. buatlah tutorial..mesti ramai nak tau..cuma malu je nak request..hehe

    ReplyDelete
  2. yup..wt la tutorail so baru tau n g paham

    ReplyDelete
  3. baru2 ne pun ada delete GA yg da tmat tmpoh sb label GA lagi bnyak dr entry personal.. last makan diri sendiri bila entry GA tu sy menang tp da terdelete n xdapt la adiahnya.. n entry ga sentias ada dlm bog eben da delete

    ReplyDelete
  4. ena delete entry2 yang ena rasa tak perlu ada dan wujud dalam list posts ena je.. entry yang juga memudaratkan pihak lain... yg lain, biakan je..

    apapun, terima kasih atas nasihat muja

    ReplyDelete
  5. Tak juga. sebabnya even kita dah remove url tu dari webmaster tools. error url not found tetap akan wujud. penyelesaiannya adalah buat redirect di setting search preferences.

    ReplyDelete
  6. @M'Rie R'Nie sila tunjukkan caranya ye,, nak tahu gak ni,, hehe

    ReplyDelete